Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe gemakkelijk crypto staken?

Hoe gemakkelijk crypto staken?

Hoe gemakkelijk crypto staken?

dinsdag 07 september 2021 - door Redactie

Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van het staken van cryptocurrency. Maar wat is het juist en hoe werkt het?

Wat is staking?

Technisch gezien kan een blockchain draaien op een Proof-of-Stake protocol. In dit geval kan een node beloond worden met nieuwe coins door het verifiëren en valideren van transacties. Bij Proof-of-Work concurreren nodes met mekaar en proberen ze om het snelst een nieuw block te vinden, waarbij de mijner enorm veel rekenkracht moet inzetten. De mijner investeert dan veel geld in ASIC's en hoopt zo rendement te behalen.

Bij Proof-of-Stake moet je niet investeren in rekenkracht, maar moet je juist aantonen dat je een 'stake' hebt. Je moet dus via je node bewijzen dat je coins bezit van de desbetreffende cryptocurrency. Hoe hoger je stake en hoe meer geld je dus investeerde, hoe vaker je node de kans krijgt om een nieuw block te maken en dus beloond zal worden met nieuwe munten.  Procentueel gezien gaat het bijvoorbeeld op jaarbasis over een rendement van 5% of 10% op jouw ingezette coins.

Kan ik staken zonder node?

Jazeker. Je kan je coins vastzetten in een digitale wallet en het staken overlaten aan een professionele partij. Denk bijvoorbeeld aan een exchange als Bitvavo. Als je cryptomunten in de Bitvavo wallets laat staan en de staking optie op actief zet, dan zal je wekelijks een uitbetaling mogen verwachten. In het geval van Cardano ligt de geschatte opbrengst momenteel bijvoorbeeld op 5%. 

Staken kan je bij Bitvavo op actief zetten door naar je account te gaan en vervolgens 'instellingen' te kiezen. Onderaan op de pagina vind je de 'Accountinstellingen' waarbij je staking op 'ingeschakeld' moet zetten. Daarna kan je vanuit het menu op 'Staking' klikken en zo de opbrengsten opvolgen.

Wat zijn de risico's?

Bij het staken op een eigen node, zou dit toestel door een hacker aangevallen kunnen worden, waardoor je jouw inleg kan kwijtspelen. Wanneer je werkt met een exchange, moet je uiteraard de exchange weer vertrouwen met jouw coins. En daarnaast kan de coin zelf flink in waarde dalen. Een staking rendement van 5% stelt niets voor als de koers van de coin zelf met 60% is gedaald.

Waarom kan je toch Bitcoin staken?

Technisch gezien is het staken van bitcoin uiteraard onzin, omdat deze blockchain volgens het Proof-of-Work consensus protocol werkt. Echter bij een platform als Bitvavo kan je toch bitcoin staken en een rendement verwachten van zo'n 0,77% op jaarbasis. In dit geval wordt er gewerkt met een ander principe. Er zijn namelijk heel wat partijen in de markt die graag bitcoin lenen, bijvoorbeeld om te kunnen traden met een hogere hefboom. De 'staking' opbrengsten bij bitcoin zijn dus afhankelijk van de rentes die verdiend kunnen worden op het uitlenen van bitcoin.

Coins vastzetten

Zoals je merkt wordt de term staking vaak gebruikt, ook al heeft het niets met het consensus protocol Proof-of-Stake te maken.

Staken verwijst in het algemeen dus naar het vastzetten van jouw coins, waardoor je op de één of andere manier op regelmatige basis een beloning zal krijgen. Tegenover het klassieke banksysteem waar zelfs met negatieve rentes wordt gewerkt, is dit voor heel wat spaarders een echte verademing.

Lending komt met een hoog risico op verlies

Er is wel een belangrijk risico dat je moet begrijpen. Als het niet over het technische staking gaat, de beloning voor het runnen van een node, dan gaat het over lending. De cryptomunten die je vastzet worden dus uitgeleend en meestal is er weinig transparantie over welke partijen dit geld ontvangen. De hoge rentevoeten zijn dan ook een vergoeding voor het risico dat je jouw inleg nooit meer zal terugzien. Als de partijen die het geld geleend hebben overkop gaan door turbulenties op de cryptomarkten, dan is de kans groot dat ze hun leningen niet kunnen terugbetalen. In dat geval zal je jouw inleg vermoedelijk helemaal kwijtspelen.

Wie liever geen risico neemt kan dus best gewoon cryptomunten kopen en deze simpelweg zelf bewaren op een hardware wallet.

Lees nog meer in het artikel: "Wat is on-chain en off-chain staking of lending?"

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu