Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitvavo geeft meer duidelijkheid over DCG problemen

Bitvavo geeft meer duidelijkheid over DCG problemen

Bitvavo geeft meer duidelijkheid over DCG problemen

zaterdag 24 december 2022 - door Redactie

Klanten die de stakingdiensten van Bitvavo ingeschakeld hadden worden door de exchange schadeloos gesteld.

Vorige week raakte bekend dat Bitvavo een blootstelling van 280 miljoen euro heeft aan Genesis / DCG, een bekend lending platform dat ook door andere exchanges gebruikt wordt om zogenaamde 'earn' of 'off-chain staking' diensten aan te bieden.

In het artikel over on-chain en off-chain staking hebben we meer uitgelegd over de werking van deze diensten. Kort gezegd worden er bij on-chain staking cryptomunten vastgezet op een node in een proof-of-stake blockchain. Voor het maken van nieuwe blokken krijgt deze node een beloning in de vorm van nieuwe coins. Bitvavo keert daar een groot deel van uit aan de klanten. Deze diensten zijn niet getroffen door de DCG liquiditeitsproblemen.

Bij off-chain staking werkt Bitvavo samen met diensten zoals Genesis / DCG en Coinbase Lending. De assets van klanten worden uitgeleend aan deze partijen in ruil voor een rentevergoeding. De lending platformen lenen de assets verder uit aan andere partijen. Door de crypto winter en de dalende koersen zijn heel wat van deze partijen in de problemen gekomen, waardoor ze hun leningen niet kunnen terugbetalen. Zoals we steeds zeggen: de hoge rente is een vergoeding voor het risico dat je jouw inleg nooit meer zal terugzien.

Liquiditeitsproblemen

Door het omvallen van grote partijen en klanten die hun geld massaal probeerden op te nemen, werden Genesis en DCG geconfronteerd met liquiditeitsproblemen. Daarom werden de opnames van klantengeld gepauzeerd, waardoor ook Bitvavo 280 miljoen euro heeft vastzitten bij deze partijen.

Oplossing voor klanten

Bitvavo bevestigt dat ze zelf deze probleemkredieten overnemen om hun klanten schadeloos te stellen. Ze gaan dit bedrag dus voorfinancieren als klanten proberen hun assets weer op te nemen. Bitvavo heeft een eigen vermogen van 33 miljoen euro, maakt dit jaar 65 miljoen euro winst en heeft van de drie aandeelhouders de toezegging gekregen dat ze 125 miljoen euro opnieuw in Bitvavo willen investeren. Dit geld werd eerder als dividend aan hen uitgekeerd. Daarnaast heeft Bitvavo toegang tot een kredietfaciliteit van 70 miljoen euro.

Bitvavo moet dit allemaal niet doen, gezien er in de algemene voorwaarden uitgelegd staat wat de risico's van off-chain staking zijn. Vermoedelijk komen ze zelf tussen omdat de meeste klanten deze kleine lettertjes niet gelezen hadden en dus niet op de hoogte waren van de grote risico's.

Herstelplan DCG

Ondertussen is er door het zogenaamde creditor committee een herstelplan voorgesteld voor Genesis en DCG. Het is nog onduidelijk wat de exacte inhoud daarvan juist is. Vermoedelijk staat er wel iets te gebeuren met het Grayscale Bitcoin Trust, dat voor haast 11 miljard dollar aan bitcoin bezit. Alleen al de beheersfee hiervan brengt ruim 200 miljoen dollar per jaar op. Mogelijk kan dit geld ook aangewend worden om de schulden over een wat langere termijn af te lossen. Daarnaast bezit DCG nog andere bedrijven die in de etalage kunnen komen te staan, zoals de nieuwswebsite CoinDesk, die naar verluidt voor 300 miljoen dollar te koop staat. In de komende weken zal over dit alles meer duidelijkheid komen.

Klantengeld is veilig

Klanten die de stakingdiensten van Bitvavo niet inschakeld hadden, zouden zich geen zorgen moeten maken. Bitvavo werkt netjes met een stichting klantengeld. Het geld van klanten zit dus in een aparte stichting en kan niet vermengd worden met het geld van Bitvavo zelf, zoals dat bij FTX wel gebeurde. Daarnaast worden de cryptomunten 1 op 1 aangehouden en kunnen de meeste coins steeds naar een eigen hardware wallet worden verzonden.

Ons advies is dan ook om exchanges alleen te gebruiken om bitcoin te kopen en verkopen. Voor het bewaren van bitcoin gebruik je dan een eigen cold wallet. Alleen dan ben je ook 100% zeker dat je de bitcoin echt bezit.

Suggesties

De problemen bij Bitvavo maken duidelijk dat lending diensten niet zonder risico zijn en we zouden hier dan ook ver van weg blijven of slechts een beperkt deel van je crypto portefeuille hier aan blootstellen.

Bitvavo gaat bekijken of ze de zogenaamde 'off-chain staking' of lending in de toekomst nog blijven aanbieden.

Onze suggesties voor Bitvavo:

  • Maak een duidelijk onderscheid tussen lending en on-chain staking;
  • Beschrijf in detail de hoge risico's voor de klanten;
  • Geef per coin de mogelijkheid om de optie staking of lending in te schakelen;
  • Laat de gebruiker per coin zelf het bedrag kiezen dat hij wil riskeren aan on-chain en off-chain staking.

Leer meer over bitcoin in ons gratis bitcoin boek.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu