dinsdag 27 september 2022 - door Matt
Decred is een cryptomunt die een mengvorm van Proof-of-Work en Proof-of-Stake gebruikt.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Na het ontstaan van Bitcoin zijn veel mensen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een cryptocurrency die nóg beter is. In sommige gevallen zien we dat de techniek inderdaad beter werkt dan die van Bitcoin, al blijkt er altijd wel iets mis te zijn waardoor de cryptocurrency niet op grote schaal geadopteerd wordt. Decred (DCR) is ook zo’n project dat de problemen van Bitcoin wil hebben opgelost. Laten we eens gaan kijken naar hoe Decred dit doet en waar je DCR crypto tokens kunt kopen.
De makers van Decred waren vroege gebruikers van Bitcoin, maar vonden dat er enkele aspecten aan de bekendste cryptocurrency moesten worden veranderd. Volgens had Bitcoin een aantal problemen, waaronder:
Decred wil net als bitcoin een blockchain zijn voor het versturen van digitale waarde over het netwerk. Decred wil op deze manier ook een middel zijn om vermogen te bewaren, het zogenaamde 'store of value' narratief. Het is echter niet mogelijk om decentrale applicaties (dApps) op Decred te ontwikkelen. De blockchain ondersteunt namelijk geen smart contracts.
Het project heeft niet echt een team zoals andere projecten dat hebben. Normaal is er een CEO, een financieel manager, een community manager, etc. Decred daarentegen stelt iedereen die wil bijdragen aan het project in staat om dit te doen zonder beperkingen of gecompenseerd te worden, in overeenstemming met hun individuele bijdrage aan het netwerk.
In totaal zijn er 42 mensen actief aan het werk voor Decred, verdeeld over de volgende sectoren:
Het hybride systeem dat Decred gebruikt, combineert Proof of Work (PoW) met Proof of Stake (PoS). Elk blok in dit systeem moet eerst worden gemined voordat het door ten minste drie nodes wordt geverifieerd. De verificateurs krijgen ook een kleine vergoeding, naast dat miners natuurlijk ook een vergoeding krijgen voor het creëren van nieuwe blokken. Daar waar bij bitcoin 100% van de block reward naar de mijner gaat, wordt dit bij Decred verdeeld over meerdere partijen. De mijner ontvangt 60%, de verificateurs 30% en een speciale treasury om het project te ondersteunen krijgt 10%.
Net als Bitcoin, gebruikt Decred Proof of Work (PoW) voor het minen. Miners concurreren om wiskundige problemen op te lossen, en degene die dit het snelst doet is de winnaar. Nadat een blok klaar is, moet het dus nog door drie verschillende validators geverifieerd worden, voordat het op de blockchain kan worden gezet. Hier wordt de Proof of Stake (PoS) verificatie techniek gebruikt.
Alle eigenaars van DCR tokens kunnen aan dit verificatiemechanisme deelnemen door DCR tokens te staken. Daarvoor zul je eerst een ticket moeten kopen. Het netwerk bepaalt de kosten van deze tickets op een geautomatiseerde basis.
Decred heeft een stemmechanisme opgezet zodat elk lid van de community kan bepalen of er een verandering in het protocol moet worden aangebracht. Dit systeem is in twee delen opgesplitst:
Een Politeia-voorstel kan bijvoorbeeld oproepen om de structuur van het netwerk te veranderen zodat deze sneller wordt. Daarna zouden DCP's kunnen opdagen en voorstellen om de consensus te wijzigen om dit te doen, totdat een DCP wint en in het netwerk wordt opgenomen.
Politeia stemmingen worden echter niet altijd door een DCP uitgevoerd; sommige hebben bijvoorbeeld betrekking op marketing, en die wijziging kan worden gedaan zonder het protocol te wijzigen.
DCR is de crypto token van Decred. Er is een totale maximale voorraad van 21 miljoen tokens vastgesteld. Dit is hetzelfde aantal als de maximale voorraad BTC voor Bitcoin.
De DCR cryptocurrency wordt voor verschillende zaken gebruikt. Zo is het mogelijk om de transactiekosten van het netwerk met DCR tokens te betalen. Deze kosten worden gebruikt om te verdelen onder de miners en validators binnen het netwerk van Decred, die bijdragen aan de validatie van transacties. DCR kan ook gebruikt worden om als validator actief te zijn. Dit betekent dat het mogelijk is om DCR te staken. Als laatste heeft DCR verschillende governance functies. Leden van de community hebben de mogelijkheid om voorstellen te doen en te stemmen met hun DCR munten.
Er werd geen ICO gebruikt om het project te introduceren. In plaats daarvan werd 8% van de totale voorraad vooraf gemined en vervolgens verdeeld. Hiervan ging 50% naar degenen die geld hebben geïnvesteerd voor de ontwikkeling van het project. De resterende 50% ging naar de ontvangers van airdrops. Het ging hier om 1,68 miljoen de 21 miljoen totale munten.
Je kunt Decred bij alle Nederlandse crypto exchanges kopen. Wij raden je aan, wanneer je Decred in Nederland of België wilt kopen, gebruik te maken van Bitvavo, Litebit, Bitcoin Meester of Coinmerce. Deze exchanges zijn betrouwbaar en veilig, maar hanteren ook lage gebruikskosten. Ook de Nederlands sprekende klantenservice is aantrekkelijk. Wanneer je problemen of vragen hebt, kun je per e-mail, telefoon of livechat contact opnemen met de helpdesk.
Een ander belangrijk voordeel is dat deze Nederlandse exchange betalingen met iDEAL, Bancontact, SEPA en creditcard ondersteunen. Dit betekent dat je DCR crypto met jouw favoriete betaalmethode kunt kopen.
Het is mogelijk om jouw DCR crypto in de wallet van de exchange te bewaren. Maar ook bieden veel externe wallets ondersteuning aan de opslag van Decred cryptomunten. Controleer voor de zekerheid even de website van de wallet die je gebruikt.
Wil je jouw DCR crypto zo veilig mogelijk bewaren? Dan kun je het beste voor een hardware wallet kiezen. Zo bieden de cold wallets van Ledger en Trezor ondersteuning aan Decred. Met het gebruik van deze wallets hoef je jezelf nooit zorgen te maken over hoe veilig jouw DCR cryptomunten zijn opgeslagen.
Opgelet: RUNE is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".