Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een NFT (Non-Fungible Token)?

Wat is een NFT (Non-Fungible Token)?

Wat is een NFT (Non-Fungible Token)?

dinsdag 09 november 2021 - door Redactie

In 2021 kreeg de hele wereld meer te horen over NFT’s. Dit waarde van NFT’s stegen ontzettend hard, waardoor er ook in de media steeds vaker over NFT’s werd gesproken.

Wanneer je zelf iets wilt gaan doen met NFT’s, is het belangrijk om te weten wat een NFT is, hoe het werkt, en waar het voor gebruikt kan worden. We zullen je alles over NFT’s in dit artikel gaan uitleggen.

Wat is een NFT?

NFT staat voor non-fungible token. Fungible, wat we in het Nederlands fungibel noemen, betekent ‘inwisselbaar’. Een non-fungible token is dus een niet verwisselbare token. Dit staat tegenover tokens die wel verwisselbaar zijn met elkaar.

Denk bijvoorbeeld een aan de euro of dollar. Wanneer jij van je vrienden een briefje van 50 euro leent, dan maakt het niet uit welk briefje je teruggeeft, zolang het maar 50 euro waard is. Dit hoeft dus niet het identieke 50 eurobiljet zijn dat jij hebt geleend. Dit betekent dat de euro verwisselbaar is.

Ook zijn veel cryptocurrencies met elkaar verwisselbaar. Denk maar aan Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Het maakt niet uit welke Bitcoin jij naar iemand stuurt; deze zijn allemaal gelijk aan elkaar, en er zit geen verschil tussen de ene of andere Bitcoin. Andere fungibel activa zijn goud en aandelen.

Een niet-fungibel activum is daarentegen een op zichzelf staand voorwerp, zoals bijvoorbeeld een schilderij, een huis of een fysiek muziekalbum. Hoewel een schilderij, bijvoorbeeld, kan worden gekopieerd of gefotografeerd, blijft het origineel het origineel en hebben replica's niet dezelfde waarde. Hetzelfde geldt voor een muziekalbum. Wanneer het album in bezit is geweest van de muzikant, heeft het album een veel hogere waarde. Ook het jaartal heeft vaak invloed op de waarde van een album.

Opgeslagen op de blockchain

Een NFT is een vorm van data die is opgeslagen op een blockchain. Elk non-fungible token fungeert als een soort echtheidscertificaat, dat aantoont dat een digitaal activum uniek en niet verwisselbaar is. Een NFT kan nooit worden gewijzigd, aangepast of gestolen, dankzij de cryptografische methodes die de blockchain uniek maken.

Hoe wordt een NFT dan uniek gemaakt? Op het moment dat een NFT wordt gemaakt, wordt er een identiek nummer toegevoegd aan de NFT. Dit zorgt ervoor dat de NFT te onderscheiden is van andere tokens. Dit proces noemen we ‘minten’.

Wat is het verschil tussen een NFT en cryptocurrency?

Het is belangrijk het verschil tussen cryptocurrencies en NFT’s te begrijpen. Hoewel beide activa gebaseerd zijn op blockchain-technologie, kunnen de fundamentele verschillen je helpen te begrijpen hoe NFT's werken.

Het belangrijkste verschil is dat cryptocurrencies fungibel zijn. Je kunt bijvoorbeeld een Bitcoin inruilen voor een andere Bitcoin, zonder dat je een verschil merkt. De waarde van iedere Bitcoin is namelijk gelijk aan elkaar. Je kunt dit echter niet doen met een NFT. Een non-fungible token is gebonden aan een bepaald digitaal actief (zoals een afbeelding) en kan niet worden vervangen.

Waar kunnen NFT’s voor gebruikt worden?

Veel mensen vragen zich af of er wel gebruiksmogelijkheden zijn voor NFT's. Hoewel het concept nog in de kinderschoenen staat, zijn er toch al verschillende potentiële toepassingen naar voren gekomen. Wij hebben hieronder enkele van de meest opvallende en belangrijkste gebruiksmogelijkheden geselecteerd.

Copyright

Veel muzikanten hebben problemen met het auteursrecht. Hun muziek kan namelijk overal op het internet illegaal gedownload worden. Door de muziek als NFT op te slaan, kan deze niet zomaar van de blockchain afgehaald worden. Daarbij is het dan ook meteen duidelijk wanneer een muziekstuk illegaal verkregen is (omdat er cruciale gegevens missen).

Kings of Leon gaven in 2021 hun eerste NFT-album uit. Dit album is dus alleen te verkrijgen op de blockchain.

Een ander voordeel is dat er een smart contract gekoppeld kan worden aan de NFT, waardoor muzikanten automatisch royalty’s krijgen wanneer iemand naar de muziek luistert.

Wedstrijd- concerttickets

Een van de toepassingen van NFT's die is voor tickets voor evenementen. Wanneer je nu een ticket verkoopt, is deze vrijwel altijd hetzelfde. Je hebt natuurlijk wel een stoel- en rijnummer, maar dit maakt het ticket niet per se uniek of waardevoller. Door tickets als NFT op te slaan, kan men voorkomen dat tickets voor woekerprijzen worden verkocht. Ook is het zo makkelijker voor mensen om te zien of een ticket wel echt is.

Er is dan dus geen kans meer dat iemand tickets met veel winst verkoopt, tickets steelt of probeert vervalste tickets te gebruiken. Er is immers geen enkele kans om het token te vervangen op een blockchain die aan dat ene ticket verbonden is.

Retail

Enkele grote problemen in de Retail-industrie zouden door het gebruik van NFT's kunnen worden opgelost. Ten eerste helpt een digitale echtheidsregistratie om problemen zoals namaakproducten tegen te gaan. Luxeartikelen zouden gekoppeld kunnen worden aan een NFT waaruit de echtheid kan worden opgemaakt.

Evenzo zou een NFT cruciale gegevens over de herkomst van een voorwerp kunnen vermelden, zoals de gebruikte materialen, de herkomst ervan en de afstand die het product heeft afgelegd. Nu mode- en duurzaamheidsvraagstukken steeds dringender worden, kan dit mensen helpen ethisch verantwoorde beslissingen te nemen.

Kunstwerken

Het is natuurlijk ook mogelijk om een kunstwerk als NFT op te slaan. Dit is zelfs misschien een van de meest voorkomende vorm van NFT’s. Veel kunstenaren maken speciale afbeeldingen en illustraties die als NFT worden verkocht. Zo zijn de Cryptopunks een van de bekendste NFT-kunstcollectie die er op dit moment is.

Ook worden er veel memes opgeslagen als NFT, waarna deze worden verkocht door de eigenaar. Zo werd de ‘Disaster Girl’-meme (een meisje dat voor een brandend huis staat) voor meer dan $500.000 verkocht.

Voorwerpen in games

Met NFT's kunnen spelers unieke voorwerpen in een online spel bezitten. Of het nu voor plezier, authenticiteit, of competitieve doeleinden is, deze tokens kunnen een game vele meer diepgang geven.

Er zijn al verschillende games die gebruik maken van NFT’s. Zo kunnen spelers in Sorare unieke voetbalkaartjes sparen, en is het in Decentraland mogelijk om stukken land te kopen die als NFT zijn opgeslagen op de blockchain. Andere bekende NFT-games zijn Axie Infinity, Cryptokotties, Splinterlands en Lost Relics.

Op termijn zouden deze NFT's los van de game kunnen staan. Digitale voorwerpen die je nu verzamelt in een game ben je kwijt wanneer je stopt met het spelen van het spel. Een NFT zou voor altijd in je wallet kunnen zitten en deze zou je later dus nog kunnen verkopen aan een andere geïnteresseerde.

Conclusie

Een NFT is een activum dat op de blockchain is opgeslagen, en welke uniek is in zijn soort. Dit komt doordat er een unieke eigenschap aan het activum is gegeven, waardoor het niet in te wisselen is voor een vergelijkbaar activum. Er valt dus onderscheid te maken tussen alle verschillende NFT’s.

Het grootste verschil tussen een NFT en cryptocurrency is dat een cryptocurrency wel inwisselbaar is. Het maakt namelijk net uit welke Bitcoin je ontvangt; iedere Bitcoin heeft een gelijke waarde. Daarnaast is zijn ook de gebruikersfuncties van NFT’s anders dan die van cryptocurrencies.

Zo kunnen NFT’s worden gebruikt om problemen omtrent auteursrecht op te lossen, om wedstrijd- en concerttickets op te slaan, meer transparantie in de Retail-wereld te scheppen en om kunstwerken en voorwerpen in games op te slaan.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu