Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > ECB verklaart bitcoin dood en pusht eigen digitale euro

ECB verklaart bitcoin dood en pusht eigen digitale euro

ECB verklaart bitcoin dood en pusht eigen digitale euro

donderdag 01 december 2022 - door Redactie

In een blogpost verklaren medewerkers van de ECB dat bitcoin weldra irrelevant zal zijn.

Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf schrijven dat bitcoin nu al een tijdje onder de 20.000 dollar blijft hangen. "Believers denken dat hier een bodem wordt gelegd op weg naar nieuwe hoogtepunten, maar meer waarschijnlijk is dat dit de laatste stuiptrekking van bitcoin is vooraleer het pad naar de irrelevantie begint", klinkt het in de blogpost.

Centrale bankiers slaan natuurlijk de bal wel vaker mis. Zo hebben ze ook zeer lang vol gehouden dat inflatie van voorbijgaande aard zou zijn, om vervolgens te verkondigen dat niemand de huidige inflatiegolf had kunnen zien aankomen. 

Verder is bitcoin in het verleden al ontelbare keren dood verklaard en vaak gebeurde dat dicht bij de bodem van een crypto winter.

FUD

De blog van de auteurs staat daarnaast ook vol met denkfouten en FUD die al ontelbare keren weerlegd werd. Zo beweren ze dat bitcoin betalingen in het echte leven amper gebeuren, traag en duur zijn. Ze negeren daarbij het bestaan van het Lightning network, dat razendsnelle betalingen bovenop bitcoin mogelijk maakt. In Lugano kan je bijvoorbeeld betalen via Lightning en deze video toont hoe snel dat gaat. Ook in Zuid-Afrika kan je met Lightning betalen in supermarkten.

Uiteraard wordt weer het argument aangehaald dat bitcoin vervuilend is en veel elektriciteit verbruikt. Ze negeren daarbij dat het bitcoin netwerk naar schatting voor meer dan 67% draait op duurzame energie. Daarnaast worden bitcoin miners ingeschakeld om schadelijke gassen uit de atmosfeer te halen, waardoor het Bitcoin netwerk zelfs carbon negative wordt. Verder kan een bitcoin mijner ook gebruikt worden om te verwarmen, waardoor het elektriciteitsverbruik nog een nuttige restfunctie heeft. Zo worden nu al kassen verwarmd met bitcoin mijners om te besparen op de hoge kosten van gas.

CBDC

Verder wordt op dezelfde pagina uiteraard het plan voor de digitale euro vermeld, omdat de ECB van oordeel is dat alleen zij zelf geld mogen uitgeven. Net de massale geldcreatie van de ECB duwt veel mensen in de richting van bitcoin, dat een voorspelbare geldcreatie heeft die niet gemanipuleerd kan worden. Daarnaast staat bitcoin voor vrijheid, daar waar een CBDC gebruikt kan worden om te bepalen welke producten mensen al dan niet mogen kopen. Een droom voor politici en centrale banken die van Europa stilaan een totalitaire staat proberen te maken.

Wil je bitcoin beter begrijpen? Lees dan onze gratis bitcoin cursus.

Nog een passende cartoon van Lina Seiche:

ECB verklaart bitcoin dood en pusht eigen digitale euro

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu