Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Wat is een ICO?

Wat is een ICO of IEO?

Een Initial Coin Offering (ICO) is de lancering van een nieuwe cryptomunt, je kan het bekijken als een mix tussen crowdfunding en een beursgang. Deze nieuwe cryptomunten worden vaak Altcoins genoemd omdat ze een alternatief zijn voor Bitcoin.

ICO's waren heel populair in 2017, maar in 2019 zagen we een nieuw fenomeen aan belang winnen: de Initial Exchange Offering (IEO). De IEO is in feite een ICO die doorgaat op het platform van een grote en bekende exchange en dus niet op de website van het project in kwestie. Een crypto exchange die al dergelijke IEO's heeft uitgevoerd is bijvoorbeeld Binance.

Laten we eerst wat dieper ingaan op het fenomeen van de ICO's. Na het succes van Bitcoin werden er honderden nieuwe munten gelanceerd. Zo'n ICO is een ongereguleerd proces en trekt logischerwijze veel malafide figuren aan die op een makkelijke en snelle manier veel geld willen ophalen. Meer dan eens blijven de investeerders berooid achter.

Een ICO vertoont gelijkenissen met een IPO, een inital public offering. Dit is een streng gereguleerd proces waarbij aandelen van een bedrijf naar de beurs gebracht worden. Er moet voldaan worden aan heel wat voorwaarden en een IPO is dus niet voor kleine startups weggelegd. Sinds enkele jaren kunnen startups zich wel financieren met crowdfunding, hierbij wordt via het internet geld opgehaald om een project te financieren. De crowdfunders krijgen in ruil een soort van aandelen of krijgen het product toegestuurd dat met het opgehaalde kapitaal in massaproductie kan gaan. Ook crowdfunding is sterk gereguleerd en dus niet voor iedereen weggelegd.

Een ICO speelde zich af in het 'Wilde Westen' van de cryptowereld, maar in de toekomst zal dit in Europa gereguleerd worden door de MiCA wetgeving. Er waren in het verleden geen toezichthouders, dus startups konden op een relatief eenvoudige manier heel veel geld ophalen bij hun fans, net zoals dat bij crowdfunding gaat. In ruil kregen de investeerders nieuwe coins, die net zoals aandelen in waarde kunnen stijgen eens ze een 'listing' krijgen op een exchange, een cryptobeurs. Net zoals bij aandelen bestaan er ook coins die wekelijks, maandelijks of jaarlijks een een uitkering doen afhankelijk van de prestaties van het project. De token houders delen op deze manier in het succes van het project, als alles goed gaat tenminste. De meeste ICO's die in het verleden gebeurden bleken lege dozen te zijn waardoor investeerders opgezadeld zitten met waardeloze munten.

Wildgroei

In 2017 maakten de ICO's een enorm hoge vlucht. Tegen het einde van het jaar was er al meer dan 3 miljard dollar opgehaald. Heel wat projecten haalden met de vingers in de neus 30 miljoen dollar of meer op. Dat gegeven heeft uiteraard criminelen aangetrokken die van de argeloze beleggers wilden profiteren, waardoor ICO's nu een slechte reputatie hebben. Regelmatig wordt er nog gewaarschuwd voor oplichting.

Om de interessante ICO's te kunnen onderscheiden van de scams of de oplichting geven we hieronder enkele tips mee. Daarnaast zijn de IEO's iets veiliger omdat daar de exchange de projecten al enigzins doorgelicht heeft. Lees meer over de voordelen van een Initial Exchange Offering (IEO).

Aandachtspunten en tips

Verschillende vormen van tokens

Soms wordt er slechts 1 vorm van tokens beschikbaar gesteld, soms kan je zelf kiezen welke tokens je wil bezitten. Zo zijn er ondermeer Utility tokens, hiermee zal je de aangeboden dienst kunnen betalen of extra voordelen opbouwen in het platform. Verder zijn er ook Equity, Security of dividend tokens die sterk vergelijkbaar zijn met aandelen. Elke houder van zo'n token zal op periodieke basis een vergoeding krijgen. Dit kan een deel van de winst of een klein percentage van de omzet zijn. De vergoedingen kunnen jaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks worden uitbetaald.

Omvang ICO en pre-mine

Gehypte ICO's met een beperkt businessplan haalden vaak enorme bedragen op van meer dan 30 of 50 miljoen dollar. Heel vaak zagen we deze projecten niet goed presteren. Bij grote projecten worden er bijvoorbeeld vaak grote kortingen toegekend aan grote investeerders. Als ze voor minimum 1 miljoen dollar tokens kopen, dan krijgen ze deze tokens misschien aan de helft van de prijs. Gezien er na de ICO geen lock-up periode is, kunnen zij hun tokens meteen op de markt gooien. Zelfs als de koers daalt onder de uitgifteprijs maken ze nog een winst van tientallen procenten. Dit zet de koersen natuurlijk onder druk waardoor veel coins van gigantische projecten onder hun uitgifteprijs noteren.

Op dezelfde manier wordt er vaak gewerkt met een zogenaamde 'pre-mine', waarbij het team achter de ICO op voorhand al miljoenen tokens toegekend krijgt. Na de ICO verkopen ze deze tokens vaak op de markt om zwaar te cashen. In dat geval gaat het ook over een 'exit scam', waarbij het team geld heeft verdiend op de kap van de kleine beleggers.

Whitepaper

Elke ICO wordt vergezeld van een 'white paper', een pdf document waarin meer informatie staat over het bedrijf en de ICO. Zaken die je zeker zal willen lezen zijn de geschiedenis van het bedrijf, informatie over het team en de adviseurs, uitleg over de producten die eventueel al op de markt zijn (beter bekend als MVP: minimum viable product) en uitleg over de producten of features die ontwikkeld zullen worden met de opbrengst van de ICO. Vaak kan je deze laatste informatie ook terugvinden in een visuele 'roadmap', waarbij dus overzichtelijk wordt voorgesteld welke doelen er wanneer bereikt moeten worden.

De whitepaper bevat liefst ook projecties of voorspellingen over hoe de omzet, het aantal klanten enzovoorts zal evolueren in de komende jaren. Welke kansen liggen er in de markt, hoe speelt het bedrijf daar op in?

De whitepaper moet in begrijpelijke taal zijn opgesteld en je moet verstaan hoe dit project geld zal verdienen. Maar als te vaak verstoppen de teams zich achter een jargon en ingewikkelde omschrijvingen, waardoor beleggers niet begrijpen waar het eigenlijk over gaat. Ze kopen dan gewoon tokens omdat ze angst hebben om een grote stijging te missen. Net op deze angst wordt vaak ingespeeld. Ingewikkelde whitepapers zijn dan ook vaak puur bedrog!

Tenslotte wil je ook duidelijke informatie over de tokens lezen. Hoeveel tokens worden er gemaakt? Hoeveel tokens krijgt het team en de adviseurs? Wanneer mogen zij hun tokens verkopen? Welke beloningen zijn er voor de token houders? Hoe wordt de ICO praktisch geregeld? Moet je bijvoorbeeld zelf Ether of Bitcoin sturen van een wallet waarna je meteen tokens geleverd krijgt? Of moet je een account aanmaken op de website en daar de tokens bestellen?

Is het bedrijf reeds actief?

Een ICO van een bedrijf dat nog niet verder staat dan een simpel idee is natuurlijk risicovoller dan een ICO van een onderneming die al actief is op de markt en die geld ophalen om verder te groeien. Dit maakt het risico voor de investeerder heel wat minder, ze hebben namelijk al een mooie basis om op terug te vallen.

Controleer het team

Doe een grondige background check van het team achter de ICO en probeer oplichters te ontmaskeren. Kijk naar de loopbaan van het team en controleer of de oprichters voldoende ervaring hebben opgebouwd. Een ICO die wordt geleid door een voormalig team van een ronkende tech gigant heeft natuurlijk al een streepje voor. Verder is het ook nuttig om te bekijken of de oprichters al wat ervaring hebben in de cryptowereld. Al deze vragen moet je wel stellen om eventueel bedrog en oplichting zo snel mogelijk te ontdekken.

Daarnaast kan het ook interessant zijn om te onderzoeken of de teamleden eerder al genoemd werden bij criminele feiten.

Een interessante case in dit geval is de ICO van de Centra token. Dit bedrijfje wou VISA prepaid creditcards op de markt brengen, gekoppeld aan een cryptocoin wallet. Ze schakelden bokslegende Floyd Mayweather in om hun munt te promoten en haalden zo 30 miljoen dollar op. Het bedrijf was opgericht door twee 26 jarige vrienden met geen ervaring in de financiële sector. Ze werden bijgestaan door een oudere CEO Michael Edwards die voorheen voor Bank of America werkte. Alleen bleek later dat deze CEO niet bestond en dus verzonnen was. Er bleek ook geen enkele samenwerking te bestaan met VISA. Het bedrijfje had grootse plannen maar had nog geen enkele stap ondernomen om deze te realiseren. Naast Visa hield ook Mastercard de boot af. Verder bleek dat één van de oprichters al veroordeeld was voor oplichting en fraude. Omwille van deze case hebben regulatoren wereldwijd al gewaarschuwd voor nieuwe coins die gepromoot worden door beroemdheden.

Bij de kleinere ICO's kan je vaak rechtstreeks vragen stellen aan de CEO of de top van het bedrijf. Ze organiseren bijvoorbeeld een webinar of hebben een Telegram groep waarin iedereen zijn vragen kan stellen. Maak hiervan gebruik als je nog met vragen zit na het lezen van de white paper.

Is de technologie wel disruptief?

De ICO's die de mooiste toekomst voor zich hebben zijn uiteraard de projecten die de werking van een sector totaal kunnen ontwrichten. Het risico is hierbij ook hoog, want zelfs als iets disruptief lijkt te zijn, moet de markt er wel pap van lusten. Niet iedereen schakelt namelijk snel over op een nieuwe manier van werken. Dergelijke projecten falen dus meer dan eens, soms omdat ze gewoon te vroeg zijn. Jaren later is de markt er dan misschien wel klaar voor.

Is er een hard cap?

Heel belangrijk bij de uitgifte van nieuwe coins is een zogenaamde 'hard cap', een maximumaantal coins dat uitgegeven zal worden. Zo wordt er bijvoorbeeld op voorhand bepaald dat er maximaal 15 miljoen dollar wordt opgehaald. Onverkochte tokens moeten na de ICO vernietigd worden, waardoor je als token holder procentueel gezien een groter belang krijgt. Je koopt bijvoorbeeld 1.000 tokens terwijl er maximaal 100.000 tokens worden uitgegeven. Wanneer uiteindelijk blijkt dat slechts 50.000 tokens verkocht zijn, dan heb je 2% van het project in handen in plaats van 1%.

Sommige ICO's hebben geen hard cap en zullen dus tokens blijven uitkeren zolang er mensen geld blijven storten. Hierdoor kan iedereen die dat wil de tokens kopen. Wanneer de tokens uiteindelijk gelist worden op de exchanges is er een grote kans op een daling. Iedereen heeft namelijk tokens kunnen kopen tijdens de ICO en er zal dan geen vraag zijn om de koers te ondersteunen.
Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu