Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Decred (DCR)?

Wat is Decred (DCR)?

Wat is Decred (DCR)?

dinsdag 27 september 2022 - door Matt

Decred is een cryptomunt die een mengvorm van Proof-of-Work en Proof-of-Stake gebruikt.


Na het ontstaan van Bitcoin zijn veel mensen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een cryptocurrency die nóg beter is. In sommige gevallen zien we dat de techniek inderdaad beter werkt dan die van Bitcoin, al blijkt er altijd wel iets mis te zijn waardoor de cryptocurrency niet op grote schaal geadopteerd wordt. Decred (DCR) is ook zo’n project dat de problemen van Bitcoin wil hebben opgelost. Laten we eens gaan kijken naar hoe Decred dit doet en waar je DCR crypto tokens kunt kopen.

Wat is Decred (DCR)?

De makers van Decred waren vroege gebruikers van Bitcoin, maar vonden dat er enkele aspecten aan de bekendste cryptocurrency moesten worden veranderd. Volgens had Bitcoin een aantal problemen, waaronder:

 • Miners gaan nu in een mining pool om een kans te maken op beloningen. Als gevolg daarvan zijn er steeds minder individuele miners, en groeit het ‘marktaandeel’ van iedere mining pool, waardoor een probleem met de centralisatie ontstaat.
 • Forks vormen een ander belangrijk probleem. Een soft fork, ook wel bekend als een kleine update, wordt vaak gebruikt wanneer een kleine wijziging in het BTC protocol nodig is. Grote veranderingen hebben het potentieel om sterke gevoelens op te wekken bij de gemeenschap en de blockchain te splitsen in twee verschillende nieuwe blockchains, zoals is gebeurd met Bitcoin Cash.

Decred wil net als bitcoin een blockchain zijn voor het versturen van digitale waarde over het netwerk. Decred wil op deze manier ook een middel zijn om vermogen te bewaren, het zogenaamde 'store of value' narratief. Het is echter niet mogelijk om decentrale applicaties (dApps) op Decred te ontwikkelen. De blockchain ondersteunt namelijk geen smart contracts.

Het team achter Decred

Het project heeft niet echt een team zoals andere projecten dat hebben. Normaal is er een CEO, een financieel manager, een community manager, etc. Decred daarentegen stelt iedereen die wil bijdragen aan het project in staat om dit te doen zonder beperkingen of gecompenseerd te worden, in overeenstemming met hun individuele bijdrage aan het netwerk.

In totaal zijn er 42 mensen actief aan het werk voor Decred, verdeeld over de volgende sectoren:

 • Development;
 • Ontwerp;
 • Community management;
 • Marketing;
 • Planning.

Hoe werkt Decred?

Het hybride systeem dat Decred gebruikt, combineert Proof of Work (PoW) met Proof of Stake (PoS). Elk blok in dit systeem moet eerst worden gemined voordat het door ten minste drie nodes wordt geverifieerd. De verificateurs krijgen ook een kleine vergoeding, naast dat miners natuurlijk ook een vergoeding krijgen voor het creëren van nieuwe blokken. Daar waar bij bitcoin 100% van de block reward naar de mijner gaat, wordt dit bij Decred verdeeld over meerdere partijen. De mijner ontvangt 60%, de verificateurs 30% en een speciale treasury om het project te ondersteunen krijgt 10%.

Net als Bitcoin, gebruikt Decred Proof of Work (PoW) voor het minen. Miners concurreren om wiskundige problemen op te lossen, en degene die dit het snelst doet is de winnaar. Nadat een blok klaar is, moet het dus nog door drie verschillende validators geverifieerd worden, voordat het op de blockchain kan worden gezet. Hier wordt de Proof of Stake (PoS) verificatie techniek gebruikt.

Alle eigenaars van DCR tokens kunnen aan dit verificatiemechanisme deelnemen door DCR tokens te staken. Daarvoor zul je eerst een ticket moeten kopen. Het netwerk bepaalt de kosten van deze tickets op een geautomatiseerde basis.

Het democratische bestuur van Decred

Decred heeft een stemmechanisme opgezet zodat elk lid van de community kan bepalen of er een verandering in het protocol moet worden aangebracht. Dit systeem is in twee delen opgesplitst:

 • Politeia - Dit is een systeem dat enigszins gedecentraliseerd is en het publiek laat stemmen over ideeën met een gerichte inslag. Dit zijn ofwel suggesties voor de algemene koers die het ecosysteem zou moeten nemen, of suggesties voor de Decred Treasure. Dit is een reserve die gebruikt wordt om de ontwikkeling van het ecosysteem te stimuleren.
 • Decred Change Proposals (DCP's) - Dit is ontworpen om eventuele wijzigingen in het consensus, die door Politeia-stemmingen zijn opgelegd, uit te voeren.

Een Politeia-voorstel kan bijvoorbeeld oproepen om de structuur van het netwerk te veranderen zodat deze sneller wordt. Daarna zouden DCP's kunnen opdagen en voorstellen om de consensus te wijzigen om dit te doen, totdat een DCP wint en in het netwerk wordt opgenomen.

Politeia stemmingen worden echter niet altijd door een DCP uitgevoerd; sommige hebben bijvoorbeeld betrekking op marketing, en die wijziging kan worden gedaan zonder het protocol te wijzigen.

De DCR cryptocurrency

DCR is de crypto token van Decred. Er is een totale maximale voorraad van 21 miljoen tokens vastgesteld. Dit is hetzelfde aantal als de maximale voorraad BTC voor Bitcoin.

De DCR cryptocurrency wordt voor verschillende zaken gebruikt. Zo is het mogelijk om de transactiekosten van het netwerk met DCR tokens te betalen. Deze kosten worden gebruikt om te verdelen onder de miners en validators binnen het netwerk van Decred, die bijdragen aan de validatie van transacties. DCR kan ook gebruikt worden om als validator actief te zijn. Dit betekent dat het mogelijk is om DCR te staken. Als laatste heeft DCR verschillende governance functies. Leden van de community hebben de mogelijkheid om voorstellen te doen en te stemmen met hun DCR munten.

ICO van Decred

Er werd geen ICO gebruikt om het project te introduceren. In plaats daarvan werd 8% van de totale voorraad vooraf gemined en vervolgens verdeeld. Hiervan ging 50% naar degenen die geld hebben geïnvesteerd voor de ontwikkeling van het project. De resterende 50% ging naar de ontvangers van airdrops. Het ging hier om 1,68 miljoen de 21 miljoen totale munten.

Voordelen van Decred

 • Pakt een aantal van de problemen van Bitcoin aan;
 • Een grote groep mensen draagt bij aan het project;
 • Geen ICO waar teamleden een veel te groot aandeel van de munten ontvingen;
 • Decred gebruikt een hybride Proof of Work en Proof of Stake mechanisme, wat de veiligheid van het netwerk verhoogt;
 • Het netwerk is een stuk democratischer dan dat van veel andere blockchains.

Nadelen van Decred

 • Decred is net als veel andere cryptocurrencies slechts een opslagplaats van waarde zonder daadwerkelijk bruikbare functies (zoals smart contracts) te bieden;
 • Wanneer je een ticket koopt om een validator te worden, is het mogelijk om je inzet te verliezen in 0,5% van de situaties;
 • Als je besluit een aanvraag in te dienen om validator te worden, moet je mogelijk maanden wachten voordat je aan de beurt bent;
 • De waarde van de DCR token kan dalen, waardoor het mogelijk is om veel geld te verliezen met een belegging in Decred (DCR).

Waar kun je Decred (DCR) crypto kopen?

Je kunt Decred bij alle Nederlandse crypto exchanges kopen. Wij raden je aan, wanneer je Decred in Nederland of België wilt kopen, gebruik te maken van BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Deze exchanges zijn betrouwbaar en veilig, maar hanteren ook lage gebruikskosten. Ook de Nederlands sprekende klantenservice is aantrekkelijk. Wanneer je problemen of vragen hebt, kun je per e-mail, telefoon of livechat contact opnemen met de helpdesk.

Een ander belangrijk voordeel is dat deze Nederlandse exchange betalingen met iDEAL, Bancontact, SEPA en creditcard ondersteunen. Dit betekent dat je DCR crypto met jouw favoriete betaalmethode kunt kopen.

Hoe en waar kun je DCR crypto bewaren?

Het is mogelijk om jouw DCR crypto in de wallet van de exchange te bewaren. Maar ook bieden veel externe wallets ondersteuning aan de opslag van Decred cryptomunten. Controleer voor de zekerheid even de website van de wallet die je gebruikt.

Wil je jouw DCR crypto zo veilig mogelijk bewaren? Dan kun je het beste voor een hardware wallet kiezen. Zo bieden de cold wallets van Ledger en Trezor ondersteuning aan Decred. Met het gebruik van deze wallets hoef je jezelf nooit zorgen te maken over hoe veilig jouw DCR cryptomunten zijn opgeslagen.

Opgelet: RUNE is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Decred grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu