Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Altcoins

Waarom zijn altcoins risicovoller dan bitcoin?

Beleggen in bitcoin is risicovol, de koers kan immers flink fluctueren. Je moet dus tegen een stootje kunnen. Wie verlies maakte met bitcoin en veel geduld had, verdiende in het verleden altijd zijn inleg weer terug. Simpelweg door enkele jaren te wachten en lang op de blaren te zitten, tot er weer nieuwe topkoersen werden neergezet. Niemand kan uiteraard garanderen of dit scenario zich in de toekomst zal blijven herhalen.

Bij altcoins was dit trouwens meestal niet het geval: veel coins werden compleet waardeloos en hielden op te bestaan.


Altcoin season

Tijdens periodes van hype komt er telkens een 'altcoin season'. Dat is een periode waarbij alternatieve cryptocurrencies, of altcoins, sterke prijsstijgingen laten zien en beter presteren dan de meer gevestigde digitale valuta zoals Bitcoin.

Welke altcoin gaat exploderen?

Een van de belangrijkste drijfveren van altcoin seizoenen is de zoektocht naar extreem hoge rendementen. Bitcoin blijft de bekendste cryptomunt, maar risicovolle altcoins hebben met hun lagere marktkapitalisaties het potentieel voor explosieve groei.

Beleggers hopen dus het volgende grote project te vinden dat tien keer of honderd keer over de kop zal gaan. Maar het blijft gokwerk en de meeste altcoins gaan op termijn volledig ten onder.

Welke altcoins stijgen vandaag?

Welke coins presteren er momenteel goed? Hieronder zie je een overzicht van de sterkste stijgers en dalers. Let wel op: altcoins kunnen soms mooie stijgingen voorleggen, maar kunnen ook tientallen procenten dalen op enkele uren tijd. Hou dus in het achterhoofd dat het over speculatieve speeltjes gaat.

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE


Wat zijn altcoins?

Omdat bitcoin open source is, kan iedereen die het wil de broncode oppakken en hiermee zelf aan de slag gaan. Zo ontstonden alternatieve munten, die we altcoins noemen. Al in 2011 doken de eerste altcoins op.

Een voorbeeld is Litecoin, die gebaseerd is op bitcoin maar wel een maximum supply van 84 miljoen LTC heeft, terwijl bitcoin begrensd is op 21 miljoen BTC. De block time bij Litecoin is 2,5 minuten, terwijl dit bij bitcoin 10 minuten is.

Ondertussen zijn er al meer dan 10.000 verschillende cryptomunten in omloop en het aantal groeit nog dagelijks, zeker omdat er op bepaalde blockchain netwerken gemakkelijk nieuwe tokens kunnen uitgegeven worden en iedereen dus zelf een cryptomunt kan lanceren.


Weinig kans op succes

Om een nieuwe munt te laten slagen moet er een enorm netwerk opgebouwd worden. Bij bitcoin, de eerste cryptomunt ooit, zien we de netwerkeffecten ten volle. Er zijn veel deelnemers aan het netwerk: gebruikers, nodes en mijners.

Je kan met de bitcoin broncode wel een nieuw netwerk proberen op te zetten, maar alle gebruikers, nodes en de rekenkracht van de mijners zitten in het bitcoin netwerk. Zij gaan niet zomaar overschakelen naar een nieuw netwerk. Veel altcoins zijn dan ook gedoemd om te falen.

Blockchain trilemma

Veel teams lanceren een eigen blockchain project omdat ze bijvoorbeeld willen concurreren op snelheid van transacties. Het is belangrijk om te weten dat er zoiets is als het blockchain trilemma. Dat stelt dat een netwerk nooit deze drie elementen tegelijk kan bereiken: decentraal, schaalbaar en veilig.

Een netwerk zoals bitcoin dat extreem veilig en sterk decentraal is, zal op de basislaag moeilijk schaalbaar zijn en dus niet zoveel transacties kunnen verwerken per seconde. Voor de schaalbaarheid zijn er dan oplossingen nodig op een tweede laag, zoals het Lightning network.

Een blockchain die op de eerste laag vlot schaalbaar en veilig wil zijn, zal dus minder decentraal zijn. Er zijn dan ook verschillende projecten ontstaan die zich hier in specialiseren. Ze worden smalend DINO’s genoemd: Decentralized In Name Only.


Gevaren bij het investeren in altcoins

Investeren in altcoins is vergelijkbaar met het investeren in startups. Je kan mogelijk je inleg verveelvoudigen, maar je loopt ook een groot risico om jouw geld volledig kwijt te zijn. Daarom is het belangrijk om goed te spreiden en je investering beperkt te houden.

Wanneer je voor een paar tientjes veel eenheden van een cryptovaluta kunt kopen, hoeft er maar eentje tussen te zitten die na verloop van tijd explodeert in waarde. Deze winst zou dan de verliezen van de andere gefaalde projecten moeten goed maken.

Maar zelfs als je speculeert op een paar van deze munten, dan nog heb je veel geluk nodig om uit de tienduizenden munten juist eentje te selecteren die doorbreekt en zijn koers ziet stijgen.

Er zijn duizenden altcoins en slechts een klein percentage maakt kans om echt door te breken. De kans dat je jouw ganse investering volledig gaat kwijtspelen is dus relatief hoog. Investeer daarom slechts een beperkt bedrag van jouw vermogen in cryptocurrency.

Technische kwetsbaarheden

Beginnende altcoins zijn eigenlijk een beta test zoals we dat bij software kennen. Dat betekent dat er nog fouten in de code kunnen zitten die nog niet ontdekt zijn. Wanneer er bijvoorbeeld een kwetsbaarheid is in een smart contract, dan zullen slimme hackers al snel de fondsen die in deze smart contracts vast zitten proberen te roven.

Met de regelmaat van de klok duiken er nieuwe berichten op van grote diefstallen in de crypto wereld. In 2022 was er nog een voorbeeld van een grote flash loan attack.

Daarnaast kan de blockchain zelf niet zo stabiel zijn. Denk maar aan het in 2022 erg populaire Solana, dat soms wel urenlang offline was. In dat geval zitten jouw coins vast in het netwerk en kan je ze niet verplaatsen of verkopen.

Onbetrouwbare leiding

Hoe mooi een project ook kan lijken, vaak is er een team dat de leiding op zich neemt en naar eigen goeddunken aanpassingen kan uitvoeren.

In 2022 werden er bij de ondergang van LUNA en UST nog snel massaal veel nieuwe LUNA tokens gemint, waardoor de token natuurlijk helemaal waardeloos werd. In april 2022 werd nog 90 euro betaald voor een LUNA token, amper enkele weken later was de prijs 0,00004 euro.

Dit kan niet gebeuren bij bitcoin. Er is namelijk geen leiding die op eigen houtje beslissingen kan nemen. Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen en dat ligt vast in het protocol, dat beschermd wordt door de mijners en de nodes. Niemand kan beslissen om nieuwe bitcoin bij te maken.

Projecten zoals LUNA hebben een team dat beslissingen neemt en zij besloten om zo maar even 6,5 triljoen nieuwe LUNA tokens bij te maken.

We hebben het hierboven over een team dat foute beslissingen neemt, maar evengoed bestaan er projecten die gestart zijn om mensen op te lichten. In dat geval spreken we vaak over een exit scam: een nieuw project wordt een hype, waarna de oprichters met de Noorderzon verdwijnen en de beleggers met lege handen achter blijven.

Wees voorzichtig met hoge rendementen

In de cryptomarkt vind je ook DeFi projecten of crypto lending, die vaak schermen met hoge rendementen. Om jouw coins uit te lenen krijg je bijvoorbeeld jaarlijks een rendement van meer dan 10%. Hier staan uiteraard grote risico's tegenover: de tegenpartij kan de lening misschien niet terug betalen, het smart contract waar je jouw coins in vast zet kan gehackt worden, de coin die je uitleent kan crashen in waarde.

De ondergang van de UST stablecoin heeft veel mensen wakker geschud. Wie dacht dat een DeFi rendement van bijna 20% op een stablecoin echt veilig was, leerde een belangrijke les. Bij een hoog rendement hoort ook een groot risico. En there is no such thing as a free lunch!

Let op met memecoins

Een speciaal ras onder de altcoins zijn de zogenaamde grapmunten, zoals Dogecoin of Shiba Inua. Ze worden vaak op zeer korte tijd enorm populair, meestal omdat ze periodes hebben van explosieve koerssstijgingen. Het zijn echte speeltjes voor speculanten.

De meeste van deze coins hebben weinig echte inhoud, maar zijn eerder gericht op speculatie. Als een dergelijke coin er in slaag om een hele community rond zich te bouwen, dan duwen al deze speculanten de prijzen hoger.

Uiteindelijk zijn al deze memecoins een groot casinospel. Mensen vinden het niet erg om een groot risico te lopen op het verlies van een kleine inleg, als ze denken dat er een kleine kans bestaat op een enorm grote winst.


Conclusie: wees erg voorzichtig

In elke grote crypto bull markt duiken er wel projecten op die enorm populair worden en die op alle grote exchanges gekocht kunnen worden. Achteraf blijken ze waardeloos of zelfs pure oplichting te zijn. We horen dan ook vaak verhalen van mensen die heel hun vermogen kwijtgespeeld hebben omdat ze alles hadden geïnvesteerd in een project dat ten onder gaat.

Je kan blootstelling krijgen aan de cryptomarkt door het kopen van bitcoin. Altcoins zijn gevaarlijker, dus als je dit toch wil doen, zorg dan voor een goede spreiding. Investeer tenslotte maar een klein deel van je beleggingsportefeuille in crypto. Op deze website lees je elders ook nog meer over hoe je verstandig belegt door risico's onder controle te houden.



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu