Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Steeds meer donkere wolken boven Binance

Steeds meer donkere wolken boven Binance

Steeds meer donkere wolken boven Binance

maandag 06 maart 2023 - door Redactie

Binance krijgt steeds meer tegenwind en ligt langs allerlei kanten onder vuur.

Schikkingen

Eerder raakte al bekend dat de top van Binance in de VS aan het onderhandelen is over het betalen van een schikking in een zaak over het faciliteren van witwassen. Het is duidelijk dat ze zich verwachten aan hoge boetes. Binance hoopt er daar mee vanaf te komen, maar het hangt er allemaal vanaf hoe ver het Justice Department wil doordrukken. Dit zou ook slechter kunnen lopen voor de exchange en de topmensen.

Binance.US

De Wall Street Journal publiceerde in het weekend een artikel over Binance.US, dat als een onafhankelijke onderneming zou moeten werken, wat niet het geval blijkt te zijn.

Binance.US werd specifiek opgericht om de Amerikaanse regulatoren tevreden te stellen, want Binance mag veel van zijn diensten niet aanbieden aan Amerikanen. Binance.US claimde dan ook dat ze een apart bedrijf zouden zijn, dat alleen maar een licentie had op de merknaam en de technologie van Binance. Uit gelekte berichten blijkt nu dat topman CZ de touwtjes toch stevig in handen had. De mensen van Binance.US moesten namelijk rapporteren aan CZ, hoewel Binance.US een eigen CEO had.

Verder zijn er een paar andere elementen die erop wijzen dat het niet over een apart bedrijf gaat. Zo maakte een werknemer een Google Form dat gebruikt werd om nieuwe klanten te werven, maar dit werd onder de Binance.com account opgesteld, terwijl dit met de Binance.US account had moeten gebeuren. De tradingdiensten werden te vroeg opgestart en uit gelekte chatberichten blijkt dat topman CZ zelf zei dat het over een vergissing ging die in Shanghai was gebeurd. Daaruit blijkt dat Binance.US toch van buiten de VS werd bestuurd. Verder zouden ook zo'n 18% van alle pageviews op Binance.com afkomstig geweest zijn van de VS.

Regulatoren eisen dat er strikte scheidingen zijn tussen de internationale activiteiten van Binance en de diensten die aan Amerikaanse burgers worden aangeboden. Op die manier kunnen burgers beter beschermd worden, wat bij FTX.US en het internationale FTX ook het geval had moeten zijn. Door de val van FTX reageren regulatoren nu gepikeerd op dergelijke prakijken.

Binance.US reageert dat Binance in de opstartfase en tijdens de eerste snelle groei niet voldeed aan alle Amerikaanse wetgeving en controle eisen. Net daarom werd Binance.US opgericht. "Binance.US is vandaag een heel ander bedrijf wanneer het gaat over het naleven van regels", klinkt het.

Veto tegen overname Voyager

Binance.US daagde op als de nieuwe redder van Voyager Digital, een gevallen cryptodienstverlener die eerst door FTX zou overgenomen worden. Met het kapseizen van FTX moest het verkoopproces opnieuw worden opgestart en deze keer werd er gekozen voor Binance.US, dat zo'n 1 miljard dollar veil had voor Voyager Digital.

Door de overname zouden de klanten weer aan hun geld kunnen, maar de SEC probeert hier een stokje voor te steken. Opnieuw gaat het over het ongeregistreerd verkopen van effecten en over de vraag of de VGX token van Voyager een security is. De SEC geeft ook aan dat Binance.US mogelijk een ongeregistreerde securities exchange is. Telkens weer gaat het over interpraties van oude wetten over effecten die niet zomaar toepasbaar zijn op digitale activa.

Ongedekte stablecoins

Een ander sappig verhaal gaat over een slordige 1,8 miljard dollar aan de BUSD stablecoin, die tijdelijk niet gedekt is geweest met het nodige onderpand. Het is opnieuw een deuk in de geloofwaardigheid van 's werelds grootste exchange.

Circle waarschuwde de autoriteiten over het mismanagement met wrapped BUSD tokens, waardoor de Binance partner Paxos moest stoppen met het uitgeven van nieuwe BUSD. Deze stablecoin is ondertussen in vrije val. Op de top in november 2022 waren er meer dan 23 miljard BUSD tokens in omloop, ondertussen is dat teruggevallen naar minder dan 9 miljard BUSD. Het is duidelijk dat het kapitaal hier nu versneld uit wegvloeit.

Bij een wrapped BUSD token geeft Binance bijvoorbeeld 1 miljard wrapped BUSD uit op zijn eigen Binance Smart Chain, maar om deze coins gedekt te houden moet er 1 miljard aan BUSD gelockd worden op de Ethereum Chain, waarop Paxos de BUSD uitgeeft. Op het einde van vorig jaar blijkt Binance met dat onderpand gefoefeld te hebben. Het ging niet alleen over wanpraktijken met BUSD, maar ook met USDC zouden ze dat gedaan hebben.

Er werd zo'n 1,1 miljard dollar aan onderpand doorgeschoven naar Cumberland/DRW, een high frequency trading firm. Ook Amber Group, Tron van Justin Sun en Alameda Research, het zusterbedrijf van FTX, zouden honderden miljoenen dollars van Binance hebben gekregen, dat dus onderpand was voor wrapped tokens. Het forensics bedrijf ChainArgos schreef hier over het volgende: "Iemand heeft een lening van zo'n 1 miljard dollar gekregen gedurende 100 dagen. Het is niet duidelijk wat er juist gebeurd is, maar het gaat over een groot bedrag dat manueel werd uitgeleend."

Binance is zich zelf van geen kwaad bewust. Ze beweren dat alle nodige BUSD was aangekocht maar in een andere wallet zat.

Binance heeft er belang bij om zoveel mogelijk tokens beschikbaar te maken op zijn Binance Smart Chain, zodat er meer mensen gebruik willen maken van de applicaties. Meer transacties op deze chain duwen namelijk de waarde van de eigen Binance token BNB naar boven.

De vreemde transacties met het onderpand zint ook de regulatoren niet. SEC voorzitter Gary Gensler zei daarom vorige week nog dat crypto exchanges geen goede bewaarpartijen zijn. De regulator wil zo aansturen op een strikte scheiding tussen de trading en custody activiteiten.

Vertrouwen is alles

Na de ondergang van FTX vraagt iedereen zich af welke exchange nog betrouwbaar is. De fratsen van Binance die nu aan het licht komen brengen alvast een serieuze deuk aan in het imago van de exchange. Het is niet uitgesloten dat er op een bepaald moment zelfs paniek ontstaat, wanneer iedereen al zijn bezittingen van Binance wil afhalen.

Meer dan ooit wordt er gehamerd op self-custody. Een exchange wordt bekeken als een openbaar toilet waar je snel je ding komt doen en dan weer weg bent. Een exchange gebruik je dan om te kopen of verkopen, maar het bewaren van cryptomunten doe je dan op een eigen hardware wallet. Wanneer een exchange dan omvalt, dan zitten jouw bitcoin niet vast in een faillissement. 

Wie meer wil leren over bitcoin, kan onze gratis crypto cursus lezen.

BNB grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu