Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > VS zet de aanval in op crypto industrie

VS zet de aanval in op crypto industrie

VS zet de aanval in op crypto industrie

maandag 13 februari 2023 - door Redactie

Na de schandalen met Celsius en FTX vallen verschillende overheidsinstellingen de crypto industrie aan.

Toezichthouders en het gerecht schieten massaal in actie en richten hun pijlen op grote spelers in de crypto industrie. Ze proberen zo hun imago op te poetsen omdat ze massaal gefaald zijn in het voorkomen van de grootschalige fraude bij FTX. 

SEC voorzitter Gary Gensler had bijvoorbeeld veel contact met FTX topman Sam Bankman-Fried. Toen Gensler nog voor het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkte, was zijn baas de vader van Caroline Ellison van Alameda Research. Naar verluidt probeerde SBF om Gensler te beïnvloeden om een regelgevend kader te scheppen dat vooral FTX ten goede zou komen. Kortom, er hangt een waas van belangenvermenging rond deze dossiers en de SEC wil nu blijkbaar snel schakelen om zijn reputatie te herstellen.

SEC voert strijd tegen staking

De SEC heeft een schikking getroffen met de exchange Kraken, die 30 miljoen dollar moet ophoesten en moet stoppen met het aanbieden van de staking diensten voor Amerikaanse klanten. Volgens SEC voorzitter Gary Gensler heeft Kraken effecten (securities) aan de man gebracht, waarvoor een registratie vereist is. Daarnaast moeten de risico's van deze producten duidelijk gecommuniceerd worden aan het publiek.

Er zijn nog andere partijen in de VS actief die gelijkaardige diensten aanbieden, dus zij zijn bij deze gewaarschuwd. Coinbase reageerde al in een blog post dat hun staking diensten niets te maken hebben met securities. "Staking is geen security zoals beschreven is in de US Securities Act of zoals blijkt uit de Howey test", klinkt het. "Proberen om de effectenwetgeving op te leggen aan een proces als staking helpt consumenten helemaal niet en zal Amerikanen in de richting van offshore, niet-gereguleerde platformen duwen."

Coinbase voert aan dat staking niet gaat over het investeren van geld. "Als klanten ons vragen om hun crypto te staken, dan ruilen ze hun geld niet voor iets anders zoals bij een effect. Ze blijven hun cryptomunten bezitten en krijgen een vergoeding zolang ze willen staken. Ze kunnen op elk moment 'unstaken' en dus hun cryptomunten terug opvragen", schrijft Coinbase.

Daarnaast voert Coinbase aan dat er in de wetgeving sprake is van ondernemingen die winsten proberen te genereren, terwijl dat bij staking niet het geval is. Hier gaat het over IT netwerken die een taak uitvoeren en waarbij de node een vergoeding krijgt voor het valideren van transacties.

De SEC wil dus veeleer een nieuwe sector in een oude wetgeving doen passen, terwijl deze sector fundamenteel anders is. Het klopt echter wel dat consumenten goed moeten gewaarschuwd worden voor de risico's. Een groot risico bij staking is dat de waarde van de coin fors onderuit gaat. Je kan dan misschien wel een vergoeding van 8% op jouw inleg krijgen, maar als deze coins met 90% in waarde zijn gedaald dan is dit maar een magere troost.

Stablecoins onder vuur

De New York Department of Financial Services (NYDFS) voert een onderzoek naar Paxos Trust Company, de uitgever van de stablecoins Paxos Dollar (USDP) en Binance USD (BUSD). Paxos heeft ondertussen ook een 'Wells Notice' ontvangen van de SEC. Dat is een bericht waarin bevestigd wordt dat er een volledig onderzoek werd gevoerd waarin inbreuken op de wetgeving werden vastgesteld en waarin ook gemeld wordt hoe er zal gereageerd worden door de regulatoren.

Volgens de SEC is Binance USD een ongeregistreerd effect en in de komende dagen en weken zouden nog meerdere spelers uit de industrie een dergelijke Wells Notice ontvangen. De NYDFS heeft Paxos ondertussen de opdracht gegeven om geen nieuwe BUSD tokens meer te minten. Paxos maakte ondertussen ook al bekend dat ze niet langer met Binance zullen samenwerken. Klanten kunnen BUSD opvragen in Amerikaanse dollars of omzetten in de Paxos Dollar stablecoin. Het nieuws maakt alvast duidelijk dat de VS op deze manier de aanval op Binance heeft ingezet.

Betaalgigant Paypal was trouwens ook aan een eigen stablecoin aan het werken, maar legt de ontwikkeling nu stil omdat ook zij Paxos als partner hadden gekozen. Bovendien is het nog onduidelijk hoe dat stablecoins juist als een effect worden beschouwd. Mogelijk vindt de SEC dat een stablecoin lijkt op een geldmarktfonds, omdat de achterliggende dollars belegd zijn in bijvoorbeeld kortlopend staatspapier.

Banken weigeren diensten aan crypto industrie

Ook via omwegen wordt er geprobeerd om het leven van (bepaalde?) crypto spelers moeilijk te maken. Ook hier is Binance al getroffen: de relaties met hun banken staan al onder druk. 

Het is bekend dat crypto bedrijven moeilijk aan een bankrekening geraken. In de VS zijn er maar enkele banken die zich willen inlaten met cryptodienstverleners, zoals bijvoorbeeld Silvergate. Deze laatste staat nu in een slecht daglicht omdat ze nauw samenwerkten met FTX en Alameda Research.

De Amerikaanse overheid zou via een 'Operation Choke Point 2.0' trachten de crypto industrie af te snijden van het banksysteem. Met de 'Operation Choke Point' probeerde de VS vanaf 2013 ongewenste bedrijven de toegang te ontzeggen tot het banksysteem. Het ging dan over aanbieders van flitskredieten, online gokken, adult entertainment, tabak enzovoorts.

Banken worden dus mogelijk ontmoedigd om samen te werken met bedrijven uit de bitcoin of crypto industrie. Wanneer dit ook exchanges treft, dan zal dit de on-en off ramps moeilijker maken. Klanten kunnen dan geen geld meer overmaken naar een bankrekening van de exchange of geld opnieuw opnemen van de exchange.

Vraag is of dit allemaal de beleggers wel zal beschermen. Mogelijk zoeken zij hun toevlucht dan in offshore exchanges of gedecentraliseerde platformen.

Leer meer over bitcoin in onze gratis bitcoin cursus.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu