Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Wat is een ICO?
Een Initial Coin Offering (ICO) is de lancering van een nieuwe cryptomunt, je kan het bekijken als een mix tussen crowdfunding en een beursgang. Deze nieuwe cryptomunten worden vaak Altcoins genoemd omdat ze een alternatief zijn voor de bekende Bitcoin.
ICO's waren heel populair in 2017, maar in 2019 zagen we een nieuw fenomeen aan belang winnen: de Initial Exchange Offering (IEO). De IEO is in feite een ICO die doorgaat op het platform van een grote en bekende exchange en dus niet op de website van het project in kwestie. Een crypto exchange die al succesvolle IEO's heeft uitgevoerd is bijvoorbeeld Binance.
Laten we eerst wat dieper ingaan op het fenomeen van de ICO's. Na het succes van de Bitcoin werden er honderden nieuwe munten gelanceerd. Zo'n ICO is een ongereguleerd proces en trekt logischerwijze veel malafide figuren aan die op een makkelijke en snelle manier veel geld willen ophalen. Meer dan eens blijven de investeerders berooid achter. Ondanks dit gevaar liggen er ook enorm veel kansen in deze ontluikende markt. Alle projecten maken namelijk gebruik van de veelbelovende blockchain technologie.
Een ICO vertoont gelijkenissen met een IPO, een inital public offering. Dit is een streng gereguleerd proces waarbij aandelen van een bedrijf naar de beurs gebracht worden. Er moet voldaan worden aan heel wat voorwaarden en een IPO is dus niet voor kleine startups weggelegd. Sinds enkele jaren kunnen startups zich wel financieren met crowdfunding, hierbij wordt via het internet geld opgehaald om een project te financieren. De crowdfunders krijgen in ruil een soort van aandelen of krijgen het product toegestuurd dat met het opgehaalde kapitaal in massaproductie kan gaan. Ook crowdfunding is sterk gereguleerd en dus niet voor iedereen weggelegd.
Een ICO speelt zich af in het 'Wilde Westen' van de cryptowereld. Er zijn geen toezichthouders, dus startups kunnen op een relatief eenvoudige manier heel veel geld ophalen bij hun fans, net zoals dat bij crowdfunding gaat. In ruil krijgen de investeerders nieuwe coins, die net zoals aandelen in waarde kunnen stijgen eens ze een 'listing' krijgen op een exchange, een cryptobeurs. Net zoals bij aandelen bestaan er ook coins die wekelijks, maandelijks of jaarlijks een dividend krijgen afhankelijk van de prestaties van het project. De token houders delen dus in het succes van het project en kunnen een mooie inkomstenstroom opbouwen als ze de coins in hun bezit houden. Bij succesvolle projecten kunnen de coins zelf uiteraard ook enorm sterk in waarde stijgen.
In 2017 maakten de ICO's een enorm hoge vlucht. Tegen het einde van het jaar was er al meer dan 3 miljard dollar opgehaald. Heel wat projecten halen met de vingers in de neus 30 miljoen dollar of meer op. Dat gegeven trekt uiteraard criminelen aan die van de argeloze beleggers willen profiteren, waardoor ICO's doorgaans een slechte reputatie hebben. Zeker in de mainstream pers wordt er met de regelmaat van de klok gewaarschuwd voor oplichting. Mits een klein onderzoekje kan je echter al snel het kaf van het koren scheiden.
Om de interessante ICO's te kunnen onderscheiden van de scams of de oplichting geven we hieronder enkele tips mee. Daarnaast zijn de IEO's veel veiliger omdat daar de exchange de projecten al grondig doorgelicht heeft. Lees meer over de voordelen van een Initial Exchange Offering (IEO).
Soms wordt er slechts 1 vorm van tokens beschikbaar gesteld, soms kan je zelf kiezen welke tokens je wil bezitten. Zo zijn er ondermeer Utility tokens, hiermee zal je de aangeboden dienst kunnen betalen of extra voordelen opbouwen in het platform. Verder zijn er ook Equity, Security of dividend tokens die sterk vergelijkbaar zijn met aandelen. Elke houder van zo'n token zal op periodieke basis een vergoeding krijgen. Dit kan een deel van de winst of een klein percentage op de omzet zijn. De vergoedingen kunnen jaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks worden uitbetaald.
Gehypte ICO's met een beperkt businessplan haalden vaak enorme bedragen op van meer dan 30 of 50 miljoen dollar. Heel vaak zien we deze projecten niet zo goed presteren, terwijl ICO's die minder dan 15 miljoen dollar ophaalden meestal beter presteerden. Bij grote projecten worden er bijvoorbeeld vaak grote kortingen toegekend aan grote investeerders. Als ze voor minimum 1 miljoen dollar tokens kopen, dan krijgen ze deze tokens misschien aan de helft van de prijs. Gezien er na de ICO geen lock-up periode is, kunnen zij hun tokens meteen op de markt gooien. Zelfs als de koers daalt onder de uitgifteprijs maken ze nog een winst van tientallen procenten. Dit zet de koersen natuurlijk onder druk waardoor veel coins van gigantische projecten onder hun uitgifteprijs noteren.
ICO's die minder dan 10 tot 15 miljoen dollar ophalen kunnen meestal rekenen op een grote fanbasis van kleine beleggers. Heel wat van deze mensen investeren 300 tot 1.000 euro in een ICO en beschouwen dit als een gok die goed of slecht kan uitdraaien. Deze kleine beleggers hebben meestal een 'buy and hold' strategie en wachten geduldig af. Ze spreiden hun investeringen en weten maar al te goed dat een aantal projecten zullen falen. Door de afwezigheid van grote 'whale' investeerders zijn er ook amper partijen die meteen miljoenen coins op de markt kunnen gooien en zo de prijzen onder druk kunnen zetten.
De kleine beleggers zijn vaak ook gebruikers van het platform waar ze coins van hebben gekocht. Een voorbeeld is Cryptopay, dat prepaid creditcards uitgeeft waardoor je overal makkelijk kan betalen. Het saldo op de kaart is afkomstig van je Cryptopay bitcoin wallet, zodat je jouw bitcoins meteen kan uitgeven.
Elke ICO wordt vergezeld van een 'white paper', een pdf document waarin meer informatie staat over het bedrijf en de ICO. Zaken die je zeker zal willen lezen zijn de geschiedenis van het bedrijf, informatie over het team en de adviseurs, uitleg over de producten die eventueel al op de markt zijn (beter bekend als MVP: minimum viable product) en uitleg over de producten of features die ontwikkeld zullen worden met de opbrengst van de ICO. Vaak kan je deze laatste informatie ook terugvinden in een visuele 'roadmap', waarbij dus overzichtelijk wordt voorgesteld welke doelen er wanneer bereikt moeten worden.
De whitepaper bevat liefst ook projecties of voorspellingen over hoe de omzet, het aantal klanten enzovoorts zal evolueren in de komende jaren. Welke kansen liggen er in de markt, hoe speelt het bedrijf daar op in?
Tenslotte wil je ook duidelijke informatie over de tokens lezen. Hoeveel tokens worden er gemaakt? Hoeveel tokens krijgt het team en de adviseurs? Wanneer mogen zij hun tokens verkopen? Welke beloningen zijn er voor de token houders? Hoe wordt de ICO praktisch geregeld? Moet je bijvoorbeeld zelf Ether of Bitcoin sturen van een wallet waarna je meteen tokens geleverd krijgt? Of moet je een account aanmaken op de website en daar de tokens bestellen?
Een ICO van een bedrijf dat nog niet verder staat dan een simpel idee is natuurlijk risicovoller dan een ICO van een onderneming die al actief is op de markt. Cryptopay deed een ICO in 2017 omdat ze extra geld konden gebruiken om op te schalen. Het bedrijf was evenwel al actief vanaf 2013, telde al meer dan 400.000 gebruikers en had al meer dan 85.000 prepaid cards uitgegeven. Dit maakt het risico voor de investeerder heel wat minder, ze hebben namelijk al een mooie basis om op terug te vallen.
Een ander voorbeeld is Bankera, dat bankdiensten op basis van blockchain wil uitbouwen. Zij hadden op het moment van de ICO al het bekende Spectrocoin, dat al meer dan 440.000 gebruikers had.
Doe een grondige background check van het team achter de ICO. Kijk naar hun loopbaan en controleer of de oprichters voldoende ervaring hebben opgebouwd. Een ICO die wordt geleid door een voormalig team van een ronkende tech gigant heeft natuurlijk al een streepje voor. Verder is het ook nuttig om te bekijken of de oprichters al wat ervaring hebben in de cryptowereld. Al deze vragen moet je wel stellen om eventueel bedrog en oplichting zo snel mogelijk te ontdekken.
Een interessante case in dit geval is de ICO van de Centra token. Dit bedrijfje wou VISA prepaid creditcards op de markt brengen, gekoppeld aan een cryptocoin wallet. Ze schakelden bokslegende Floyd Mayweather in om hun munt te promoten en haalden zo 30 miljoen dollar op. Het bedrijf was opgericht door twee 26 jarige vrienden met geen ervaring in de financiële sector. Ze werden bijgestaan door een oudere CEO Michael Edwards die voorheen voor Bank of America werkte. Alleen bleek later dat deze CEO niet bestond en dus verzonnen was. Er bleek ook geen enkele samenwerking te bestaan met VISA. Het bedrijfje had grootse plannen maar had nog geen enkele stap ondernomen om deze te realiseren. Naast Visa hield ook Mastercard de boot af. Verder bleek dat één van de oprichters al veroordeeld was voor oplichting en fraude. Omwille van deze case hebben regulatoren wereldwijd al gewaarschuwd voor nieuwe coins die gepromoot worden door beroemdheden.
Bij de kleinere ICO's kan je vaak rechtstreeks vragen stellen aan de CEO of de top van het bedrijf. Ze organiseren bijvoorbeeld een webinar of hebben een Telegram groep waarin iedereen zijn vragen kan stellen. Maak hiervan gebruik als je nog met vragen zit na het lezen van de white paper. Jammer is wel dat er in sommige Telegram kanalen heel veel vragen worden gesteld die reeds beantwoord werden in de white paper, waardoor het volgen van zo'n kanaal niet altijd makkelijk is omwille van de grote hoeveelheid berichten.
De ICO's die de mooiste toekomst voor zich hebben zijn uiteraard de projecten die de werking van een sector totaal kunnen ontwrichten. Een goed voorbeeld is het Engelse SPECTRE, dat de sector van binaire opties, forex en cfd trading totaal op zijn kop kan zetten. Klassiek gezien speculeren de traders immers tegen de brokers, die gewoon aan de andere kant van de transactie gaan staan. De brokers hebben er dan ook belang bij dat traders zoveel mogelijk verlies maken, want het geld dat de trader verliest is gewoon de winst van de broker. Het is een lucratief business model gezien de meeste traders verlies maken. Bovendien is de sector kwetsbaar voor malafide brokers die hun klanten gewoon oplichten. SPECTRE schakelt de broker uit als tussenpersoon en gebruikt een ICO om een 'liquidity pool' op te zetten die als tegenpartij van de trades zal dienst doen. Er zal dus een hoge liquiditeit verschaft worden terwijl belangenconflicten uitgeschakeld worden.
Heel belangrijk bij de uitgifte van nieuwe coins is een zogenaamde 'hard cap', een maximumaantal coins dat uitgegeven zal worden. Zo wordt er bijvoorbeeld op voorhand bepaald dat er maximaal 15 miljoen dollar wordt opgehaald. Onverkochte tokens moeten na de ICO vernietigd worden, waardoor je als token holder procentueel gezien een groter belang krijgt. Je koopt bijvoorbeeld 1.000 tokens terwijl er maximaal 100.000 tokens worden uitgegeven. Wanneer uiteindelijk blijkt dat slechts 50.000 tokens verkocht zijn, dan heb je 2% van het project in handen in plaats van 1%.
Sommige ICO's hebben geen hard cap en zullen dus tokens blijven uitkeren zolang er mensen geld blijven storten. Hierdoor kan iedereen die dat wil de tokens kopen. Wanneer de tokens uiteindelijk gelist worden op de exchanges is er minder kans op opwaartse prijsdruk. Iedereen heeft namelijk tokens kunnen kopen tijdens de ICO.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".