Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Bitcoins kopen

Bitcoins en andere cryptomunten kopen of verhandelen

Wie voor de eerste keer in Bitcoin wil beleggen is vaak een beetje onder de indruk van de speciale manier van werken. Omdat cryptomunten gedecentraliseerd zijn heb je alleen een wallet nodig om je coins in te bewaren. Je kan gebruik maken van een dienst als MyEtherWallet om te communiceren met bijvoorbeeld de Ethereum blockchain. Of je kan gebruik maken van een echte hardware wallet, een soort van memory stick zoals de Ledger Nano S. Voor de meeste mensen gaat dit echter al heel ver en van deze mogelijkheden zal je pas gebruik maken als je meer leert over cryptocurrencies. Het aankopen via een online dienst of verhandelen via een broker is het meest toegankelijk, daarom dat we deze eerst uitleggen.

Opgelet: de cryptomarkt is ongereguleerd. Een munt kan op korte tijd sterk in waarde stijgen, maar ook dalen. Beleg daarom alleen met bedragen die je volledig mag verliezen en zorg ervoor dat crypto investeringen maar een zeer klein deel van je totale beleggingsportefeuille zijn.

1. Bitcoins kopen via een online dienst

Er bestaan online diensten die je toestaan om makkelijk cryptomunten te kopen en te bewaren. Na het aanmaken van een account is het kopen van Bitcoin, Ethereum, Litecoin of andere altcoins werkelijk kinderspel. Maar vooraleer je tot aankopen kan overgaan moet je doorgaans wel enkele stappen doorlopen om je identiteit te bevestigen. Soms kan je al meteen voor zeer kleine bedragen aankopen, maar om de toegestane aankooplimieten op te trekken moet je account wel 'verified' zijn.

In extreem drukke periodes zullen sommige van onderstaande diensten tijdelijk geen nieuwe klanten aanvaarden.

Bitvavo
 • Bitcoin, Ether, Litecoin, Ripple, Stellar,...
 • Lage kosten = meer crypto's voor je euro's
 • Assortiment van +45 cryptocurrencies
 • Betalen met overschrijving, iDEAL, Bancontact
 • Gevestigd in Nederland


LiteBit
 • Bitcoin, Ether, DASH, Ripple, Litecoin,...
 • Assortiment van +50 cryptocurrencies
 • Betalen met overschrijving, iDEAL, Bancontact, creditcard,...
 • Gevestigd in Nederland


Bitcoinmeester
 • Bitcoin, Ether, XRP, IOTA, XLM, EOS,...
 • Betalen via iDeal, Bancontant, SEPA, Giropay, SOFORT en MyBank
 • Assortiment van +140 cryptocurrencies
 • Gevestigd in Nederland


BITPANDA
 • Bitcoin, Ether, DASH, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple, KMD, MIOTA, EOS, REP, XLM,...
 • Betalen met overschrijving, creditcard, Skrill,...


Coinbase
 • Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin
 • Betalen met overschrijving, creditcard, Paypal,...


CRYPTOPAY
 • Bitcoin, Litecoin, Ripple
 • Betalen met overschrijving of credit card
 • Prepaid betaalcard mogelijk


Bitrush
 • Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ethereum, Dash
 • Betalen met iDeal, Bancontact of credit card
 • Gevestigd in Nederland


Binance
 • Crypto exchange
 • Stuur Bitcoin, Ethereum of andere altcoins naar je Binance wallet en koop hiermee andere cryptomunten


SpectroCoin
 • Bitcoin, Ether, DASH, XEM, goud
 • Betalen met overschrijving, iDEAL, Bancontact, creditcard, Skrill,...
 • Prepaid betaalcard mogelijk


We bekijken de bovenstaande aanbieders hieronder nog even van naderbij. Belangrijk om te begrijpen is dat je gekochte munten vrijwel steeds in de online wallets bij deze diensten worden bewaard. Je kan deze online wallets gebruiken om de munten te bewaren of om aankopen te doen, bijvoorbeeld als je wil investeren in een ICO.

Eerst even een vergelijking: hoeveel ETH krijg je als je voor 225 euro wil aankopen?

Bitcoinmeester: 1.78178552 ETH
LiteBit: 1.788525 ETH
Bitvavo: 1.84041741 ETH

Tegen een ETH prijs van 120 euro is dit een verschil van zo'n 7 euro tussen de duurste en goedkoopste aanbieder. Koop je echter voor 1.000 euro, dan spreek je al snel over zo'n 31 euro extra kosten! Anders gezegd: kies je voor een duurdere aanbieder, dan krijg je telkens wat minder cryptocoins in je wallet geleverd.

(deze vergelijking werd op 17 maart 2019 gemaakt)


LiteBit is een Nederlandse dienst waar je cryptomunten koopt en verkoopt. Je betaalt via iDeal of Bancontact en hierdoor is LiteBit uitermate geschikt voor mensen uit Nederland en België. Het aankopen en verkopen gaat makkelijk en de broker is vooral bekend omwille van het erg grote aanbod aan cryptomunten. Heel wat andere diensten bieden slechts een beperkt aantal munten aan, waardoor je minder bekende munten zelf op een exchange moet aankopen.

Een ander groot voordeel van LiteBit is dat je bij het aankopen van munten meteen een eigen wallet adres kan opgeven. De gekochte coins worden zo bijvoorbeeld meteen geleverd in een offline wallet zoals jouw eigen Ledger Nano S.

Dit een screenshot van het LiteBit platform:

LiteBit

Bitvavo is een jonge Nederlandse dienst die het kopen en verkopen van cryptomunten voor iedereen toegankelijk wil maken. Je kan geld storten via overschrijving, Bancontact of iDeal en vervolgens kan je kiezen uit het steeds groeiende gamma cryptocoins. Naast Bitcoin, Ethereum of Litecoin kan je ook andere munten zoals Ripple, Stellar, IOTA, NEO, Cardano of Verge aankopen.

Je kan bij Bitvavo kopen zonder identiteitsverificatie, tenminste als je minder dan 5.000 euro stort. Een ander groot voordeel van Bitvavo is dat de dienst veel goedkoper is dan veel concurrenten.

Dit een screenshot van het Bitvavo platform:

Bitvavo

Naast het eenvoudige platform kan je in Bitvavo ook een geavanceerd platform openen waarbij je toegang krijgt tot heel wat technische analyse mogelijkheden via de ingebouwde grafieken van Tradingview. Onmisbaar voor mensen die op korte termijn willen traden.

Bitvavo Advanced

Bit4coin is een Nederlandse dienst die in 2013 werd opgericht en al meer dan 40.000 klanten telt. De website maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier een cadeaubon voor cryptomunten te kopen, die wordt afgeleverd per SMS of per post. Je kan deze bon laten leveren bij vrienden of familie, maar je kan de website ook gebruiken om zelf cryptomunten te kopen.

Je kiest eerst de cryptomunt en het bedrag van de voucher, vervolgens kan je de vouchercode eventueel meteen verzilveren en de munten naar jouw eigen wallet laten sturen..

Dit een screenshot van de Bit4coin website:

Bit4coin

Andere goede voorbeelden van online diensten zijn SpectroCoin en BitPanda. Deze zijn beiden interessant omdat ook betalingsmogelijkheden als Skrill aanvaard worden, wat interessant is als er nog wat geld op je Skrill account staat.

BitPanda is gevestigd in Oostenrijk en wordt vaak geroemd voor de makkelijke, snelle en goedkope manier waarop cryptomunten als Bitcoin kunnen gekocht worden. Het bedrijf heeft meer dan 850.000 gebruikers die onderling cryptomunten naar mekaar kunnen verzenden zonder kosten.


Bitpanda

SpectroCoin is gevestigd in Londen en maakt deel uit van Bankera dat bouwt aan een volledige blockchain bank die ook leningen en investeringen zal aanbieden. SpectroCoin telt ondertussen al meer dan 500.000 klanten terwijl er al meer dan 64.000 prepaid kaarten werden uitgegeven.

Bij SpectroCoin kan je makkelijk geld wisselen van je euro portefeuille naar Bitcoin, Dash of een andere aangeboden cryptomunt. Zo ziet het platform er uit:

SpetroCoin

Coinbase is zowat de grootste Cryptobroker ter wereld en telt al meer dan 11 miljoen gebruikers. Je kan een bankrekening gebruiken om geld over te maken of je kan een creditcard gebruiken om meteen cryptocoins aan te kopen. In tegenstelling tot de meeste andere diensten is het platform ook beschikbaar in het Nederlands.

Op de onderstaande screenshot kan je zien hoe eenvoudig het aankoopproces bij Coinbase is:

Coinbase

Ook bij Cryptopay kan je via een bankrekening makkelijk geld overschrijven naar je Cryptopay account, waarna je dit geld snel kan omzetten naar Bitcoin. Andere crypto's zoals Ethereum en Ripple zullen in 2018 ook mogelijk worden.

Cryptopay

Interessant bij Cryptopay is dat je ook een fysieke kaart kan aanvragen: een prepaid creditcard waarmee je kan betalen in winkels, restaurants en webshops. Zo kan je je Bitcoins makkelijk en snel weer uitgeven.


Het grote voordeel van al deze diensten is uiteraard het gebruiksgemak. Ook als je niets kent van blockchain en crypto's kan je toch met deze partijen aan de slag. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor beginners die voor een eerste keer willen kennismaken met crypto's. Maar ook voor meer gevorderde mensen kan een partij als Cryptopay wel interessant zijn, bijvoorbeeld om gebruik te maken van de credit cards. Je zou bijvoorbeeld vanaf je hardware wallet regelmatig een bedrag naar je Cryptopay BTC wallet kunnen sturen, waardoor je je Bitcoins makkelijk kan uitgeven.

Het enige nadeel van al deze online services is dat je opnieuw kiest voor een centrale partij om je wallets te beheren, terwijl het hele idee rond cryptocurrencies net draait rond het decentraal werken zonder een tussenpartij. Zo'n dienst zou bijvoorbeeld je rekening kunnen blokkeren of als het bedrijf gehackt wordt kunnen jouw Bitcoins gestolen worden. Als je echt voor de lange termijn wenst te beleggen bewaar je je cryptomunten best in een fysieke of hardware wallet, maar daarover later meer.


2. Bitcoins verhandelen via een broker

CFD brokers zijn ideaal als je alleen interesse hebt om te speculeren op de korte termijn koersstijgingen of dalingen van cryptomunten. Je bezit in dit geval de munten niet echt, je hebt alleen een 'contract for difference' of CFD. Het verschil tussen de aankoop-en verkoopkoers is volledig voor jouw rekening. Heb je juist gespeculeerd, dan wordt de winst op je rekening bijgeschreven. Heb je echter fout gespeculeerd, dan wordt het verlies van je accountsaldo afgetrokken.

Werken met een CFD broker is eenvoudig omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van wallets en dergelijke meer. De transacties worden ook supersnel verwerkt wat ideaal is om op zeer korte termijn te handelen in cryptomunten. Op onze website kan je makkelijk CFD brokers vergelijken.

Op de onderstaande screenshot zie je een voorbeeld van een trade bij Fortrade:

Fortrade Cryptocurrencies


Het grote voordeel van deze brokers is dat mensen vanuit hun bestaande account snel kunnen handelen in crypto's. Deze brokers zijn vooral interessant voor mensen die reeds ervaring hebben met CFD's en handelen met een hefboom. Nieuwe traders kijken ook hier weer aan tegen een leercurve en moeten vooral opletten dat ze geen te hoge hefboom gebruiken.

Het nadeel van werken met een broker is dat je de cryptocurrencies nooit echt zal bezitten. Om die reden is een broker ook niet geschikt om op lange termijn in een cryptomunt te beleggen. Zoals hierboven gezegd kies je dan beter voor een hardware wallet.


Blockchain maakt het natuurlijk mogelijk om de tussenpersoon te verwijderen en dat is wat SPECTRE doet. Dit trading platform werkt met smart contracts die de rol van de broker volledig overnemen. Bovendien is er ook een liquidity pool die door de houders van tokens werd gevuld met heel wat Ether. Deze liquidity pool kan als tegenpartij optreden als er op het platform geen andere trader gevonden wordt die gematcht kan worden met jouw trade. In het verleden zijn de meeste peer-to-peer platformen gefaald net omdat er vaak geen tegenpartij gevonden kon worden, een probleem dat mooi opgelost wordt door de DALP (decentralized autonomous liquidity pool)

Spectre is gestart in april 2018 met voorlopig alleen binaire opties, die 'smart options' gedoopt werden. De fraude die vaak gezien was bij traditionele binaire optie brokers is door de blockchain helemaal onmogelijk gemaakt.

In de nabije toekomst lanceert SPECTRE ook CFD's en forex handel.

Spectre.ai

3. Bitcoins kopen via een exchange en zelf bewaren

Mensen die reeds wat ervaring hebben met cryptomunten kiezen er doorgaans voor om deze coins aan te kopen op een exchange zoals Kraken of Binance. Beginners vinden dit meestal niet zo handig omdat het aanbod aan cryptomunten overweldigend kan zijn en omdat de websites van de exchanges meestal niet zo gebruiksvriendelijk en duidelijk zijn. Het aankoopproces verloopt ook iets omslachtiger dan bij een dienst als Coinbase die we hierboven reeds beschreven hebben.

Nadat je een account hebt aangemaakt bij bijvoorbeeld Kraken moet je eerst meerdere gegevens en eventueel documenten overmaken om een 'verified account' te krijgen. Vervolgens kan je jouw account gaan 'funden', dit kan meestal met een bankoverschrijving of door het verzenden van Bitcoins of andere cryptomunten naar jouw wallets op deze exchanges. Vervolgens kan je met dit saldo cryptomunten aankopen. Later kan je eventueel cryptomunten tegen elkaar gaan verhandelen, bijvoorbeeld Bitcoin rechtstreeks omzetten in Ether, Monero, Dash, Ripple, Lumen enzovoorts.

Bij Binance kan je het snelst aan de slag als je cryptomunten zoals ETH of BTC overmaakt naar jouw Binance wallet.

Binance heeft markten zoals ETH/BTC of XRP/BTC in een 'basic mode' of een 'advanced mode'. Dat maakt dat de drempel voor nieuwe handelaars vaak niet zo hoog is.

De basic mode voor ETH/BTC:

Binance basic

Links krijg je een zicht in het orderboek: de prijzen waartegen traders willen kopen of verkopen. In het midden zie je een grafiekje en daaronder de formulieren om te kopen of verkopen. Je kan kopen aan marktprijs of met een limiet of stop order. Rechts bovenaan krijg je nog een overzicht van verschillende markten, in dit geval andere coins die tegen Bitcoin verhandeld worden. En tenslotte zie je rechts onderaan een overzicht van uitgevoerde trades.

De Advanced mode heeft vooral meer mogelijkheden om de grafiek aan te passen met technische analyse indicatoren:

Binance basic

Al je cryptomunten kan je in de wallets van exchanges bewaren, maar gevorderde cryptobeleggers kiezen er doorgaans voor om een wallet te gebruiken die niet vasthangt aan een centrale partij. Zo is de hardware wallet Ledger Nano S erg populair (Lees onze Ledger Nano S review). Deze ziet er uit als een memory stick en de private keys van je wallets staan op dit toestelletje. Je kiest zelf een pincode om de Ledger te beveiligen en deze moet je daarna steeds weer intoetsen als je de wallet op je computer wil openmaken. Je kan dan gebruik maken van een app in Google Chrome om je Bitcoins of andere crypto's uit te geven. Je Bitcoins kan je zo ook veilig offline bewaren aangezien de Ledger Nano S alleen met internet verbonden is op momenten dat je hem nodig hebt. Dit is erg interessant als je een grote Bitcoin positie hebt.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een webinterface om je wallet te beheren. Voor Ethereum is MyEtherWallet (MEW) een bekende en goede website. Deze website biedt je dus geen onveilige digitale wallet aan, maar alleen een interface om te communiceren met de Ethereum blockchain. Je bewaart je private keys zelf of maakt gebruik van een Ledger Nano S, die ook via MEW kan communiceren.

Op de startpagina van de website wordt meteen de mogelijkheid gegeven om een nieuwe wallet aan te maken. Je geeft een paswoord in, dit zal het paswoord zijn om je Keystore / UTC / JSON File te openen waarin je private key bewaard zit op een geëncrypteerde manier. Deze Keystore File moet je veilig bewaren op een memory stick die je alleen gebruikt als je je wallet nodig hebt. Maak hier liefst ook één of meer backups van op bijvoorbeeld oudere memory sticks die je verder niet meer gebruikt.

Als je je wallet wil beheren, moet je deze Keystore file uploaden naar MyEtherWallet en je zelfgekozen wachtwoord gebruiken om je wallet te openen. Dit om te vermijden dat je je ingewikkelde private key moet opgeven. Je private key heb je ook zelf niet bewaard, alleen slechts de UTC FILE. Op deze manier kan je private key ook niet gestolen worden als je computer gehackt wordt.

Bij het aanmaken van een nieuwe wallet geeft MEW krijg je wel alle gegevens om af te drukken. Je print dus je publiek adres en private key af. Bewaar deze op een veilige plaats, liefst op een andere plaats dan waar je memory stick met Keystore File ligt. Zorg ervoor dat een ramp zoals een brand je wallet informatie niet kan vernietigen!

En tenslotte: bewaar geen backups van keys op Dropbox, Google Drive, Microsoft Onedrive en dergelijke. Als deze accounts gehackt worden, dan zal je wallet leeggeroofd worden!


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu