Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een DAO of Decentralized Autonomous Organization?

Wat is een DAO of Decentralized Autonomous Organization?

Wat is een DAO of Decentralized Autonomous Organization?

maandag 01 november 2021 - door Matt

Wanneer we het over een DAO hebben, dan spreken we niet over een cryptomunt genaamd DAO. Een DAO is namelijk heel iets anders: het is een manier waarop een organisatie bestuurd kan worden, via de blockchain.

Dit komt voort uit de oneindige mogelijkheden op de Ethereum-blockchain dankzij smart contracts.

Wat is een DAO?

DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization, wat we in het Nederland een gedecentraliseerde autonome organisatie noemen. Een DAO is een geautomatiseerde organisatie waarvan de bestuursregels onveranderlijk en transparant zijn vastgelegd in een blockchain. Het is een gedecentraliseerde applicatie (dApp) die werkt via een of meerdere smart contracts.

Een DAO is over het algemeen vergelijkbaar met een traditionele vennootschap op aandelen. Een DAO maakt gebruik van een systeem van eenheden (of aandelen) die worden vertegenwoordigd door digitale tokens. In dit model geeft elk aandeel het recht om te stemmen over beslissingen die door de organisatie worden genomen, en kan het een rendement opleveren.

Alles wordt geautomatiseerd via een reeks smart contracts die op een blockchain draaien. De tokens worden dus uitgegeven op de blockchain en de eigenaars ervan zijn de aandeelhouders van de organisatie. Aangezien het de bedoeling is dat deze tokens aandelen zijn, moeten zij worden beschouwd als security-tokens. Zij kunnen in eerste instantie alleen via een STO (Security Token Offering) worden verdeeld.

Een DAO is volledig gebaseerd op de blockchain: hoewel het een afzonderlijk juridisch bestaan kan hebben (of gecentraliseerde dochterondernemingen), hangt de organisatie uiteindelijk af van de regels en de uitvoering van contracten op de blockchain. Een DAO heeft dus geen behoefte aan een vertrouwde derde partij, waardoor het theoretisch buiten de wet kan bestaan.

Wat zijn de voordelen van een DAO?

Een DAO kent verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele organisatie, waarvan onderstaande de belangrijkste zijn:

 • Het kan niet door een administratief bevel worden stopgezet of gesloten, tenzij in het smart contract een clausule in die zin is opgenomen.
 • Alle handelingen zijn transparant, waardoor iedereen de organisatie kan controleren en kan nagaan of alles goed functioneert.
 • Het is internationaal en voor iedereen toegankelijk.

Welke DAO’s bestaan er al?

Er zijn veel soorten DAO's, welke allemaal op een andere manier werken. We zullen een aantal voorbeelden van DAO’s geven waar we meer over uit zullen leggen: MakerDAO, Dash en TheDAO.

MakerDAO

MakerDAO, ook bekend als Maker, is een gedecentraliseerde autonome organisatie met als enige doel het waarborgen van de stabiliteit van een in Amerikaanse-dollar geïndexeerde cryptocurrency: DAI.

MakerDAO werd eind 2017 gelanceerd en werkt op Ethereum. Het is gebaseerd op een ERC-20 token (MKR), dat een aandeel in de organisatie vertegenwoordigt, welke het recht geeft om te stemmen in de besluitvorming en om de vergoedingen te innen van de diensten die de organisatie levert.

Om te overleven is de organisatie afhankelijk van het gebruik van haar gedecentraliseerde stablecoin, de DAI, waarvan zij de prijs te allen tijde tracht te handhaven.

In tegenstelling tot gecentraliseerde stablecoins zoals USD Tether (USDT), die worden gedekt door ondermeer echte dollars op een bankrekening en kortlopend papier, wordt DAI gedekt door een gedecentraliseerd leenmechanisme waarbij het onderpand een cryptocurrency-bedrag is.

Het lenen vindt kort gezegd plaats wanneer de eigenaar van een cryptocurrency deze wil aanhouden, maar ook een lening wil afsluiten zonder via een traditionele tussenpersoon te gaan: de gebruiker zet dan zijn cryptocurrency in escrow om als onderpand te dienen voor het lenen van DAI, die voor de gelegenheid wordt gecreëerd. De waarde van het onderpand is duidelijk hoger dan de waarde van het verkregen DAI’s.

Het systeem is gebaseerd op een aantal op zichzelf staande contracten die op Ethereum draaien. Niettemin heeft de MakerDAO-organisatie de mogelijkheid om in te grijpen om de verschillende parameters van deze smart contracts aan te passen. De aandeelhouders van de Maker kunnen onder meer invloed uitoefenen op:

 • De aan de lening gekoppelde rentevoet, die vrij hoog is en kan variëren van 5 tot 20%.
 • De voor de lening vereiste zekerheidsratio, die gewoonlijk ongeveer 200% bedraagt.
 • De crypto-activa die beschikbaar zijn om als onderpand te worden gebruikt: ETH, WBTC, USDT, etc.
 • De keuze van de oracles die de prijzen van de verschillende cryptocurrencies (in dollars) aan het systeem doorgeven.

Dash

Het Dash-protocol is uniek in de zin dat een van de onderdelen ervan zijn interne bestuurssysteem een DAO is. Dit bestuurssysteem werd eind 2015 in Dash geïmplementeerd, waarmee Dash de eerste DAO was die werd opgericht.

De aandeelhouders van de gedecentraliseerde zelforganisatie van DASH zijn de masternodes. De speciale functies van de cryptocurrency, zoals InstantSend en PrivateSend, worden door deze masternodes ondersteunt.

Elke masternode heeft dus evenveel stemrecht om in te grijpen in beslissingen over Dash, zoals de richting om de cryptocurrency te veranderen of de toewijzing van fondsen voor het thesauriesysteem: elke maand wordt 10% van de nieuw gecreëerde DASH verdeeld om de ontwikkeling, marketing en adoptie van Dash te financieren.

Om een masternode te worden, moet men ten minste 1000 DASH staken en in staat zijn de taken uit te voeren die het protocol vereist. Als beloning voor deze investering en geleverde diensten, ontvangen masternodes een deel van de muntcreatie (45%) en transactiekosten (50%). Dit wordt Proof of Service genoemd, wat een variant van Proof of Stake is.

TheDAO

Het TheDAO-project is in 2016 opgezet op initiatief van het Slock.it-startupteam. Het was een CAD-project dat volledig op het Ethereum platform draaide.

Het project onderging een ICO in mei 2016, waarbij investeerders ethers (ETH) stuurden naar het standalone contract van het project en in ruil daarvoor TheDAO-tokens ontvingen. Deze tokens vertegenwoordigden elk een stemrecht in de organisatie.

Het doel van TheDAO was om de financiering van het ecosysteem te organiseren, door de fondsen binnen het contract te verzamelen en ze te herverdelen onder verschillende projecten volgens de stem van TheDAO-tokenhouders. Deze doelstelling werd uitgesplitst in drie functies:

 • Evalueer de ingediende projecten
 • Besluiten of deze projecten worden gefinancierd
 • Verdeel de fondsen

TheDAO bestond uit aandeelhouders (tokenhouders) en dienstverleners, die verantwoordelijk waren voor het voorstellen van projecten aan de DAO, en indien gefinancierd, voor het leveren van de goederen en diensten in verband met die projecten.

Helaas is dit project nooit daadwerkelijk uitgevoerd. Het werd gehackt op 17 juni 2016, toen iemand in staat was om 3,6 miljoen ethers, of meer dan 50 miljoen dollar, te stelen dankzij een ontdekte fout in de contractcode.

Na deze hack, waarbij meer dan 4,4% van de hoeveelheid ETH in omloop werd gestolen, besloten de belangrijkste leiders van Ethereum om het evenement helemaal te annuleren, door handmatig de toestand van de blockchain te veranderen. Dit veroorzaakte een hard fork tussen Ethereum (dat de verandering doorvoerde) en Ethereum Classic (dat besloot het niet te doen).

Hierna werd TheDAO-project stopgezet. Niettemin werden nadien andere gelijkaardige DAO's opgericht, zoals de Moloch DAO.

Conclusie

Gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) zijn organisaties die geen vertrouwde derde partij nodig hebben om te functioneren, en mensen op een directe en transparante manier met elkaar verbinden.

Zoals we hebben gezien, kunnen ze in een groot aantal situaties worden gebruikt en zijn de mogelijkheden talrijk. Zij hebben zelfs een enorm potentieel, in die zin dat alle ondernemingen, verenigingen, coöperaties, enz. in de verre toekomst op deze wijze zouden kunnen worden beheerd.

Tenslotte moet worden opgemerkt dat, hoewel dit niet altijd het geval was, het tegenwoordig vrij eenvoudig is om een eigen DAO te maken. De OpenLaw-standaard maakt het makkelijk om een CAD op Ethereum op te zetten. Er zijn ook andere projecten, zoals Aragon, die gespecialiseerd zijn in dit soort diensten.

Bitcoin grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu