Op de financiële markten worden activa meestal in dollar geprijsd. Ook de waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod op verschillende handelsplatformen over de hele wereld. Meestal zien we daar de bitcoin koers in dollar staan. Maar via een lokale exchange als Bitvavo verhandel je uiteraard bitcoin in euro. Zo kan je snel zien hoeveel bitcoin waard is.
Hier zie je snel wat een bitcoin vandaag kost. Wil je bijvoorbeeld 100 euro investeren in bitcoin, dan zie je hoeveel BTC je hiervoor in ruil krijgt (bitcoin koers van Bitvavo).
Door de sterke koersbewegingen is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke verschillen tussen het moment van de berekening en de werkelijke transactie. Daarnaast zijn ook de transactiekosten belangrijk.
Op deze website vind je ook meer informatie over bitcoins kopen als investering. Dit doe je via in Nederland gereguleerde partijen als Bitvavo of Finst.
De Bitcoin koers in euro fluctueert voortdurend en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de vraag naar bitcoin, de adoptiegraad, wijzigingen in de regulering en uiteraard speculatie.
Wanneer er veel nieuwe kopers verwacht worden, kan dit leiden tot sterke stijgingen op zeer korte tijd. Maar evenzeer gaat de bitcoin koers in euro flink onderuit wanneer er slecht nieuws naar de markt komt.
Een belangrijke factor is dat er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop zullen worden gebracht. In tegenstelling tot euro's of dollars zit er dus een limiet op het aantal bitcoin. Wanneer meer mensen deze cryptomunt willen gebruiken, zal de koers dan ook oplopen. Door speculatie ontstaan wel tijdelijke bubbels, die gevolgd worden door grote dalingen, de zogenaamde crypto winters.
De Bitcoin-halving is een belangrijke gebeurtenis in het Bitcoin-protocol die elke vier jaar plaatsvindt. Mijners ontvangen nieuwe bitcoin wanneer ze een nieuw block vinden. Hiertoe moeten ze een wiskundig probleem oplossen en de mijner die als eerste de juiste oplossing vindt, mag het block samenstellen en ontvangt bitcoin als beloning. Bij de start stond de beloning op 50 bitcoin, maar elke 210.000 blokken wordt deze beloning gehalveerd. Omdat er gemiddeld om de tien minuten een nieuw block gevonden wordt, gaan de halvings om de vier jaren door.
Op moment van schrijven ontvangen miners nog 6.25 bitcoin per block. Ergens in april of mei 2024 zal dat dalen naar 3.125 bitcoin. Dat betekent dus dat het tempo waarmee nieuwe bitcoin op de markt komen, zal gehalveerd worden. Als de vraag naar bitcoin opnieuw stijgt, maar het aanbod kan niet volgen, dan zal de prijs logischerwijze stijgen.
Klassiek gezien krijgen we in de maanden na de halving een sterke stijging van de bitcoin koers, wat voor een periode van overdrijving zorgt. Daarna volgen stevige correcties tijdens de crypto winters. Het is dan ook uitkijken of deze cyclus zich in de toekomst zal blijven herhalen.
De halvings zorgen dus voor een ingebouwde inflatiecontrole, in tegenstelling tot de fiat munten zoals de dollar en de euro. Deze kunnen eindeloos bijgeprint worden, wat resulteert in hoge inflatie en een verlies aan koopkracht.
Wanneer gaat de volgende halving door? Raadpleeg daarvoor even een bitcoin halving aftelklok.
Bitcoin was de eerste cryptocurrency en is nog steeds de grootste en meest belangrijke virtuele valuta. Een cryptomunt maakt het mogelijk om digitaal waarde te verzenden, zonder beroep te doen op een centrale partij. Wanneer je een bedrag in euro naar iemand overmaakt, dan is de bank de centrale partij die deze transactie zal afwikkelen. Je moet dus veel vertrouwen hebben in deze bank wanneer je jouw geld daar parkeert.
Bitcoin is ontstaan na de grote bankencrisis van 2008 om een alternatief voor het banksysteem te voorzien. Bitcoin maakt gebruik van blockchain om transacties af te wikkelen. Duizenden computers wereldwijd nemen de taak van de centrale partij op zich. Zij kijken na of je wel een betaling mag uitvoeren, ze controleren of je daadwerkelijk het juiste aantal bitcoin bezit.
Tegenwoordig duiken er steeds meer nare verhalen op over banken die rekeningen van klanten blokkeren, maar dat kan dus niet gebeuren in het Bitcoin netwerk. Je leest op onze website meer over hoe bitcoin juist werkt.
Bitcoin, de eerste en bekendste cryptovaluta, is sinds zijn oprichting in 2009 uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. De koers van Bitcoin (BTC) heeft door de jaren heen spectaculaire schommelingen gekend, beïnvloed door marktsentiment, economische factoren, technologische ontwikkelingen, en regelgeving.
De Eerste Grote Bull Run (2013)
All-Time High tijdens de Bull Run van 2017
De Nieuwe Hoogtepunten van 2021
ETF introducties in 2024
De Mt. Gox Hack (2014)
De Crypto Winter (2018)
De berenmarkt van 2022
De koers van Bitcoin heeft in zijn relatief korte bestaan aanzienlijke pieken en dalen gekend. Terwijl Bitcoin zijn status als digitaal goud en een potentieel waarde-opslagmiddel heeft bevestigd, blijft de markt volatiel en gevoelig voor zowel externe economische factoren als interne marktontwikkelingen. Voor beleggers is het essentieel om niet alleen naar de prijsbewegingen te kijken, maar ook naar de onderliggende factoren die deze bewegingen veroorzaken.
Bitcoin blijft echter een belangrijk financieel instrument met het potentieel om de toekomst van geld te veranderen. De voortdurende adoptie door zowel particulieren als instellingen, samen met technologische innovaties zoals het Lightning Network, suggereert dat Bitcoin een blijvende impact zal hebben op de wereldwijde financiële markten.
Met de voortdurende onzekerheid in de wereldwijde economie en de groeiende belangstelling voor digitale activa, is het waarschijnlijk dat Bitcoin nog vele hoogte- en dieptepunten zal zien. Het begrijpen van deze bewegingen is cruciaal voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de wereld van cryptovaluta.
dinsdag 25 maart 2025
De wereldwijde vermogensbeheerder BlackRock heeft officieel zijn iShares Bitcoin ETP gelanceerd, waarmee het een beursgenoteerd Bitcoin-beleggingsproduct beschikbaar maakt voor Europese investeerders.
maandag 17 maart 2025
De wekelijkse grafiek van Bitcoin geeft een belangrijk signaal dat in het verleden sterke omkeringen heeft gemarkeerd.
dinsdag 11 maart 2025
De scherpe daling van Bitcoin heeft de markt geschokt en de Fear & Greed Index laten zakken naar 24 (extreme angst), een niveau waarop in het verleden vaak grote bodems zijn gevormd.
maandag 10 maart 2025
Volgens Bloomberg plant crypto-exchange Kraken eindelijk zijn langverwachte beursgang in 2026. Dankzij het crypto-vriendelijke beleid van de Trump-administratie is een IPO (Initial Public Offering) opnieuw haalbaar geworden.
woensdag 05 maart 2025
Donald Trump beloofde tijdens zijn campagne een strategische Bitcoin-reserve aan te leggen, maar dat plan is inmiddels gewijzigd naar een bredere 'Crypto Strategic Reserve' die naast Bitcoin ook andere, veel minder betrouwbare cryptovaluta zou bevatten.
zondag 02 maart 2025
De sentimentsindicator Fear and Greed bevindt zich momenteel in de zone van extreme angst. Dat is vaak de periode waarin de markten een bodem maken.
donderdag 06 februari 2025
Na het gigantische succes van zijn spot Bitcoin ETF in de VS, zet BlackRock nu ook voet aan de grond in Europa met een nieuw bitcoin exchange-traded product (ETP).
woensdag 05 februari 2025
Volgens Ark Invest kan de prijs van bitcoin in 2030 oplopen tot $1,5 miljoen, mocht een optimistisch scenario werkelijkheid worden.
vrijdag 31 januari 2025
De Amerikaanse crypto-exchange Kraken brengt zijn stakingdienst opnieuw op de markt, na deze twee jaar geleden te hebben stopgezet onder druk van de Securities and Exchange Commission (SEC).
woensdag 29 januari 2025
De gouverneur van de Nationale Bank van Tsjechië (ČNB), Aleš Michl, wil dat de centrale bank bitcoin opneemt als onderdeel van haar reserves.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".