Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Gensler: crypto exchanges zijn geen goede bewaarpartijen

Gensler: crypto exchanges zijn geen goede bewaarpartijen

Gensler: crypto exchanges zijn geen goede bewaarpartijen

donderdag 02 maart 2023 - door Redactie

De SEC voorzitter Gary Gensler vindt dat crypto exchanges niet veilig zijn om digitale activa op te bewaren.

De SEC heeft recent een nieuwe regel voorgesteld die beleggingsadviseurs verplicht om buiten de crypto industrie op zoek te gaan naar partijen voor het bewaren van digitale activa. Adviseurs moeten het geld van klanten onderbrengen bij een gekwalificeerde bewaarpartij die geregistreerd is bij de SEC. Zij zijn onderhevig aan regelmatige controles en moeten het geld van klanten gesegregeerd bewaren, waardoor het dus afgescheiden wordt van de fondsen van het bedrijf zelf. Dat is één van de zaken die bij FTX zijn fout gelopen.

"Crypto platformen hebben in het verleden vaak hun eigen fondsen vermengd met deze van de klanten. Wanneer ze failliet gaan, blijkt ook nog eens dat de activa van de klanten eigenlijk eigendom zijn van het bedrijf. De beleggers staan dan achteraan in de rij bij de faillissementsrechtbank en maken dan weinig kans om hun geld terug te zien", zegt Gensler.

De SEC voorzitter heeft uiteraard gelijk over de risico's van het bewaren van cryptomunten op een centrale exchange. Als gebruiker is het namelijk moeilijk om in te schatten welke exchange betrouwbaar is. Daarom wordt weleens gezegd dat exchanges als openbare toiletten zijn: je komt er snel je ding doen en gaat daarna weer weg. In het geval van exchanges gebruik je ze dan alleen om te kopen of verkopen, terwijl je het bewaren van crypto liever op een eigen hardware wallet doet.

Crackdown

In de VS is er de laatste weken een echte aanval op de crypto industrie bezig. De ondergang van FTX heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de regulatoren te laks geweest zijn. Ondermeer stablecoins en staking diensten liggen onder vuur. Gensler zei recent ook nog dat alle cryptomunten buiten bitcoin waarschijnlijk geklassificeerd kunnen worden als effecten of 'securities'. Het ongeregistreerd aanbieden van dergelijke effecten is verboden in de VS. De SEC kan het de crypto exchanges dus nog knap lastig maken in de komende periode.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu