Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggers verliezen vertrouwen in Grayscale Bitcoin Trust

Beleggers verliezen vertrouwen in Grayscale Bitcoin Trust

Beleggers verliezen vertrouwen in Grayscale Bitcoin Trust

zondag 20 november 2022 - door Redactie

Het Grayscale Bitcoin Trust noteert meer dan 40% onder de waarde van de bitcoin die het fonds in beheer heeft.

De ondergang van FTX brengt heel wat partijen in de problemen. Eerder deze week raakte bekend dat Genesis opnames van klanten pauzeert, waardoor ook Gemini en andere exchanges hun earn of lending programma moeten opschorten. Genesis is eigendom van Digital Currency Group (DCG), dat ondermeer ook het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) beheert.

De problemen bij Genesis zorgen ervoor dat ook het vertrouwen in de hele Digital Currency Group gekelderd is. Volgens de Wall Street Journal zou Genesis geld proberen op te halen bij investeerders om overeind te blijven. Het zou gaan over een noodlening van maar liefst 1 miljard dollar, maar geen enkele partij lijkt toe te happen.

Daarom wordt er momenteel gespeculeerd dat het fonds Grayscale Bitcoin Trust gedwongen zal worden om bitcoin te verkopen, om daarmee Genesis overeind te houden. Grayscale Bitcoin Trust bezit meer dan 630.000 bitcoin, zo'n 3,5% van alle bitcoin die momenteel in omloop zijn.

Tracker

Grayscale probeert al lang om GBTC om te zetten in een echte spot bitcoin tracker, wat steeds werd geblokkeerd door de SEC. Ondertussen zijn er wel andere bitcoin trackers of ETF's op de markt, bijvoorbeeld in Canada. Deze producten rekenen minder beheerskosten en bieden meer liquiditeit, waardoor beleggers GBTC links laten liggen. Deelbewijzen van GBTC kunnen namelijk niet op de beurs verkocht worden voor cash of opgenomen worden in bitcoin. Er kan alleen verkocht worden aan andere beleggers in een soort van online veiling. Wie zijn stukken dus wil verkopen, moet tevreden zijn met een prijs die fors onder de vermoedelijke werkelijke waarde ligt. Deze korting maakt zichtbaar dat kopers heel wat risico's inprijzen.

Liquidatie

Waarnemers speculeren er nu op dat Grayscale bitcoin zou gaan verkopen, om zo aan de nodige liquiditeiten voor Genesis te komen. Dit kan echter niet zomaar want hiervoor zal toestemming nodig zijn van de SEC. Een andere mogelijkheid is dat Grayscale zelf veel deelbewijzen van het fonds wil terugkopen om deze vervolgens te liquideren. Dat zou in theorie een mooie winst moeten opleveren die weer kan gebruikt worden om aan Genesis te geven. In theorie, want het nieuws dat Grayscale het fonds zou ontbinden zal de bitcoin koers vermoedelijk stevig onder druk zetten. Een een lagere bitcoin koers kan weer andere partijen in de problemen brengen die geld geleend hebben om bitcoin te kopen. Het spelletje van vallende dominoblokjes kan op deze manier blijven verder gaan.

Meer leren over bitcoin? Lees dan ons gratis bitcoin boek.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu