woensdag 08 mei 2024 - door Redactie
De spot bitcoin ETF's komen regelmatig in het nieuws. Hoe kan je in Nederland een bitcoin etf kopen?
Een ETF is een beursgenoteerd product dat je kan kopen, net zoals je een aandeel koopt. De ETF is in dit geval een fonds dat rechtstreeks bitcoin aankoopt en bewaart. Met een druk op de koopknop in je vertrouwde broker app krijg je zo blootstelling aan bitcoin.
Na de goedkeuring in de VS zijn er vorige week ook spot bitcoin ETF's gelanceerd in Hong Kong. Je leest of hoort dan ook regelmatig over de bitcoin ETF's in het nieuws.
Vooral de goedkeuring van de Amerikaanse bitcoin ETF's, uitgegeven door grote en gerenommeerde partijen als BlackRock, Fidelity, Invesco of Vaneck, trekt nieuwe beleggers over de streep. Zij willen graag zelf een dergelijke bitcoin ETF kopen, omdat deze producten nu verhandeld worden op de traditionele financiële markten van Wall Street.
Helaas is het in Nederland niet mogelijk om bijvoorbeeld de BlackRock ETF te kopen die op Wall Street verhandeld wordt. Dat komt omdat de emittenten in Europa een lijvig prospectus moeten uitgeven en omdat er andere regels gelden in Europa. Voorlopig zullen deze ETF's dus niet beschikbaar zijn voor Europese beleggers.
Maar welke opties heeft een belegger dan wel?
Het kopen van bitcoin is helemaal niet moeilijk en kan je perfect zelf doen. In Nederland zijn er goede exchanges zoals Bitvavo en Finst. Na het aanmaken van een account kan je enkele tientjes op je rekening storten en vervolgens zelf bitcoin aankopen. De exchange zal deze bitcoin vervolgens voor jou bewaren. Indien je dit wenst, kan je de gekochte bitcoin ook opvragen en zelf beheren op een eigen hardware wallet.
Lees hier nog meer over zelf bitcoins kopen.
In Europa zijn er ook beurgenoteerde producten die net als een aandeel verhandeld worden en toch de bitcoin koers volgen. Een voorbeeld is de ETN of Exchange Traded Note van VanEck: de VanEck Bitcoin ETN (VBTC).
De structuur van een ETN is net iets anders dan bij een ETF. Bij een ETF ben je namelijk mede-eigenaar van de gekochte bitcoin die het fonds bezit. Gaat de uitgever overkop, dan blijven de gekochte bitcoin buiten het faillissement en zal je vergoed worden bij het opdoeken van het fonds.
Een ETN daarentegen is een schuldbewijs van de emittent. Je hebt dus een vordering op de uitgevende partij en bij het overkop gaan van de uitgever zitten de gekochte bitcoin mee in het faillissement. Het is dan niet zeker dat je jouw volledige inleg zal terugkrijgen. De ETN's worden wel uitgegeven door betrouwbare partijen, maar het risico op een dergelijk faillissement kan je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten.
Er zijn ook beursgenoteerde bedrijven die veel blootstelling hebben aan bitcoin en mee bewegen met de bitcoin koers. Denk aan een bedrijf als MicroStrategy (MSTR) dat zoveel bitcoin heeft gekocht, waardoor het zelf een verkapte ETF is geworden. MicroStrategy verdient nog geld als verkoper van software, maar doordat het zo zwaar belegd is in bitcoin, bepaalt vooral de bitcoin koers wat de prijs van het aandeel doet.
Een ander bekend aandeel dat de bitcoin koers volgt is de exchange Coinbase (COIN). Wanneer er veel interesse is in bitcoin, zal ook de handel op deze exchange toenemen, waardoor de omzet en winst mee de hoogte in gaat.
Tenslotte zijn er ook nog beursgenoteerde bitcoin miners. Zij onderhouden de bitcoin blockchain en ontvangen nieuwe bitcoin wanneer ze blokken toevoegen. Bij hoge bitcoin koersen neemt hun omzet dan ook toe. Sommige mijners houden zelf ook veel bitcoin in kas, waardoor je ze ook kan beschouwen als een verkapte ETF. Bekende beursgenoteerde miners zijn Cleanspark (CLSK), Marathon Digital (MARA) of Riot Blockchain (RIOT).
ETN's en aandelen koop je via je vertrouwde broker. Op onze website kan je brokers voor aandelen vergelijken.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".