Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > FTX vraagt Chapter 11 aan

FTX vraagt Chapter 11 aan

FTX vraagt Chapter 11 aan

vrijdag 11 november 2022 - door Redactie

FTX zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers en vraagt het Chapter 11 aan, de voorbode van een echt faillissement.

FTX maakte in een persbericht bekend dat ze vrijwillig het Chapter 11 hebben aangevraagd in de VS. Het gaat over een procedure die in onze regio beter bekend staat als het gerechtelijk akkoord of surseance van betaling. Als de rechter dit verleent, moet het bedrijf gedurende een bepaalde periode geen schuldeisers terug betalen. De tijd die zo gekocht wordt kan een bedrijf de mogelijkheid geven om een crisis te overleven door af te slanken of zichzelf te herstructureren, waarna er een doorstart kan komen. In veel gevallen is het echter de laatste stap voor een echt faillissement. FTX zit in grote problemen en de vraag is dus of een redding nog wel mogelijk is.

Het Chapter 11 wordt aangevraagd door zowat het hele imperium dat rond Sam Bankman-Fried werd opgebouwd. Daaronder vinden we FTX Trading, FTX US, Alameda Research en nog 130 verbonden bedrijven.

Sam Bankman-Fried is afgezet als CEO en wordt vervangen door John J. Ray III, die samen met de werknemers van FTX zal proberen zoveel mogelijk te redden. Ook Bankman-Fried zal nog assistentie leveren als er om gevraagd wordt.

Lukt de reorganisatie?

Gedurende de komende periode zullen de boeken in detail bekeken worden en zal getracht worden om zoveel mogelijk geld te genereren door bijvoorbeeld het verkopen van activa. Het is nog maar de vraag hoeveel geld er zo beschikbaar zal komen voor mensen die hun fondsen geblokkeerd zien staan bij FTX. Als het tot een echt bankroet komt kan deze procedure nog jaren in beslag nemen, zoals het voorbeeld van Mt. Gox ons geleerd heeft.

Tijdens het Chapter 11 kunnen potentiële overnemers bekijken op welke activa ze een bod willen doen. Op die manier kunnen de gezonde delen uit een bedrijf gehaald worden, wat veel interessanter is voor een overnemer. Het is vermoedelijk de reden waarom Binance afgezien heeft van een overname. Er zit nog wel waarde in FTX, maar niemand wil de slechte delen en problemen mee overnemen.

FTT grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu