Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Wallets

Wat is een wallet en hoe bewaar je private sleutels?

Buiten de vele voordelen van cryptocurrencies zijn er ook enkele niet onbelangrijke risico's. Eén van de grootste gevaren is terug te vinden in de manier waarop de private keys van cryptomunten worden opgeslagen.

Ter herinnering:

  • De publieke sleutel: dit is het adres waar je cryptocoins zich op bevinden.
  • De private sleutel: dit is als het ware het wachtwoord.

De publieke sleutel kan je vergelijken met de IBAN code van jouw bankrekening. De private sleutel kan je vergelijken met de pincode die je nodig hebt om via jouw bankkaart te betalen. Om cryptocoins te verhuizen naar een ander adres moet je de transactie ondertekenen met jouw private sleutel.

De cryptomunten worden dus steeds in de blockchain bewaard en staan als het ware altijd online. Het is een misvatting dat cryptomunten op een hardware wallet bewaard worden. De wallet bevat alleen jouw private sleutels en schermt deze zoveel mogelijk af, waardoor deze sleutels niet gestolen kunnen worden.

Bescherm jouw private sleutels

Vooraleer je gaat investeren in cryptocurrencies is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je slechts op één enkele manier kan aantonen dat jij de eigenaar bent van de cryptocurrencies die je hebt aangekocht. Dit is door middel van de privésleutel die er aan verbonden is.

Deze private sleutels moeten dus goed worden bewaard. Wanneer je ze verliest kan je op geen enkele manier je investering meer terugkrijgen. Verlies kan optreden door diefstal, bijvoorbeeld door een hacker. Er kan zich een crash voordoen van jouw hardware of de memory stick waarop je een wallet hebt bewaard kan stuk gaan. Je private sleutels veilig bewaren en steeds over een back-up beschikken is dus altijd een must.

Cryptocurrencies kunnen veel geld waard worden. Heel veel geld, als we kijken naar de koersen van Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Het is onverstandig om de private sleutels van cryptocurrencies zomaar ergens online te laten staan zonder je te verzekeren van de beste beveiliging. Er wordt daarom ook vaak gezegd: Not your keys, not your coins!

Welke wallets bestaan er?

Op deze pagina bespreken we de vier belangrijkste manieren van het bewaren van private sleutels, namelijk:

Het spreekt voor zich dat de hardware wallet de beste keuze is!


1. In de cloud

De meest voor de hand liggende manier is in de cloud. De meeste beginners gebruiken dan ook voornamelijk cloud wallets. Dat zijn de wallets die bij het aanmaken van jouw account automatisch gegenereerd worden. Bijvoorbeeld bij Litebit of Bitpanda.

De cryptomunten die je koopt via deze diensten komen terecht in jouw wallet op deze websites. Je hebt geen gedoe met het veilig bewaren van private keys omdat de website zelf jouw wallets en private keys beheert. Dat is allemaal heel handig en gebruiksvriendelijk, maar er is wel een heel groot nadeel: not your keys, not your coins!

Wanneer er bijvoorbeeld iets met de website zou gebeuren, zoals een hack of een cyberaanval, dan kunnen al jouw munten gestolen worden. Als hackers er in slagen om de private keys van de wallets te ontfutselen, dan zullen ze alle Bitcoins en andere munten ook echt stelen. En aangezien cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn, hoef je er niet op te rekenen dat je de hulp van een bank of instantie in kan roepen. Weg is weg.

Zeker bij nieuwe partijen is er het risico op een exit scam: de eigenaars van de website verdwijnen dan zelf met de Noorderzon en nemen alle cryptomunten van hun klanten mee. In 2019 was er nog het voorbeeld van QuadrigaCX waarbij klanten 180 miljoen dollar kwijtspeelden.

Wanneer je dus voor een groter bedrag aan cryptomunten bezit, dan zijn deze online wallets absoluut te vermijden!

Het veiligheidsrisico bij een online wallet is en blijft er één die je niet zomaar naast je neer kan leggen. Door rekening te houden met de onderstaande tips kan je er in ieder geval voor zorgen dat jouw cryptocurrencies ook online zo optimaal mogelijk worden beschermd.

Kies voor een betrouwbare online wallet

Het lijkt voor de hand liggend, maar heel wat beginners maken toch de fout om onvoldoende onderzoek te doen naar wat nu wel en wat nu geen interessante en betrouwbare online wallet is. Ga zeker niet in zee met partijen die slechte reviews hebben gekregen of die over een dubieus karakter beschikken. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat het vroeg of laat helemaal fout loopt. We hebben hier betrouwbare cryptocurrency websites voor je opgelijst.

Maak gebruik van twee-staps-verificatie

Elke kwalitatieve online wallet biedt haar gebruikers steeds de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenaamde twee-staps-verificatie. Het is dan niet voldoende om uitsluitend je gewone wachtwoord in te voeren, daarnaast moet je ook nog eens een code die je ontvangt via een sms-bericht of door middel van een speciale app gaan invoeren. Op deze manier wordt een extra hindernis gecreëerd voor hackers die in jouw account proberen binnen te geraken via het stelen van jouw paswoord.


2. In software op pc of app op smartphone of tablet

Een andere manier is om een wallet te installeren op jouw pc of tablet / smartphone. Je kan per cryptomunt een wallet downloaden (vaak op de website van de cryptocurrency in kwestie) en die installeren op je computer. Naar het publieke adres van deze wallet kan je vervolgens je cryptocurrencies sturen. Nadien kun je de meeste wallets bevriezen. Daarmee zet je ze als het ware op slot. Dat kan zeer uitgebreid met meerdere wachtwoorden en authenticaties.

Wanneer je er weer bij moet zijn, ben jij de enige die zichzelf toegang kan verschaffen.

Het nadeel van software op een pc is dat deze vatbaar is voor een crash en virussen. Je kan dus bij een crash al je private keys kwijtraken. Daarom is het belangrijk om steeds een backup te hebben. Hiervoor kan je gebruik maken van de seed die je krijgt bij het aanmaken van de wallet. Dit is een reeks woorden in een bepaalde volgorde, waarmee je jouw private keys opnieuw kan genereren.

Apps op smartphones kunnen erg handig zijn om snel transacties mee uit te voeren, maar gebruik ze bij voorkeur alleen als een online portemonnee. Je bewaart dan maar een beperkt bedrag op deze apps. Af en toe stort je dan weer wat bij vanaf bijvoorbeeld een veilige hardware wallet.


3. Zelf je sleutels bewaren

Op een website als MyEtherWallet (MEW) maak je zelf een nieuwe wallet aan voor het Ethereum netwerk. Je kiest zelf een wachtwoord dat je later kan gebruiken om de keystore file te openen. Hierin zit jouw private key versleuteld bewaard. Deze keystore file bewaar je best op een memory stick die je veilig weg legt. Zorg ook zeker voor een backup die je elders kan bewaren. Bewaar de keystore file zeker niet op een cloud dienst zoals Dropbox.

Je zal ook een documentje krijgen om af te drukken, dit noemen we dan een 'paper wallet'. Hierop staan je publieke en private sleutels gewoon af te lezen. Druk deze gegevens af en bewaar deze informatie niet zomaar op je computer in een tekstbestand of iets dergelijks. Als hackers op jouw pc komen rond snuffelen zullen ze meteen toegang krijgen tot je wallet met deze private key.

Het spreekt voor zich dat je deze paper wallet niet laat rondslingeren. Bewaar het papiertje bij voorkeur in een kluis en zorg er voor dat je altijd ergens een kopie hebt zitten, liefst op een veilige locatie buitenshuis. Krijg je te maken met inbrekers of breekt er brand uit en is je kluis daar niet op voorzien? Dan is het zomaar mogelijk dat je jouw cryptoportefeuille (letterlijk) in rook zal zien opgaan. Gebruik maken van een paper wallet mag misschien een beetje ouderwets lijken, maar deze vorm van 'cold storage' is mits een veilige bewaarplaats wellicht de op één na beste manier om jouw crypto-investeringen in op te slaan.


4. In een hardware wallet of cold wallet

Bezit je al voor een redelijk bedrag aan cryptocurrencies? Dan kan je best een hardware wallet zoals de Ledger Nano S gebruiken (lees onze Ledger Nano S review).

Een hardware wallet is een soort van schijfje of memory stick die moet aansluiten aan je pc. Je kiest zelf een pincode die je op het apparaat moet intoetsen, waarna je via het apparaat transacties kan ondertekenen. De private keys verlaten nooit het apparaat en na gebruik kan je het device loskoppelen. Het is nu los van het internet, gebruikt geen wifi en niemand kan erbij. Zo worden je private sleutels erg veilig bewaard, waardoor je cryptomunten niet kunnen gestolen worden.

hardware wallet

Je zorgt er voor dat niet alleen hackers geen schijn van kans krijgen, daarnaast wordt je portefeuille ook afgeschermd voor bijvoorbeeld malware en ander ongein. Bovendien hoeft ook een crash van je computer of laptop er niet langer voor te zorgen dat je geconfronteerd wordt met heel wat slapeloze nachten. Een beetje hardware wallet is namelijk een 'Hierarchial Deterministic' systeem. Dergelijke wallets zijn in staat om de private sleutels af te leiden van de zogenaamde seed-waarde. Vaak vormt dit een combinatie van een aantal woorden waarmee je niet alleen bij een crash, maar ook bij diefstal van je wallet je hele portefeuille terug kan krijgen. Bij de Ledger Nano S krijg je een '24 word recovery seed'. Deze 24 woorden worden gekozen uit een lijst van 2048 woorden, die allemaal een bepaalde reeks tekens voorstellen. Door deze 24 woorden opnieuw in te typen wordt de 'seed key' opnieuw samengesteld. Met deze seed key worden vervolgens de private sleutels berekend van verschillende cryptocurrency wallets.

Nieuw in 2020: de revolutionaire en onkraakbare cold wallet NGRAVE!

Hardware wallets zijn verreweg de meest veilige en betrouwbare manier om je private keys te bewaren en om zo je crypto kapitaal te beschermen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar er zijn ook nadelen verbonden aan een hardware wallet. In vergelijking met het merendeel van de online wallets zijn dergelijke systemen namelijk uiteraard niet gratis. Een beetje kwalitatieve hardware wallet zoals de Ledger Nano S kost al snel zo'n 79 euro of meer waardoor ze eigenlijk vooral weggelegd zijn voor de echt serieuze investeerder in cryptocurrencies. Heb je een portefeuille van slechts 100 euro? Dan kan je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om je munten via een online wallet te benaderen.

Zodra er veel waarde op je hardware wallet staat, is het raadzaam deze op een goed beveiligde plaats onder te brengen. Een kluis zou een prima optie zijn.


Conclusie

Het beveiligen van de private sleutels van jouw cryptocurrencies is in deze tijden helaas noodzakelijk om er zeker van te zijn dat kwaadwillenden zich geen toegang tot je digitale vermogen kunnen verschaffen. Je private keys op een website laten staan, in een soort van cloud-omgeving, is niet zo verstandig voor grotere bedragen. Beter is het om software op een computer te zetten om vanaf daar je cryptocurrencies te beheren. Of je kan er ook voor kiezen om zelf je sleutels te bewaren, eventueel met een paper wallet. Wanneer je echt zeker wil zijn van de beste beveiliging, kies je voor een hardware wallet.Gratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu