zaterdag 17 december 2022 - door Redactie
Je kan rente verdienen door jouw cryptomunten vast te zetten. Maar welke risico's zijn hier aan verbonden?
Je zit misschien op een berg cryptomunten en ziet dat je op jouw exchange een aantrekkelijke rente kan krijgen als je jouw coins daar parkeert.
Er wordt uitgepakt met rendementen van 10% op jaarbasis of meer, maar over de risico's wordt meestal gezwegen. En die zijn uiteraard groot. Pas wanneer je een duidelijk zicht hebt op de mogelijke risico's, kan je overwegen of je jouw cryptomunten hieraan wil blootstellen.
Wil je jouw coins 'vastzetten' en opbrengsten genereren? Dat kan via staking en lending.
De actuele rewards lees je op onze pagina over Bitvavo staking en lending percentages.
Blockchain netwerken die gebruik maken van het proof-of-stake protocol steunen op nodes die nieuwe blokken samenstellen. Telkens wanneer een node dit doet, wordt er een beloning uitgekeerd in de vorm van cryptomunten of tokens. Om als node te mogen deelnemen aan dit proces moeten er cryptomunten vastgezet worden op de node. Dat is het zogenaamde 'staking'.
Nemen we het voorbeeld van Ethereum. Om een node te runnen moet je 32 ETH staken en vervolgens zal je ETH uitgekeerd krijgen als jouw node een nieuw block maakt. Op jaarbasis verdien je momenteel zo'n 5% op de ETH die je vastgezet hebt. Ook andere blockchain netwerken maken gebruik van deze technologie waarbij rendementen tot wel 15% mogelijk zijn.
Er zijn verschillende risico's bij staking. De coins die je vastgezet hebt kunnen minder waard worden. Een rendement van 10% op jouw coins stelt niet veel voor als de prijs van de coin zelf met 95% gedaald is.
Daarnaast kan jouw node gehackt worden, waardoor je jouw inleg kan kwijtspelen. Als het over een onbekende coin gaat is het ook niet ondenkbaar dat het project faalt en gewoon opgedoekt wordt, waardoor je ook met lege handen achterblijft.
Omdat het runnen van een node vrij technisch kan zijn, is dit niet voor iedereen weggelegd. Exchanges geven je dan de mogelijkheid om jouw coins vast te zetten op hun node.
Een exchange die bijvoorbeeld een rendement van 10% op de vastgezette coins maakt kan daarvan 9% weer aan jou uitkeren. Het nadeel daarbij is uiteraard dat je het beheer van jouw coins uit handen geeft, waardoor je opnieuw een tussenpartij moet vertrouwen. Je loopt dus een bijkomend risico op het failissement van de tussenpartij.
Staken is zowat synoniem geworden voor het vastzetten van jouw coins om daar rendement op te realiseren. Sommige exchanges gebruiken dan ook de term 'off-chain staking', terwijl het helemaal niets meer met het technische staking te maken heeft. Het is dan gewoon een andere benaming voor het zogenaamde 'lending'. Een andere veelgebruikte naam is 'earn'.
Bij lending of earning geef je jouw cryptomunten uit handen aan een exchange of lending partij, die de coins op haar beurt zal uitlenen. Op die manier worden er ook 'staking' rendementen geafficheerd op bijvoorbeeld bitcoin, terwijl dat technisch gezien uiteraard onzin is.
De risico's bij lending zijn erg hoog. Je weet namelijk niet aan welke partij jouw coins worden uitgeleend. Zo werden er bijvoorbeeld gigantische leningen uitgegeven aan Alameda Research, het hefboomfonds uit het gevallen imperium van Sam Bankman-Fried. Het onderpand voor deze leningen waren de FTT tokens van FTX. Gezien deze tokens zwaar gecrasht zijn, is het onderpand waardeloos.
Een gelijkaardig verhaal vonden we eerder al bij Three Arrows Capital dat in de problemen kwam door de crash van Terra / LUNA.
Wanneer de lener zijn verplichtingen niet meer kan nakomen, zal ook het lending platform in de problemen komen. Ze zullen dan geen rente meer uitkeren en je zal jouw uitgeleende coins niet terug kunnen opvragen. Zo zit er momenteel voor 900 miljoen dollar aan activa van Gemini klanten vast bij Genesis en DCG. Ook Bitvavo heeft zo'n 280 miljoen euro aan activa vastzitten bij dezelfde partij.
Lending werd snel populair omdat er hoge rentepercentages werden geboden. Voor het vastzetten van een stablecoin werd soms wel 20% jaarlijkse rente geafficheerd, zoals dat bij de UST stablecoin van Terra was.
Je loopt daarbij diverse risico's. Naast de lening die mogelijk niet terugbetaald wordt kan ook nog eens de stablecoin kapseizen.
De hoge rentevoeten moet je dus bekijken als een vergoeding voor het risico dat je loopt om jouw inleg nooit meer terug te zien.
Een goed geleide exchange moet jouw bitcoin 1 op 1 bewaren en mag deze niet uitlenen aan andere partijen, behalve als je er zelf toestemming voor gegeven hebt. In de meeste gevallen moet je dan via de instellingen de staking functie inschakelen.
Het kan ook zijn dat je per coin apart kiest welk deel je juist beschikbaar wil stellen voor staking of earning. Soms worden er ook termijnen vastgelegd, waarbij je de coins voor bijvoorbeeld 3 maanden of 1 jaar ter beschikking stelt.
Je moet beseffen dat jouw coins in deze gevallen niet meer bewaard worden door de exchange. Er komen dan andere tussenpartijen in beeld zoals het wankele Genesis.
Tijdens moeilijke marktomstandigheden kan het zijn dat je jouw coins niet meer kan opvragen en dat risico op verlies berust volledig bij jou. De exchange zal dus niet opdraaien voor deze verliezen.
Zowel aan het technische 'on-chain' staking als aan lending / 'off-chain' staking zijn risico's verbonden. Je moet dus goed begrijpen welke risico's je loopt en je moet afwegen of de aangeboden rente voldoende is om dat risico af te dekken.
Wil je geen risico lopen op verlies van jouw coins, blijf dan bij bitcoin-only die je op een eigen hardware wallet beheert. Alleen zo ben je 100% zeker dat je de gekochte bitcoin effectief bezit. Je kan namelijk nooit zeker zijn of je een exchange wel kunt vertrouwen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".