vrijdag 11 februari 2022 - door Steven Anthonis
De EU denkt al lang aan een CBDC en begin 2023 zou het eerste wetgevend werk er aan komen.
Een CBDC is een Central Bank Digital Currency en wordt weleens vergeleken met een cryptomunt die door de centrale bank wordt uitgegeven. Begin 2023 zou het wetgevend kader hiervoor klaargemaakt worden.
De digitale euro zou kunnen optreden als een alternatief voor cash en zelfs een alternatief voor geld op een bankrekening. Wanneer het uitgerold wordt, zal iedere inwoner een wallet bij de centrale bank kunnen aanhouden. Om de adoptie te stimuleren is de kans groot dat iedereen gratis digitale euro's zal krijgen.
Vermoedelijk zal er wel gewerkt worden met een limiet op deze wallets, om te voorkomen dat er een bankrun ontstaat waarbij mensen al hun geld uit het commerciële banksysteem gaan trekken. Private banken kunnen uiteraard failliet gaan en geld op een bankrekening loopt altijd een risico. Bij de centrale bank is er geen risico op een faillissement.
CBDC's zijn de natte droom van veel beleidsmakers, omdat er op deze manier monetair beleid kan gevoerd worden met een rechtstreekse impact op de eindgebruiker. Wanneer de ECB nu de rente bepaalt, heeft dit een weerslag op de financieringskosten van de commerciële banken, die vervolgens ook hun rente gaan aanpassen voor de consument.
Wanneer de ECB in de markt obligaties aankoopt van de banken, dan voegt ze liquiditeit toe aan het banksysteem. We zien dat het effect daarvan uiteindelijk niet toekomt bij de consument, maar dat er investeringsbubbels ontstaan die de prijzen van activa blijven opdrijven. Wanneer iedereen een wallet bij de centrale bank heeft dan kan de economie gestimuleerd worden door het saldo van iedereen te verhogen. Het is dus het welbekende helikoptergeld dat op deze manier mogelijk wordt gemaakt.
Omdat het over programmeerbaar geld gaat, kan er ook een vervaldatum ingebouwd worden. Geld dat je krijgt moet dan bijvoorbeeld binnen de twee maanden worden uitgegeven. Dit voorkomt dat helikoptergeld gebruikt wordt om op te potten.
Verder is zowat alles mogelijk. Er kan vastgelegd worden dat je in bepaalde winkels of sectoren niet mag betalen met digitale euro's, er kan een CO2 budget aan gekoppeld worden of de rente op een wallet kan op een persoonlijk niveau worden vastgelegd. Wie veel spaart zou een lage of negatieve rente kunnen krijgen als stimulans om meer te consumeren. Mensen die van vrijheid houden zijn dus geen fan van dergelijke CBDC die een inbreuk op de privacy kan vormen.
De ECB is momenteel bezig met interne experimenten en verwacht dat het prototype pas tegen eind 2023 klaar zal zijn. Vervolgens moet beslist worden of er verder gegaan wordt met het project. Het wetgevend kader zal moeten bijgeschaafd worden en daarom zal een digitale euro pas ten vroegste in 2025 worden ingevoerd.
Europa loopt hiermee flink achter op China, die de digitale yuan momenteel al aan het uitrollen is. Heel wat andere landen in de wereld staan ook al veel verder dan Europa. De VS loopt ook achter, maar gezien er veel stablecoins in dollar bestaan, wordt er gefluisterd dat de Amerikaanse overheid een dergelijk project zou kunnen nationaliseren.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".