Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een DAO of Decentralized Autonomous Organization?

Wat is een DAO of Decentralized Autonomous Organization?

Wat is een DAO of Decentralized Autonomous Organization?

maandag 01 november 2021 - door Matt

Wanneer we het over een DAO hebben, dan spreken we niet over een cryptomunt genaamd DAO. Een DAO is namelijk heel iets anders: het is een manier waarop een organisatie bestuurd kan worden, via de blockchain.

Dit komt voort uit de oneindige mogelijkheden op de Ethereum-blockchain dankzij smart contracts.

Wat is een DAO?

DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization, wat we in het Nederland een gedecentraliseerde autonome organisatie noemen. Een DAO is een geautomatiseerde organisatie waarvan de bestuursregels onveranderlijk en transparant zijn vastgelegd in een blockchain. Het is een gedecentraliseerde applicatie (dApp) die werkt via een of meerdere smart contracts.

Een DAO is over het algemeen vergelijkbaar met een traditionele vennootschap op aandelen. Een DAO maakt gebruik van een systeem van eenheden (of aandelen) die worden vertegenwoordigd door digitale tokens. In dit model geeft elk aandeel het recht om te stemmen over beslissingen die door de organisatie worden genomen, en kan het een rendement opleveren.

Alles wordt geautomatiseerd via een reeks smart contracts die op een blockchain draaien. De tokens worden dus uitgegeven op de blockchain en de eigenaars ervan zijn als het ware de aandeelhouders van de organisatie. Aangezien het de bedoeling is dat deze tokens aandelen zijn, moeten zij worden beschouwd als security-tokens. Zij kunnen in eerste instantie alleen via een STO (Security Token Offering) worden verdeeld.

Een DAO is volledig gebaseerd op de blockchain: hoewel het een afzonderlijk juridisch bestaan kan hebben (of gecentraliseerde dochterondernemingen), hangt de organisatie uiteindelijk af van de regels en de uitvoering van contracten op de blockchain. Een DAO heeft dus geen behoefte aan een vertrouwde derde partij, waardoor het theoretisch buiten de wet kan bestaan.

Wat zijn de voordelen van een DAO?

Een DAO kent verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele organisatie, waarvan onderstaande de belangrijkste zijn:

  • Het kan niet door een administratief bevel worden stopgezet of gesloten, tenzij in het smart contract een clausule in die zin is opgenomen.
  • Alle handelingen zijn transparant, waardoor iedereen de organisatie kan controleren en kan nagaan of alles goed functioneert.
  • Het is internationaal en voor iedereen toegankelijk.

Conclusie

Gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) zijn organisaties die geen vertrouwde derde partij nodig hebben om te functioneren, en mensen op een directe en transparante manier met elkaar verbinden.

Ze kunnen in een groot aantal situaties worden gebruikt en zijn de mogelijkheden talrijk. Zij hebben zelfs een enorm potentieel, in die zin dat alle ondernemingen, verenigingen, coƶperaties, enz. in de verre toekomst op deze wijze zouden kunnen worden beheerd.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu