Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wetgeving voor digitale euro komt er aan

Wetgeving voor digitale euro komt er aan

Wetgeving voor digitale euro komt er aan

vrijdag 11 februari 2022 - door Redactie

De EU denkt al lang aan een CBDC en begin 2023 zou het eerste wetgevend werk er aan komen.

Een CBDC is een Central Bank Digital Currency en wordt weleens vergeleken met een cryptomunt die door de centrale bank wordt uitgegeven. Begin 2023 zou het wetgevend kader hiervoor klaargemaakt worden.

De digitale euro zou kunnen optreden als een alternatief voor cash en zelfs een alternatief voor geld op een bankrekening. Wanneer het uitgerold wordt, zal iedere inwoner een wallet bij de centrale bank kunnen aanhouden. Om de adoptie te stimuleren is de kans groot dat iedereen gratis digitale euro's zal krijgen.

Vermoedelijk zal er wel gewerkt worden met een limiet op deze wallets, om te voorkomen dat er een bankrun ontstaat waarbij mensen al hun geld uit het commerciële banksysteem gaan trekken. Private banken kunnen uiteraard failliet gaan en geld op een bankrekening loopt altijd een risico. Bij de centrale bank is er geen risico op een faillissement.

Natte droom

CBDC's zijn de natte droom van veel beleidsmakers, omdat er op deze manier monetair beleid kan gevoerd worden met een rechtstreekse impact op de eindgebruiker. Wanneer de ECB nu de rente bepaalt, heeft dit een weerslag op de financieringskosten van de commerciële banken, die vervolgens ook hun rente gaan aanpassen voor de consument. 

Wanneer de ECB in de markt obligaties aankoopt van de banken, dan voegt ze liquiditeit toe aan het banksysteem. We zien dat het effect daarvan uiteindelijk niet toekomt bij de consument, maar dat er investeringsbubbels ontstaan die de prijzen van activa blijven opdrijven. Wanneer iedereen een wallet bij de centrale bank heeft dan kan de economie gestimuleerd worden door het saldo van iedereen te verhogen. Het is dus het welbekende helikoptergeld dat op deze manier mogelijk wordt gemaakt.

Omdat het over programmeerbaar geld gaat, kan er ook een vervaldatum ingebouwd worden. Geld dat je krijgt moet dan bijvoorbeeld binnen de twee maanden worden uitgegeven. Dit voorkomt dat helikoptergeld gebruikt wordt om op te potten.

Verder is zowat alles mogelijk. Er kan vastgelegd worden dat je in bepaalde winkels of sectoren niet mag betalen met digitale euro's, er kan een CO2 budget aan gekoppeld worden of de rente op een wallet kan op een persoonlijk niveau worden vastgelegd. Wie veel spaart zou een lage of negatieve rente kunnen krijgen als stimulans om meer te consumeren. Mensen die van vrijheid houden zijn dus geen fan van dergelijke CBDC die een inbreuk op de privacy kan vormen.

Nog jaren wachten

De ECB is momenteel bezig met interne experimenten en verwacht dat het prototype pas tegen eind 2023 klaar zal zijn. Vervolgens moet beslist worden of er verder gegaan wordt met het project. Het wetgevend kader zal moeten bijgeschaafd worden en daarom zal een digitale euro pas ten vroegste in 2025 worden ingevoerd.

Europa loopt hiermee flink achter op China, die de digitale yuan momenteel al aan het uitrollen is. Heel wat andere landen in de wereld staan ook al veel verder dan Europa. De VS loopt ook achter, maar gezien er veel stablecoins in dollar bestaan, wordt er gefluisterd dat de Amerikaanse overheid een dergelijk project zou kunnen nationaliseren.

Bitcoin grafiek in euroAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu