vrijdag 07 oktober 2022 - door Matt
Arweave is een gedecentraliseerde manier om bestanden te bewaren.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Hoe bewaar jij jouw bestanden? Misschien doe je dat op de ouderwetse manier; op een lokaal apparaat zoals je computer of laptop. Een modernere optie is het gebruik van een cloudservice, zoals Google Drive of Apple iCloud. Het voordeel is dat je hier altijd toegang tot jouw bestanden hebt. Het nadeel is dat je bestanden worden verwijderd wanneer je jouw maandelijks abonnement niet meer betaalt. Daar hoef je jezelf geen zorgen om te maken bij Arweave, want hier betaal je slechts één keer waarna jouw bestanden voor altijd worden opgeslagen. Laten we eens gaan kijken naar wat Arweave is, waar je Arweave voor kunt gebruiken en waar je de AR token van Arweave kunt kopen.
Arweave werd gelanceerd in juni 2018 en is een blockchain die een nieuw soort opslag biedt via een ingenieuze manier van ‘endowment’. Hiermee kunnen ontwikkelaars en gebruikers voor het eerst bestanden voor altijd opslaan. Je kunt Arweave dus als een collectieve harde schijf zien waar iedereen wat op kan bewaren.
Arweave is een plaats waar documenten voor de eeuwigheid kunnen worden opgeslagen. Het protocol van Arweave verbindt mensen die opslagruimte hebben met mensen die er naar op zoek zijn. Deze werkwijze is eigenlijk vergelijkbaar met Uber, waar mensen met een auto worden gekoppeld aan mensen die een rit zoeken.
Wanneer je bekend bent met andere crypto projecten, valt het je misschien op dat Arweave vergelijkbaar is met Filecoin. Maar in tegenstelling tot protocollen als Filecoin ligt de unique-selling-point van Arweave in zijn vermogen om permanente opslag te bieden waarvoor de gebruiker slechts eenmaal hoeft te betalen. En dat terwijl de duurzaamheid van het protocol op lange termijn behouden blijft.
Arweave werd in 2017 bedacht door twee Britse software-ingenieurs, William Jones en Sam Williams, en heette toen nog Archain. Toen ze hun doctoraten in computerwetenschappen aan de universiteit van Kent aan het afronden waren, gaven ze hun doctoraten op en richtten ze Minimum Spanning Technologies op. Dit is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Arweave.
Een van de partners is Solana, waarmee Arweave een decentrale permanente opslag-portaal heeft gebouwd, genaamd SOLAR. Dit maakt de opslag van de hele geschiedenis van deze zware blockchain mogelijk door de invoerbeperkingen voor de validators te verlichten.
Gitcoin en Arweave hebben samengewerkt om verschillende fondsen te lanceren die Open Web Incubators heten. In juni 2020 wordt een eerste fonds van 100 miljoen dollar geopend om de samenwerking in te luiden. Mirror, een populaire blog website, gebruikt Arweave om al zijn gegevens op te slaan. Dit omvat alle artikelen en afbeeldingen, maar ook de bewerkingsgeschiedenis.
Het Arweave-protocol kun je zien als een tweelaagse architectuur. De eerste laag, de blockchain, die Blockweave wordt genoemd, richt zich op de consensus en de geschiedenis van transacties (en dus bestanden). De tweede laag, het Permaweb, lijkt op een decentraal internet waarop vele applicaties te vinden zijn.
In tegenstelling tot andere blockchains is de architectuur van de Blockweave vrij bijzonder. In een klassieke blockchain is elk blok verbonden met het volgende en het vorige. Wanneer een validator een nieuw blok creëert, moet hij bewijzen dat hij toegang heeft tot de informatie van het vorige blok.
In het geval van de Blockweave hangt het nieuwe blok af van een ander willekeurig gekozen blok in de geschiedenis. Dit wordt een call-back-block genoemd. Waarom? In het geval van Arweave bevatten deze oude blokken ook de bestanden die voor eeuwig moeten worden opgeslagen. De opslag van deze inhoud kun je zien als een harde schijf waarop alle bestanden worden bewaard in mappen waarvan de naam overeenkomt met de datum waarop zij op de schijf zijn gezet.
Arweave onderscheidt zich ook door de keuze van het consensus mechanisme. Waar de meeste blockchains kiezen voor Proof of Work of Proof of Stake, heeft Arweave gekozen voor Succinct Proofs of Random Access (SPoRA).
Wanneer een validator wordt gekozen om een blok te creëren, moet hij eerst bewijzen dat hij toegang heeft tot een willekeurig blok, naast het vorige blok. Indien dit niet het geval is, mag de validator het nieuwe blok niet meer toevoegen en wordt in zijn plaats een andere validator geselecteerd.
Deze consensusmethode stimuleert elke validator om zoveel mogelijk bestanden te behouden. In het meest extreme geval heeft een validator alle geschiedenis en bestanden sinds het ontstaan van de blockchain. Zo worden de bestonden nooit weggegooid.
Om de Blockweave-blockchain toegankelijk te maken, is een tweede laag ontwikkeld, het Permaweb. Het maakt een makkelijke en snelle toegang tot de op Arweave opgeslagen gegevens mogelijk.
Het Permaweb is in feite een decentrale en permanente versie van het klassieke internet dat jij op dit moment gebruikt. Op het Permaweb draaien alle applicaties die betrekking tot Arweave hebben.
Om een applicatie te kunnen ontwikkelen op het Permaweb, moet men gebruik maken van SmartWeave. Dit is een smart contract protocol van Arweave. In tegenstelling tot traditionele blockchains, zoals Ethereum, laat SmartWeave de rekenfase over aan de gebruikers van de toepassing. Dit resulteert in een grotere schaalbaarheid en decentralisatie.
Dankzij de compatibiliteit met HTTP is het mogelijk om alle Permaweb-applicaties te benaderen via het web, zoekmachines en traditionele browsers.
De AR token, die op de Arweave blockchain draait, wordt voor een aantal zaken gebruikt. Zijn belangrijkste functie is het dienen als betaalmiddel voor transactiekosten. Zoals op vrijwel alle blockchains, vereist het uitvoeren van een transactie het betalen van kosten, die op de Arweave blockchain best laag zijn, dankzij zijn snelheid. Arweave kan namelijk 5.000 transacties per seconde verwerken.
Gebruikers betalen ook met AR tokens voor de opslag van gegevens. Telkens wanneer een gebruiker bestanden op Arweave wil opslaan, moet hij hiervoor betalen.
Tijdens de ontwikkeling heeft Arweave geld opgehaald bij institutionele en individuele investeerders. In totaal heeft Arweave naar schatting bijna 26% van zijn tokens verkocht voor totaal zo’n 22 miljoen dollar, verdeeld over 3 verkooprondes:
In totaal zijn er slechts 66 miljoen AR's, waarvan er 55 miljoen zijn aangemaakt bij de lancering van de blockchain. De overige 11 miljoen zijn gereserveerd voor het belonen van mijnwerkers in het netwerk.
Wil je AR tokens van Arweave kopen? Dan kun je dat het beste doen bij centrale Nederlandse crypto exchanges zoals Bitvavo, Litebit, Bitcoin Meester of Coinmerce. Hier kun je Arweave kopen met iDEAL, SEPA, Bancontact en creditcard. Dat maakt dat je bij deze exchange snel en makkelijk Arweave in Nederland en België kunt kopen.
We raden je aan om altijd even te kijken naar de verschillende transactiekosten die je per exchange betaalt, want deze kunnen op ieder moment van elkaar verschillen.
Het is mogelijk om Arweave in vrijwel iedere software wallet te bewaren. Wanneer je Arweave liever op een veiligere manier opslaat, kun je het beste gebruik maken van een hardware wallet. De cold wallets van Ledger en Trezor bieden ondersteuning aan de AR tokens van Arweave. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je jouw hardware wallet goed opbergt, zodat deze niet in verkeerde handen terecht komt.
Opgelet: AR is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".