Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > BlockFi personeel moest risico's minimaliseren

BlockFi personeel moest risico's minimaliseren

BlockFi personeel moest risico's minimaliseren

maandag 12 december 2022 - door Redactie

Volgens personeel van BlockFi ligt roekeloos gedrag aan de basis van de implosie van het lending bedrijf.

BlockFi maakt sinds eind november deel uit van de Chapter 11 club, een resem crypto bedrijven die bescherming gevraagd hebben tegen hun schuldeisers. Het Chapter 11 moet hen de mogelijkheid geven om te herstructureren en een doorstart te maken in een andere vorm.

Uit de documenten bij de rechtbank blijkt dat BlockFi zijn problemen wijt aan de dalende cryptokoersen en de ondergang van FTX en Alameda. Het bedrijf deed zich voor als een goed geleide leenpartij met veel aandacht voor risicobeheer, die helaas de pech heeft gehad om in een zware storm terecht te komen. Recent publiceerde BlockFi zelfs nog een blog waarin gesteld werd dat 'risicobeheer één van BlockFi's belangrijkste strategische voordelen en onderscheidende factoren is' tegenover de concurrentie.

Hoge risico's

BlockFi groeide enorm tijdens de bullrun van 2021 en het geld vloeide binnen. Het bedrijf schaalde snel op om nog meer investeerders te kunnen bedienen die op zoek waren naar hoog rendement voor hun cryptomunten. Wie zijn coins bij BlockFi parkeerde, kon immers een hoge rente opstrijken. BlockFi zou deze fondsen dan uitlenen aan kredietwaardige partijen, maar de hoge rentevoeten lieten al uitschijnen dat er stevige risico's aan deze praktijken kleefden. Personeel van BlockFi klapt nu uit de biecht en stelt dat er roekeloze beslissingen werden genomen.

Volgens personeel dat actief was op de afdeling risk management werd er door hen vaak gewezen op de hoge risico's die genomen werden. Het leidinggevend personeel legde de kritiek naast zich neer omdat ze vooral gefocust waren op het genereren van een hoge return voor de investeerders. Personeel werd in 2020 zelfs al gevraagd om met geen woord te reppen over de hoge risico's in de interne communicatie. Dit om mogelijke aansprakelijkheid te kunnen ontlopen als er zich problemen moesten voordoen.

Het personeel wees er bijvoorbeeld op dat er te veel risico werd genomen werden door geld uit te lenen aan vooral enkele grote partijen zoals Alameda Research en Three Arrows Capital, die nu beiden ten onder zijn gegaan. BlockFi beweerde dat er bij de ontleners voldoende onderpand was om de leningen te dekken, maar dat bleek vaak niet het geval. Er werd bijvoorbeeld niet onderzocht welke activa op de balans van de ontleners stonden. Alameda Research kon zo bijvoorbeeld veel geld lenen omdat de balans was volgepompt met kunstmatig hoog gewaardeerde FTT tokens van het zusterbedrijf FTX.

De gang van zaken bij BlockFi maakt nogmaals duidelijk dat het erg belangrijk is om in de cryptomarkt je vermogen te beschermen.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu