Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin koers verwachting voor 2024

Bitcoin koers verwachting voor 2024

Bitcoin koers verwachting voor 2024

maandag 04 maart 2024 - door Redactie

De bitcoin koers steeg in februari met pakweg 50% en de vraag is of we opnieuw sterke stijgingen zullen zien zoals in het verleden.

De bitcoin koers nadert de top die tijdens de stijgingsgolf van 2021 werd neergezet, zo rond de 69.000 dollar. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan kan een slot boven dat niveau een verdere stijging inluiden. 

Begin 2021 werd bijvoorbeeld de top van 2017, die rond de 20.000 dollar lag, overwonnen. De bitcoin koers verdrievoudigde daarna op een drietal maanden tijd. Begin maart 2021 kwam de bitcoin koers al boven de $60.000 uit.

Retail gekte

Het overstijgen van de top van de vorige grote stijgingsgolf zorgt altijd voor veel media aandacht. Dat trekt op zijn beurt weer nieuwe mensen aan die graag een graantje willen meepikken van de nieuwe stijging. De instroom van deze nieuwe retail beleggers duwt de koersen dan op korte tijd sterk hoger.

Wie zelf bitcoin wil kopen in Nederland kan daarvoor terecht op de exchanges Bitvavo en Finst.

ETF's en bitcoin halving

Dit jaar spelen ook de spot bitcoin ETF's een belangrijke rol. Er vloeit veel geld in deze fondsen en dat zorgt voor extra koopdruk. Daarnaast nadert de bitcoin halving ook met rasse schreden, die de dagelijkse productie van nieuwe bitcoin zal halveren. Deze aanbodschok zal voor meer schaarste zorgen, wat doorgaans ook voor prijsdruk zorgt.

Wat voorspellen analisten?

Er zijn verschillende analisten die de bitcoin koers proberen te voorspellen. We kijken even naar wat twee Nederlandse analisten op Twitter al gedeeld hebben.

Nieuwe high na de halving?

Het bekende bitcoin Stock-to-Flow model van PlanB voorspelt een nieuwe high na de halving. In de periode 2024 - 2028 berekent het model een gemiddelde bitcoin prijs van 532.000 dollar.

Bitcoin koers verwachting voor 2024

Maar voorzichtigheid is geboden. In 2021 voorspelde PlanB bijvoorbeeld een bitcoin koers die boven de 100.000 dollar zou gaan. Dat is uiteraard niet gebeurd.

PlanB geeft zelf wel aan dat de bull markt nu echt begonnen is en dat de accumulatiefase voorbij is. "Als de geschiedenis zich herhaalt, krijgen we nu tien maanden van FOMO met grote prijsstijgingen en verschillende correcties van wel -30%", klinkt het.

Of toch al voor de halving?

Gert van Lagen is een andere Nederlandse analist die populair is op Twitter. Hij analyseert bitcoin aan de hand van de Elliott Wave theorie. Volgens zijn telling komt er een parabolische stijging aan die kan uittoppen voor de halving. Hij hanteert daarbij een koersdoel van meer dan 200.000 dollar, waarna er een dramatische crash zou komen.

Bitcoin koers verwachting voor 2024

"In 2013 topte bitcoin binnen de zes weken nadat de 1.618 bear market extension werd overstegen. In 2017 binnen de drie maanden. De koers ging in beide gevallen naar de 2.272 extensie. Bitcoin heeft nu ook de 1.618 extensie overstegen en is op weg naar de 207.430 dollar", klinkt het.

Bitcoin koers verwachting voor 2024

Gert legt zijn visie uit in de Bitkoning crypto podcast.

Vierjarige cyclus

De halvings lijken ook verantwoordelijk te zijn voor een vierjarige cyclus in bitcoin. De koers maakt een top, corrigeert een jaar om vervolgens weer te herstellen en tenslotte over te gaan in een euforische periode.

Deze cyclus voorziet een nieuwe top voor bitcoin in december 2025, waarna de nieuwe crypto winter start die rond december 2026 voor een nieuwe bodemkoers zal zorgen.

Kijk even mee op onderstaande grafiek, waar de cyclustoppen en bodems zijn voorgesteld met de verticale groene en rode lijnen. We zien een bitcoin bodemkoers rond december 2014 en januari 2015, waarna er een herstel volgt en een stijging naar een topkoers in december 2017. Vervolgens begint de crypto winter die ongeveer 1 jaar duurt. De koersen bodemen uit rond december 2018 / januari 2019, zo'n 4 jaren na de vorige bodem van 2015.

Bitcoin koers verwachting voor 2024

In 2020 begint weer het herstel en de stijging die volgt topt uit in november 2021, ongeveer 4 jaren na de vorige cyclustop van december 2017.

Opnieuw zien we een crypto winter die een jaar duurt en een bodemkoers bereikt rond december 2022. Weer 4 jaar na de vorige bodemkoers die rond december 2018 was.

Deze cyclus voorspelt dus een nieuwe top rond december 2025 en een nieuwe bodem rond december 2026.

Samengevat

Pieken bitcoin om de vier jaren: 

  • december 2013
  • december 2017
  • november 2021
  • december 2025 (verwacht)

Bodems bitcoin om de vier jaren:

  • december 2014 / januari 2015
  • december 2018 / januari 2019 (1 jaar na piek)
  • december 2022
  • december 2026 (verwacht)

Opletten met voorspellingen

Het is normaal dat er tijdens een bull run extreem hoge koersdoelen worden gegeven, dat gebeurt nu eenmaal in een periode van euforie. Telkens weer geloven mensen dat het deze keer anders zal zijn en dat bitcoin zal blijven doorstijgen. Maar speculatieve bubbels barsten nu eenmaal en in het geval van bitcoin is dat keer op keer gebeurd in het verleden. De lucht vloeit er dan weer uit en de koers corrigeert weer naar lagere niveaus, zoals de vierjarige cyclus aantoont. 

Het lijkt er dus op dat de bitcoin koers in 2024 nog verder kan stijgen, zij het met de gebruikelijke ups en downs die inherent zijn aan de volatiliteit van de cryptomarkt. Het is daarom niet onverstandig om regelmatig winst te nemen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggen in Bitcoin en andere cryptocurrencies risico's met zich meebrengt, en dat het verstandig is om je eigen onderzoek te doen en financieel advies in te winnen voordat je beslissingen neemt op basis van koersvoorspellingen.

Lees hier meer over cryptomunten kopen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu