Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn Exchange Tokens en hoe veilig zijn ze?

Wat zijn Exchange Tokens en hoe veilig zijn ze?

Wat zijn Exchange Tokens en hoe veilig zijn ze?

maandag 13 februari 2023 - door Matt

Tokens komen we in allerlei vormen en maten tegen, met allemaal een eigen functie. Zo worden bepaalde tokens voor governance functies gebruikt, terwijl andere voor gas gebruikt worden.


Dan hebben we ook nog exchange tokens, een type dat vaak vergeten wordt. We leggen je hieronder uit wat exchange tokens zijn, maar gaan ook dieper in op de veiligheid van deze tokens.

Wat is een exchange token?

Een exchange token is een token die door crypto exchanges zijn uitgegeven en een belangrijke rol op het platform van de exchange spelen. Het gebruik van exchange tokens kan veel voordelen opleveren voor de gebruikers van de tokens, zoals het ontvangen van korting op de transactiekosten.

Crypto exchanges geven zulke tokens uit om meer klanten te binden. Des te meer voordelen een token heeft, des te meer mensen de tokens op desbetreffende exchange willen gebruiken. Dat zorgt voor meer transacties op de exchange, maar natuurlijk ook meer vraag naar de exchange token. Een toenemende vraag kan de waarde van de exchange token laten stijgen, waardoor exchange tokens ook interessante beleggingsproducten kunnen zijn.

Wat zijn de voordelen van exchange tokens?

Exchange tokens kennen verschillende voordelen. Hieronder een opsomming van redenen waarom exchange tokens nuttig zijn. Natuurlijk gebruikt iedere exchange zijn of haar token op een andere manier, dus gelden de voordelen niet voor iedere exchange token.

 • Je betaalt lagere transactiekosten met exchange tokens;
 • Ze zorgen voor meer liquiditeit op de crypto exchange;
 • De exchange kan gebruikers belonen op basis van de winst die ze maken;
 • Je kunt de tokens staken om beloningen te ontvangen;
 • In sommige gevallen kun je tokens voor governance functies gebruiken, en kun je voor een deel meebeslissen over de toekomst van een exchange;
 • Je kunt meedoen aan speciale acties en airdrops.

Hoe werken exchange tokens?

Exchange tokens werken op precies dezelfde manier als andere cryptocurrencies. Het belangrijkste verschil is het gebruik van de tokens. Een munt als Bitcoin wordt gebruikt als betaal- en investeringsmiddel, terwijl Ether wordt gebruikt als investeringsmiddel en betaalmiddel voor de transactiekosten op de blockchain van Ethereum.

Een exchange token kan draaien op een publiek toegankelijke blockchain, zoals Ethereum of Solana, maar kan ook op een blockchain draaien die door de exchange is opgezet. Zo draait Binance Coin (BNB), de exchange token van Binance, op de Binance Smart Chain. Binance is ook de oprichter van de Binance Smart Chain, die met Ethereum vergeleken kan worden.

Voorbeelden van exchange tokens

Veel crypto exchanges hebben een eigen token. Hieronder zie je een lijst van belangrijke en bekende exchange tokens.

Binance Coin (BNB)

Binance Coin (BNB) is waarschijnlijk de bekendste exchange token. De token draait op de Binance Chain en Binance Smart Chain, en wordt op zowel de centrale als decentrale exchange van Binance gebruikt. Je betaalt er transactiekosten mee (en ontvangt kortingen), maar kunt ze ook inzetten voor staking om beloningen te ontvangen. Met BNB krijg je ook toegang tot de Binance Launchpad, waar exclusieve projecten in de vorm van een Initial Exchange Offering (IEO) gelanceerd worden.

OKB (OKB)

OKB is de cryptocurrency van de OKEx crypto exchange. Deze crypto exchange is in 2017 gelanceerd en behoort al jaren tot een van de grootste exchanges ter wereld. De OKB token is in maart 2018 gelanceerd door de OK Blockchain Foundation. Bezitters en gebruikers van de OKB token kunnen de tokens voor verschillende governance functies gebruiken, beloningen verdienen en ontvangen korting op transactiekosten.

KuCoin Shares (KCS)

KuCoin Shares (KCS) is de exchange token van de KuCoin exchange en beloont bezitters op basis van het succes van het platform. Wanneer je KCS tokens in bezit hebt op KuCoin, ontvang je hier beloningen voor. Je kunt KCS ook gebruiken voor het betalen van transactiekosten, waarbij je een korting over de totale transactiekost ontvangt.

Huobi Token (HT)

De Huobi Token (HT) is de brandstof van de Huobi Global exchange. Gebruikers van het token ontvangen korting op transactiekosten en kunnen beloningen ontvangen wanneer ze HT staken. Het is ook mogelijk om andere cryptocurrencies te lenen door HT als onderpand in te zetten.

Cronos (CRO)

Cronos (CRO) is de native token van de Crypto.com exchange, en wordt voor verschillende functies gebruikt. Zo betaal je er transactiekosten mee, maar kun je ook beloningen ontvangen door CRO te staken. 

Je koopt CRO bij Coinmerce en Bitvavo.

Uniswap (UNI)

Het is officieel geen exchange token, maar wel interessant om deze in dit lijstje te benoemen. UNI is de token van Uniswap, een decentrale exchange (DEX) op Ethereum. Dit type token valt officieel onder DeFi-tokens, omdat het door een decentraal project is uitgegeven. Het is belangrijk om te onthouden dat tokens van decentrale exchanges niet onder exchange tokens vallen. 

Overige exchange tokens (H3)

Andere (kleinere) exchange tokens zijn:

 • Probi Token (PROB)
 • MX Token (MX)
 • ZB Token (ZB)
 • WazirX (WRX)
 • GateToken (GT)
 • BitMart Token (BMX)
 • Coinmerce Coin (CMC)
 • FTX Token (FTT)

Zijn exchange tokens veilig?

Exchange tokens worden uitgegeven door exchanges. Dit zijn centrale partijen die aan het eind van de streep winst willen behalen, en geven hun token uit om hun project financieel te ondersteunen. Wat gebeurt er met een exchange token als de exchange achter de token failliet gaat? Een terechte vraag en zorg.

De tokens draaien op de blockchain, die (afhankelijk van de soort blockchain) door een decentraal netwerk draaiende wordt gehouden. De kans is dus groot dat de tokens nog blijven draaien wanneer de exchange failliet gaat. Echter, de volledige functie van de token verdwijnt. Wat heb je bijvoorbeeld aan Binance Coin wanneer de Binance exchange niet meer bestaat?

Er zit dus zeker een risico aan handelen in exchange tokens. De waarde van deze tokens is mede afhankelijk van de prestaties van de exchange. Mocht een exchange verdwijnen, heeft de token geen functie meer en is de kans groot dat de waarde van de exchange token instort. Een exchange token kan veilig zijn, maar handel in de exchange token is zonder twijfel risicovol.

Conclusie

Exchange tokens zijn cryptocurrencies die door centrale exchanges zijn uitgegeven. De tokens hebben vaak belangrijke functies op het platform van de exchange. Zo betaal je in sommige gevallen lagere transactiekosten, kun je beloningen ontvangen, mag je deelnemen aan speciale actief en kun je de tokens staken. De waarde van exchange tokens is sterk afhankelijk van de prestaties van de crypto exchange. Mocht een exchange omvallen, zou de waarde van de exchange token compleet kunnen instorten.

Er zijn veel verschillende exchange tokens, waaronder Binance Coin (BNB), OKB (OKB), KuCoin Shares (KCS), Cronos (CRO) en Huobi Token (HT). Je koopt ze bij verschillende crypto exchanges, waaronder BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce.

Opgelet: exchange tokens zijn niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu