Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Bitcoins kopen

Hoe bitcoin en andere cryptomunten kopen?

5 bewezen manieren om te profiteren van stijgende crypto koersen

  1. Stappenplan om vandaag nog je eerste bitcoin of cryptomunten te kopen via een website
  2. Voor gevorderden: bitcoin kopen via een exchange en zelf bewaren
  3. Voor traders: geavanceerde platformen gebruiken
  4. Profiteer van de stijgende bitcoin koers via trackers
  5. Maak winst via aandelen die blootgesteld zijn aan bitcoin

Opgelet: de cryptomarkt is nog grotendeels ongereguleerd en er is slechts beperkt toezicht op de aanbieders en platformen waarop je cryptomunten kan verhandelen.

Een munt kan op korte tijd sterk in waarde stijgen, maar kan ook zeer sterk dalen. Beleg daarom alleen met bedragen die je volledig mag verliezen en zorg ervoor dat crypto investeringen maar een zeer klein deel van je totale beleggingsportefeuille zijn.

Wees voorzichtig met exotische websites die cryptodiensten aanbieden. Kies liever een cryptodienstverlener die een registratie of licentie van een officiële instantie in Europa op zak heeft. Maar besef tegelijk dat zelfs dergelijke partijen ook kunnen omvallen, waardoor je mogelijk je ganse inleg zal kwijtspelen.

De veiligste aanpak is de gekochte bitcoin in een eigen hardware wallet bewaren, maar helaas is dit niet altijd zo gemakkelijk voor beginners. Besef dan wel dat je op deze manier volledig zelf verantwoordelijk bent voor het veilig houden van jouw private keys en voor het onthouden van het wachtwoord van de wallet.


1. Stappenplan om vandaag nog je eerste bitcoin of cryptomunten te kopen

  1. Kies een crypto wisseldienst uit onze opgelijste websites, onze eerste keuze is Bitvavo
  2. Registreer een nieuwe account
  3. Verifieer je identiteit via een gebruiksvriendelijk proces
  4. Stort geld via iDEAL of overboeking
  5. Kies bitcoin of een andere cryptomunt die je wil kopen
  6. De website zal de cryptomunten in jouw account bewaren

Bitcoin kopen via een betrouwbare en veilige website

Als beginner voor de eerste keer bitcoin of andere cryptomunten kopen? Dat doe je bij Nederlandse aanbieders. We maken hier een selectie van betrouwbare, gebruiksvriendelijke én geregistreerde websites. Wat ons betreft gaat het over de beste crypto exchanges van Nederland.

Eerst maak je een account op zo'n website. Daarna is het kopen van bitcoin even gebruiksvriendelijk als een kledingstuk kopen op een webshop. Let wel op met de andere cryptomunten of altcoins. Hier ligt het risico nog vele malen hoger. De kans is dus groot dat je jouw inleg met deze speeltjes gaat kwijtspelen.

Vooraleer je een eerste aankoop mag doen moet je jouw identiteit bevestigen. Dit komt omdat de cryptodienstverleners moeten voldoen aan de antiwitwas wetgeving. Zij moeten de identiteit van hun klanten dus kennen. Dit proces verloopt doorgaans via een app en is soms al op enkele minuutjes afgerond. Ondermeer jouw identiteitskaart en bankrekening zullen ze verifiëren. Je bankrekening koppelt de crypto exchange aan je account als je een betaling via iDEAL uitvoert.

Welke crypto exchange kies je in Nederland?

Je hoort regelmatig horror verhalen van mensen die opgelicht zijn met bitcoin, dus je vraagt je waarschijnlijk af welke crypto exchanges legaal zijn in Nederland. Alleen cryptocurrency exchanges die een registratie hebben bij de De Nederlandsche Bank (DNB) mogen in Nederland actief zijn.

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Transactiekosten: 0,25%
  • ✅ Assortiment van +300 cryptocurrencies
  • ✅ On-chain staking én lending
  • ✅ Staking rewards tot 15%
  • Promo: Aankopen tot €10.000 in je eerste 7 dagen zonder kosten
  • ✅ Betalen met overschrijving, iDEAL
  • ✅ Gevestigd in Nederland
  • Officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank *
  • Lees onze Bitvavo gids


ADVERTENTIE

Finst
  • Transactiekosten: 0,15%
  • ✅ Meer dan 100 cryptocurrencies
  • ✅ Alleen on-chain staking
  • ✅ Staking rewards tot 10%
  • Crypto Bundels: gediversifieerd investeren in crypto met slechts 1 klik
  • ✅ Betalen met overschrijving, iDEAL
  • ✅ Gevestigd in Nederland
  • Officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank *
  • Lees onze Finst review


* Let op: een registratie bij De Nederlandsche Bank betekent dat de DNB alleen het toezicht doet op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Verder is er geen controle op de cryptodienstverlener door de DNB of AFM. Er is dus GEEN toezicht op bedrijfsrisico's of een uitgewerkte beschermingsregeling voor consumenten.

Via staking krijg je een soort van rente uitgekeerd op coins die je vastzet. De opbrengsten liggen hoog, maar er is ook een hoog risico. Lees hier meer over staking, lending of earn producten.


Voordelen en nadelen van deze websites

Het grote voordeel deze diensten is uiteraard het gebruiksgemak. Ook als je niets kent van blockchain en crypto's, koop- en verkoop je toch op een gebruiksvriendelijke manier. De websites zijn daarom uitermate geschikt voor beginners die voor een eerste keer willen kennismaken met cryptocurrency.

Maar ook voor meer gevorderde mensen zijn deze partijen wel interessant. Ze maken staking mogelijk voor iedereen, zonder dat je zelf een node moet runnen. Daarnaast bieden sommige buitenlandse exchanges nog extra diensten aan. Denk aan de credit cards. Met deze kaarten betaal je in winkels en online shops. In de achtergrond zetten deze exchanges jouw bitcoin om in euro's, zodat je overal kan betalen.

Het enige nadeel van al deze online services is dat je opnieuw kiest voor een centrale partij om je wallets te beheren. Het hele idee van cryptocurrencies draait net rond het decentraal werken zonder een tussenpartij.

Voor beginners zijn deze diensten dus een prima oplossing. Maar mensen met wat meer ervaring én met een stevig kapitaal in crypto, kiezen er vaak voor om het beheer van hun wallets zelf te doen. Ze kopen dan een eigen fysieke of hardware wallet. Op die manier loop je geen risico meer op de exchange die gehackt kan worden of zelfs failliet kan gaan. In beide gevallen zou je jouw bitcoin kunnen verliezen.


De goedkoopste cryptocurrency exchange

Bij welke crypto exchange krijg je nu de beste prijzen? Dat is niet altijd zo transparant.

Hoeveel bitcoin je in je wallet krijgt hangt af van de volgende zaken:

  • De prijs: de bitcoin prijs kan bij elke exchange een beetje anders zijn. Bij de ene exchange kost een bitcoin bijvoorbeeld iets meer dan bij een andere exchange.
  • De spread: dit is het verschil tussen wat je betaalt als je koopt en wat je krijgt als je verkoopt. Een bitcoin kopen kost bijvoorbeeld 35.000 euro en als je verkoopt krijg je slechts 34.900 euro. Deze spread bedraagt bij de ene exchange 5 euro en bij de andere 100 euro.
  • De transactiekosten: dit zijn de kosten die de exchange aanrekent op jouw aankoop-of verkoopbedrag. Bij Finst en Bitvavo is dit respectievelijk 0,15% en 0,25%. Coinbase rekent minstens 1,49% aan.

De wisselwerking tussen deze drie elementen bepaalt waar je het beste af bent. Een aantrekkelijke bitcoin prijs kan dus misleidend zijn wanneer de transactiekosten erg hoog zijn. Omgekeerd zijn lage transactiekosten niet altijd goed als de gehanteerde bitcoin prijs niet concurrentieel is.


Een vergelijking van Nederlandse exchanges

(deze vergelijking werd op 25 januari 2024 gemaakt)

Hoeveel ETH krijg je als je voor 100 euro wil aankopen?

  • BCM Today: 0.04788955 ETH
  • Coinmerce: 0.04817662
  • Anycoin Direct: 0.04834533 ETH
  • BLOX: 0.0487435 ETH
  • Bitvavo: 0.04879451 ETH
  • Finst: 0.04889545 ETH

Tegen een ETH prijs van 2.044 euro is dit een verschil van zo'n 2,05 euro tussen de duurste en goedkoopste aanbieder. Koop je echter voor 1.000 euro, dan spreek je al snel over meer dan 20 euro extra kosten! Anders gezegd: kies je voor een duurdere aanbieder, dan krijg je telkens wat minder cryptocoins in je wallet geleverd. In Nederland krijg je bij Finst de meeste coins en deze exchange komt overall als de goedkoopste uit de bus voor eenvoudige ether aankopen.

Hoeveel Bitcoin krijg je als je voor 100 euro wil aankopen?

  • Coinmerce: 0.00267596 BTC
  • BCM Today: 0.0026812 BTC
  • Anycoin Direct: 0.00268645 BTC
  • Bitvavo: 0.00270819 BTC
  • BLOX: 0.0027084 BTC
  • Finst: 0.00271557 BTC

Tegen een BTC prijs van 36.855 euro is dit een verschil van zo'n 1,45 euro tussen de duurste en goedkoopste aanbieder. Koop je echter voor 1.000 euro, dan spreek je al snel over bijna 15 euro extra kosten! Anders gezegd: kies je voor een duurdere aanbieder, dan krijg je telkens wat minder cryptocoins in je wallet geleverd. In Nederland krijg je bij Finst de meeste coins en deze komt als de goedkoopste uit de bus voor eenvoudige bitcoin aankopen.


We bekijken onze geselecteerde aanbieders hieronder nog even van naderbij. De munten die je koopt via deze diensten bewaar je op deze websites in jouw online wallet. Of je neemt deze munten op en verstuurt ze naar een adres dat bijvoorbeeld aan een offline hardware wallet van jou is gekoppeld.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse dienst die het kopen en verkopen van cryptomunten voor iedereen toegankelijk wil maken. Bitvavo is sinds 2019 de grootste cryptobeurs van Nederland.

Je stort er geld via overschrijving of iDeal en vervolgens kies je uit het steeds groeiende gamma aan cryptocoins. Naast Bitcoin, Ethereum of Solana koop je er ook andere munten zoals Ripple, Kusama, Cardano, VeChain Thor, Moonriver of Celestia.

Een belangrijk voordeel van Bitvavo is dat de dienst veel goedkoper is dan veel concurrenten en dat het aanbod groot is. Bij Bitvavo verhandel je meer dan 300 verschillende cryptomunten. Regelmatig worden er ook nieuwe cryptomunten toegevoegd.

In de onderstaande screenshot van het Bitvavo platform zie je hoe het kopen van crypto juist gaat. Je kiest ten eerste een coin die je wil kopen. In dit geval werd Chainlink geselecteerd. Je vult vervolgens in voor hoeveel euro je wenst te kopen. Tenslotte klik je op de knop 'kopen' en de cryptomunten zullen meteen in jouw account geplaatst worden. Dit aankoopproces verloopt op alle websites op een gelijkaardige manier.

Bitvavo

Naast het eenvoudige platform heb je in Bitvavo ook een geavanceerd platform waarbij je toegang krijgt tot heel wat technische analyse mogelijkheden, wat onmisbaar is voor mensen die op korte termijn willen traden.


Finst

Finst is een nieuwe speler op de Nederlandse cryptomarkt en werd pas begin 2023 gelanceerd. Finst is een project van een voormalig team van de bekende aandelenbroker DEGIRO. Ze willen hun plaats veroveren op de markt door te kiezen voor transparantie en lage transactiekosten.

Finst heeft een erg gebruiksvriendelijk platform en biedt al meer dan 100 verschillende cryptomunten aan. In de onderstaande screenshot zien we de detailpagina van Ethereum. Rechts kan je het bedrag in euro invullen dat je wil investeren. Daarna worden deze coins in je Finst wallet gestopt.

Finst website

Finst heeft geen geavanceerd platform maar mikt met de crypto bundels wel op mensen die niet veel bezig willen zijn met hun crypto investeringen. Door het kopen van een bundel krijg je meteen blootstelling aan bijvoorbeeld de top 5 coins of een selectie van metaverse of DeFi tokens.


We bekijken ook nog kort enkele andere exchanges met registraties in Nederland.

Coinmerce

Coinmerce werd opgericht in 2017 en was één van de eerste cryptoplatforms in Nederland. In 2023 maakte Coinmerce een kwantumsprong toen Binance noodgedwongen de Nederlandse markt moest verlaten. Binance verwees zijn klanten door naar Coinmerce en zo kon de exchange sterk groeien.

Coinmerce heeft ondertussen een aanbod van meer dan 300 cryptomunten.

Coinmerce website

BCM

BCM is lang actief geweest op de Nederlandse markt onder de merknaam 'Bitcoin Meester'. In 2023 volgde de rebranding naar BCM, met de bedoeling onder deze merknaam de Europese markt verder te veroveren. Later in 2023 volgde het nieuws dat BCM werd overgenomen door de grote Amerikaanse exchange Kraken.

Op BCM worden momenteel zo'n 150 cryptomunten verhandeld. Door de integratie in Kraken zullen er in de toekomst meer diensten worden aangeboden.

BCM website

BLOX

BLOX is vooral bekend van zijn gebruiksvriendelijke crypto-app, die graag de crypto wereld wil versimpelen. Op korte tijd konden ze veel klanten overtuigen, ondermeer doordat er campagnes op radio en tv werden gevoerd.

De cryptomunten die je via BLOX koopt worden in jouw account bewaard. Het grote nadeel bij BLOX is dus dat je de gekochte coins niet mag verzenden naar een eigen wallet. Een goede oplossing voor beginners dus, maar gevorderde crypto beleggers zullen de withdrawal functie erg missen.

BLOX website

Anycoin Direct

Net zoals BLOX wil Anycoin Direct vooral een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk platform aanbieden, zodat beginners meteen van start kunnen gaan met het kopen van crypto.

Het nadeel is opnieuw dat je de gekochte cryptomunten op Anycoin Direct moet laten staan en dat je ze niet mag versturen naar een eigen wallet.

Anycoin Direct website

Coinbase

Ook de Amerikaanse beursgenoteerde exchange Coinbase heeft zich geregistreerd in Nederland en zal in 2024 de Nederlandse markt actief benaderen.

Coinbase biedt een volledig pakket aan: een eenvoudige en gebruiksvriendelijke website, een aanbod van meer dan 250 cryptomunten, staking mogelijkheden en een geavanceerde versie voor traders. Nadeel bij Coinbase zijn wel de hogere handelskosten.

Coinbase website

Wat met Binance en buitenlandse exchanges?

Binance is een gigantisch grote speler en had ook veel Nederlandse klanten. Maar Binance hield zich vrijwel nergens aan de regels en dus ook in Nederland niet.

Binance heeft nog wel geprobeerd om een registratie te krijgen bij de DNB, maar maakte daarna de keuze om Nederland te verlaten. Ook andere buitenlandse exchanges beschikken niet over de vereiste registratie en mogen dus geen Nederlandse klanten bedienen.

Wanneer je een rekening opent bij een exchange, kijk je dus best na of ze een registratie hebben. Wanneer dat niet het geval is, kunnen ze later door de regulatoren gedwongen worden om hun Nederlandse klanten af te stoten. Dan moet je toch weer zelf op zoek naar een nieuwe exchange. Meestal is er wel een overstapservice. De klanten van Binance werden bijvoorbeeld naar Coinmerce verwezen.

Dergelijke problemen zal je dus vermijden door voor een crypto aanbieder te kiezen met een Nederlandse registratie. Dit alles verandert mogelijk wel bij het uitrollen van de Europese MiCA regulering. In de toekomst volstaat het om in één Europees land een registratie of licentie te verkrijgen. Dit zou dan toegang geven tot de hele Europese markt.


Geld verdienen met crypto

Finfluencers beweren graag dat het makkelijk is om snel veel geld te verdienen met crypto. Er zijn zeker succesverhalen van mensen die veel geluk hadden en op korte tijd rijk zijn geworden, maar dat overkomt slechts enkelingen.

Mensen vragen zich af welke crypto ze nu moeten kopen of welke crypto gaat stijgen in 2024. Ze zoeken naar de verwachtingen voor de koers van een bepaalde coin. De waarheid is natuurlijk dat niemand met zekerheid de toekomst kan voorspellen.

De crypto-markt staat bekend om zijn volatiliteit, wat betekent dat de waarde van digitale activa snel en aanzienlijk kan schommelen. We zien enorme stijgingen op korte tijd, maar evengoed zien we gigantische koersverliezen op een paar dagen tijd. Het is daarom sterk aan te raden om alleen te investeren wat men bereid is te verliezen.

Wees voorzichtig met altcoins

Bitcoin blijft king: het is de oudste en veiligste blockchain. Toch gaat ook de bitcoin koers flink op en neer. Als je instapt tegen de topkoersen zal je ook grote verliezen maken bij stevige koerscorrecties.

Veel mensen houden het alleen bij bitcoin en je hoort dan ook weleens de leuze 'bitcoin is not crypto'. Echte bitcoiners zetten zich af tegen de altcoins, de alternatieve cryptomunten die na bitcoin ontstaan zijn.

Nieuwe en jonge altcoins kunnen namelijk veel beloven, maar zijn niet altijd een succes. Blijf dus steeds op je hoede. Ook grotere en bekende altcoin projecten kunnen volledig ten onder gaan, wat in het verleden al vaak gebeurd is.

Wees dus voorzichtig in het 'crypto altcoin casino', waar oplichting en 'pump and dump praktijken' schering en inslag zijn. Weet dat er een grote kans is dat je jouw inleg gaat kwijtspelen: There is a very easy way to return from the crypto shitcoin casino with a small fortune: go there with a large one.

Hieronder kan je de sterkste koersbewegingen bekijken: de sterkste stijgers en dalers. Wees voorzichtig: er zijn veel periodes waarin coins met meerdere tientallen procenten per dag dalen! Laat je dus niet verblinden door de sterke stijgingen en besef dat deze speculatieve altcoins enorm risicovol zijn!

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE


2. Voor gevorderden: bitcoin kopen via een exchange en zelf bewaren

Mensen die reeds wat ervaring hebben met cryptomunten kiezen er doorgaans voor om met een eigen offline wallet te werken. Het adres waarop de cryptomunten geregistreerd staan is de publieke sleutel. Om een transactie uit te voeren moet je deze ondertekenen met de private sleutel. Wie de private sleutel kent, is dus eigenaar van de cryptomunten.

Maak je gebruik van een online dienst zoals in punt 2 werd beschreven en bewaar je de munten in de online wallets, dan ken je de private sleutels niet. In de cryptowereld zeggen we: 'not your keys, not your coins'.

Je kan er daarom op alle bovenstaande websites voor kiezen om jouw cryptomunten op te nemen en te verzenden naar het adres dat aan jouw eigen offline wallet is gekoppeld.

Zoals eerder gezegd zijn de Nederlandse websites die we boven bespreken heel erg toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Voor de meeste mensen zullen deze websites ruim aan alle verwachtingen voldoen. Wil je echter 100% op zekerheid spelen, dan is het een must om jouw bitcoin zelf te bewaren.

Hoe cryptomunten veilig bewaren?

Al je cryptomunten kan je in de wallets van exchanges bewaren, maar gevorderde cryptobeleggers kiezen er doorgaans voor om een wallet te gebruiken die niet vasthangt aan een centrale partij. Je loopt dan geen risico op hacks bij de exchange of een faillissement van de exchange, waarbij je mogelijk ook jouw bitcoin kwijtspeelt.

Het bekendste voorbeeld van cold wallets zijn de toestellen van Ledger, die erg populair zijn (Lees onze Ledger Nano S review). Deze ziet er uit als een memory stick en de private keys van je wallets staan op dit toestelletje. Je kiest zelf een pincode om de Ledger te beveiligen en deze moet je daarna steeds weer intoetsen als je de wallet op je computer wil openmaken.

Je gebruikt daarna het Ledger Live programma op de pc om je Bitcoin of andere crypto's uit te geven. Je private sleutels worden veilig offline bewaard aangezien het Ledger toestel alleen met internet verbonden is op momenten dat je hem nodig hebt. Dit is erg interessant als je een grote Bitcoin positie hebt.

Ledger is sinds eind 2020 wel minder populair omdat het bedrijf gehackt werd waardoor klantengegevens op straat liggen. Hoewel deze hack niets afdoet aan de veiligheid van de toestellen zelf, heeft de reputatie van Ledger uiteraard een flinke deuk gekregen.

Een nieuwe speler op de markt is de revolutionaire cold wallet NGRAVE, die vanaf 2021 voor het grote publiek beschikbaar werd. Dit toestel lijkt eerder op een smartphone en is dus makkelijker te bedienen dan de kleine Ledger wallets.

Wanneer je een dergelijke nieuwe hardware wallet voor de eerste keer gebruikt, zal er een nieuwe private sleutel gegenereerd worden. Je zal hiervan een backup kunnen nemen door een seed phrase te noteren. Dit is een lijst van 24 woorden, gekozen uit een lijst van 2048 woorden. Elk woord staat voor een bepaalde tekenreeks. Met deze seed phrase kan je op een andere hardware wallet toegang krijgen tot jouw coins.

En vergeet niet: bewaar geen backups van keys op Dropbox, Google Drive, Microsoft Onedrive en dergelijke. Als deze accounts gehackt worden, dan zal je wallet leeggeroofd worden!


3. Voor traders: geavanceerde platformen gebruiken

Meer gevorderde crypto traders met een focus op korte termijn handel kiezen er vaak voor om hun cryptomunten te kopen op een exchange zoals Kraken. Beginners vinden dit meestal niet zo handig omdat het aanbod aan cryptomunten overweldigend is. De websites van deze exchanges zijn door de vele functies ook minder gebruiksvriendelijk en duidelijk. Er zijn vaak zoveel toeters en bellen dat heel wat mensen het gewoon opgeven.

Het aankoopproces verloopt soms ook iets omslachtiger dan bij de diensten die we in punt 2 beschreven hebben. Veel mensen kiezen dan ook bewust voor de Nederlandse diensten omdat het aankopen daar zo gebruiksvriendelijk is.

Nadat je een account hebt aangemaakt bij bijvoorbeeld Kraken moet je eerst meerdere gegevens en eventueel documenten overmaken om een 'verified account' te krijgen. Vervolgens kan je jouw account gaan 'funden', dit kan meestal met een bankoverschrijving of door het verzenden van Bitcoin of andere cryptomunten naar jouw wallets op deze exchanges.

Stel dat je een minder bekende cryptomunt wil aankopen die niet beschikbaar is op de Nederlandse websites, maar wel op Kraken noteert. Je hebt ETH staan op een hierboven besproken dienst zoals Bitvavo. Je stuurt deze ether door naar jouw wallet op Kraken en vervolgens kan je met dit saldo andere of minder bekende cryptomunten aankopen.

Later kan je eventueel cryptomunten tegen elkaar gaan verhandelen, bijvoorbeeld speculeren op een stijging van Bitcoin tegenover Ether, Solana, Cardano, BNB, Dogecoin enzovoorts. Wees echter voorzichtig met onbekende crypto's en besef dat al deze altcoins een gevaarlijke belegging zijn en dus eerder gokspeeltjes zijn!

De geavanceerde platformen zijn bij de meeste aanbieders wel vergelijkbaar qua mogelijkheden. We bekijken even het geavanceerde platform van Bitvavo:

Bitvavo Advanced

Links bovenaan kan je orders invoeren en daarnaast krijg je een zicht in het orderboek: de prijzen waartegen traders willen kopen of verkopen.

Het grafiekje onderaan met de rode en groene lijn laat zien hoe de marktprijs tot stand komt. Hoe hoger de prijs, hoe meer aanbod van verkopers. Hoe lager de prijs, hoe meer vraag van kopers.

De grote grafiek in het midden geeft toegang tot technische analyse mogelijkheden via de charting module van Tradingview. Dit is onmisbaar voor traders die op korte termijn willen speculeren op de markt. Rechts krijg je nog een realtime overzicht van de trades die op het platform worden uitgevoerd.

Tenslotte nog een stevige waarschuwing: de meeste traders maken verlies! Slechts een heel klein percentage van de korte termijn handelaars slaagt er in om structureel winstgevend te worden. De kans is dus heel groot dat je met trading veel geld zal verliezen.

Wil je het risico toch wagen, lees dan eerst ons boek Leren Traden, waarin je leert hoe je de verliezen tot een minimum kunt beperken. Op die manier zou je het als trader langer moeten kunnen uitzingen, want de meeste mensen zijn al hun geld al kwijt na een half jaar. Traden leer je alleen door het lange tijd zelf te doen en veel praktijkervaring op te doen.


4. Blootstelling aan crypto via trackers

Een andere manier om blootstelling te krijgen aan crypto is door het kopen van een ETF of een gelijkaardig product. Een ETF wordt op de beurs verhandeld als een gewoon aandeel en koop je simpelweg in je broker account of misschien zelfs via jouw gewone bank.

Eind 2023 en begin 2024 was er veel media aandacht voor de goedkeuring van spot bitcoin ETF's in de VS. Deze producten worden ondertussen op de Amerikaanse beurzen verhandeld. Maar vanuit Europa mag je deze niet aankopen als ze niet het juiste papierwerk voor de Europese markt hebben gepubliceerd. Op moment van schrijven is dat niet het geval en kan je deze Amerikaanse ETF's dus niet kopen.

Een alternatief zijn de Europese ETN's of Exchange Traded Notes. Deze producten worden ook op de beurs verhandeld als een aandeel, maar de achterliggende structuur is iets anders. Toch volgen zij goed de koersbewegingen van de cryptomunten op. Een bekende aanbieder van dergelijke ETN's is Vaneck. Op de Duitse beurs noteert bijvoorbeeld de VanEck Bitcoin ETN (VBTC).

Op de website van VanEck raadpleeg je een lijst van crypto ETN's. Zo bestaan er naast ETN's op bitcoin ook ETN's op Ethereum, Polkadot, Solana, TRON of zelfs op een mandje van cryptomunten.

Heb je zelf nog geen broker voor aandelen? Dan kan je hier brokers voor aandelen vergelijken.


5. Blootstelling aan crypto via aandelen

Naast beursgenoteerde fondsen zoals ETF's, bestaan er ook bedrijven die in de crypto industrie werkzaam zijn of beleggen in bitcoin. Vooral op de Amerikaanse markten kan je via deze aandelen meesurfen op de bewegingen die de cryptomarkt maakt.

Je moet uiteraard goed beseffen dat je een extra risico loopt door zo'n aandeel te kopen. Niet alleen de volatiliteit van bitcoin heeft dan een invloed op jouw belegging, maar ook de manier waarop het bedrijf bestuurd wordt zal een impact hebben. Deze bedrijven zouden door slechte beslissingen van het management dus overkop kunnen gaan.

MicroStrategy (MSTR) is het bekendste voorbeeld van een beursgenoteerd bedrijf dat zwaar belegd is in bitcoin. Topman Michael Saylor begon in 2020 de cashoverschotten van zijn softwarebedrijf te investeren in bitcoin. Ondertussen heeft MicroStrategy via de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties al veel vers geld opgehaald om bitcoin te kopen. Op moment van schrijven bezit MicroStrategy zo'n 190.000 bitcoin, waardoor de koers van het aandeel de bewegingen van de bitcoin koers sterk volgt.

Een ander aandeel dat meebeweegt met de koersen van cryptomunten is de exchange Coinbase (COIN). In periodes van sterke stijgingen zal Coinbase veel handel op zijn platform zien, waardoor ze flink zullen verdienen aan de commissies. Daarnaast is Coinbase ook de custodian of bewaarpartij voor de bitcoin ETF's waar we hierboven al over geschreven hebben. Coinbase is verder nog actief met Base, een layer 2 oplossing op Ethereum. Het bedrijf heeft nog diverse andere initiatieven in de crypto industrie, waardoor het profiteert van verschillende trends in deze sector.

Verder noteren er ook bitcoin mijners op de beurs. Deze miners proberen nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain, waarvoor ze een beloning zullen ontvangen in de vorm van nieuwe bitcoin. Een deel van deze bitcoin zullen ze verkopen om hun kosten te dekken. Tegen hoge bitcoin koersen realiseren ze dus vaak een record omzet. Daarnaast houden ze ook veel bitcoin op hun balans aan, waardoor ze extra kunnen profiteren van een stijgende bitcoin koers.

Wees wel voorzichtig met deze aandelen, want in periodes van dalende koersen komen sommige van deze mijners in de problemen. Hun omzet ligt dan niet hoog genoeg meer om de kosten van hun dure infrastructuur te betalen.

Hieronder staat een lijstje van beursgenoteerde bitcoin mijners:

  • Argo Blockchain (ARBK)
  • Bitdeer Technologies Group (BTDR)
  • Bit Digital (BTBT)
  • Bitfarms (BITF)
  • BIT Mining (BTCM)
  • Canaan (CAN)
  • Cipher Mining (CIFR)
  • CleanSpark (CLSK)
  • Core Scientific (CORZQ)
  • GRIID Infrastructure (GRDI.NE)
  • HIVE Blockchain Technologies (HIVE)
  • Hut 8 Mining (HUT)
  • Iris Energy (IREN)
  • Marathon Digital Holdings (MARA)
  • Mawson Infrastructure Group (MIGI)
  • Riot Blockchain (RIOT)
  • Stronghold Digital Mining (SDIG)

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu