Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Goud en zilver

Beleggen in Goud en Zilver

Beleggen in Zilver

Goud en zilver blijven bijzonder interessant om je portefeuille te beschermen tegen economisch onheil. Vooral in financieel onzekere tijden worden de edelmetalen bekeken als een soort van veilige haven. Maar op welke manier kan je nu juist als particulier toegang krijgen tot deze markt? En waarom is goud en zilver eigenlijk interessant? Dat bekijken we in dit artikel.

We bekijken eerst de manieren die er bestaan om in goud of zilver te beleggen of te handelen. Daarna bekijken we waarom edelmetalen een interessante investeringsklasse zijn. Kies hier meteen wat je het meest interesseert:

 1. Goud en zilver kopen en bewaren in 's werelds beste kluizen
 2. Gouden en zilveren munten en staafjes zelf bewaren
 3. Online snel goud en zilver verhandelen met een hefboom
 4. Waarom beleggen in goud en zilver?

1. Beleggen in edelmetalen in 's werelds beste kluizen

BullionVault is een Britse onderneming die het voor particulieren gemakkelijk maakt om zeer gebruiksvriendelijk en goedkoop goud aan te kopen. Je kunt online kopen en het goud wordt vervolgens veilig bewaard in een kluis naar keuze in Zurich, London, New York, Toronto of Singapore. Een dagelijkse audit door een externe auditor garandeert ook dat jouw goud werklijk in deze kluizen ligt. Het gaat trouwens over een stukje van een Good Delivery bar, de enige goudstaven waar de professionals in handelen!

BullionVault is de makkelijkste manier om online en snel in fysiek goud en zilver te handelen. Als je gouden muntstukken of staven wil verkopen die je thuis in uw bezit heeft, dan zal dit een serieuze inspanning vragen. Dat maakt BullionVault zo interessant.

Via jouw bankrekening kan je geld op je Bullionvault account overschrijven. Op de website van Bullionvault zal je lezen dat je geld kan overmaken met SWIFT of BACS, vanuit België of Nederland kan dit dus met een Europese overschrijving, zonder enige kosten (Simpelweg de IBAN en BIC van Bullionvault opgeven). Je eigen bankrekening wordt dan gekoppeld aan jouw Bullionvault account. Geld van jouw Bullionvault account kan in de toekomst enkel worden overgeschreven naar die bewuste bankrekening.

Concurrentiële tarieven

Je kunt goud aankopen tegen erg concurrentiële tarieven. Bij gewone banken wordt er een ruime marge gerekend langs de aankoop-of verkoopkant. Ook is de commissie bij Bullionvault verwaarloosbaar klein. Bij de aankoop van 1 gram goud betaal je bij Bullionvault bijvoorbeeld zo'n 0,20 euro commissie. Verwaarloosbaar klein dus! Voor de jaarlijkse opslagkost in de kluis betaal je slechts 48 dollar. Dat is inclusief verzekering!

Er loopt normaal gezien ook steeds een promotie. Momenteel krijgt elke nieuwe account gratis 4 gram zilver.

Een alternatief voor Bullionvault is het even bekende GoldMoney. Lees meer over ervaringen met GoldMoney en Bullionvault.

Good Delivery Bars

Op de professionele goudmarkt worden alleen Good Delivery bars verhandeld. Als je niet handelt in exact dit type goud, dan heb je geen toegang tot de competitieve prijzen op deze goudmarkt.

Een Good Delivery Bar wordt door een beperkt aantal producenten gemaakt. Er wordt steeds gegarandeerd dat zo'n goudstaaf 99,5% puur goud is, of beter. De goudstaven zijn zo'n 28cm lang en wegen ongeveer 12,5kg.

Nieuwe Good Delivery bars worden onmiddellijk in één van de bullion vaults bewaard. Er wordt bijgehouden wie de eigenaar is van de goudstaaf. Deze bullion vaults zijn erg veilig georganiseerd. De professionele kopers accepteren goudstaven uit deze bullion vaults onmiddellijk. Ze checken zelfs niet of het over echt goud gaat! Dat is ook de reden waarom ze "Good Delivery bars" genoemd worden.

Heb je zelf fysiek goud in jouw kluis liggen? Dan zijn dat geen Good Delivery bars (aangezien deze bars de bullion vaults nooit verlaten). Een eventuele koper van jouw goud wil dan sowieso de kwaliteit onderzoeken. Dit is uiteraard omslachtig. Je verliest tijd en krijgt bovendien een slechtere prijs dan rechtstreeks op de goudmarkt.

Zie hieronder een video over hoe GoldMoney de kwaliteit van goud test.

Stel dat je genoeg geld hebt om zo'n Good Delivery Bar te kopen. De kostprijs van zo'n goudstaaf is meer dan 400 000 euro aan de huidige marktprijzen. Dat is natuurlijk een bedrag dat een doorsnee particuliere belegger moeilijk kan ophoesten. Maar zelfs als je dit bedrag kan ophoesten, dan doet er zich een nieuw probleem voor. De bullion vaults willen jouw goud alleen bewaren als je minstens 15 à 20 van deze goudstaven bij hen onderbrengt. Dit zorgt er dan ook voor dat particuliere beleggers normaal gezien geen toegang hebben tot deze goudmarkt.

BullionVault maakt deze goudmarkt dus wel toegankelijk voor alle particulieren. BullionVault koopt zelf Good Delivery bars aan en laat je vervolgens een stukje van deze bar aankopen (zelfs 1 gram aankopen is mogelijk). De goudstaven worden bewaard in erkende bullion vaults in Londen, New York, Zurich, Toronto of Singapore.

Wanneer je opnieuw het goud wil verkopen, dan heb je toegang tot de strakke tarieven die op de officiële goudmarkt worden gehanteerd. Jouw goud maakt namelijk deel uit van een Good Delivery bar. Een andere klant van Bullionvault kan dan jouw stukje van de goudstaaf aankopen.

Je bespaart enorm veel geld:

 • Je verkoopt rechtstreeks aan een andere Bullionvault klant;
 • De tussenpartij (de goudhandelaar) wordt uitgeschakeld;
 • De dealing spread is slechts 0,4%, ongeveer 1/10 van de spread die banken hanteren voor gouden munten en goudstaven
 • Voor het bewaren van het goud betaal je slechts 0,12% per jaar (minimum 4 dollar per maand). Dat is slechts 1/10 van de tarieven die doorsnee banken aanrekenen om goud te bewaren. Het is ook slechts 1/3 van de fees die ETF's jaarlijks aanrekenen (exchange-traded gold funds).

Klik door naar de website van BullionVault en klik bovenaan op "REGISTER". Je krijgt meteen 4 gram zilver gratis om zo kennis te maken met het platform!

2. Gouden en zilveren munten en staafjes zelf bewaren

Zelf fysiek goud kopen is voor veel mensen een stap in het onbekende, maar dit kan tegenwoordig ook gemakkelijk via internet. Op verschillende websites kies je uit een ruim aanbod goudbaren, zilverbaren, gouden munten en zilveren munten. Je betaalt via een bankoverschrijving of credit card en na ontvangst van de betaling worden de goederen bij je thuis geleverd.

Veel websites werken met verzekerd transport. Jouw bestelling is veilig tot je aftekent bij de transporteur. Je bestelling wordt alleen aan jou persoonlijk afgegeven, de transporteur mag deze bijvoorbeeld niet bij je buurman achterlaten. Via track & trace kan je steeds jouw pakket opvolgen.

3. Handelen in edelmetalen met CFD's

Wil je heel kort op de bal spelen en op zeer korte termijn speculeren op de goudprijs? Dan is een CFD broker ideaal voor jou. Op de platformen van deze brokers kan je met enkele honderden euro's al speculeren op de bewegingen van de grondstoffen via CFD's. Niet alleen CFD handel in goud is mogelijk, ook andere grondstoffen zoals zilver, platinum en olie kan je via CFD's verhandelen op deze handelsplatformen. Vergelijk hier CFD brokers.

CFD's (Contracts for Difference) maken het mogelijk om met een beperkte inleg toch met een groot bedrag handelen in goud of zilver. Je moet slechts een beperkt deel van de investering effectief op je handelsrekening zetten. Zie het voorbeeld hieronder: 1 ons goud kost op moment van schrijven 1232.05 dollar. Om 1 ons goud aan te kopen moet je echter maar $123.21 op je rekening hebben staan. Je handelt dus met een hefboom van 10!

goud kopen met een cfd

Nogmaals, je betaalt alleen een fractie van de werkelijke waarde, de rest wordt asl het ware door de broker gefinancierd. Voor deze financiering betaal je dagelijks een kleine rente (verwaarloosbaar klein bij de huidige lage rentevoeten). Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs is wel volledig voor jouw rekening. Je krijgt dus de winst of het verlies op het volledige bedrag. Met deze CFD's kan je bovendien long gaan (speculeren op stijgende koersen) en short gaan (speculeren op dalende koersen).

Handel nooit met geld dat je niet kan missen! Door het hoge hefboomeffect zorgen erg kleine schommelingen al voor omvangrijke resultaten. Zowel aan de winst-als de verlieskant.

Lees op onze website nog meer over handelen met CFD's of vergelijk CFD brokers.

4. Waarom beleggen in goud en zilver?

In de inleiding werd eigenlijk reeds een tip van de sluier opgelicht, maar we gaan er toch graag nog iets verder op in. In tijden van crisis en onzekerheid presteert goud het best. En de laatste jaren blijft de onzekerheid erg groot. De wereldeconomie is sinds de bankencrisis van 2008 nooit helemaal hersteld en we zijn in een soort van permanente crisis beland. Landen als Griekenland zijn per saldo omver gevallen, de rentevoet van de centrale banken blijft dicht tegen nul en een nieuwe banken- of landencrisis valt niet uit te sluiten. Er is zenuwachtigheid over de Brexit en de verkiezing van Trump heeft alle houvast weggenomen. Gelukkig zijn er nog edele metalen zoals goud en zilver. Zij zijn een echte veilige haven waarmee je vermogen wordt veilig gesteld.

De edelmetalen zijn een veilige haven omdat ze tastbare goederen zijn die altijd een waarde zullen behouden. Dat is anders bij het papieren geld: soms wankelt het vertrouwen in munten zoals de dollar of de euro. Zeker nu dat de centrale banken massaal geld printen om tegemoet te komen aan de schuldencrisis. Maar waarom is het eigenlijk slecht om de drukpersen aan het werk te zetten? We duiken even in de geschiedenis om het hele verhaal te schetsen.

Goud in de geschiedenis

In de oudheid was er ruilhandel. Graan kon bijvoorbeeld geruild worden tegen melk. Sommige goederen waren echter waardevast en waren door iedereen gewild, zoals goud. Maar de kwaliteit van het goud was niet altijd hetzelfde. Bovendien was er telkens een goede weegschaal nodig om de juiste hoeveelheid goud te bepalen.

Alexander de Grote bedacht daarom de gouden munten. De overheid zorgde voor een stempel op het goud en dat moest de kwaliteit en het gewicht garanderen. De mensen vertrouwden er op dat het goud de waarde vertegenwoordigde die de stempel aangaf.

Om de economische transacties nog vlotter te laten verlopen werd er overgeschakeld op papieren geld. De bankbiljetten vertegenwoordigden een bepaalde hoeveelheid goud die je bij de bank kon gaan opvragen. De beschikbare hoeveelheid papieren geld was dus afhankelijk van de fysieke hoeveelheid goud die beschikbaar was.

De houders van die papieren bankbiljetten wisselden haast nooit hun biljetten in tegen echt goud. In die wetenschap brachten de centrale banken geld in omloop dat niet volledig gedekt was door de goudvoorraad. Onze huidige bankbiljetten zijn zelfs volledig losgekoppeld van het goud en de overheid kan dus zoveel geld printen als zij zelf wil.

Door het uitgeven van papieren geld speelt de overheid een delicaat spel. Wordt er teveel geld gedrukt? Dan zullen de prijzen van goederen en diensten stijgen. Stel: je kunt met de volledige geldhoeveelheid (100 euro) juist de wereldproductie aan wijn opkopen (50 flessen). Je betaalt 2 euro per fles. Het jaar daarna wordt er veel geld geprint en is er 200 euro in omloop. De wereldproductie aan wijn is nog steeds 50 flessen. Door de overvloed aan bankbiljetten stijgt de prijs van een fles wijn nu tot 4 euro. Dat is een inflatie van 100%: de goederen zijn tweemaal zo duur als het vorige jaar.

De waarde van de wijn is behouden gebleven. Maar de waarde van de bankbiljetten is gehalveerd. Daarom is wijn, uitgedrukt in bankbiljetten, twee keer zo duur geworden.

Inflatie zorgt er voor dat de prijzen van goederen en diensten jaarlijks een beetje stijgen. Zolang de inflatie onder controle wordt gehouden is er geen probleem. Een inflatie van 1 à 2% per jaar is aanvaardbaar voor de meeste economen.

Maar af en toe steekt hyperinflatie de kop op. Zo was er de hyperinflatie in Duitsland in de jaren '20. De Duitsers moesten enorme bedragen betalen aan Frankrijk (herstelbetalingen voor de eerste wereldoorlog). De Duitse overheid drukte daarom lustig geld. Dat resulteerde in hyperinflatie. Op het hoogtepunt werden de papieren biljetten in de kachel gegooid omdat ze meer warmte opleverden dan het hout dat men ermee kon kopen. De prijzen van de goederen vertienvoudigden dagelijks. Recenter was er het voorbeeld van Zimbabwe, waar in 2008 een inflatie werd gemeten van 2 miljoen procent.

En wat gaat de overheid doen in onze regio? De staatsschuld loopt in veel landen op tot meer dan 100% van het BBP. Er werden miljarden euro's in het banksysteem gepompt om heel wat banken te redden. Maar de overheid zit ook zelf in de problemen. Griekenland ervaart al wat het is om niet alle schulden te kunnen terugbetalen. Ook andere landen hebben teveel verplichtingen op zich genomen en moeten leningen aflossen waar ze nooit voldoende centen voor gaan vinden. Er wordt steeds meer bijgeleend maar dit spelletje komt ooit ten einde.

In zulke omstandigheden kiest de overheid vaak voor een tijdelijke oplossing: zoveel mogelijk geld drukken om de schulden af te betalen. De hyperinflatie die volgt, dat moet het gewone volk maar uitzweten.

Bekijk ook deze onderstaande video (Bron: GoldMoney).

Goud als ultieme verzekering

Goud is de ideale bescherming tegen zulke hyperinflatie. Iedereen betaalt jaarlijks een verzekeringspremie voor bijvoorbeeld de auto of voor ziektekosten. Bij een tegenslag ben je blij dat je die verzekering hebt. Beleggen in goud kan je op net dezelfde manier bekijken. Wat als de rampscenario's toch waarheid worden? Wat als er opnieuw hyperinflatie komt? Je kan maar beter voorbereid zijn!

Redenen om goud te kopen

 • Goud is de enige echte valuta waarmee je altijd zal kunnen betalen of ruilen;
 • Goud verliest nooit zijn intrinsieke waarde;
 • Goud is erg waardevast: de koopkracht ervan kan schommelen, maar gemiddeld is goud nog steeds ongeveer even veel waard als toen het duizenden jaren geleden voor het eerst als geld werd gebruikt;
 • Er is altijd vraag naar goud. De vraag neemt zelfs toe, terwijl de productie momenteel jaarlijks afneemt;...

Kortom, goud en zilver verdienen een plaatsje in elke gediversifieerde beleggingsportefeuille!Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu