donderdag 30 maart 2023 - door Steven Anthonis
In de voorbije weken lijkt er vanuit de VS een heuse boycot gestart te zijn tegen de crypto industrie.
Sinds enkele weken heeft de VS de aanval ingezet op de crypto industrie. Dat is opmerkelijk, omdat de toezichthouders zoals de SEC eerder lieten betijen, terwijl debacles zoals FTX, Celsius, Terra / LUNA enzovoorts recht onder hun neus gebeurden.
De taak van de toezichthouders is uiteraard het beschermen van consumenten. Als er op deze manier cowboys uit de crypto industrie weggejaagd worden, dan kunnen we dat alleen maar toejuichen. Maar mogelijk is er meer aan de hand, omdat ook bedrijven die zich proberen te houden aan de regulering getroffen worden, zoals bijvoorbeeld Coinbase.
Sommige waarnemers zien in de recente acties een gecoördineerde aanval van regelgevende instanties op bitcoin en de crypto industrie, mogelijk zelfs om plaats te maken voor een eigen CBDC. De Fed kondigde recent trouwens aan dat FedNow in juli zal gelanceerd worden, wat instant betalingen zal mogelijk maken, ook in het weekend. Misschien kan deze infrastructuur zelfs gebruikt worden voor een CBDC of een stablecoin.
Volgens Powell is een Amerikaanse CBDC niet voor meteen, maar "kan het wel zeer snel uitgerold worden". Ook denkt hij dat de introductie van een CBDC de koersen van bitcoin en andere cryptomunten naar nul zou sturen. Hij vergeet blijkbaar dat er zal altijd vraag zal zijn naar instrumenten die buiten het financiële systeem staan, zoals goud en bitcoin.
Hieronder een greep uit enkele opvallende gebeurtenissen van de voorbije weken.
Het traditionele banksysteem geldt nog steeds als een on/off ramp naar de crypto economie. Je kan via banken dollars overmaken naar exchanges om bitcoin te kopen, of omgekeerd, dollars van exchanges naar je bankrekening overmaken. Als deze route moeilijker wordt gemaakt, zullen beleggers minder geneigd zijn om te beleggen in cryptocurrency.
De ondergang van Silvergate en Silicon Valley Bank maakte ook de klanten van Signature Bank ongerust. Op vrijdag 10 maart werd er meer dan 10 miljard dollar van de deposito's opgevraagd en zag Signature Bank dus ook een bankrun ontstaan, waarbij klanten hun geld verplaatsten naar grotere banken zoals JPMorgan Chase en Citigroup. Volgens Barney Frank, lid van de raad van bestuur van Signature Bank, was de situatie tegen zondag 12 maart wel onder controle, maar werd de bank plotseling gesloten door de regulatoren. "Er was geen objectieve reden om Signature Bank te sluiten maar ik denk dat de regelgevers hiermee een zeer sterke anti-crypto boodschap wilden uitsturen", zei Frank. Ook de FDIC reageerde blijkbaar verrast dat ze plots Signature Bank in hun schoot geworpen kregen.
Met Signature Bank werd de laatste openlijke crypto-friendly bank gesloten. De exchanges krijgen zo moeilijker toegang tot het gewone banksysteem, waardoor echte dollars moeilijker in of uit de exchanges kunnen vloeien.
Volgens het New Yorkse Department of Financial Services (DFS) was van een boycot geen sprake. "DFS helpt al jaren goed gereguleerde crypto activiteiten te faciliteren en staat model voor hoe de sector kan gereguleerd worden. Signature Bank slaagde er niet in om betrouwbare informatie te geven, waardoor er een vertrouwenscrisis ontstond in het leiderschap van de bank. Er werd besloten om de bank over te nemen toen bleek dat ze maandag niet in staat zou zijn om geldopnames te verwerken", klonk het.
Tijdens het verkoopproces voor Signature Bank wist Reuters te melden dat een overnemer akkoord moest gaan met het opgeven van de crypto business van Signature. Dat bericht werd ontkend, maar wanneer enkele dagen later Signature Bank verkocht werd aan Flagstar Bank, maakten de crypto activiteiten geen onderdeel uit van de deal. Dat suggereert toch op dat de overheid de relaties tussen banken en de crypto industrie wil verhinderen.
Een ander opvallend feit was dat de aanvraag van Custodia Bank om deel te mogen uitmaken van het Federal Reserve System geweigerd werd. Custodia Bank komt vanuit de crypto industrie en wil een full-reserve bank opzetten, waarbij al het geld van klanten dus altijd liquide blijft. Een bankrun kan deze bank dus nooit de das om doen, maar de aanvraag werd door de Fed afgewezen.
Ondertussen wenden veel Amerikaanse bedrijven uit de crypto industrie zich al naar Europese banken, zoals Sygnum Bank of SEBA in Zwitserland en Bank Frick in Lichtenstein. In Europa is er al veel meer duidelijkheid omdat de laatste hand gelegd wordt aan de teksten voor MiCA, the Markets in Crypto-Assets Act. Ook Dubai blijkt bedrijven uit de crypto industrie met open armen te ontvangen. In de VS spreken de regulatoren mekaar tegen en het gebrek aan duidelijke regels zorgt dus voor veel wrevel in de crypto industrie, die nu mogelijk zelfs de VS deels kan verlaten.
Volgens de SEC wordt bitcoin bekeken als een grondstof, waardoor het buiten hun bevoegdheid valt. Andere cryptomunten worden als een effect of security beschouwd, die niet mogen aangeboden worden aan Amerikanen zonder over een registratie bij de SEC te beschikken. Zo werd er een rechtszaak opgestart tegen KuCoin door de New York Attorney General, waarbij ondermeer wordt aangevoerd dat deze exchange ETH beschikbaar maakt, terwijl dit een ongeregistreerd effect is.
Ook SEC voorzitter Gary Gensler herzag onlangs zijn mening en stelt nu ook dat Ether een effect is, door de overgang naar Proof-of-Stake. Beleggers die ETH staken verwachten immers dat ze een opbrengst kunnen realiseren. Het gevolg zou zijn dat de Ethereum Foundation zich bij de SEC moet registreren en dat exchanges deze cryptomunt niet mogen aanbieden zolang dit niet in orde is. De meeste andere crypto tokens die op exchanges verhandeld worden zouden hetzelfde lot beschoren zijn.
Naast KuCoin werden de voorbije weken nog andere exchanges gedagvaard. Met Kraken kwam het tot een schikking van 30 miljoen dollar, waarbij Kraken moet stoppen met het aanbieden van staking diensten aan Amerikaanse klanten.
Vorige week raakte bekend dat de SEC achter Coinbase aan gaat. Het gaat over een Wells notice, maar dat is meestal de voorbode van een boete of verbod. Ook hier ligt de staking dienst onder de loupe, maar ook andere zaken zoals het listing proces van cryptomunten. Coinbase verweert zich door te zeggen dat ze proberen in regel te zijn, maar dat er simpelweg geen duidelijkheid is. Tot op heden is er geen enkele manier voor een cryptocurrency exchange om zich bij de SEC te registreren, maar de regulator deelt wel boetes uit omdat de exchanges werken zonder registratie.
Het meest recente nieuws is de CFTC die Binance en topman CZ vervolgt. Deze exchange heeft zich inderdaad lange tijd niet aan de KYC en AML eisen gehouden en is bovendien erg ontransparant. De kans is groot dat Binance er niet vanaf komt met een kleine boete en het zou zelfs het einde kunnen betekenen van Binance in de huidige vorm. De CFTC wil alles terugvorderen wat Binance de voorbije jaren in de VS verdiend heeft. En CZ zou een verbod kunnen krijgen om nog voor een exchange te werken. Binance zal zich uiteraard flink verweren, maar dat ze tegen hoge boetes en andere belemmeringen aankijken staat buiten kijf. Opvallend is verder dat de aanklacht spreekt over derivaten op ondermeer bitcoin en ethereum, die door de CFTC beiden als 'commodities' bekeken worden. De regulatoren in de VS zijn het dus duidelijk oneens of ether een grondstof dan wel een effect is.
Ook gedecentraliseerde exchanges worden trouwens door de SEC aangevallen. Zo heeft de Sushi DAO en Jared Grey een dagvaardiging van de SEC ontvangen voor de SushiSwap exchange. Ook gedecentraliseerde autonome organisaties zijn dus niet veilig wanneer de regulatoren weten welke personen een belangrijke rol in deze organisatie spelen.
Het Witte Huis publiceerde vorige week een nieuw 'Economic Report of the President' met daarin veel aandacht voor bitcoin en crypto. Zoals meestal staan dergelijke publicaties vol van de FUD en ook deze keer was het niet anders. Er wordt bijvoorbeeld geschreven over het elektriciteitsverbruik van bitcoin, maar er is geen aandacht voor de positieve effecten op hernieuwbare energie. Bitcoin mijners kunnen immers ingeschakeld of uitgeschakeld worden naargelang er weinig of veel vraag naar elektriciteit is vanuit de maatschappij. Grootschalige zonnepaneelprojecten worden zo sneller rendabel.
Het aantal transacties mét finaliteit die het Bitcoin netwerk kan verwerken wordt vergeleken met de goedkeuringen die op het Visa netwerk kunnen plaatsvinden, zonder duidelijk te maken dat deze laatste nog niet finaal zijn. Over het Lightning Network, dat snelle betalingen op Bitcoin mogelijk maakt tegen vrijwel geen kosten, wordt gezwegen. Het verslag laat dus moedwillig een eenzijdig beeld van Bitcoin zien.
Eerder maakte president Biden ook al bekend dat ze bitcoin mijners extra belastingen willen laten betalen. Zo zouden ze 30% belastingen moeten betalen op de elektriciteitsprijzen. Staten werken aan nieuwe wetgeving waarmee ze bitcoin mijners willen wegjagen, hoewel sommige steden er veel voordelen van ervaren. De capaciteit op het elektriciteitsnetwerk wordt namelijk opgevoerd door de vraag van de bitcoin mijners, wat voor meer stabiliteit moet zorgen. Mijners kunnen met een druk op de knop uitgeschakeld worden wanneer er een elektriciteitstekort is.
Verder zijn er nog andere wetten in de maak die bitcoin zouden kunnen aanvallen. Denk maar aan de RESTRICT act, die in eerste instantie bedoeld is om Tik-Tok te kunnen verbieden in de VS. De tekst kan echter breed geïnterpreteerd worden. Zo staat er dat informatie- en communicatietechnologieproducten waarin een buitenlandse tegenstander enig belang heeft, moeten kunnen verboden worden. Het Bitcoin netwerk zou daar dus ook kunnen onder vallen. Maar op het gedecentraliseerde netwerk zullen ze geen vat hebben en dus lijkt het logisch dat ze eerder de on/off ramps gaan aanvallen.
Wel wordt er in het 'Economic Report of the President' een eigen CBDC naar voren geschoven die een oplossing moet bieden waar bitcoin volgens het rapport faalt. De aanval op de crypto industrie kan dan geïnterpreteerd worden als een manier om de concurrentie van bitcoin uit de weg te ruimen.
Leer meer over bitcoin in ons gratis bitcoin boek.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".