Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Stappenplan om MetaMask te gebruiken (volledige uitleg)

Stappenplan om MetaMask te gebruiken (volledige uitleg)

Stappenplan om MetaMask te gebruiken (volledige uitleg)

donderdag 10 november 2022 - door Matt

MetaMask is misschien wel de bekendste crypto wallet. Veel mensen bewaren hun cryptocurrency in de MetaMask wallet omdat de wallet zo makkelijk in gebruik is.

Begin je net met crypto, dan is het opzetten van je MetaMask wallet misschien niet zo makkelijk. We vertellen je graag stap-voor-stap hoe je jouw eigen MetaMask wallet kunt opzetten, en hoe je deze kunt verbinden met de verschillende blockchains.

Wat is MetaMask?

MetaMask is een cryptocurrency wallet. Dit betekent dat je crypto in een MetaMask wallet kunt bewaren, net zoals dat je euro’s op een bankrekening bewaart. Het verschil met een bankrekening is dat je jouw MetaMask zelf in beheer hebt. Een MetaMask stel je namelijk op binnen jouw eigen webbrowser. Daarom vinden veel mensen dit een ontzettend gebruiksvriendelijke wallet, hoewel het risico op een lokale hack er steeds is. Daarom is het aan te raden om niet teveel cryptomunten in je MetaMask wallet te zetten.

Je kunt MetaMask in vrijwel iedere webbrowser installeren. Wanneer je gebruik maakt van een decentrale applicatie, zoals een DEX (Decentrale Exchange), kun je jouw MetaMask vrijwel direct met de applicatie verbinden. Vervolgens kun je de tokens in de MetaMask gebruiken binnen de applicatie, en is het ook mogelijk om crypto vanaf de applicatie naar je MetaMask te sturen.

Natuurlijk kun je binnen MetaMask ook cryptomunten en tokens naar andere gebruikers sturen, door simpelweg het wallet adres van de ontvanger in te voeren. Op dezelfde manier kun je crypto ontvangen. Iedere MetaMask wallet heeft namelijk een eigen wallet adres. Het is echter wel belangrijk dat je het juiste netwerk selecteert, want MetaMask is direct verbonden aan de blockchain.

Voor welke blockchains kun je MetaMask gebruiken?

In eerste instantie is MetaMask een Ethereum-wallet. De wallet is dus verbonden aan de blockchain van Ethereum, en je kunt ieder Ethereum-token in je MetaMask wallet bewaren. Dat geldt voor simpele ERC20-tokens, maar ook voor NFT’s (die het ERC721-protocol gebruiken).

De afgelopen jaren zijn er steeds meer blockchains aan MetaMask gekoppeld. Maar daarvoor moet je wel zelf nog het netwerk van de blockchain aan MetaMask toevoegen. Als jij de wallet installeert, kun je dus alleen tokens over Ethereum versturen. Hoe je dit doet, leggen we verder in dit artikel uit.

MetaMask ondersteunt de volgende blockchainnetwerken:

 • Ethereum
 • Binance Smart Chain (BNB Chain)
 • Polygon
 • Avalanche

Hoe kun je MetaMask installeren?

Je kunt MetaMask installeren in Chrome, Firefox, Safari en Brave.

 1. Open je webbrowser en ga naar de website van MetaMask. Hier kun jij de MetaMask wallet downloaden: https://metamask.io/download/
 2. Installeer MetaMask. Wanneer je gebruik maakt van Chrome, kun je MetaMask direct als extensie toevoegen en activeren.
 3. Maak een wallet aan door op ‘Create a Wallet’ te klikken. Het is ook mogelijk om een bestaande wallet toe te voegen, dan klik je op ‘Import Wallet’. Hoe je dat doet, leggen we verder in dit artikel uit.
 4. Wanneer je een nieuwe wallet aanmaakt, kies je een wachtwoord. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest.
 5. Schrijf de seed phrase op. Deze bestaat uit 12 woorden en is ontzettend belangrijk voor de beveiliging van je wallet. Mocht je ooit jouw wachtwoord vergeten of het apparaat waar je wallet op staat kwijtraken, kun je jouw wallet herstellen met deze seed phrase. Dit betekent dat als iemand je seed phrase vindt, hij toegang tot je wallet kan krijgen. Bewaar de seed phrase nooit online en op een veilige plek.
 6. Gefeliciteerd! Je hebt nu succesvol een MetaMask wallet opgezet!

Bestaande wallet importeren

Wil je een bestaande wallet importeren? Dat kun je doen wanneer je de toegang tot je wallet bent verloren en de seed phrase nog hebt. Maar ook wanneer je op je smartphone dezelfde wallet wil toevoegen, kun je hier een bestaande wallet importeren. Je vult dan de seed phrase in, waarna je direct toegang krijgt tot je wallet.

Hoe kun je extra blockchains aan MetaMask toevoegen?

Wil je graag andere blockchains toevoegen aan je MetaMask wallet? Hieronder leggen we je uit hoe je de BNB Chain, Polygon en Avalanche toevoegt aan MetaMask.

Binance Smart Chain toevoegen

 1. Open je wallet en ga naar de instellingen. Hier klik je vervolgens op ‘Networks’.
 2. Klik op ‘Add Network’ om een nieuw netwerk toe te voegen.
  1. Vul de volgende gegevens in:
  2. Network Name: Smart Chain
  3. New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/
  4. ChainID: 56
  5. Symbol: BNB
  6. Block Explorer URL: https://bscscan.com
 3. Klik op ‘Save’
 4. Wanneer je gebruik wil maken van de Binance Smart Chain, klik je links je profielfoto op de netwerknaam en selecteert ‘Smart Chain’. Hierna opent zich de wallet van de BSC. Let op, want je hebt voor de BSC ook een ander wallet adres.

Polygon toevoegen

 1. Open je wallet en ga naar de instellingen. Hier klik je vervolgens op ‘Networks’.
 2. Klik op ‘Add Network’ om een nieuw netwerk toe te voegen.
 3. Vul de volgende gegevens in:
  1. Network Name: Polygon
  2. New RPC URL: https://polygon-rpc.com/
  3. ChainID: 137
  4. Symbol: MATIC
  5. Block Explorer URL: https://polygonscan.com/
 4. Klik op ‘Save’
 5. Wanneer je gebruik wil maken van Polygon, klik je links je profielfoto op de netwerknaam en selecteert ‘Polygon’. Hierna opent zich de wallet van Polygon. Let op, want je hebt voor Polygon ook een ander wallet adres.

Avalanche toevoegen

 1. Open je wallet en ga naar de instellingen. Hier klik je vervolgens op ‘Networks’.
 2. Klik op ‘Add Network’ om een nieuw netwerk toe te voegen.
 3. Vul de volgende gegevens in:
  1. Network Name: Avalanche
  2. New RPC URL: https://api.avax.network/ext/bc/C/rpc
  3. ChainID: 43114
  4. Symbol: AVAX
  5. Block Explorer URL: https://snowtrace.io/
 4. Klik op ‘Save’
 5. Wanneer je gebruik wil maken van Avalanche, klik je links je profielfoto op de netwerknaam en selecteert ‘Avalanche’. Hierna opent zich de wallet van Avalanche. Let op, want je hebt voor Avalanche ook een ander wallet adres.

De voor- en nadelen van MetaMask

Voordelen

 • Je kunt binnen enkele minuten een MetaMask wallet opzetten
 • Makkelijk te gebruiken
 • Het is mogelijk om te staken vanuit MetaMask (je kunt ook staking opbrengsten in je MetaMask ontvangen)
 • Gratis en door iedereen te gebruiken
 • Je kunt normale tokens en NFT’s in MetaMask bewaren
 • Ondersteunt meerdere blockchainnetwerken
 • Zowel als wallet- als smartphone-applicatie te gebruiken
 • Je hoeft geen identiteitsgegevens op te geven bij installatie

Nadelen

 • Je kunt geen Bitcoin in MetaMask bewaren
 • MetaMask is een kwetsbare wallet omdat het de public en private key in de browser bewaart
 • Gaat er iets fout, dan is er geen support waar je terecht kunt
 • Het is niet mogelijk om het wachtwoord te herstellen

Is MetaMask veilig?

MetaMask is veilig, maar wel kwetsbaar. De wallet bewaart de public en private keys namelijk in de webbrowser. Hierdoor is het voor hackers makkelijker om de sleutels te onderscheppen. Natuurlijk ben je hier zelf ook deels verantwoordelijk voor. Kies altijd een sterk wachtwoord, klik nooit zomaar op een link, download geen onbekende bestanden en gebruik een virusscanner.

Het is niet aan te raden om grote hoeveelheden crypto in MetaMask te bewaren. Ondanks dat je zelf veel kunt doen om veilig te internetten, schuilt het gevaar in een klein hoekje. Hackers weten dat MetaMask kwetsbaar is en veel wordt gebruikt, dus zullen al snel op zoek gaan naar gebruikers van MetaMask. Een cold wallet van Ledger, Trezor of NGRAVE is de veiligste manier van opslag.

Conclusie

MetaMask is een ontzettend populaire crypto wallet. Dit komt vooral doordat het zo makkelijk is op te zetten. Iedereen kan MetaMask gebruiken op Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon en Avalanche. Wanneer je de website van een dApp bezoekt, kun je jouw MetaMask wallet direct met de applicatie verbinden. Het is ook mogelijk om MetaMask als smartphone applicatie te installeren.

Het nadeel is dat MetaMask een vrij kwetsbare wallet is. Daarom is het niet aan te raden om grote hoeveelheden crypto voor lange tijd in MetaMask te bewaren. Een hardware wallet, van bijvoorbeeld Ledger of Trezor, blijft de veiligste manier van opslag voor crypto. Je kunt eenvoudig crypto van een MetaMask wallet naar een cold wallet sturen.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu