Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Leegloop bij FTX na onrust over solvabiliteit

Leegloop bij FTX na onrust over solvabiliteit

Leegloop bij FTX na onrust over solvabiliteit

maandag 07 november 2022 - door Redactie

Binance kondigde aan dat het zijn FTT tokens van zijn concurrent zou dumpen, waardoor paniek onstond.

Binance stapte in 2019 in het kapitaal van de crypto exchange FTX van Sam Bankman-Fried. Vorig jaar werd Binance door FTX uitgekocht in een deal van 2,1 miljard dollar. De betaling vond evenwel plaats in FTT tokens en BUSD, de stablecoin van Binance.

Binance zou nog voor meer dan 500 miljoen dollar aan FTT tokens in bezit hebben en wil deze nu verkopen. Topman CZ verklaarde dat 'de recente onthullingen' aan de basis van deze beslissing liggen. Waar dit juist over gaat werd niet verder bekend gemaakt, dus er werd meteen flink gespeculeerd door de markt.

Sam Bankman-Fried (SBF) heeft de voorbije weken wel een aantal standpunten ingenomen over crypto regulering die slecht gevallen zijn in de sector. CZ zou zelfs gezegd hebben dat SBF aan het lobbyen was voor regulering die zijn eigen exchange ten goede zou komen en die het Binance lastig zou maken. Verder zou CZ ook gezegd hebben dat ze geleerd hebben van het Terra debacle, waardoor gespeculeerd wordt dat FTX zou kunnen omvallen.

Alameda Research

Sam Bankman-Fried is ook de eigenaar van Alameda Research, een market maker en trading firma. CoinDesk publiceerde enkele dagen geleden een artikel waarin gesteld wordt dat de balans van Alameda vol zit met FTT tokens, een crypto token die door zusterbedrijf FTX werd uitgegeven om klanten kortingen te geven op de transactiekosten op de exchange. Dat is ook Cory Klippsten, CEO van Swan Bitcoin, opgevallen. "Het is fascinerend om te zien dat het grootste deel van het nettovermogen in de Alameda-business feitelijk FTX's eigen centraal gecontroleerde token is", klinkt het. Klippsten is niet van de minste. De man waarschuwde lang op voorhand voor het omvallen van Terra / LUNA.

Alameda Research zou volgens geruchten meer dan 2 miljard dollar geleend hebben met de FTT tokens als onderpand. Onder de andere activa van Alameda zijn andere cryptomunten, zoals Solana. De waarde van deze laatste tokens zou meer dan een miljard dollar zijn. 

Volgens Caroline Ellison, CEO van Alameda Research, bevat het artikel van CoinDesk onjuistheden en is de balans van haar bedrijf veel sterker dan werd beschreven. Zo zouden ze nog voor meer dan 10 miljard dollar aan activa bezitten waarover niet geschreven werd.

FTT dump

CZ zei dat de verkoop van de FTT tokens een aantal maanden in beslag zou kunnen nemen, omdat Binance de marktprijs niet wil doen crashen door onmiddellijk alles op de markt te gooien. Binance zou zo'n 17% van de 'circulating supply' in handen hebben, dat zijn de tokens die vrij verhandeld worden.

Caroline Ellison bood op Twitter al aan om alle tokens van Binance te kopen voor een prijs van 22 dollar per token. Dat zorgde dan weer voor nieuwe speculatie dat Alameda in de problemen zou komen als de token prijs onder de 22 dollar zou dalen. CZ liet ondertussen al weten dat Binance niet zal ingaan op het bod en dat ze 'voor de vrije markt zullen kiezen'.

Het zou niet de eerste crypto onderneming zijn die omvalt omdat ze een te hoge leverage gebruiken. Wanneer de FTT tokens in waarde dalen, kan Alameda Research een margin call krijgen. Er wordt dan meer onderpand gevraagd voor het geld dat ze geleend hebben. Alameda zou dan bijvoorbeeld Solana tokens of FTT tokens kunnen proberen te verkopen in een poging om zoveel mogelijk cash te genereren om overeind te blijven. Het probleem is dan dat de tokens die ze bezitten vaak niet liquide genoeg zijn, waardoor ze niet zomaar snel in harde dollars kunnen omgezet worden. De geschiedenis leert dat de meeste bedrijven die deze problemen meemaken, uiteindelijk overkop gaan.

Withdrawals

Door de onzekerheid kiezen veel partijen eieren voor hun geld en halen ze hun fondsen bij FTX weg. In de voorbije dagen vloeide voor zo'n 451 miljoen dollar aan crypto weg bij FTX. De gebruikers sturen hun cryptomunten mogelijk naar een eigen hardware wallet ofwel naar een andere exchange. Bij Binance kwam in dezelfde periode voor zo'n 411 miljoen dollar aan crypto binnen op de exchange.

Door de hoge aanvragen voor withdrawals waren er wel wat haperingen, maar volgens FTX is er niets aan de hand. Sam Bankman-Fried bevestigde op Twitter dat FTX genoeg middelen heeft om alle klanten te vergoeden. "We verwerken alle withdrawals en zullen dit blijven doen", klinkt het. "We zijn streng gereguleerd, er zijn regelmatige audits en we hebben meer dan een miljard dollar extra cash."

Op zich is het logisch dat FTX zich verdedigt op deze manier, maar als buitenstaander weet je nooit of dit de waarheid is of alleen maar bluf. Celsius beweerde ook dat er niets aan de hand was, tot ze de withdrawals moesten pauzeren. Het zou wel ironisch zijn dat juist FTX in de problemen zou komen. Sam Bankman-Fried wierp zich de voorbije maanden regelmatig op als redder van crypto bedrijven die in de problemen zaten. Zo werd BlockFi een reddingslijn toegeworpen en won FTX het bod op de overname van het failliete Voyager Digital.

Leer meer over crypto in onze gratis crypto cursus.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu