Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Bitvavo handleiding

Bitvavo review en gids

Bitvavo

Bitvavo is een gebruiksvriendelijke website om cryptocurrency te kopen of verkopen. Ben je op zoek naar ervaringen over Bitvavo, zoek je een handleiding, wil je weten hoe Bitvavo werkt of wil je gewoon meer informatie? Lees dan zeker verder.


Is Bitvavo betrouwbaar?

Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse website waarop je cryptocurrency kan kopen en verkopen. Het bedrijf is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en houdt zich aan de Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5.

Als gevolg hiervan is het noodzakelijk om je identiteit te verifiëren als je gebruik wil maken van de Bitvavo diensten. Het uploaden en goedkeuren van een identiteitsbewijs verloopt automatisch waardoor het geheel binnen enkele minuten afgerond is.

Om witwassen te voorkomen moet je nog een persoonlijke bankrekening koppelen aan Bitvavo. Dit doe je door een klein bedrag over te maken.

Bitvavo is een A merk en is vertrouwd door de KNVB. Sinds maart 2022 is Bitvavo hoofdsponsor van Oranje.

* Let op: een registratie bij De Nederlandsche Bank betekent dat de DNB het toezicht doet op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Een registratie betekent niet dat de cryptodienstverlener onder prudentieel toezicht staat van DNB of onder toezicht van de AFM. Er is dus GEEN toezicht op financiële vereisten of bedrijfsrisico's en bijgevolg is er GEEN specifieke financiële consumentenbescherming.

Stichting derdengelden

Bitvavo heeft een afzonderlijke stichting opgericht om de tegoeden van klanten in onder te brengen. Het geld van klanten zit in de Stichting Bitvavo Payments en is op deze manier gescheiden van de fondsen van Bitvavo zelf. Op deze manier worden de tegoeden beschermd tegen een eventueel faillissement van Bitvavo.

Schuldeisers kunnen alleen aanspraak maken op het vermogen van Bitvavo en de derdengelden zijn voor hen onbereikbaar en vallen zo buiten een faillissement. Het moet problemen voorkomen zoals we die gezien hebben bij het omvallen van FTX, waarbij het geld van klanten vast bleef zitten.

Bitvavo bewaart jouw bitcoin 1 op 1, waardoor deze steeds opvraagbaar is. Je kan de gekochte bitcoin versturen naar een eigen hardware wallet. Dit is trouwens de enige manier om 100% zeker te zijn dat je deze bitcoin effectief bezit.

Zijn de tegoeden verzekerd?

Bitvavo is geen bank en valt dus niet onder het depositogarantiestelsel. Je geld bij Bitvavo is dus niet verzekerd zoals bij een gewone bank. Wanneer een bank overkop gaat, zijn de deposito's gedekt tot 100.000 euro per klant.

Bitvavo heeft wel een eigen garantie opgezet, maar deze mag dus niet verward worden met de 100.000 euro van het depositogarantiestelsel.

De garantie van Bitvavo is bedoeld om tegemoet te komen aan gebruikers die door een hacking geld kwijtspelen. Wanneer een hacker dus kan inloggen in jouw account en bijvoorbeeld bitcoin naar zijn eigen wallet kan versturen, dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding.

Staking en lending

Bij Bitvavo verdien je rewards op coins als je staking en/of lending op actief zet. Op onze website geven we een overzicht van de huidige Bitvavo staking en lending percentages.

Wanneer je de 'staking' en/of 'lending' dienst hebt aangezet, dan heb je Bitvavo toestemming gegeven om jouw coins in te zetten voor staking of om je coins uit te lenen. In dat geval loop je wel het risico dat je jouw inleg niet meer terugziet.

De staking en lending dienst is niet zonder risico en we raden aan om vooraf goed te onderzoeken of je jouw coins hieraan wil bloot stellen. Lees hier meer over de risico's van staking, lending of earn producten.


Hoe cryptomunten kopen op Bitvavo?

In onderstaande afbeelding zie je een screenshot van het eenvoudige Bitvavo platform. Er bestaat ook een geavanceerde versie maar daarover later meer.

We zien dat deze account over €280,24 aan cryptomunten beschikt. Er staat ook cash van €9,91 op de rekening. Deze cash willen we gebruiken om Ethereum te kopen. We klikken daarom op Ethereum.

Bitvavo cryptocurrency kopen

In het volgende scherm kunnen we een order plaatsen. We gebruiken het volledige saldo en willen dus voor 9,91 euro aan Ethereum kopen.

Bitvavo cryptocurrency kopen

Na het klikken op de koop knop wordt het order verwerkt en wordt de Ethereum toegevoegd aan onze online Bitvavo wallet.

Bitvavo cryptocurrency kopen

Welkomstbonus

Bitvavo heeft steeds een promotie lopen voor nieuwe klanten in de vorm van een welkomstbonus. Die bestaat erin dat je de eerste 10.000 euro mag verhandelen zonder transactiekosten. Gezien het start tarief van de handelskosten 0,25% bedraagt, gaat het over een cadeau van 25 euro.

Open hier jouw Bitvavo account.


Bitvavo wallets

Zoals op elke crypto exchange kan je jouw gekochte cryptomunten laten afleveren in een online Bitvavo wallet, wat een uitstekende keuze is voor beginners of als je niet zo heel veel cryptocurrency bezit.

Bitvavo geeft zelf aan dat ze gebruik maken van cold wallets. Een groot deel van de cryptomunten worden op adressen gezet waarvan de private keys offline bewaard worden in kluizen die voldoen aan de hoogste veiligheidscategorie 4+. Bovendien worden er verschillende fysieke locaties gebruikt en wordt niet alles op één plek bewaard.

Bitvavo zorgt dus zelf voor heel wat veiligheid, wat grote diefstallen ten gevolge van hackings onmogelijk moet maken. Bovendien wordt de website regelmatig gereviewed door IT security bedrijven, om mogelijke veiligheidslekken te dichten.

Bitvavo doet er dus alles aan om voor maximale veiligheid te zorgen. Maar zoals we in de cryptowereld zeggen: 'not your keys, not your coins'! Heb je al voor meer dan 1.000 euro aan cryptomunten? Dan wordt een eigen hardware wallet toch wel interessant. Het voorkomt dat je bitcoin zou verliezen bij een eventuele hack van een exchange, omdat je deze dan volledig zelf bewaart op een cold wallet. Daarnaast ben je met een hardware wallet ook beschermd tegen roekeloos gedrag van een exchange, zoals we dat bijvoorbeeld gezien hebben bij FTX. Anderzijds ben je zelf verantwoordelijk voor je hardware wallet en moet je goed begrijpen hoe je dit zo veilig mogelijk aanpakt.

Waar vind ik mijn wallet adres?

Wil je zelf crypto overmaken van een andere exchange of van een eigen wallet? Dan moet je het juiste Bitvavo adres opzoeken.

Je selecteert eerst de cryptomunt die je wil gebruiken, bijvoorbeeld bitcoin. Vervolgens kies je bovenaan uit het menu 'Storten'. Daar bevestig je nogmaals dat je BTC wil storten en je klikt vervolgens op 'Walletadres bekijken'.

In jouw eigen wallet voer je vervolgens dit adres in. Je kiest het aantal munten dat je wil verzenden en start daarna de transactie op. Afhankelijk van welke blockchain je gebruikt, komen de coins al binnen enkele minuten of enkele tientallen minuten aan op Bitvavo.


Aanbod van coins

Bitvavo heeft meer dan 240 coins in het aanbod. Regelmatig komen er nieuwe coins bij en soms zijn er ook delistings. Dan wordt een bepaalde cryptomunt van het platform gehaald omdat de kwaliteit ondermaats is geworden. Meer info hierover lees je op onze pagina over nieuwe coins op Bitvavo.


Transactiekosten

Bitvavo is één van de goedkoopste websites van Nederland en de kosten zijn dan ook laag. Uit de vergelijking die we op onze cryptomunten kopen pagina gemaakt hebben, blijkt dat je bij Bitvavo voor hetzelfde geld meer cryptomunten koopt dan bij de andere aanbieders. Dit komt uiteraard omdat de kosten fors lager zijn.

Nieuwe klanten betalen op de eerste €10.000 aan orders trouwens helemaal geen kosten, dat is de zogenaamde welkomstbonus.

Staffels

Bitvavo werkt met staffels om de transactiekosten te bepalen. Voor het kopen en verkopen van bitcoin beginnen de transactiekosten op 0,25%. Hoe meer je handelt in een periode van 30 dagen, hoe goedkoper de transactiekosten worden.

Verder is er nog een onderscheid tussen taker fees en maker fees.

  • Taker: je voert een order in dat meteen uitgevoerd wordt. Je koopt bijvoorbeeld bitcoin aan de huidige marktprijs. Je neemt op deze manier het verkooporder op van iemand anders. De taker fee begint op 0,25%.
  • Maker: hierbij ga je zelf liquiditeit aan het orderboek toevoegen. Je geeft bijvoorbeeld in dat je bitcoin wenst aan te kopen als de koers met 500 euro zou dalen. De maker fee begint op 0,15%.

Verhandel je voor meer dan 100.000 euro, dan daalt de taker fee naar 0,20% en de maker fee naar 0,10%. Verhandel je voor meer dan 10 miljoen euro op een maand, dan is de taker fee 0,05% terwijl de maker fee dan op 0% wordt gezet.

Wat betekent een transactiekost van 0,25% nu concreet? Als je voor 5.000 euro bitcoin zou kopen, dan komt de taker fee van 0,25% uit op 12,5 euro. Dat betekent dat je voor 4.987,5 euro aan bitcoin zal ontvangen.


Hoe geld uitbetalen?

Om geld op te nemen in euro klik je in het dashboard op 'opnemen'. Je krijgt het eurosaldo te zien en de gekoppelde bankrekening. Heb je meerdere bankrekeningen gekoppeld aan Bitvavo, dan kies je naar welke bank het geld moet overgeschreven worden.

Afhankelijk van de bank waar je klant bent, staat de uitbetaling al dezelfde dag of enkele dagen later op jouw bankrekening.


Hoe crypto opnemen en verzenden naar jouw wallet?

Bij heel wat cryptomunten die op Bitvavo verhandeld worden, is er de mogelijkheid om ze op te nemen naar een eigen hardware wallet, zoals Ledger of NGRAVE. Het hoeft uiteraard geen cold wallet te zijn. Ook jouw adressen bij andere exchanges of andere wallets die je zelf beheert zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld Metamask.

Controleer het adres goed en zorg ervoor dat je het juiste netwerk gebruikt. Voeg dus geen Ethereum adres in wanneer je bitcoin wilt versturen. Eens jouw coins verzonden zijn, zijn ze onherroepelijk verdwenen van Bitvavo. Een foutief adres opgeven is dus een dure fout!

Om een nieuw opname adres op te geven klik je eerst de munt in kwestie aan. Bovenaan in het menu kies je vervolgens "opnemen". Daar zie je een overzicht van de walletadressen die je al opgegeven hebt. Staat er nog geen adres, dan klik je op de knop "adres toevoegen".

Bitvavo zal je eerst nog waarschuwen voor de risico's. Er komt ook een waarschuwing tegen phishing. Oplichters kunnen je namelijk onder druk zetten om crypto te versturen naar hun adressen.

In de volgende stappen bevestig je welke munt je wil versturen en welk overdrachtsnetwerk je gaat gebruiken. Je geeft ook een zelfgekozen adresnaam in, zodat het adres later snel herkenbaar is. Bijvoorbeeld 'Ledger bitcoin wallet'. Tenslotte voer je het adres van jouw wallet in.

bitvavo naar ledger

Veel mensen doen eerst een test transactie om te controleren of de coins wel goed aankomen. Daarna kan je het gewenste bedrag overmaken naar jouw andere wallet.


Bitvavo geavanceerd

Bitvavo beschikt ook over een geavanceerd platform voor de echte traders. Je krijgt hier links op het scherm inzicht in de diepte: hoeveel koop-en verkooporders staan er te wachten tegen welke prijzen?

Centraal in dit handelsplatform zijn de kwalitatieve grafieken van Tradingview, waardoor het maken van een technische analyse mogelijk wordt. Je kan zelf trendlijnen trekken en indicatoren toevoegen.

Aan de rechterkant staat een overzicht van alle trades die op het platform werden uitgevoerd.

Bitvavo geavanceerd platform
Bezoek Bitvavo

Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu