Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > 24 crypto begrippen die je moet kennen

24 crypto begrippen die je moet kennen

24 crypto begrippen die je moet kennen

zondag 20 februari 2022 - door Redactie

De cryptowereld gebruikt veel termen en begrippen die speciaal voor deze markt worden gebruikt. Als buitenstaander is het daarom soms lastig te begrijpen wat iemand bedoelt.

Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de 24 belangrijkste crypto begrippen en termen, en vertellen je hieronder wat deze begrippen betekenen.

Adres

Een adres, ook wel wallet adres genoemd, kan vergeleken worden met het IBAN-nummer van een bankrekening. Wanneer je cryptomunten naar iemand wilt sturen, voer je het adres van de wallet in, waarna de munten door het netwerk van de blockchain worden overgeschreven aan het wallet adres van de ontvanger.

Het adres is niet hetzelfde als de public key, wat vaak wel wordt gedacht. Het adres van een wallet ontstaat uit een hash van de public key.

Altcoin

Een altcoin is iedere cryptomunt behalve Bitcoin. In 2009 werd Bitcoin gelanceerd, en was hiermee de eerste cryptomunt ter wereld. Alle munten die hierna zijn ontstaan, zijn in feite gebaseerd op Bitcoin en dus ‘alternatief’, vandaar de naam ‘altcoins’.

ATH

ATH staat voor All Time High, en hiermee wordt de hoogste prijs die een cryptocurrency ooit heeft bereikt aangeduid. De ATH is dus de recordprijs van een cryptocurrency.

Bear market

Een bear market is een periode waarin de waarde van cryptocurrencies op lange termijn daalt. Het gaat dus niet om een correctie van enkele dagen, maar om een periode van enkele maanden waarin de prijzen van cryptocurrencies alleen maar dalen.

Blockchain

De blockchain bestaat uit een netwerk van computers, nodes genoemd, die met elkaar in verbinding staan. Iedere node heeft een kopie van het orderboek opgeslagen. In dit orderboek zijn alle transacties die ooit zijn gemaakt opgeslagen.

Wanneer er een nieuwe transactie wordt gemaakt, wordt deze samen met andere transacties gevoegd. Deze samenvoeging heet een ‘blok’, welke wordt toegevoegd aan het orderboek. De hash van ieder vorig blok wordt toegevoegd aan het nieuwe blok, waardoor een keten van blokken ontstaat. Dit is de reden dat het een ‘blockchain’ wordt genoemd.

Bull market

Een bull market is het tegenovergestelde van een bear market, waarin het sentiment positief is en prijzen van cryptomunten stijgen.

Cold wallet / cold storage

Cryptomunten kun je bewaren op een cold wallet. Dit is een wallet in de vorm van een USB-stick die los te koppelen is van het internet. Op het moment dat de cold wallet niet is verbonden met een apparaat, is het onmogelijk dat de cryptomunten van de wallet gestolen worden.

Een andere naam voor de cold wallet is hardware wallet, omdat cryptomunten op een uitneembaar stuk hardware worden bewaard. Lees meer over de revolutionaire hardware wallet NGRAVE ZERO.

Cryptografie

Blockchains maken gebruik van cryptografie. Dit is een techniek waarbij data wordt versleuteld en dus wordt omgezet in een onleesbare code. Het is alleen mogelijk om de data te zien wanneer je in bezit bent van de juiste public en private key. Hierdoor is het onmogelijk om jezelf voor te doen als iemand anders. De private key is namelijk alleen in bezit van de rechtmatige eigenaar, en mag nooit met iemand anders gedeeld worden.

Cryptocurrency

Een cryptocurrency is een digitale valuta die draait op de blockchain. Er wordt gebruik gemaakt van cryptografie, om de valuta te beveiligen. De eerste cryptocurrency ter wereld was Bitcoin, al zijn er tegenwoordig tienduizenden verschillende cryptomunten en tokens. Lees meer over cryptomunten kopen.

dApp

Een dApp is een applicatie die op de blockchain draait. Dit type applicatie kan alleen op een blockchain draaien wanneer ondersteuning voor smart contracts geboden wordt. Een dApp wordt niet door een centrale partij beheerd, waardoor de gegevens niet in bezit zijn van een centrale en autoritaire partij, zoals bij Facebook en Twitter wel het geval is.

DEX

DEX staat voor decentralized exchange en is een crypto exchange die op de blockchain draait. Dit betekent dat een DEX in feite een dApp is. Er zit geen centrale organisatie achter een DEX. Alles gebeurt volledig automatisch en zonder directe input van mensen.

ERC20-token

Een ERC20-token is een token dat gebruik maakt van het ERC20-tokenprotocol. Een tokenprotocol is een set aan regels waar een token aan moet voldoen om als token gezien te worden. Het ERC20-protocol is origineel ontwikkeld voor Ethereum, maar wordt tegenwoordig ook voor andere blockchains gebruikt.

FOMO

FOMO staat voor Fear Of Missing Out en is een fenomeen waar veel crypto handelaren last van kunnen hebben. Veel handelaren kopen en verkopen cryptomunten op basis van hun emotie, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn de boot te missen. Het is in veel gevallen echter onverstandig om op basis van emotie te handelen, en daarom wordt FOMO in dit geval niet als iets positiefs gezien.

Fork

Een fork is een opsplitsing van een blockchain. Dit kan een tijdelijke opsplitsing zijn, al kan zo’n opsplitsing ook voor altijd blijven. Er zijn daarom dus ook twee verschillende soorten forks:

  • Soft fork – dit is een tijdelijke opsplitsing van de blockchain om bijvoorbeeld een update door te voeren.
  • Hard fork – dit is een blijvende opsplitsing van de blockchain, omdat de community het bijvoorbeeld niets eens wordt over de toekomst van een blockchain. Zo zijn Bitcoin Cash en Ethereum Classic ontstaan als hard fork uit Bitcoin en Ethereum.

Hash

Een hash is een string aan data die op het eerste oog als willekeurig gezien wordt. Een hash kan gezien worden als een soort geheimschrift die ontstaat uit de invoer. Mocht de invoer van data dus wijzigen, zal ook de hash wijzigen. Om zo snel mogelijk een hash te kunnen berekenen, heb je zoveel mogelijk rekenkracht nodig. De hashrate geeft weer hoeveel rekenkracht er in een netwerk aanwezig is.

ICO

ICO staat voor Initial Coin Offering, en is te vergelijken met crowdfunding voor startende crypto projecten. Om een blockchain of cryptocurrency te kunnen ontwikkelen is geld nodig, dat veel teams vaak niet hebben. Daarom kunnen mensen vroegtijdig in een project investeren, waarbij ze vaak tegen een gunstige prijs het uiteindelijke token in kunnen kopen.

NFT

NFT staat voor non-fungible token, en is een speciaal type token dat uniek en onderscheidbaar is van andere tokens. Dit komt doordat een NFT een unieke variabele heeft, waardoor deze te onderscheiden is van andere NFT’s.

Private key

Een private key is een onderdeel van het sleutelpaar dat bij cryptografie wordt gebruikt. Met een private key wordt een transactie ondertekend, om zo de identiteit van gebruiker te kunnen garanderen. Het is niet de bedoeling dat de private key met anderen wordt gedeeld, omdat hierdoor cryptocurrencies gestolen kunnen worden.

Public key

Een public key is onderdeel van het sleutelpaar dat bij cryptografie wordt gebruikt, en waarmee een transactie ondertekend wordt. De public key is bekend bij anderen, en mag dus ook gedeeld worden. Ook wordt de public key gebruikt voor het genereren van een wallet adres.

Proof of Work

Proof of Work is een consensus mechanisme dat door blockchains wordt gebruikt, waaronder Bitcoin. Bij dit mechanisme zijn miners nieuwe blokken aan het toevoegen, waarvoor ze nieuwe cryptomunten als beloning ontvangen. Dit zorgt ervoor dat mining ook vaak wordt gekoppeld aan de productie van nieuwe munten.

Proof of Stake

Proof of Stake is een consensus mechanisme dat wordt gezien als duurzamer en schaalbaarder alternatief van Proof of Work. Het zijn validators die een stake (borg) inzetten, waarna het netwerk validators uitkiest voor het valideren van transacties op basis van de hoogte van de stake.

Smart contract

Een smart contract is een digitale vorm van een contract dat door blockchains ondersteund kan worden. Met een smart contract is het voor ontwikkelaars mogelijk dApps te programmeren en ontwikkelen op de blockchain. Niet alle blockchains bieden ondersteuning aan smart contracts. Ethereum is de bekendste blockchain die ondersteuning aan smart contracts biedt.

Wallet

Een wallet kan vergeleken worden met een portemonnee waar cryptocurrencies in opgeslagen worden. In feite zijn het niet de cryptocurrencies, maar public en private key die worden bewaard in een wallet. Met deze twee sleutels is het mogelijk om een transactie op de blockchain uit te voeren.

Yield farming

Yield farming is het genereren van rente over cryptocurrencies. Er wordt vaak gewoon gesproken over staking als één enkele verzamelterm, maar in feite moet je een onderscheid maken tussen deze mogelijkheden:

  • Staking: het inzetten van cryptomunten in een Proof of Stake blockchain om zo de blokproductie en veiligheid te garanderen, waarvoor je cryptomunten als beloning ontvangt;
  • Lending: het uitlenen van cryptomunten aan andere gebruikers om zo een rente te ontvangen over het uitgeleende bedrag;
  • Liquidity providing: het verschaffen van liquiditeit aan DeFi-applicatie die als beloning cryptomunten zullen uitkeren.

Al deze vormen van yield farming zijn risicovol en de verliezen kunnen groot zijn. De coins die je vastzet kunnen gestolen worden, leningen worden mogelijk niet terugbetaald, de koers van de coin kan zwaar crashen,... De hoge vergoedingen zijn dan ook een compensatie voor al deze risico's. De vraag is of deze compensatie voldoende is om dat risico af te dekken.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu