Online beleggen

Je bent hier: Home > Koersen > Bitcoin

Bitcoin koers in euro

Op de financiële markten worden activa meestal in dollar geprijsd. Ook de waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod op verschillende handelsplatformen over de hele wereld. Meestal zien we daar de bitcoin koers in dollar staan. Maar via een lokale exchange als Bitvavo verhandel je uiteraard bitcoin in euro. Zo kan je snel zien hoeveel bitcoin waard is.

Bitcoin omrekenen naar euro

Hier zie je snel wat een bitcoin vandaag kost. Wil je bijvoorbeeld 100 euro investeren in bitcoin, dan zie je hoeveel BTC je hiervoor in ruil krijgt (bitcoin koers van Bitvavo).

Door de sterke koersbewegingen is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke verschillen tussen het moment van de berekening en de werkelijke transactie. Daarnaast zijn ook de transactiekosten belangrijk.

Bitcoin koersgrafiek in euro

Waar bitcoins kopen?

Op deze website vind je ook meer informatie over bitcoins kopen als investering. Dit doe je via in Nederland gereguleerde partijen als Bitvavo of Finst.

Bitcoin koers verwachting

De Bitcoin koers in euro fluctueert voortdurend en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de vraag naar bitcoin, de adoptiegraad, wijzigingen in de regulering en uiteraard speculatie.

Wanneer er veel nieuwe kopers verwacht worden, kan dit leiden tot sterke stijgingen op zeer korte tijd. Maar evenzeer gaat de bitcoin koers in euro flink onderuit wanneer er slecht nieuws naar de markt komt.

Een belangrijke factor is dat er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop zullen worden gebracht. In tegenstelling tot euro's of dollars zit er dus een limiet op het aantal bitcoin. Wanneer meer mensen deze cryptomunt willen gebruiken, zal de koers dan ook oplopen. Door speculatie ontstaan wel tijdelijke bubbels, die gevolgd worden door grote dalingen, de zogenaamde crypto winters.

Het effect van de bitcoin halving

De Bitcoin-halving is een belangrijke gebeurtenis in het Bitcoin-protocol die elke vier jaar plaatsvindt. Mijners ontvangen nieuwe bitcoin wanneer ze een nieuw block vinden. Hiertoe moeten ze een wiskundig probleem oplossen en de mijner die als eerste de juiste oplossing vindt, mag het block samenstellen en ontvangt bitcoin als beloning. Bij de start stond de beloning op 50 bitcoin, maar elke 210.000 blokken wordt deze beloning gehalveerd. Omdat er gemiddeld om de tien minuten een nieuw block gevonden wordt, gaan de halvings om de vier jaren door.

Op moment van schrijven ontvangen miners nog 6.25 bitcoin per block. Ergens in april of mei 2024 zal dat dalen naar 3.125 bitcoin. Dat betekent dus dat het tempo waarmee nieuwe bitcoin op de markt komen, zal gehalveerd worden. Als de vraag naar bitcoin opnieuw stijgt, maar het aanbod kan niet volgen, dan zal de prijs logischerwijze stijgen.

Klassiek gezien krijgen we in de maanden na de halving een sterke stijging van de bitcoin koers, wat voor een periode van overdrijving zorgt. Daarna volgen stevige correcties tijdens de crypto winters. Het is dan ook uitkijken of deze cyclus zich in de toekomst zal blijven herhalen.

De halvings zorgen dus voor een ingebouwde inflatiecontrole, in tegenstelling tot de fiat munten zoals de dollar en de euro. Deze kunnen eindeloos bijgeprint worden, wat resulteert in hoge inflatie en een verlies aan koopkracht.

Wanneer gaat de volgende halving door? Raadpleeg daarvoor even een bitcoin halving aftelklok.

Wat is bitcoin juist?

Bitcoin was de eerste cryptocurrency en is nog steeds de grootste en meest belangrijke virtuele valuta. Een cryptomunt maakt het mogelijk om digitaal waarde te verzenden, zonder beroep te doen op een centrale partij. Wanneer je een bedrag in euro naar iemand overmaakt, dan is de bank de centrale partij die deze transactie zal afwikkelen. Je moet dus veel vertrouwen hebben in deze bank wanneer je jouw geld daar parkeert.

Bitcoin is ontstaan na de grote bankencrisis van 2008 om een alternatief voor het banksysteem te voorzien. Bitcoin maakt gebruik van blockchain om transacties af te wikkelen. Duizenden computers wereldwijd nemen de taak van de centrale partij op zich. Zij kijken na of je wel een betaling mag uitvoeren, ze controleren of je daadwerkelijk het juiste aantal bitcoin bezit.

Tegenwoordig duiken er steeds meer nare verhalen op over banken die rekeningen van klanten blokkeren, maar dat kan dus niet gebeuren in het Bitcoin netwerk. Je leest op onze website meer over hoe bitcoin juist werkt.


Recent bitcoin nieuws


Veel angst in de cryptomarkt: wat drukt de bitcoin koersen?

zondag 07 juli 2024

De cryptomarkt kampt momenteel met aanzienlijke onrust, voornamelijk veroorzaakt door de angst voor grootschalige verkopen van bitcoin.


De toekomst van Bitcoin

zondag 16 juni 2024

Op 5 oktober verwelkomt de Antwerpse Handelsbeurs de tweede editie van de ‘Future of Bitcoin’-conferentie.


Vooruitzicht op renteverlagingen stuwen de bitcoin koers

donderdag 16 mei 2024

De bitcoin koers noteert momenteel boven de 66.000 dollar en neemt nu mogelijk afscheid van het lange gekwakkel rond de 60.000 dollar.


Bernstein ziet bitcoin stijgen naar 150.000 dollar in 2025

maandag 13 mei 2024

Analisten van het beurshuis Bernstein verwachten dat bitcoin binnenkort zijn opmars verder zet.


Waar een bitcoin ETF kopen in Nederland?

woensdag 08 mei 2024

De spot bitcoin ETF's komen regelmatig in het nieuws. Hoe kan je in Nederland een bitcoin etf kopen?


BNP Paribas bezit aandelen van BlackRock Bitcoin ETF

donderdag 02 mei 2024

Uit de 13F verslagen, die bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC moeten ingediend worden, blijkt dat de Franse grootbank BNP Paribas bitcoin heeft gekocht.


Komt er weer een stijging na de bitcoin halving?

donderdag 18 april 2024

De bitcoin halving nadert en in vorige cyclussen werd dat steeds gevolgd door een stevige stijging.


Coinbase en MicroStrategy halen geld op

donderdag 14 maart 2024

Door de stevige bitcoin stijgingen staan beleggers met zakken geld klaar om in cryptocurrency bedrijven te investeren.


Bitcoin koers verwachting voor 2024

maandag 04 maart 2024

De bitcoin koers steeg in februari met pakweg 50% en de vraag is of we opnieuw sterke stijgingen zullen zien zoals in het verleden.


Beleggen in bitcoins voor beginners

donderdag 29 februari 2024

Een stapsgewijze handleiding zodat je begrijpt hoe het beleggen in bitcoin juist werkt.
Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu