Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn de gevaren van crypto? Zo bescherm jij jezelf tegen de risico's!

Wat zijn de gevaren van crypto? Zo bescherm jij jezelf tegen de risico's!

Wat zijn de gevaren van crypto? Zo bescherm jij jezelf tegen de risico's!

dinsdag 03 mei 2022 - door Redactie

Vooraleer je start met het kopen van cryptomunten, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn van de vele risico's in de cryptowereld.

Cryptocurrencies zijn populair en steeds meer mensen besluiten om te investeren in een cryptomunt. Bitcoin is de bekendste en meest gekochte munt, maar ook munten als Ethereum en Solana worden steeds vaker gekocht. Veel mensen horen succesverhalen van mensen die winsten geboekt hebben met crypto, en laten zich op deze manier overhalen om ook een gokje te wagen. Daar zit ook het grootste risico van crypto.

De meeste mensen zijn zich niet bewust over de risico’s en gevaren van crypto. Hierdoor verliest het grootste gedeelte van de mensen die in crypto handelt geld. Dat probleem kan opgelost worden door jezelf beter bewust te zijn over de risico’s van cryptovaluta. We leggen je hieronder uit wat de gevaren zijn en hoe je jezelf behoed voor de risico’s en gevaren van crypto.

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het?

Cryptocurrency is een digitale valuta die draait op de blockchain. Iedereen kan zo’n blockchain opzetten, waardoor ook iedereen een eigen cryptocurrency kan maken. Het is ook mogelijk om een eigen cryptocurrency op de blockchain van iemand anders te maken. Dit kan doordat de blockchaintechnologie open-source is.

De blockchain bestaat uit een decentraal netwerk van computers. Deze computers zorgen samen voor de verwerking van transacties, wat cryptocurrency een peer-to-peer valuta maakt. Er komt geen autoritaire instantie tussen die transacties of geldstromen controleert, zoals een centrale bank of overheid. Vaak wordt gezegd dat cryptocurrencies door en voor de bevolking zijn.

Cryptocurrencies kunnen voor verschillende zaken gebruikt worden. Zo is het mogelijk om ermee te betalen, maar wordt het door veel mensen ook als beleggingsmiddel gezien. De waarde van veel cryptocurrencies is de afgelopen jaren hard gestegen, maar evengoed zijn er regelmatig periodes geweest van stevige dalingen. De koersen gingen daarbij vaak met 80% of zelfs 90% onderuit.

Hoe is crypto ontstaan?

Crypto is in 2008 bedacht en ontstond in 2009, toen Bitcoin voor het eerst werd gelanceerd. Satoshi Nakamoto was de bedenker van Bitcoin en de blockchain. Dit is een pseudoniem, en niemand weet dus wie de daadwerkelijke bedenker van cryptocurrency is.

Verschillende soorten cryptomunten

Bitcoin is de bekendste cryptomunt, maar er zijn daarnaast nog veel andere soorten cryptomunten. Deze munten noemen we altcoins, wat staat voor ‘alternatieve coins’. Bekende altcoins zijn Ethereum, Cardano of Solana.

Wat zijn de risico’s van crypto?

Crypto heeft verschillende risico’s. Het zijn risico’s waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt. Hieronder leggen we je uit wat de belangrijkste risico’s van cryptomunten zijn.

Verlies van (een deel) van je inleg

De waarde van een cryptomunt kan stijgen, maar ook dalen. Crypto’s zijn ontzettend volatiel en in veel gevallen is het lastig om te bepalen waar een daling door veroorzaakt wordt.

Ook cryptomunten als Bitcoin en Ethereum kunnen in waarde dalen, waardoor jij geld kunt verliezen. Genoeg mensen zijn al geld kwijt geraakt door Bitcoin en andere crypto’s. Wie eind 2017 bitcoin kocht nabij de top op 20.000 dollar, zag de koers in 2018 terug vallen tot zo'n 3.000 dollar. Veel mensen hebben toen in paniek verkocht. Erg sneu, want in 2020 ging de bitcoin koers opnieuw boven de 20.000 dollar om verder te stijgen tot meer dan 65.000 dollar.

Het is belangrijk om goed na te denken vooraleer een aankoop te doen, en nooit geld te investeren dat je eigenlijk niet kunt missen. Bepaal voor jezelf of een investering in crypto verstandig is. Doe daarbij ook goed onderzoek naar welke crypto je wilt kopen.

Handelen op korte termijn is ook erg populair onder crypto beleggers. De waarheid is echter dat de meerderheid van de traders verliezen maakt. Vooraleer je dit overweegt, is het belangrijk om een boek te lezen zoals bijvoorbeeld Leren Traden.

Opgelicht door een nepbedrijf

Waar geld te verdienen valt, zijn oplichters actief. Steeds vaker zien we nepbedrijven zichzelf voordoen als grote crypto bedrijven, zoals crypto exchanges, brokers en fondsen. Op het moment dat je geld overmaakt, ben je het kwijt. Je kunt dit voorkomen door goed onderzoek te doen naar een bedrijf en de URL altijd te controleren. Twijfel je? Dan kun je beter op zoek gaan naar een ander bedrijf om mee in zee te gaan.

Op onze website vind je een lijst van betrouwbare crypto exchanges. Sinds 2019 moeten de Nederlandse aanbieders geregistreerd zijn bij de DNB. Een voorbeeld daarvan is Bitvavo. Deze exchanges gaan jou nooit onder druk zetten om geld te storten en zullen jou niet actief opbellen. Oplichters doen dat wel: ze bellen vanuit het niets en stellen je een lucratieve investering voor, waarna ze je onder druk zullen zetten om meer geld te storten. Daarna verdwijnen ze met de Noorderzon en ben je jouw geld kwijt.

Crypto verliezen door een hack

Crypto bewaar je in een speciale wallet. Deze wallet kan gekoppeld zijn aan jouw account bij een exchange of heb je geïnstalleerd in je webbrowser. In ieder geval zou je crypto kunnen verliezen door een hack. Veel hackers versturen phishing-mails naar mensen die in het bezit zijn van crypto. Wanneer ze op een link klikken, downloaden ze een virus, waarna hackers de cryptocurrencies kunnen stelen.

Ook wanneer je gebruik maakt van een hardware wallet blijft het dus belangrijk om achterdochtig te zijn wanneer je mails krijgt die je vragen om een update uit te voeren. Gebruik de software die je geïnstalleerd hebt van de fabrikant en ga daar na of er wel echt een update is.

Een fout in een smart contract

De blockchain is volledig geautomatiseerd. Alles wordt automatisch uitgevoerd door nodes en smart contracts. Wanneer iets fout gaat, kun je niet bij de helpdesk van de blockchain terecht. Deze is er namelijk niet. Omdat de blockchaintechnologie nog in zijn kinderschoenen staat, is de kans groot dat er in de toekomst nog meer fouten zullen plaatsvinden waarbij mensen veel geld verliezen.

Telkens wanneer je jouw cryptomunten dus in een dergelijk smart contract vastzet, loop je een risico. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je wil handelen via gedecentraliseerde exchanges. Zit er ergens een lek in zo'n smart contract, dan zal het aangevallen worden door hackers en dan zullen de munten gestolen worden.

Risico’s crypto staking en lending

Crypto staking is het tijdelijk vastzetten (ofwel uitlenen) van cryptomunten waarna een computer deze gebruikt om transacties te valideren. Als beloning ontvang jij een rente over het aantal ingezette munten. 

Staking is een veel gebruikte en populaire manier om een passief inkomen over je crypto tokens te verdienen. Toch kleeft er ook een risico aan crypto staking. Als je jouw coins niet op een eigen node gaat staken, maar uitleent aan iemand anders, dan loop je een bijkomend risico. Zo kan een validator zijn werk verkeerd doen en gestraft worden door het netwerk van de blockchain. Hierdoor zal de validator al zijn cryptomunten verliezen, waarna ook jij je munten en tokens kwijt bent. Andere risico's zijn een crash van de koers van de munt die je aan het staken bent. Wat ben je met 10% staking opbrengsten als de koers van de munt daalt met 85%? Ook zou jou node gehackt kunnen worden, waardoor je inleg gestolen wordt.

Verder wordt er ook vaak gepraat over staking wanneer het eigenlijk over lending gaat. Bitcoin bijvoorbeeld kan je niet staken, maar dit wordt op sommige websites wel zo voorgesteld. In dat geval wordt jouw bitcoin uitgeleend aan een andere partij die deze met rente moet terugbetalen. Van leningen weten we allemaal dat ze niet altijd terugbetaald worden. Je loopt hier dus het risico dat je jouw investering verliest. Tegenover dit risico staat uiteraard vaak een groot rendement van soms wel 10% of meer, maar het is dus goed om te beseffen dat er wel degelijk een risico is.

Lees hier nog meer over de risico's van crypto lending of off-chain staking.

Pump-and-dump en scam coins

Eerder gaven we al aan dat iedereen een eigen cryptocurrency kan maken. Veel mensen proberen op deze manier geld te verdienen over de rug van andere mensen. Piramidespelen en ponzi-schemes zijn dan ook een dagelijks terugkerend probleem binnen de cryptomarkt. Ook zien we dat veel mensen zelf een cryptomunt opzetten en het grootste gedeelte van de voorraad achterhouden. Zodra de munt in waarde is gestegen, verkopen zij hun hele voorraad waarna de waarde instort. Alle andere mensen blijven vervolgens achter met een waardeloze munt. Dit soort cryptocurrencies worden ook wel pump-and-dump of scam coins genoemd.

Tips om de risico’s van crypto te verkleinen

Je wilt natuurlijk weten hoe je jezelf kunt behoeden voor de risico’s van crypto, nu je weet wat alle gevaren zijn. We geven je graag een aantal tips.

  1. Investeer nooit geld dat je eigenlijk niet kunt missen of aan andere belangrijke zaken zou moeten uitgeven;

  2. Doe altijd onderzoek naar een cryptocurrency alvorens je hierin investeert;

  3. Klik nooit zomaar op een link die je per mail of SMS ontvangt. Dit kan een virus zijn;

  4. Download nooit zomaar een bestand die je per mail ontvangt. Dit kan een virus zijn;

  5. Ga altijd na wie de eigenaar van een cryptobedrijf is voordat je geld overmaakt. Kies liefst voor gereguleerde partijen zoals Bitvavo;

  6. Controleer altijd de URL van de webpagina waar je een transactie op doet, om zeker te weten dat je niet met een nepbedrijf te maken hebt;

  7. Beveilig al je accounts door middel van een sterk wachtwoord, two-factor authentication (2FA), verschillende e-mailadressen en een virusscanner;

  8. Geef nooit jouw private of public keys aan andere mensen;

  9. Werk bij voorkeur met een eigen hardware wallet;

  10. Neemt nooit zomaar investeringsadvies van andere mensen over. Ook een ervaren crypto trader kan fouten maken.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu