Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Goud en zilver

Beleggen in Goud en Zilver

Beleggen in Zilver

Goud en zilver blijven bijzonder interessant om je portefeuille te beschermen tegen economisch onheil. Vooral in financieel onzekere tijden worden de edelmetalen bekeken als een soort van veilige haven. Maar op welke manier kan je nu juist als particulier toegang krijgen tot deze markt? En waarom is goud en zilver eigenlijk interessant? Dat bekijken we in dit artikel.

We bekijken eerst de manieren die er bestaan om in goud of zilver te beleggen of te handelen. Daarna bekijken we waarom edelmetalen een interessante investeringsklasse zijn. Kies hier meteen wat je het meest interesseert:

  1. Goud en zilver kopen en bewaren in 's werelds beste kluizen
  2. Gouden en zilveren munten en staafjes zelf bewaren
  3. Waarom beleggen in goud en zilver?

1. Beleggen in edelmetalen in 's werelds beste kluizen

Bullionvault
  • Platform voor edelmetalen
  • Goud, zilver, platinum
  • Kluizen in Zurich, Londen, Singapore
  • Goud: bewaarkost van 0,12% per jaar, minimum 4 dollar per maand
  • Zilver: bewaarkost van 0,48% per jaar, minimum 8 dollar per maand

Hierboven staan alvast twee websites vermeld die je de mogelijkheid geven om online in goud te beleggen dat in streng beveiligde kluizen bewaard wordt. Deze ondernemingen kopen zelf hele goudbaren van wel 12,5 kilogram, om deze vervolgens in kleine stukjes te verkopen aan hun klanten. Je koopt op deze websites dus een klein percentage van een goudbaar. Het bezitten van goudbaren wordt zo toegankelijk gemaakt voor kleine beleggers.

Laten we BullionVault eens van naderbij bekijken.

Bullionvault is een Britse onderneming die het voor particulieren gemakkelijk maakt om zeer gebruiksvriendelijk en goedkoop goud aan te kopen. Je kunt online kopen en het goud wordt vervolgens veilig bewaard in een kluis naar keuze in Zurich, London of Singapore. Een dagelijkse audit door een externe auditor garandeert ook dat jouw goud werkelijk in deze kluizen ligt. Het gaat trouwens over een stukje van een Good Delivery bar, de enige goudstaven waar de professionals in handelen!

Dankzij BullionVault handel je online in fysiek goud en zilver. Als je gouden muntstukken of staven wil verkopen die je thuis in je bezit hebt, dan zal dit een serieuze inspanning vragen. Je moet met dit goud naar een goudshop, waar het bestudeerd en geschat zal worden. Vervolgens zal je een prijs krijgen die wat lager ligt dan wat het goud op dat moment op de markt noteert, gezien dit de prijzen voor Good Delivery bars zijn. Net dat maakt BullionVault zo interessant: je krijgt hier de werkelijke marktprijs en kan met een simpele druk op een knop meteen kopen of verkopen.

Via jouw bankrekening kan je geld op je Bullionvault account overschrijven. Op de website van Bullionvault zal je lezen dat je geld kan overmaken met SWIFT of BACS, vanuit België of Nederland kan dit dus met een Europese overschrijving, zonder enige kosten (Simpelweg de IBAN en BIC van Bullionvault opgeven). Je eigen bankrekening wordt dan gekoppeld aan jouw Bullionvault account. Geld van jouw Bullionvault account kan in de toekomst enkel worden overgeschreven naar die bewuste bankrekening.

Concurrentiële tarieven

Je kunt goud aankopen tegen erg concurrentiële tarieven. Bij gewone banken wordt er een ruime marge gerekend langs de aankoop-of verkoopkant. Ook is de commissie of transactiekost klein.

Er loopt bij Bullionvault normaal gezien ook steeds een promotie, zoals bijvoorbeeld gratis 4 gram zilver voor elke nieuwe account.

Let op voor de bewaarkost

Een andere belangrijke kostenpost is het bewaarloon. Je moet namelijk een vergoeding betalen voor de edelmetalen die in de kluizen liggen. Ben je van plan om niet zo heel veel goud aan te kopen, dan is Bitpanda interessant. Ten eerste betaal je niets voor je eerste 20 gram aan goud of 200 gram aan zilver. Ten tweede is er geen minimumkost die maandelijks aangerekend wordt. Wel wordt er wekelijks 0,0125% aangerekend voor goud boven de 20 gram. Dit komt jaarlijks uit op een kost van 0,65%.

Bij Bullionvault betaal je voor het bewaren van goud minimum 4 dollar per maand en voor zilver minimum 8 dollar per maand. Bullionvault rekent wel slechts een bewaarkost aan van 0,12% per jaar voor goud, maar door de minimumkost van 4 dollar per maand ben je sowieso al 48 dollar per jaar kwijt. Wanneer je dus voor minder dan zo'n 7.500 dollar aan goud wil bezitten, zal Bitpanda goedkoper uitkomen. Zit je fors boven dit bedrag, dan is Bullionvault veel goedkoper. Voor een bedrag van 15.000 dollar betaal je bij Bitpanda bijvoorbeeld al $97,50. Bij Bullionvault is dit nog steeds het minimum van 48 dollar. Bezit je voor een bedrag van 50.000 dollar aan goud, dan betaal je bij Bitpanda $325 en bij Bullionvault slechts $60. Voor de hele grote bedragen is er dus een fors prijsverschil.

Good Delivery Bars

Op de professionele goudmarkt worden alleen Good Delivery bars verhandeld. Als je niet handelt in exact dit type goud, dan heb je geen toegang tot de competitieve prijzen op deze goudmarkt.

Een Good Delivery Bar wordt door een beperkt aantal producenten gemaakt. Er wordt steeds gegarandeerd dat zo'n goudstaaf 99,5% puur goud is, of beter. De goudstaven zijn zo'n 28 cm lang en wegen ongeveer 12,5 kg.

Nieuwe Good Delivery bars worden onmiddellijk in één van de bullion vaults bewaard. Er wordt bijgehouden wie de eigenaar is van de goudstaaf. Deze bullion vaults zijn erg veilig georganiseerd. De professionele kopers accepteren goudstaven uit deze bullion vaults onmiddellijk. Ze checken zelfs niet of het over echt goud gaat! Dat is ook de reden waarom ze "Good Delivery bars" genoemd worden.

Heb je zelf fysiek goud in jouw kluis liggen? Dan zijn dat geen Good Delivery bars, gezien deze bars de bullion vaults nooit verlaten. Een eventuele koper van jouw goud wil dan sowieso de kwaliteit onderzoeken. Dit is uiteraard omslachtig. Je verliest tijd en krijgt bovendien een slechtere prijs dan rechtstreeks op de goudmarkt.

Zie hieronder een video over hoe GoldMoney de kwaliteit van goud test.


Stel dat je genoeg geld hebt om zo'n Good Delivery Bar te kopen. De kostprijs van zo'n goudstaaf is al gauw meer dan een half miljoen euro, uiteraard afhankelijk van de actuele marktprijzen. Dat is natuurlijk een bedrag dat een doorsnee particuliere belegger moeilijk kan ophoesten. Maar zelfs als je dit bedrag kan ophoesten, dan doet er zich een nieuw probleem voor. De bullion vaults willen jouw goud alleen bewaren als je minstens 15 à 20 van deze goudstaven bij hen onderbrengt. Dit zorgt er dan ook voor dat particuliere beleggers normaal gezien geen toegang hebben tot deze goudmarkt.

Een aanbieder als BullionVault maakt deze goudmarkt dus wel toegankelijk voor alle particulieren. BullionVault koopt zelf Good Delivery bars aan en laat je vervolgens een stukje van deze bar aankopen (zelfs 1 gram aankopen is mogelijk). De goudstaven worden bewaard in erkende bullion vaults in Londen, Zurich of Singapore.

Wanneer je opnieuw het goud wil verkopen, dan heb je toegang tot de tarieven die op de officiële goudmarkt worden gehanteerd. Jouw goud maakt namelijk deel uit van een Good Delivery bar. Een andere klant van Bullionvault kan dan jouw stukje van de goudstaaf aankopen.

Je bespaart enorm veel geld:

  • Je verkoopt rechtstreeks aan een andere Bullionvault klant;
  • De tussenpartij (de goudhandelaar) wordt uitgeschakeld;
  • De dealing spread is slechts 0,4%, ongeveer 1/10 van de spread die banken hanteren voor gouden munten en goudstaven
  • Voor het bewaren van het goud betaal je slechts 0,12% per jaar (minimum 4 dollar per maand). Dat is slechts 1/10 van de tarieven die doorsnee banken aanrekenen om goud te bewaren. Het is ook slechts 1/3 van de fees die ETF's jaarlijks aanrekenen (exchange-traded gold funds).

Klik door naar de website van BullionVault en klik bovenaan op "Open Account". Je krijgt meteen 4 gram zilver gratis om zo kennis te maken met het platform!

2. Gouden en zilveren munten en staafjes zelf bewaren

Zelf fysiek goud kopen is voor veel mensen een stap in het onbekende, maar dit kan tegenwoordig ook gemakkelijk via internet. Op verschillende websites kies je uit een ruim aanbod goudbaren, zilverbaren, gouden munten en zilveren munten. Je betaalt via een bankoverschrijving of creditcard en na ontvangst van de betaling worden de goederen bij je thuis geleverd.

Veel websites werken met verzekerd transport. Jouw bestelling is veilig tot je aftekent bij de transporteur. Je bestelling wordt alleen aan jou persoonlijk afgegeven, de transporteur mag deze bijvoorbeeld niet bij je buurman achterlaten. Via track & trace kan je steeds jouw pakket opvolgen.

Het is altijd leuk om thuis wat echt fysiek goud en zilver te bezitten. Dat kan zijn in de vorm van kleine staafjes ofwel muntjes. Natuurlijk heb je dan ook best een veilige kluis in huis. Maar zelfs met een kluis is er uiteraard nog steeds een risico op een overval of iets dergelijks.

Wanneer het om grotere bedragen gaat huur je daarom best een kluis bij jouw bank of een andere streng beveiligde instelling. Reken hiervoor toch ook minimaal op zo'n 50 euro aan huur per jaar, wat al meer is dan wat je minimaal per jaar als bewaarkost aan een partij als BullionVault moet betalen.

3. Waarom beleggen in goud en zilver?

In de inleiding werd eigenlijk reeds een tip van de sluier opgelicht, maar we gaan er toch graag nog iets verder op in. In tijden van crisis en onzekerheid presteert goud en zilver goed. En de laatste jaren blijft de onzekerheid erg groot.

De wereldeconomie is sinds de bankencrisis van 2008 nooit helemaal hersteld en we zijn in een soort van permanente crisis beland. Landen als Griekenland zijn per saldo omver gevallen, de eurocrisis was nog niet verteerd of de coronacrisis zorgde voor een nieuwe klap. De rentevoet van de centrale banken blijft dan ook dicht tegen of onder nul. Er wordt massaal veel geld bijgedrukt en een nieuwe banken- of landencrisis valt niet uit te sluiten. Er is zenuwachtigheid en de grote onzekerheid heeft alle houvast weggenomen. Gelukkig zijn er nog edele metalen zoals goud en zilver. Zij zijn een echte veilige haven waarmee je vermogen wordt veilig gesteld.

De edelmetalen zijn een veilige haven omdat ze tastbare goederen zijn die altijd een waarde zullen behouden. Dat is anders bij het papieren geld: soms wankelt het vertrouwen in munten zoals de dollar of de euro. Zeker nu dat de centrale banken massaal geld printen om tegemoet te komen aan de aanhoudende schuldencrisis. Maar waarom is het eigenlijk slecht om de drukpersen aan het werk te zetten? We duiken even in de geschiedenis om het hele verhaal te schetsen.

Goud in de geschiedenis

In de oudheid was er ruilhandel. Graan kon bijvoorbeeld geruild worden tegen melk. Sommige goederen waren echter waardevast en waren door iedereen gewild, zoals goud.

Maar de kwaliteit van het goud was niet altijd hetzelfde. Bovendien was er telkens een goede weegschaal nodig om de juiste hoeveelheid goud te bepalen.

Gouden munten

Reeds in 330 voor Christus circuleerden er bijvoorbeeld al gouden munten met de beeltenis van Alexander de Grote. De overheid zorgde voor een stempel op het goud en dat moest de kwaliteit en het gewicht garanderen. De mensen vertrouwden er op dat het goud de waarde vertegenwoordigde die de stempel aangaf.

Papieren geld

Om de economische transacties nog vlotter te laten verlopen werd er overgeschakeld op papieren geld. De bankbiljetten vertegenwoordigden een bepaalde hoeveelheid goud die je bij de bank kon gaan opvragen. De beschikbare hoeveelheid papieren geld was dus afhankelijk van de fysieke hoeveelheid goud die beschikbaar was.

En printen maar!

De houders van die papieren bankbiljetten wisselden haast nooit hun biljetten in tegen echt goud. In die wetenschap brachten de centrale banken geld in omloop dat niet volledig gedekt was door de goudvoorraad. Onze huidige bankbiljetten zijn zelfs volledig losgekoppeld van het goud en de overheid kan dus zoveel geld printen als zij zelf wil.

Inflatie

Door het uitgeven van papieren geld speelt de overheid een delicaat spel. Inflatie is het vergroten van de geldhoeveelheid. Wordt er teveel geld gedrukt? Dan zullen de prijzen van goederen en diensten stijgen. Stel: je kunt met de volledige geldhoeveelheid (100 euro) juist de wereldproductie aan wijn opkopen (50 flessen). Je betaalt 2 euro per fles.

Het jaar daarna wordt er veel geld geprint en is er 200 euro in omloop. De wereldproductie aan wijn is nog steeds 50 flessen. Door de overvloed aan bankbiljetten stijgt de prijs van een fles wijn nu tot 4 euro. Dat is een inflatie van 100%: de goederen zijn tweemaal zo duur als het vorige jaar.

De waarde van de wijn is behouden gebleven. Maar de waarde van de bankbiljetten is gehalveerd. Daarom is wijn, uitgedrukt in bankbiljetten, twee keer zo duur geworden.

Inflatie zorgt er voor dat de prijzen van goederen en diensten jaarlijks een beetje stijgen. Zolang de inflatie onder controle wordt gehouden is er geen probleem. Een inflatie van 1 à 2% per jaar is aanvaardbaar voor de meeste economen, maar het betekent wel dat de overheid jaarlijks wat koopkracht steelt van de spaarders.

Hyperinflatie

Af en toe steekt hyperinflatie de kop op. Zo was er de hyperinflatie in Duitsland in de jaren '20. De Duitsers moesten enorme bedragen betalen aan Frankrijk (herstelbetalingen voor de eerste wereldoorlog). De Duitse overheid drukte daarom lustig geld. Dat ging aanvankelijk goed omdat de omloopsnelheid van het geld laag bleef. Mensen hielden hun geld dus thuis bij. Ze waren onzeker en wilden het geld liever oppotten.

Maar wanneer mensen terug wat vertrouwen kregen, begonnen ze ook meer te consumeren. De omloopsnelheid van het geld steeg en het massaal gedrukte geld dat plots uitgegeven werd zorgde al snel voor hyperinflatie.

Op het hoogtepunt werden de papieren biljetten in de kachel gegooid omdat ze meer warmte opleverden dan het hout dat men ermee kon kopen. De prijzen van de goederen vertienvoudigden dagelijks. Recenter was er het voorbeeld van Zimbabwe, waar in 2008 een inflatie werd gemeten van 2 miljoen procent.

Hedendaagse massale geldcreatie

En wat doen overheden wereldwijd al heel wat jaren? Massaal veel vers geld in het systeem pompen. Tijdens de bankencrisis in 2008 waren er miljarden nodig om het banksysteem overeind te houden. Later moest de Europese centrale bank de euro overeind houden en beloven dat ze zou doen 'whatever it takes'. In 2020 zorgde de coronacrisis voor het ineenstorten van de economische activiteit en moeten opnieuw miljarden bijgemaakt worden om min of meer gezonde maar ook veel zombiebedrijven overeind te houden. Daarnaast zorgt de Modern Monetary Theory voor steeds meer vraag naar vers gedrukt geld.

De staatsschuld loopt in veel landen op tot meer dan 100% van het BBP. Er werden voor miljarden euro's aan overheidsobligaties uitgegeven die door de centrale banken werden opgekocht. De vraag is dus of de overheid deze schulden wel zal terugbetalen. Dit kan met toekomstige belastinginkomsten, maar met een overheid die al 50% van de economie voor zijn rekening neemt is er weinig marge voor extra inkomsten. Er wordt steeds meer bijgeleend maar dit spelletje komt ooit ten einde.

Enerzijds verschijnen er in de pers berichten over besparingen die nodig zijn op allerlei zaken zoals het onderwijs. Er wordt gezocht naar nieuwe belastinginkomsten om de begrotingstekorten dicht te rijden. Anderzijds, wanneer er plots een forse crisis opsteekt, dan kunnen er wel meteen miljarden gevonden worden om uit te geven, simpelweg omdat de centrale banken geldinjecties op poten zetten.

Als de bevolking begrijpt dat deze centrale banken steeds meer geld vanuit het niets maken, dan kan het vertrouwen in het geld zelf beginnen wankelen. Mensen begrijpen dan dat ze op een berg waardeloos fiat money zitten. En dan gaat het snel. De omloopsnelheid van het geld neemt toe omdat iedereen zijn papiergeld wil uitgeven en we belanden in een periode van hyperinflatie.

Bekijk ook deze onderstaande video (Bron: GoldMoney).

Goud als ultieme verzekering

Goud is de ideale bescherming tegen zulke hyperinflatie. Als er hyperinflatie komt, dan ontploft de goudkoers. Door goud te bezitten zorg je ervoor dat jouw koopkracht overeind blijft. Heb je alleen euro's op een bankrekening staan, dan ben je in zo'n geval alle koopkracht kwijt.

Iedereen betaalt jaarlijks een verzekeringspremie voor bijvoorbeeld de auto of voor ziektekosten. Bij een tegenslag ben je blij dat je die verzekering hebt.

Beleggen in goud kan je op net dezelfde manier bekijken. Wat als de rampscenario's toch waarheid worden? Wat als er opnieuw hyperinflatie komt? Goud en zilver zijn een 'hedge' tegen al dat mogelijke onheil. De prijs van goud en zilver corrigeert zich steeds tegenover de groei van de papieren geldhoeveelheid.

Redenen om goud te kopen

  • Goud is het enige echte geld waarmee je altijd zal kunnen betalen of ruilen;
  • Goud verliest nooit zijn intrinsieke waarde, simpelweg omdat het schaars is en niet kan bijgedrukt worden zoals papieren geld;
  • Goud is erg waardevast: de koopkracht ervan kan schommelen, maar gemiddeld is goud nog steeds ongeveer even veel waard als toen het duizenden jaren geleden voor het eerst als geld werd gebruikt;
  • Fysiek goud dat je thuis bewaart kan buiten het oog van de overheid bij jouw kinderen terecht komen zonder erfbelasting te betalen;
  • Er is altijd vraag naar goud, vanuit beleggers maar ook voor juwelen of in de industrie. De vraag neemt zelfs toe, terwijl de productie momenteel jaarlijks afneemt.

Kortom, goud en zilver verdienen een plaatsje in elke goed gediversifieerde beleggingsportefeuille!



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu