Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Finst review
Finst is een geregistreerde aanbieder van cryptodiensten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het platform is in 2023 de Nederlandse markt van crypto aanbieders binnen gekomen als een nieuwkomer met een frisse kijk. Het Finst team heeft veel ervaring opgebouwd bij de bekende aandelenbroker DEGIRO, die eerder de traditionele beleggingsmarkt verstoorde met goedkope transactiekosten.
Finst wil nu ook de cryptocurrency markt veroveren door de markt op te schudden met lage tarieven, veel transparantie, uitgebreide handelsmogelijkheden met unieke bundels en veel focus op veiligheid.
Het openen van een account bij Finst is een snel proces dat begint met het opgeven van een e-mailadres. Vervolgens ontvang je een bevestigingsmail om je adres te verifiëren. Daarna word je doorverwezen naar de mobiele app om de identiteitsverificatie te voltooien door middel van een foto van je paspoort en gezicht.
Na het goedkeuren van jouw account kan je geld overmaken aan Finst. Dit is mogelijk via iDEAL of een overschrijving. Er is geen minimumbedrag dus je kan het platform testen met een lage inleg.
Finst maakt geen gebruik van wachtwoorden en werkt standaard met twee-factor authenticatie. Dit gebeurt door jouw smartphone te koppelen aan jouw account op basis van je telefoonnummer. Dit is de eerste verificatie.
De tweede verificatie zijn biometrische gegevens zoals een vingerafdruk of Face ID op een iPhone. Deze biometrische gegevens verlaten je apparaat niet, maar worden gebruikt om de Finst app te signaleren dat het werkelijk jij bent die probeert in te loggen.
Met zijn handig platform is Finst goed geschikt voor iedereen die wil kennis maken met het beleggen in cryptomunten.
In de onderstaande afbeelding zie je hoe je de cryptomunt Ether koopt. Je hoeft alleen maar het gewenste bedrag in te voeren en op de koopknop te drukken.
Finst richt zich met zijn handige platform vooral op mensen die crypto willen kopen en vasthouden. Het is minder geschikt voor traders omdat zij geavanceerde grafieken en functies nodig hebben om hun trades te plannen.
Finst biedt wel veel cryptos aan op het platform. Je kan in meer dan 170 cryptomunten handelen en het aanbod wordt ook regelmatig uitgebreid.
Op het Finst platform krijg je verder veel inzicht in de prestaties van je portefeuille. Je ziet in één oogopslag hoeveel winst of verlies je gemaakt hebt.
Finst streeft naar een marktpositie als prijsbreker en hanteert momenteel 0,15% transactiekosten per order, wat het laagste tarief is in Nederland.
Nu zeggen de transactiekosten op zich niet veel, want ook de prijs waartegen de cryptomunten verkocht worden en de gehanteerde spread is belangrijk. Maar ook op dat gebied scoort Finst erg goed en komt het bij vergelijkingen vaak als beste uit de bus. Wanneer je voor 100 euro bitcoin koopt op Finst krijg je dus meer bitcoin in jouw wallet gestort dan bij andere aanbieders.
Bundels zijn een uniek aanbod van Finst, waarmee je in één klik kunt investeren in meerdere cryptocurrencies. Zo is er bijvoorbeeld de Top 2, bestaande uit Bitcoin en Ethereum of de top 5, waarmee je tot 80% dekking van de gehele cryptomarkt bereikt.
Andere bundels richten zich op specifieke niches, zoals bijvoorbeeld een mandje van DeFi tokens of Metaverse gerelateerde coins. In de detailpagina's van de bundels zie je meteen in welke cryptomunten je investeert. Maandelijks worden deze bundels geherbalanceerd, waardoor coins meer of minder weging kunnen krijgen of vervangen kunnen worden door andere crypto's.
Ook voor wat betreft de staking beloningen is Finst een aantrekkelijke partij. Staking is het vastzetten van cryptomunten, waar beloningen tegenover staan. Op die manier kan je een passief inkomen verdienen op jouw cryptocurrency portefeuille.
Wanneer je bijvoorbeeld 1.000 euro aan ether zou vastzetten, zou je op jaarbasis zo'n 33 euro aan ether als beloning ontvangen. Dit komt omdat de Ethereum blockchain volgens het Proof-of-Stake principe werkt. Nodes die transacties verifiëren en blokken maken worden beloond met nieuwe ETH muntjes. Wanneer je ervoor kiest om staking te activeren, worden jouw coins dus vastgezet op zo'n node. Je kan wel op elk moment de staking uitschakelen of jouw coins verkopen.
Finst biedt nog andere coins aan die volgens dat staking principe werken. Lending is bij Finst niet mogelijk, opnieuw om de veiligheid van jouw investering te kunnen waarborgen. Bij lending zouden jouw coins worden uitgeleend om een rente te kunnen vangen. Het verleden wijst uit dat de risico's hiervan erg hoog zijn. De tegenpartij zou immers de lening niet kunnen terug betalen, waardoor jij je inleg zou verliezen.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".