Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is DeFi en wat zijn de bekendste DeFi-projecten?

Wat is DeFi en wat zijn de bekendste DeFi-projecten?

Wat is DeFi en wat zijn de bekendste DeFi-projecten?

dinsdag 14 september 2021 - door Matt

Binnen de blockchainsector vinden we verschillende soorten gebieden. Denk bijvoorbeeld aan gaming, cloud opslag, maar ook aan DeFi. Het is een begrip dat je de laatste jaren waarschijnlijk wel een keer bent tegengekomen...

We zullen je in dit artikel vertellen wat DeFi is, waarom het belangrijk is, en wat de belangrijkste en meest populaire DeFi-projecten van dit moment zijn.

Wat is DeFi?

DeFi staat voor Decentralized Finance. In het Nederlands betekent dit natuurlijk gedecentraliseerde financiën. Nu is de kans aanwezig dat jou dit nog steeds niet heel veel zegt. Gelukkig gaan we het aan je uitleggen.

Met DeFi bedoelen we alle financiële diensten en producten die op de blockchain draaien. En dan ook letterlijk alles wat met financiën te maken heeft. Denk hierbij aan het uitvoeren van betalingen (zoals met cryptocurrencies), als ook aan het afsluiten van verzekeringen, aangaan van een lening en het uitlenen van geld.

Het ontstaan van DeFi

De DeFi-markt is de afgelopen jaren ontzettend hard gestegen. Dit komt mede doordat er steeds meer mogelijk is met blockchains. Toen de eerste blockchain live ging, was het alleen nog mogelijk om een betaling uit te voeren (Bitcoin). Niet veel later kwam Ethereum, waarmee het door middel van de Ethereum Virtual Machine (EVM) ook mogelijk was om smart contracts te ontwikkelen.

Ontwikkelaars konden smart contracts programmeren om zo gedecentraliseerde applicaties (dApps, wat staat voor Decentralized Applications) te laten draaien op de blockchain. dApps zijn in feite hetzelfde als normale applicaties, al draaien ze op de blockchain in plaats van op een centrale server.

In het begin waren dit soort applicaties erg basic, terwijl het de laatste tijd steeds vaker mogelijk is om complexere applicaties te ontwikkelen. Dit komt mede door andere blockchains, zoals Cardano (ADA), Avalanche (AVAX), en Cosmos (ATOM).

Waarom is DeFi belangrijk?

DeFi is een ontzettend onderdeel binnen de wereld van blockchain en crypto. Het is namelijk een markt waar veel geld in omgaat, maar ook omdat traditionele financiële diensten en producten vaak makkelijk op de blockchain kunnen draaien. Wanneer dat gebeurt, werken dit soort diensten en producten ook nog eens een stuk efficiënter en zijn ze goedkoper voor gebruikers.

De 10 bekendste DeFi-projecten

Aave (AAVE)

AAVE is een protocol voor het lenen en uitlenen van cryptocurrencies. In feite gebruikt het een interne cryptocurrency voor vergoedingen en maakt het de betaling van onderpand in digitale vorm mogelijk.

Wanneer je crypto leent via Aave, betaal je hier natuurlijk kosten voor. Het geld moet immers ergens vandaan komen. Een deel van deze kosten gaat naar de gebruiker die het geld uitleent. Je kunt dus geld verdienen door crypto uit te lenen op het platform van Aave. Hier zit overigens wel een risico aan verbonden, dus doe eerst goed onderzoek voordat je eraan begint. Raadpleeg hier de AAVE koers.

DAI (DAI)

DAI is een token dat volledig op de Ethereum-blockchain draait met behulp van smart contracts. Het kan net zo vrij worden verhandeld als elk ander ERC20-token en zonder tussenpersonen. Het is een stablecoin met een waarde van $1. Dit betekent dat de waarde van deze munt altijd gelijk is aan de Amerikaanse dollar. Het is hierdoor perfect om betalingen mee uit te voeren of om de waarde van jouw portfolio te beschermen tegen de volatiliteit van andere cryptocurrencies. Raadpleeg hier de DAI koers.

Uniswap (UNI)

Het is bijna onmogelijk dat je nog nooit van Uniswap hebt gehoord. Het is namelijk een van de belangrijkste DeFi-applicaties die op de blockchain van Ethereum draait. Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX) waar je cryptocurrencies kunt kopen. Dit betekent dat er geen bedrijf tussen jou en de verkopende partij zit; het gehele platform is gedecentraliseerd en wordt bestuurd door middel van smart contracts. Raadpleeg hier de UNI koers.

Maker (MKR)

De Token Maker (MKR) is opgericht door MakerDAO en heeft als belangrijkste doel de stabiliteit van het DAI-token te ondersteunen en systeem-governance mogelijk te maken. Maker gebruikt het MKR-token om prijsschommelingen te beheren. Raadpleeg hier de MKR koers.

Synthetix (SNX)

Synthetix (SNX) is een token dat draait op de Ethereum-blockchain. Het doel ervan is de creatie van activa mogelijk te maken waarvan de prijzen verschillende parameters kunnen volgen. Synthetix stelt de gebruiker dus in staat om zijn eigen synthetische activa te maken en de prijs te volgen via SNX-tokens. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld stablecoins te maken waarbij de prijs is verbonden aan een bepaald soort andere activa (het hoeft dus niet altijd een gelijke waarde aan de Amerikaanse dollar te hebben). Raadpleeg hier de SNX koers.

0x (ZRX)

0x is een cryptocurrency die in 2017 is ontstaan. Het netwerk maakt het mogelijk ERC-20 en ERC-732 tokens uit te wisselen op een gedecentraliseerde manier. Deze cryptocurrency heeft aan populariteit gewonnen door de opkomst van non-fungible tokens (NFT’s). Dit zijn tokens die een unieke waarde hebben, en dus gescheiden kunnen worden van alle andere tokens in zijn soort. Raadpleeg hier de 0x koers.

Compound (COMP)

Compound is een netwerk dat werd opgericht om gebruikers in staat te stellen Ethereum tokens te geven en te ontvangen in bruikleen tegen variabele tarieven. Op die manier worden transacties beheerd door een algoritme dat vraag en aanbod automatisch zo dicht mogelijk bij elkaar brengt. Dit brengt natuurlijk voordelen voor alle betrokken partijen met zich mee. Raadpleeg hier de COMP koers.

Pancakeswap (CAKE)

Pancakeswap is net als Uniswap een gedecentraliseerde exchange die is ontworpen voor BEP20-tokens. Dit is het tokenprotocol dat wordt gebruikt voor de applicaties die op de Binance Smart Chain (BSC) draaien. Je kunt dus alle tokens die op de Binance Smart Chain draaien vinden op het platform van Pancakeswap. Uniswap is daarentegen alleen voor tokens die draaien op de blockchain van Ethereum, en dus ook gebruik maken van een Ethereum-protocol zoals ERC-20 en ERC-723. Raadpleeg hier de CAKE koers.

Yearn.Finance (YFI)

YFI is een ERC-20 token dat het ecosysteem van yearn.finance bestuurt. In feite verdeelt het protocol YFI's aan liquiditeitsverschaffers die bepaalde tokens leveren. Yearn is in wezen een project dat beoogt het rendement dat via het DeFi kan worden behaald, te optimaliseren. Hierdoor kun je dus geld verdienen met de cryptocurrencies die je in jouw bezit hebt. Raadpleeg hier de YFI koers.

Chainlink (LINK)

Chainlink is een blockchain, samen met het LINK token, dat één van de belangrijkste problemen voor de laatste generatie cryptocurrencies wil oplossen. Zijn kracht is het vermogen om geloofwaardige gegevensstromen te integreren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor de voorwaardelijke uitvoering van smart contracts. Wanneer er data van de buitenwereld naar de blockchain wordt verstuurd, weet de blockchain natuurlijk nooit of deze data klopt – de blockchain bestuurt zichzelf immers. Chainlink lost dit op door deze gegevens te controleren. Raadpleeg hier de LINK koers.

Is het slim om in DeFi-projecten te investeren?

Ondanks dat DeFi-projecten ontzettend populair zijn, is het altijd raadzaam om goed onderzoek te doen. Er zijn al veel cryptomunten en -tokens in waarde gestegen door de populariteit omtrent DeFi. Toch hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat je altijd winst zult maken jouw investering.

Je kunt op verschillende manieren onderzoek doen, zoals een fundamentele of technische analyse. Bij eerstgenoemde onderzoek je het project, het team, de markt waar het zich in bevindt, concurrenten, etc. Een technische analyse bestaat vooral uit het doen van onderzoek op basis van de geschiedenis van de koers. Door bepaalde patronen te herkennen, kun je een inschatting maken over wat de koers in de toekomst zal gaan doen.

Conclusie

Niet alle blockchains zijn hetzelfde. Iedere blockchain draait weer binnen een ander gebied, waar DeFi één van is. Overigens is dit niet zomaar een onderdeel binnen de blockchainwereld, gezien het de laatste jaren ontzettend hard in populariteit is gestegen. Je ziet niet alleen steeds meer DeFi-projecten, maar ook steeds meer mensen die in dit soort projecten investeren.

Er zijn op dit moment veel verschillende soorten DeFi-projecten, waarvan Uniswap, Chainlink en Aave waarschijnlijk de bekendste zijn. Het is hoe dan ook een interessante markt om in de gaten te houden, waar je ook nog eens veel geld mee kunt verdienen. Natuurlijk is het wel belangrijk om altijd goed onderzoek te doen naar DeFi-projecten, gezien je ook binnen deze markt veel geld zou kunnen verliezen.

Aave grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu