Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > UST stablecoin verliest koppeling met dollar

UST stablecoin verliest koppeling met dollar

UST stablecoin verliest koppeling met dollar

woensdag 11 mei 2022 - door Redactie

De algoritmische UST stablecoin van Luna dook vandaag onder de 30 dollarcent, terwijl deze altijd dicht tegen 1 dollar zou moeten noteren.


Een stablecoin als USDC of USDT probeert zijn koppeling aan de dollar te behouden door in de eigen kluizen fysieke dollars of waardepapier in dollar te bewaren. Voor elke USDC die uitgegeven wordt, moet de uitgever dus 1 echte dollar in de eigen kluizen stoppen. Alleen op deze manier kan de stablecoin zijn koppeling aan de dollar behouden. Belazert de uitgever de boel, door bijvoorbeeld meer tokens uit te geven dan dat er dollars in de kluis liggen, dan kan de stablecoin crashen. Voor de markt is het daarom belangrijk dat er transparant gecommuniceerd wordt over hoe de stablecoin juist gedekt is.

Algoritmische stablecoin

Een algoritmische stablecoin probeert de koppeling aan de dollar vast te houden door traders te laten arbitreren. Door te het aanbod van UST uit te breiden of te krimpen zou de koppeling aan de dollar overeind moeten blijven. Als de prijs van 1 UST bijvoorbeeld 0,97 dollar is, dan zouden traders UST kopen en meteen inruilen voor 1 dollar aan LUNA. De UST wordt zo vernietigd, waardoor het aanbod UST daalt en de prijs opnieuw richting 1 dollar kan gaan. Als de UST boven 1 dollar noteert, zullen traders voor 1 dollar aan LUNA kopen en meteen omzetten naar UST. De LUNA tokens worden vernietigd en de traders krijgen bijvoorbeeld 1,06 UST in de plaats. Het aanbod aan UST neemt zo weer toe, waardoor de prijs opnieuw richting 1 dollar zou moeten evolueren.

Markt valt stabiliteitsmechanisme aan

De algoritmische stablecoin UST heeft aangetoond te werken onder rustige omstandigheden en bij een niet al te grote market cap. Maar de voorbije dagen heeft de markt UST en LUNA aangevallen om de zwakheden in het protocol bloot te leggen. De koppeling met de dollar zou dus altijd door arbitrage in stand moeten blijven, maar dat betekent dat er altijd traders moeten zijn die hier op willen handelen. Als de waarde van de UST te sterk afwijkt van de dollar, omdat er te weinig traders zijn die arbitreren, zou de Luna Foundation Guard (LFG) in de markt moeten stappen om de UST te ondersteunen. Om deze reden heeft LFG de voorbije weken voor meer dan 3 miljard dollar aan bitcoin gekocht. Een smak geld, maar ruim onvoldoende in vergelijking met de marktkapitalisatie van UST, die meer dan 16 miljard dollar was. 

Omdat de prijs van UST begon af te wijken van de dollar, verloren heel wat partijen hun vertrouwen in de stablecoin. Op dat moment zaten nog miljarden UST vast in het Anchor protocol, een platform om crypto's te ontlenen en in ruil daarvoor rente te ontvangen. Als de UST zijn koppeling aan de dollar zou kwijtspelen, dan zouden deze investeerders veel geld verliezen. Heel wat mensen probeerden daarom hun posities op Anchor te sluiten om vervolgens hun UST te dumpen op exchanges. Zo hoopten ze nog een flink deel van hun investering te recupereren. Dit kuddegedrag vertoont gelijkenissen met een bankrun in de traditionele financiële wereld: als er paniek uitbreekt, gaat een bank ook overkop.

Omdat iedereen tegelijk zijn UST positie probeerde te liquideren, werkte het stabiliteitsmechanisme van de stablecoin niet meer, terwijl LFG over onvoldoende fondsen beschikte om de UST weer op te drijven. Op moment van schrijven noteert de UST rond 40 dollarcent en het is nog maar de vraag of deze 'stablecoin' nog terug de pariteit met de dollar kan bereiken.

LUNA gecrasht

Door de problemen met de UST stablecoin is ook de waarde van de LUNA token gecrasht. In april stond LUNA nog op meer dan 90 euro per coin, vandaag krijg je er minder dan 2 euro voor.

In een poging om de UST te stabiliseren zal er nu heel veel extra LUNA gemint worden, die gebruikt zal worden om UST te kopen. Het uitbreiden van het aanbod van een munt zorgt uiteraard voor een extra neerwaartse druk. Bij bitcoin weet iedereen dat de supply gelimiteerd is op 21 miljoen bitcoin. Bij LUNA weet de markt nu dat er op elk moment meer coins in omloop kunnen komen. 

Dit verhaal toont nogmaals aan dat de stabiliteit bij nieuwe cryptoprojecten vaak te wensen over laat. Het kan een periode goed gaan, maar bij een echte stresstest kan een coin of DeFi protocol in amper enkele dagen helemaal in mekaar klappen. Investeerders waren verblind door de hoge rendementen op UST die je via Anchor kon halen, tot wel 20%. Bij een hoog potentieel rendement hoort altijd ook een groot risico. Hou dit steeds in het achterhoofd bij het kopen van cryptomunten.

Regulering

De ondergang van UST is ook de regulatoren wel opgevallen. Janet Yellen, voormalig voorzitter van de Fed en nu minister van Financiën in Amerika, vindt dat er voor stablecoins snel een wettelijk kader moet uitgewerkt worden.  Dat moet garanderen dat stablecoins als Tether wel degelijk veilig gedekt zijn met echte activa. Het is uitkijken of er in de nieuwe regulering nog wel plaats is voor algoritmische stablecoins zoals UST.

Update: in een poging om de prijs van UST weer op te drijven, werden er maar liefst 6,5 triljoen nieuwe LUNA coins gemint, waardoor LUNA compleet waardeloos werd. De LUNA blockchain werd vervolgens stilgelegd om een aanval op het netwerk te voorkomen. Als de developers een blockchain kunnen stil leggen en weer opstarten, dan kan je moeilijk spreken over een gedecentraliseerd netwerk.

Terra (LUNA) grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu