Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > CFTC vervolgt Binance en topman CZ

CFTC vervolgt Binance en topman CZ

CFTC vervolgt Binance en topman CZ

maandag 27 maart 2023 - door Redactie

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission gaat nu echt achter Binance en CZ aan.

Er hangen al langer donkere wolken boven Binance. De grootste crypto exchange ter wereld heeft het heel lang niet zo nauw genomen met de regels en doet dat mogelijk nog. Binance staat erom bekend om weinig transparant te zijn over de manier waarop de exchange geleid wordt of vanaf welke plaats alles gecoördineerd wordt.

We wisten al langer dat Binance met de VS aan het onderhandelen was over een schikking voor verschillende vermeende misdrijven, zoals het faciliteren van witwassen. Aan dat verhaal komt nu mogelijk een einde, want de CFTC vervolgt zowel Binance als de topman CZ. De CFTC zegt dat Binance derivaten op cryptocurrency heeft aangeboden aan Amerikaanse inwoners, zonder over de juist vergunningen te beschikken. 

Opvallend is dat in de aanklacht gesproken wordt van derivaten op bitcoin, litecoin, tether en Binance USD, die allemaal als 'commodities' bestempeld worden. Andere regulatoren zoals de SEC vinden dat alleen bitcoin als een grondstof kan bekeken worden, terwijl de rest effecten zijn.

Moedwillige fraude

Binance biedt sinds juli 2019 derivatenhandel aan in de VS en zou gedurende een lange periode zelfs geen identiteisverificatie van klanten gedaan hebben. Daarnaast was er geen aandacht voor compliance en het voorkomen van witwassen en terrorisme financiering. Later probeerde Binance zich wel in regel te stellen, maar dat was volgens de CFTC alleen voor de schijn.

De aanklacht beschuldigt Binance van verschillende wanpraktijken en 'opzettelijke ontduiking van federale wetgeving'. Binance deed wel alsof ze de regels volgden, maar de exchange zou zelf Amerikaanse klanten geholpen hebben om met behulp van VPN software maatregelen te omzeilen. Door te surfen via een VPN kan een bezoeker een website om de tuin leiden, omdat het lijkt alsof deze surfer vanuit een ander land komt. Websites die automatisch verkeer uit de VS blokkeren worden dan wel bereikbaar.

Om de zaak op te bouwen heeft de CFTC ook de hand kunnen leggen op interne Binance communicatie. "De eigen e-mails en chats tonen aan dat de inspanningen van Binance om de regels na te leven vooral een schijnvertoning zijn geweest. Binance verkiest keer op keer winst maken boven het naleven van de wet", zegt Gretchen Lowe van de CFTC.

Topman CZ zou volgens de CFTC verantwoordelijk zijn voor alle strategische beslissingen bij Binance, hoewel er verschillende aparte bedrijven werden opgezet om minstens de schijn van een onafhankelijk bestuur te kunnen opwekken. Naast Changpeng Zhao wordt ook Samuel Lim vervolgd, de voormalige chief compliance officer van Binance.

De CFTC zegt uit te zijn op geldboetes en permanente handels-en registratieverboden. De boete zou oplopen tot zowat alles wat Binance in het verleden in de VS verdiend heeft. Als de zaak gewonnen wordt door de CFTC, dan betekent dit minstens het einde van Binance in de huidige vorm. Ook andere spelers zijn gewaarschuwd. "De CFTC zal al haar bevoegdheden blijven gebruiken om wangedrag op de volatiele en risicovolle markt voor digitale activa op te sporen en te stoppen", klinkt het.

BNB grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu