Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe gemakkelijk crypto staken?

Hoe gemakkelijk crypto staken?

Hoe gemakkelijk crypto staken?

dinsdag 07 september 2021 - door Redactie

Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van het staken van cryptocurrency. Maar wat is het juist en hoe werkt het?

Wat is staking?

Technisch gezien kan een blockchain draaien op een Proof-of-Stake protocol. In dit geval kan een node beloond worden met nieuwe coins door het verifiëren en valideren van transacties. Bij Proof-of-Work concurreren nodes met mekaar en proberen ze om het snelst een nieuw block te vinden, waarbij de mijner enorm veel rekenkracht moet inzetten. De mijner investeert dan veel geld in ASIC's en hoopt zo rendement te behalen.

Bij Proof-of-Stake moet je niet investeren in rekenkracht, maar moet je juist aantonen dat je een 'stake' hebt. Je moet dus via je node bewijzen dat je coins bezit van de desbetreffende cryptocurrency. Hoe hoger je stake en hoe meer geld je dus investeerde, hoe vaker je node de kans krijgt om een nieuw block te maken en dus beloond zal worden met nieuwe munten.  Procentueel gezien gaat het bijvoorbeeld op jaarbasis over een rendement van 5% of 10% op jouw ingezette coins.

Kan ik staken zonder node?

Jazeker. Je kan je coins vastzetten in een digitale wallet en het staken overlaten aan een professionele partij. Denk bijvoorbeeld aan een exchange als Bitvavo. Als je cryptomunten in de Bitvavo wallets laat staan en de staking optie op actief zet, dan zal je wekelijks een uitbetaling mogen verwachten. In het geval van Cardano ligt de geschatte opbrengst momenteel bijvoorbeeld op 5%. 

Staken kan je bij Bitvavo op actief zetten door naar je account te gaan en vervolgens 'instellingen' te kiezen. Onderaan op de pagina vind je de 'Accountinstellingen' waarbij je staking op 'ingeschakeld' moet zetten. Daarna kan je vanuit het menu op 'Staking' klikken en zo de opbrengsten opvolgen.

Wat zijn de risico's?

Bij het staken op een eigen node, zou dit toestel door een hacker aangevallen kunnen worden, waardoor je jouw inleg kan kwijtspelen. Wanneer je werkt met een exchange, moet je uiteraard de exchange weer vertrouwen met jouw coins. En daarnaast kan de coin zelf flink in waarde dalen. Een staking rendement van 5% stelt niets voor als de koers van de coin zelf met 60% is gedaald.

Waarom kan je toch Bitcoin staken?

Technisch gezien is het staken van bitcoin uiteraard onzin, omdat deze blockchain volgens het Proof-of-Work consensus protocol werkt. Echter bij een platform als Bitvavo kan je toch bitcoin staken en een rendement verwachten van zo'n 0,77% op jaarbasis. In dit geval wordt er gewerkt met een ander principe. Er zijn namelijk heel wat partijen in de markt die graag bitcoin lenen, bijvoorbeeld om te kunnen traden met een hogere hefboom. De 'staking' opbrengsten bij bitcoin zijn dus afhankelijk van de rentes die verdiend kunnen worden op het uitlenen van bitcoin.

Coins vastzetten

Zoals je merkt wordt de term staking vaak gebruikt, ook al heeft het niets met het consensus protocol Proof-of-Stake te maken.

Staken verwijst in het algemeen dus naar het vastzetten van jouw coins, waardoor je op de één of andere manier op regelmatige basis een beloning zal krijgen. Tegenover het klassieke banksysteem waar zelfs met negatieve rentes wordt gewerkt, is dit voor heel wat spaarders een echte verademing.

Lending komt met een hoog risico op verlies

Er is wel een belangrijk risico dat je moet begrijpen. Als het niet over het technische staking gaat, de beloning voor het runnen van een node, dan gaat het over lending. De cryptomunten die je vastzet worden dus uitgeleend en meestal is er weinig transparantie over welke partijen dit geld ontvangen. De hoge rentevoeten zijn dan ook een vergoeding voor het risico dat je jouw inleg nooit meer zal terugzien. Als de partijen die het geld geleend hebben overkop gaan door turbulenties op de cryptomarkten, dan is de kans groot dat ze hun leningen niet kunnen terugbetalen. In dat geval zal je jouw inleg vermoedelijk helemaal kwijtspelen.

Wie liever geen risico neemt kan dus best gewoon cryptomunten kopen en deze simpelweg zelf bewaren op een hardware wallet.

Lees nog meer in het artikel: "Wat is on-chain en off-chain staking of lending?"

Bitcoin grafiek in euro



Advertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline




Advertentie





Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu