Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Decentrale vs centrale exchanges

Gedecentraliseerde versus gecentraliseerde exchanges

Eén van de belangrijkste karakteristieken van het merendeel van de cryptocurrencies is dat ze over een gedecentraliseerd karakter beschikken. Dit was ook de oorspronkelijke drijfveer van Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin. Hij was het zat dat banken zoveel macht over ons hebben en koos er daarom voor om de macht van het geld terug bij de mensen zelf te leggen, zonder dat er een centrale instelling in het midden staat die we allemaal moeten vertrouwen met ons geld.

Tegenwoordig stellen we echter vast dat cryptocurrencies vooral worden verhandeld op gecentraliseerde cryptocurrency exchanges zoals Binance of ook op lokale Nederlandse aanbieders zoals Bitvavo. Als je jouw cryptocurrency in de online wallets van deze websites laat staan, betekent dit dat er weer een centrale partij zit tussen jou en jouw munten.

Wat is nu precies het verschil tussen decentrale en centrale exchanges en welke voor- en nadelen zijn er aan beide opties verbonden?

Wat zijn gecentraliseerde exchanges?

Bij een gecentraliseerde exchange is er een bedrijf dat de tussenpersoon. Binance is zo'n onderneming die een handelsplatform gebouwd heeft. Je kan op deze exchange een rekening aanvragen en zij kunnen jouw aanvraag goedkeuren of afkeuren. Het personeel van Binance kan tussenkomen om jouw wallets te blokkeren. Je vertrouwt er daarom op dat Binance jouw cryptomunten veilig bewaart en dat ze jou netjes gaan behandelen. Net zoals je ook vertrouwen hebt in jouw reguliere bank.

Er bestaat in dit geval dus een afhankelijkheid van de investeerder ten opzichte van een derde-partij-service. Als deze partij gehackt wordt, kan je al jouw cryptomunten kwijt zijn.

Wat zijn gedecentraliseerde exchanges?

Bij gedecentraliseerde exchanges is er geen bedrijf of tussenpersoon die het handelsproces helpt begeleiden. Het handelen verloopt door middel van een zogenaamde 'peer-to-peer' verbinding, waardoor investeerders rechtstreeks met mekaar kunnen handelen. Het handelsproces verloopt via smart contracts en alles is dus volledig op voorhand vastgelegd in de code. Je vertrouwt dan ook op de software van deze exchanges.

Bij een gedecentraliseerde exchange is er dus geen centrale partij meer die je moet vertrouwen of die jouw account kan blokkeren. Je moet je geen zorgen maken over de veiligheid van je wallet op deze exchange, omdat je rechtstreeks uit een eigen wallet kan handelen zoals de Ledger Nano S. Toch zal verder op deze pagina blijken dat er ook aan een gedecentraliseerde exchange enkele niet onbelangrijke nadelen zijn verbonden.

Waarom is een gedecentraliseerde exchange interessant?

De crypto community wil graag dat er een grote gedecentraliseerde exchange zou bestaan met voldoende handelsvolume. Zij vinden het namelijk hypocriet en tegen de wil van Satoshi Nakamoto ingaan dat gedecentraliseerde cryptomunten worden verhandeld op gecentraliseerde platformen. Ook de almaar toenemende dreiging van de regulering werkt dit uiteraard sterk in de hand.

Wat zijn voordelen van een gedecentraliseerde exchange?

1. Een gedecentraliseerde exchange is toegankelijk voor iedereen. De servers van een dergelijke exchange draaien continue en er gelden geen restricties voor landen. Dit betekent dat iedereen waar dan ook in de wereld de mogelijkheid krijgt om in elke gewenste cryptocurrency te handelen. De overheid kan gecentraliseerde exchanges verbieden, maar op gedecentraliseerde exchanges hebben ze geen vat.

2. Goedkopere transacties. De transactiekosten worden bij gecentraliseerde exchanges niet alleen bepaald door bijvoorbeeld de zogenaamde 'miner fee' of de 'blockchain fee', maar wel door de winstmarge die de exchange hanteert. Een gedecentraliseerde exchange zou dan goedkoper moeten zijn. Lagere transactiekosten betekenen ook grotere winsten voor de investeerder!

3. De code waar een gedecentraliseerde exchange over beschikt is altijd 'open-source'. Dit betekent dat iedereen de mogelijkheid heeft om deze code in te kijken of zelfs verbeteringen kan voorstellen. Bovendien zijn alle transacties door iedereen in te zien, maar wordt er toch nog steeds een zekere mate van anonimiteit geboden.

4. Een gedecentraliseerde exchange is in de basis heel wat veiliger in vergelijking met de gecentraliseerde variant. Wie of wat kan er gehackt worden op het ogenblik dat er geen sprake is van een centrale partij die alles in beheer heeft? Dit zorgt er meteen ook voor dat de kans op bijvoorbeeld corruptie of zelfs een mogelijks faillissement van de exchange in de kiem wordt gesmoord.

Wat zijn nadelen van gedecentraliseerde exchanges?

Wanneer je bovenstaande leest lijkt het duidelijk te zijn dat er eigenlijk alleen maar voordelen zijn verbonden aan het gebruik van een gedecentraliseerde exchange. Waarom kiezen we er dan nog steeds voor om gebruik te maken van gecentraliseerde oplossingen? Wel, in eerste instantie omdat er nog geen echt sluitende gedecentraliseerde exchanges bestaan, maar anderzijds ook omdat er toch ook wel wat beperkingen zijn verbonden aan de gedecentraliseerde varianten.

Forkdelta

1. Op moment van schrijven zijn er bepaalde, werkende gedecentraliseerde exchanges zoals ForkDelta, waarop heel wat ERC20 tokens verhandeld worden. Er is wel slechts een zeer beperkte groep (insiders) die handelen op deze exchanges. Dit heeft alles te maken met het feit dat gecentraliseerde exchanges ver achterlopen op hun gecentraliseerde concurrenten. Dit is ergens ook logisch, want gecentraliseerde exchanges hebben heel wat meer financiële middelen voor handen om te investeren en daardoor hun product te verbeteren. Wil je tegenwoordig gebruikmaken van een gedecentraliseerde exchanges? Dan hoef je in principe geen gebruiksgemak te verwachten, in tegendeel.

2. Gebruikmaken van een gedecentraliseerde exchange betekent vandaag de dag ook dat je het moet stellen zonder een groot aantal (uitgebreide) trading tools. Voor de actieve traders is dit echter een absolute must. De grafieken zijn ondermaats, margin trading is niet mogelijk, het instellen van een zogenaamde stop loss is geen optie,... Gedecentraliseerde exchanges hebben dus bijzonder beperkte mogelijkheden.

3. Ondanks de interesse vanuit de crypto community is er op gedecentraliseerde exchanges een erg lage liquiditeit. Er wordt dus weinig gehandeld en de prijzen maken vaak bokkensprongen. In het bijzonder voor day traders is dit een belangrijk probleem. Zij laten op dit ogenblik gedecentraliseerde exchanges liever links liggen.

4. Gedecentraliseerde exchanges hebben geen klantendienst. Heb je op een zeker ogenblik te maken met een bepaald probleem? In dat geval is het bij een gecentraliseerde exchange mogelijk om gewoon even contact op te nemen met de klantendienst. Bij een gedecentraliseerd platform bestaat er geen klantendienst en ben je eigenlijk aangewezen op de andere gebruikers of de ontwikkelaars van de software. Problemen worden dus meestal traag of zelfs helemaal niet opgelost.

Conclusie

Zowel aan gecentraliseerde als aan gedecentraliseerde cryptocurrency exchanges zijn voordelen verbonden. Wellicht dat de beginnende partijen net als de day traders vooralsnog de voorkeur zullen geven aan de gecentraliseerde exchanges, want daar zit het volume.

Aanhangers en insiders van heel wat altcoins maken gebruik van gedecentraliseerde exchanges omdat hun tokens op de grote exchanges niet verhandeld worden. Als je tokens wil verkopen die je verworven hebt via een ICO, dan kan je soms alleen terecht op een gedecentraliseerde exchange als ForkDelta, waar ERC-20 tokens verhandeld worden.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu