Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Silicon Valley Bank grootste bankfaling sinds 2008

Silicon Valley Bank grootste bankfaling sinds 2008

Silicon Valley Bank grootste bankfaling sinds 2008

vrijdag 10 maart 2023 - door Redactie

Na Silvergate valt er al een tweede slachtoffer in de Amerikaanse banksector. Een bankrun doet het doek vallen over Silicon Valley Bank op amper twee dagen tijd.

Zoals de naam doet vermoeden is Silicon Valley Bank vooral actief in de Amerikaanse techsector, waar de bank in zo'n 40 jaar tijd een reputatie heeft opgebouwd als een partner van de tech sector. Ze verstrekt leningen aan startups, helpt met het ophalen van kapitaal of is simpelweg de huisbankier die de activiteiten van innovatieve bedrijven begrijpt. Traditionele banken zijn vaak minder happig om een risicovolle (bio)tech startup te bedienen.

Bank gesloten

Vrijdagavond heeft The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de controle over Silicon Valley Bank overgenomen. Alle verzekerde tegoeden van de bank werden overgedragen aan een nieuwe instelling die alles moet afwikkelen: Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB). Vanaf maandag zullen alle verzekerde tegoeden opgenomen kunnen worden. Voor de onverzekerde tegoeden zullen klanten een certificaat ontvangen. Hiermee hebben ze een claim op alle inkomsten van de verkoop van activa van Silicon Valley Bank. In de VS is er een depositogarantie op bankrekeningen tot 250.000 dollar per bank en per persoon, in Europese landen is er een gelijkaardige bescherming tot 100.000 euro.

De ondergang van de bank was zich al een tijdje aan het voltrekken op de achtergrond, maar de voorbije week werd de finale klap uitgedeeld. Ten eerste zorgde het kapseizen van Silvergate voor gespannen zenuwen in de banksector. Wanneer Silicon Valley Bank op woensdagavond aankondigde dat het op zoek was naar vers kapitaal maar dat er geen reden was tot paniek, werd het startschot gegeven voor een bankrun die de bank op nauwelijks twee dagen tijd over de afgrond duwde.

Dodelijke cocktail

Jarenlang was er een nulrente en werd er naar hartelust geld geprint door de Fed, waardoor rondklotsend geld naar investeringen op zoek ging. De techsector profiteerde daar enorm van en een startup kon met de vingers in de neus tientallen en soms wel honderden miljoenen dollars ophalen. Aan dat spelletje kwam een einde wanneer de inflatie begon te stijgen. De centrale bank moest ingrijpen en moest het beleid fors verkrappen. Hierdoor daalde onder investeerders de interesse in risicovolle tech beleggingen, waardoor deze bedrijven moeilijker toegang kregen tot kapitaal en waardoor IPO's uitgesteld werden. Deze bedrijven begonnen dan hun banktegoeden bij Silicon Valley Bank op te souperen.

Alleen was er een groot probleem met liquiditeiten: Silicon Valley Bank had het depositogeld van klanten, dat met miljoenen bleef binnenstromen tijdens de tech en crypto hype, belegd in 'veilige' langlopende staatsobligaties. Deze markt is wel liquide, dus de obligaties kunnen steeds in cash omgezet worden. Het probleem was dat de koersen van de obligaties gekelderd waren. De hogere rente maakt oude obligaties met een lage rentevoet niet langer interessant, waardoor de koers hiervan daalt. Wie de obligaties tot op vervaldag kan bijhouden, heeft hier weinig last van en zit alleen met een papieren verlies. Op de eindvervaldag wordt namelijk de hoofdsom terugbetaald. Maar wie snel cash nodig heeft, moet obligaties verkopen aan de marktprijs en het verlies slikken. Dat is exact wat er gebeurde. Silicon Valley Bank kondigde woensdag aan dat het voor zo'n 21 miljard dollar aan langlopende activa had verkocht om deze in te ruilen voor kortlopende activa, maar dat dit voor een verlies had gezorgd van 1,8 miljard dollar. Om dat verlies te dekken zou er een kapitaalverhoging van 2 miljard dollar komen.

De problemen bij Silicon Valley Bank waren al enkele partijen opgevallen. Zo had Greenoaks Capital Partners volgens Bloomberg de bedrijven uit zijn portfolio al in november gewaarschuwd over de wankele staat van Silicon Valley Bank, waardoor zij collectief zo'n 1 miljard dollar aan deposito's bij de bank weghaalden.

Het nieuws over de kapitaalverhoging zorgde ervoor dat iedereen zich snel zorgen begon te maken over de levensvatbaarheid van de bank. Je wil natuurlijk niet als laatste overblijven in een bank die aan het kapseizen is, want dan is de kans groot dat je de toegang tot broodnodige fondsen verliest. En dus kwam er een run on the bank: iedereen begon zijn geld weg te sluizen uit vrees voor een faillissement, waardoor dat effectief gebeurde. Een self-fulfilling prophecy dus.

Door de paniek bleek de nieuwe kapitaaloperatie te mislukken, waarna koortsachtig gezocht werd naar een overnemer. Maar met wegvloeiende deposito's was geen enkele partij geneigd om toe te happen. De overheid moest dan tussenbeide komen om de bank definitief te sluiten.

Grafiek van Silicon Valley Bank

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu