donderdag 08 april 2021 - door Redactie
De afgelopen weken zijn NFT's enorm populair geworden en vonden er enkele opmerkelijk grote transacties plaats.
Een NFT of non-fungible token is een unieke token waarvan maar 1 exemplaar bestaat. Op de Ethereum blockchain worden heel wat van dergelijke tokens gelanceerd. De ETH munt is zelf trouwens wél fungible of vervangbaar. Als je op zaterdag en zondag telkens 1 ether koopt en volgende week 1 ether wil verkopen, dan maakt het niet uit of je de ether van zaterdag of zondag verkoopt. Beide cryptocurrency coins zijn vervangbaar en niet uniek identificeerbaar. Een non-fungible token is dat wel.
Dankzij een NFT kan je bijvoorbeeld in een virtueel spel een stukje land verwerven. De NFT verwijst in dat geval naar een specifiek stuk land en als jij de token in je bezit hebt, ben jij de eigenaar. Je kan deze token of dit stukje land vervolgens verder verkopen aan iemand anders. Omdat deze transacties geregistreerd worden op de blockchain, kan je altijd opzoeken wie er voor jou eigenaar is geweest van deze token.
Via NFT's kunnen digitale bestanden dus uniek gemaakt worden. Er kunnen kopieën circuleren, maar slechts 1 bestand is het originele en kan zo geïdentificeerd worden.
In de media verschenen de afgelopen weken heel wat verhalen van miljoenentransacties. Zo werd er onlangs via een NFT een digitaal huis verkocht voor 288 Ether, momenteel haast een half miljoen euro waard. Per saldo gaat het alleen over een file waarmee je in 3D door een huis kan wandelen, maar toch zijn verzamelaars bereid om hier veel geld voor neer te tellen. Voor een digitaal kunstwerk van Beeple, werd zelfs haast 70 miljoen dollar neergeteld. En de eerste tweet van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, werd als NFT verkocht voor haast 3 miljoen dollar.
Buiten deze zotte uitspattingen kunnen NFT's wel degelijk nuttig zijn voor het grote publiek. Mensen houden nu eenmaal van verzamelen en zullen dat ook in een digitale wereld blijven doen. Denk inderdaad weer aan goedkope NFT's die je kan gebruiken in videogames om te bewijzen dat je eigenaar bent van een welbepaald item. Er ontstaat zo een hele marktplaats van items die je kan verkopen aan andere gamers.
Andere leuke dingen zijn bijvoorbeeld AR (augmented reality) graphics, waarbij je bijvoorbeeld een virtuele dinosaurus kan kopen en waarbij de NFT ervoor zal zorgen dat deze dino alleen in jouw achtertuin zichtbaar is. De grote massa maakte kennis met AR via het spel Pokémon Go, maar in de toekomst zal deze technologie dus veel breder ingezet worden.
In de sportwereld of muziekwereld worden heel wat NFT's gelanceerd, waarmee fans digitale objecten van hun favoriete sportclubs of artiest kunnen kopen. Ook toegangstickets voor events kunnen op deze manier op de blockchain bewaard worden.
Daarnaast kunnen NFT's ook gebruikt worden om documenten of objecten uit de 'echte wereld' te tokenizen. Denk maar aan een document dat bewijst dat je eigenaar bent van een gebouw. Bij de verkoop van het gebouw kan je een transactie ondertekenen waarbij deze NFT in de wallet van iemand anders terecht komt. Geen gedoe meer met papieren contracten die je moet ondertekenen en inscannen of opsturen. Op die manier kan ook een notarisbezoek overbodig worden, want vaak moet je alleen maar langsgaan om een krabbel te zetten. Een ander groot voordeel van deze manier van werken is dat er in de blockchain altijd een digitaal spoor is te vinden van de respectievelijke eigenaars. Naast vastgoed kan dit bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor zowat elk object zoals een auto of een piano en ga zo maar door.
Op de blockchain kunnen deze NFT's ook in pand gegeven worden om bijvoorbeeld een hypotheeklening te verkrijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos en in de toekomst kunnen heel wat processen dan ook gedigitaliseerd worden via NFT's. Maar of digitale plaatjes daarom nu al meteen veel geld waard zijn, dat is een totaal andere vraag. Het gaat hierbij eerder om 'bragging items', objecten om mee op te scheppen dus. Het lijken dus eerder zotte uitspattingen van mensen die teveel geld hebben...
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".