donderdag 15 december 2022 - door Steven Anthonis
De Nederlandse crypto exchange Bitvavo heeft een blootstelling van zo'n 280 miljoen euro aan Genesis en DCG.
Midden november kwam het lending bedrijf Genesis in de problemen omdat klanten probeerden hun geld terug op te nemen. De ondergang van FTX zorgde voor paniek en deed beleggers naar de uitgang hollen.
Tijdens de bullrun van 2021 konden lending platformen veel geld aantrekken van cryptocurrency beleggers. Als je jouw cryptomunten hier parkeerde, kon het platform de coins uitlenen. In ruil kreeg je dan een royale rente. Zoals we al vaak geschreven hebben is een hoge rentevoet een vergoeding voor het risico dat je jouw inleg nooit meer zal terugzien. Het geld werd immers uitgeleend aan hefboomfondsen zoals Three Arrows Capital die het vergokten op Terra / LUNA of meer recent aan Alameda Research dat samen met FTX ten onder ging. De argeloze cryptobelegger was hier meestal niet van op de hoogte en had helemaal geen idee van de risico's die hij liep. Recent bevestigden werknemers van BlockFi nog dat ze de risico's moesten minimaliseren.
Door het succes van CeFi partijen zoals Celsius kwam er ook druk op exchanges om dergelijke lending diensten aan te bieden. Immers, klanten wilden rente krijgen op hun cryptomunten, maar niemand leek zich af te vragen hoe dit allemaal mogelijk was. Exchanges waren dan ook bijzonder vaag over de risico's en zolang de crypto koersen bleven stijgen, was er ook geen vuiltje aan de lucht. Klanten bleven meer fondsen in de lending diensten duwen vanuit het blind geloof dat dit een mooie return opleverde, zonder na te denken over de risico's. De etterbuil barste dus al snel open wanneer de crypto winter van start ging.
Begin december raakte bekend dat de exchange Gemini van de Winklevoss twins ook samenwerkte met Genesis om hun 'earn' product aan te bieden. Zo'n 900 miljoen dollar klantengeld zit nu vast bij Genesis en Gemini probeert dit terug te krijgen. Alleen de klanten die de earn functie hadden aangezet, zijn daarbij getroffen. Alle andere klanten kunnen hun activa opvragen omdat deze 1 op 1 worden aangehouden door Gemini.
Bij Bitvavo gaat het over een gelijkaardig verhaal. Om hun 'staking' dienst te kunnen aanbieden werkten ze samen met Genesis en Digital Currency Group (DCG). Zo'n 280 miljoen euro aan fondsen werd bij deze partijen geplaatst, dat nu niet meer opgevraagd kan worden. Ook hier zijn alleen de klanten getroffen die via de instellingen van het platform de 'staking' functie hadden ingeschakeld. Voor alle andere klanten geldt dat de activa 1 op 1 worden aangehouden, niet uitgeleend worden en dus steeds beschikbaar zijn om op te vragen en te versturen naar een eigen hardware wallet.
Hoewel de dienst van Bitvavo de naam 'staking' draagt, gaat het hier dus niet alleen over het technische staken. Bij staking worden coins vastgezet op een node die actief is in een blockchain die volgens het Proof-of-Stake protocol werkt. Een node die een nieuw block samenstelt wordt beloond met coins. Veel blockchain netwerken bieden zo bijvoorbeeld een rendement van 5 tot 10% per jaar op de vastgezette coins. Je loopt hierbij geen risico op een tegenpartij die zijn lening niet kan terugbetalen. Je hebt dan uiteraard wel andere risico's: de node kan gehackt worden waarbij alle coins gestolen worden. Of de altcoin die je aan het staken bent kan te maken krijgen met zware koersverliezen of kan zelfs ophouden te bestaan, waardoor je toch je ganse inleg kwijtspeelt.
Heel wat partijen bieden zulke managed staking diensten aan, waarbij je niet zelf een node moet runnen. De business case is dan duidelijk. De aanbieder van de staking dienst maakt bijvoorbeeld een return van 8% op jaarbasis en geeft daarvan 6% aan jou. Het probleem is echter dat de termen staking en lending door mekaar wordt gebruikt, wat het niet transparant maakt voor klanten die niet goed ingelicht zijn. Bitvavo gebruikt ook de naam 'staking' voor coins waarbij het duidelijk over lending gaat. In dat geval worden jouw cryptomunten dus uitgeleend aan een andere partij om zo een rentevergoeding te kunnen uitkeren. Wanneer de ontlener in de problemen komt en zijn leningen niet meer kan terugbetalen, kan je dus jouw inleg kwijt zijn.
Bitvavo zegt zelf dat de problemen bij DCG geen impact hebben op het platform, dat trouwens zo'n 1,6 miljard euro aan tegoeden en digital assets beheert. Ze verwachten dat het grootste deel van deze tegoeden uiteindelijk terugbetaald zal worden.
Bitvavo laat weten dat ze zelf zullen bijspringen om de klanten te beschermen. Gezien het toch over zo'n 18% van alle activa onder beheer gaat, is het nog maar de vraag of Bitvavo deze belofte hard kan maken.
Bitvavo probeert nu samen met Gemini en andere partijen de nodige fondsen terug te krijgen van Genesis en DCG. Bitvavo maakt deel uit van een zogenaamd creditors committee, een groep van schuldeisers die een leidende rol krijgen in de herstructureringsplannen rond Genesis en DCG. Deze laatste probeert nu koortsachtig geld op te halen en zou naar verluidt de nieuwswebsite Coindesk al in de etalage hebben gezet. Ook zijn er vragen over hoe het verder moet met het Grayscale Bitcoin Trust, een andere activiteit die onder de vleugels van DCG valt. Gezien DCG en Genesis zelf schuldeisers zijn bij andere partijen die failliet zijn gegaan of onder Chapter 11 werken, is het onduidelijk hoeveel geld er nog gerecupereerd kan worden en hoe lang deze situatie gaat blijven duren.
Er lijkt maar geen eind te komen aan de malaise in de cryptosector, waarbij de ondergang van de ene partij al snel voor veel besmettingsgevaar zorgt en de volgende dominoblokjes laat omvallen. Aan de basis hiervan liggen dus de lending praktijken, waarbij cryptospelers aan mekaar voor miljoenen euro aan activa uitlenen.
Wie op veilig wil spelen koopt gewoon bitcoin via een exchange en maakt gebruik van een eigen hardware wallet om de sleutels veilig te bewaren. Alleen zo kan je echt zeker zijn dat je de gekochte bitcoin werkelijk bezit, gezien het namelijk onduidelijk is welke exchange nog betrouwbaar is.
Leer meer over bitcoin in onze gratis bitcoin cursus.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".