Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Welke Ethereum tokens zijn er?

Welke Ethereum tokens zijn er?

Welke Ethereum tokens zijn er?

zondag 12 december 2021 - door Matt

Wanneer je jezelf een beetje hebt verdiept in het ecosysteem van Ethereum, dan is de kans erg groot dat je ooit van tokens zoals ERC-20, ERC-223 of ERC-721 hebt gehoord.


Dit zijn maar een paar van de verschillende soorten tokens die er zijn. Zonder deze tokens zou Ethereum niet meer te herkennen zijn.

In dit artikel zullen we je alles vertellen over Ethereum tokens. Eerst leggen we je uit wat een ERC-token is en waar dit voor staat, alvorens we dieper ingaan op de belangrijkste type ERC-tokens van Ethereum.

Wat is een token?

Voordat we de verschillende soorten ERC-tokens bespreken, zullen we eerst duidelijk maken wat een token überhaupt is. Het zal hierdoor eenvoudiger zijn om te begrijpen wat ERC-tokens zijn.

In het ecosysteem van Ethereum is het niets meer of minder dan een smart contract dat voldoet aan een reeks specificaties. In het algemeen is het werk dat op Ethereum wordt gedaan bedoeld om te worden gedeeld, hergebruikt en om verder te ontwikkelen om zo tot een samenwerking met de gehele gemeenschap te creëren.

Om dit mogelijk te maken, kan iedereen het beste al vanaf het begin afspreken hoe ze dit gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan de programmeertaal. Het is handig als iedereen dezelfde programmeertaal gebruikt, zodat de programma’s met elkaar kunnen samenwerken. Deze afspraken gaan veel verder dan een programmeertaal. Er zijn namelijk ook protocollen die de samenwerking moeten mogelijk maken.

ERC

De tokens die in het ecosysteem van Ethereum draaien heten ERC, wat staat voor ‘Ethereum Request for Comment’. Dit zijn genummerde documenten waarin de manier waarop internetprotocollen en computer hardware wordt beschreven. Je kunt het zien als een soort van document waarin de regels van een bepaald protocol staan. Dit zijn geen normen of regels die per se zwaar wegen. Bedrijven hoeven zichzelf hier dus niet verplicht aan te houden.

Het is echter wel belangrijk dat, wanneer een bedrijf een cryptocurrency wil ontwikkelen binnen het Ethereum-protocol, ze gebruik maken van deze regels. Doen ze dat niet, dan zal het ook niet mogelijk zijn om succesvol deel te nemen aan het ecosysteem van Ethereum.

Ieder token kan op een andere manier gebruikt worden. Daarom zijn er verschillende protocollen gemaakt. Een ontwikkelaar heeft daarom de keuze uit verschillende protocollen waarmee hij zijn applicatie en cryptocurrency kan ontwikkelen.

De belangrijkste types van Ethereum tokens:

  • ERC-20;
  • ERC-721;
  • ERC-223;
  • ERC-827;
  • ERC-948.

ERC-20

Zeer duidelijk het meest gebruikte token in het Ethereum-ecosysteem, vooral in ICO's.

Het ERC-20 token maakt het mogelijk om op een zeer eenvoudige manier een cryptocurrency te creëren, deze te integreren op exchanges en een ICO aan te bieden tegen Ether, wat in het verleden al vaak is gebeurd.

Wanneer de juiste functies aanwezig zijn, kan een ERC-20 token communiceren met de meeste Ethereum smart contracts. Het is echter niet mogelijk om een smart contract op dit soort tokens te laten draaien, of om het als non-fungible token (NFT) te gebruiken. De regels van dit protocol gaan niet ver genoeg om dit te kunnen realiseren.

Het ERC-20 token wordt daarom ook wel gezien als het meest standaard, maar ook het simpelste Ethereum protocol. De meeste tokens die op Ethereum draaien maken gebruik van het ERC-20 protocol.

ERC-721

De kans is groot dat je ooit van de blockchain-game Crypto Kitties hebt gehoord. De katten die worden verhandeld voor ethers zijn in feite ERC-721 tokens. Dit kan verwarrend zijn, want elke Kittie was uniek, ver van het idee van vele identieke tokens. Dit is nu juist de bijzonderheid van ERC-721-tokens, die de creatie van non-fungible tokens mogelijk maakt.

Dit type token maakt de creatie mogelijk van spelletjes, zoals Crypto Kitties of Zombie Battleground, CryptoCup maar ook de tokenization van kunstwerken of stukken grond en gebouwen. In principe zou alles omgezet kunnen worden naar een token dat op de blockchain draait. Denk niet alleen aan digitale assets, maar ook aan real-world assets.

Een token dat gebruik maakt van het ERC-721 standaard kan zichzelf onderscheiden van andere tokens. Dit maakt het token namelijk uniek, waardoor we er unieke waardes aan kunnen geven. Zo kan bijvoorbeeld opgeslagen worden dat een bepaald id-nummer van een token hoort bij een bepaalde kat. Of bij een gebouw of stuk grond. Op deze manier kan de NFT gekoppeld worden aan een eigenaar.

ERC-223

Dit token is een evolutie van het ERC-20 token. We vertelden nog dat het ERC-20 token de meest gebruikte tokensoort is, omdat het zo populair is. Dat klopt, al heeft het ERC-20 token ook nog steeds erg veel gebreken en problemen die opgelost dienen te worden. Denk hierbij aan de veiligheid van het token, maar ook aan de bruikbaarheid. Als voorbeeld het verlies van tokens als ze worden verzonden op een contract dat niet bedoeld was om ze te ontvangen. Ook is hij geoptimaliseerd om minder gas-kosten te verbruiken tijdens transacties.

Het duurde even voordat dit token wordt gebruikt door cryptoprojecten, maar naarmate de tijd verstreek begonnen steeds meer ontwikkelaars het nut van het ERC-223 token in te zien. Het is daarom een token dat niet meer weg te denken is uit het Ethereum-ecosysteem, aangezien veel applicaties niet zonder het ERC-223 token zouden kunnen werken.

ERC-827

Het ERC-827-token is gedefinieerd als een uitbreiding van het ERC-20-token. In de eerste plaats is het in zijn programmering een ‘kind’ van het ERC-20 token. Hier bedoelen we mee dat het eigenlijk een kopie van het ERC-20 token is dus ook al de kenmerken van laatstgenoemd token zal hebben. Hier zijn vervolgens eigen functies aan toegevoegd, door het token uit te breiden.

Het ERC-827 token brengt nieuwe functionaliteiten. Het gaat hier niet alleen om het goedkeuren en overdragen van tokens, maar ook over andere gegevens. Denk hierbij aan gegevens zoals documenten, foto’s en video’s. Dit geeft ontwikkelaars veel nieuwe mogelijkheden bij het ontwikkelen van applicaties. Denk bijvoorbeeld bij een cloud op de blockchain, waardoor gebruikers hun documenten en foto’s als ERC-827 token op kunnen slaan.

ERC-948

Dit token is gebaseerd op het concept van abonnementen. Je kunt jezelf natuurlijk abonneren op een dienst als Netflix en Videoland, maar met het ERC-948 token zal het mogelijk zijn om jezelf te abonneren op gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Dit type token is echter nog niet lang in gebruik. Het is daarom nog lastig te zeggen hoe de toekomst van het gebruik van het ERC-948 token eruitziet. Toch kunnen we genoeg voorbeelden bedenken waarbij dit type token gebruikt zou kunnen worden.

Conclusie

In dit artikel hebben we de meest voorkomende types Ethereum tokens besproken. Natuurlijk zijn er nog veel meer tokens, al kunnen we deze niet allemaal behandelen in dit artikel. Gelukkig heb je nu wel een idee wat ERC-tokens zijn en welke types het meest belangrijks zijn.

Zonder ERC-tokens zou het ecosysteem van Ethereum niet kunnen draaien. Ethereum zou Ethereum dus niet meer zijn zonder ERC-tokens. Er zullen steeds meer nieuwe type ERC-20 tokens bijkomen. Dit komt mede door de stijgende vraag naar applicaties die op de blockchain draaien, waar Ethereum zonder twijfel een voorloper in is.

Ethereum grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu