Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Bescherm je vermogen

Bescherm je vermogen en handel emotieloos!

Door Steven Anthonis, schrijver van Leren Traden

Heel wat beleggingsdiensten pakken uit met ongelooflijke rendementen. Is dat allemaal wel mogelijk? Natuurlijk! Maar al eens nagedacht over de mogelijke risico's die je hiermee loopt?

Het is daarom heel belangrijk dat je het hoofd koel kan houden. Daarom moet je op voorhand goed weten welk risico dat je loopt en dit potentiële verlies mag geen enkele impact hebben op jouw totale financiële situatie.

Steven Anthonis technische analyse

Beleggers denken graag aan de winsten die ze kunnen maken op een trade. Ze zijn hun geld al aan het tellen voor het verdiend is. Zo vergeten ze deftig na te denken over de risico's die ze lopen. En dat is jammer. Als je naar de beurs stapt, dan stel je jouw kapitaal bloot aan risico. Dat kan goed aflopen. Maar wat als je even niet oplet? Dan kan het helemaal fout lopen!

Je moet jouw handelskapitaal daarom optimaal beschermen. Foutieve trades mogen slechts een beperkte invloed hebben op jouw kapitaal.

Je mag doen met jouw geld wat je maar wilt. Een tip gekregen over een beloftevol aandeel of een cryptomunt? Positioneer je gerust om daar van te profiteren. Je moet namelijk aan niemand verantwoording afleggen als het fout loopt. Dus wat als het moest mislopen? Dan schuif je de schuld toch af op iemand anders? Een service die je een verkeerd advies heeft gegeven, bijvoorbeeld. Alles om toch maar niet de schuld bij jezelf te zoeken.

Het is eigen aan beleggingsnieuwsbrieven of goeroe's dat ze regelmatig verkeerde adviezen geven. Niemand kan de markt altijd met 100% zekerheid voorspellen. Laat je dus niets wijsmaken. Hoge rendementen zijn mogelijk, maar meestal staan daar ook grote risico's tegenover. Beleg nooit je ganse vermogen in die ene beloftevolle tip. Wees altijd heel voorzichtig met jouw kapitaal. Finaal gezien ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je met je beleggingskapitaal omgaat.

Bepaal daarom op voorhand hoe je het hoofd zal bieden aan de tegenslagen en de verlieslatende beleggingen. Volg nooit blindelings het advies van een beleggingsnieuwsbrief, maar analyseer eerst of het advies past binnen jouw trading plan en jouw risico parameters.

Emotieloos handelen

Voor beginnende traders is het niet gemakkelijk om winstgevend te worden. Vrijwel alle nieuwe traders maken precies dezelfde fout: ze traden te veel.

Beginnende traders laten zich leiden door hun emoties. Ze springen mee op de trein als de markten plots beginnen te bewegen. Vaak komen ze bedrogen uit: kort na de instap gaan de markten alweer de andere richting op. Deze traders zijn een speelbal voor de meedogenloze markten.

Emotionele impuls

Net na het afsluiten van een trade wordt vaak een nieuwe trade geopend vanuit een emotionele impuls.

Na een succesvolle trade voelen veel beleggers zich euforisch. Ze denken dat ze de markten te baas kunnen. Ze openen meteen een nieuwe trade om dat gevoel van euforie binnen enkele dagen opnieuw te kunnen beleven. Helaas is over de nieuwe trade niet goed nagedacht. Maar superbeleggers moeten niet nadenken over hun trades, toch?

Omgekeerd zien we net hetzelfde. Na een slechte trade willen beleggers wraak nemen op de markten. Ze willen het verloren geld terug verdienen. Opnieuw stappen ze in zonder een grondige analyse te maken. Of zonder na te denken over de risico's.

Het traden wordt zo een verslaving met precies dezelfde kenmerken als gelijk welke andere gokverslaving. Deze traders plakken zo vaak als mogelijk aan het pc scherm om de beurskoersen zenuwachtig op te volgen. Maar zonder emotionele rust zullen ze niet uit deze dodelijke financiële spiraal komen.

Leer koelbloedig handelen

Veel mensen erkennen niet dat ze teveel traden. Ze scheppen op over hun positieve trades en de grote verliezen worden dood gezwegen.

Die grote verliezen ontstaan natuurlijk omdat ze handelen zonder een deftig trading plan en zonder strikte risicobeheersing regels. En dat zijn twee dingen die absoluut noodzakelijk zijn om op een nuchtere en koelbloedige manier te handelen op de markten. Deze innerlijke rust zal zich vervolgens vertalen in veel betere trading resultaten.

Wil je ook rust ervaren zoals een professionele handelaar? Lees dan mijn boek Leren Traden.Gratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week stuurt Steven je een gratis nieuwsbrief met een overzicht van de meest recente artikels. De focus ligt op cryptocurrency nieuws.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu