Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Ook Crypto leenbedrijf Celsius vraagt bescherming aan

Ook Crypto leenbedrijf Celsius vraagt bescherming aan

Ook Crypto leenbedrijf Celsius vraagt bescherming aan

maandag 18 juli 2022 - door Redactie

Crypto leenbedrijf Celsius heeft op woensdag 13 juli laten weten dat het officieel een aanvraag heeft ingediend voor surseance van betaling, het zogenaamde Chapter 11.

Celsius voegt zich zo bij Voyager Digital, die enkele dagen eerder al het Chapter 11 had aangevraagd. Beide bedrijven zullen nu proberen een reorganisatie op poten te zetten om een doorstart mogelijk te maken, maar het is nog afwachten of dat wel zal lukken. Het Chapter 11 is vaak een uitstel van executie en dus de voorbode van een echt faillissement.

Celsius en Voyager Digital kan samen met 3AC toegevoegd worden aan het lijstje van bedrijven die in de huidige ‘cryptowinter’ ten onder gingen.

Geld van klanten zit vast

Vorige maand stopte Celsius met het uitbetalen van geldopnames van klanten. Als reden gaf het bedrijf de extreme marktomstandigheden aan. 

Bij de aanvraag van het Chapter 11 in New York gaf Celsius aan dat het klanten en ontleners zo’n 5,5 miljard dollar schuldig is. In totaal zijn de bezittingen momenteel 4,3 miljard dollar waard, waardoor er een gat is van zo’n 1,2 miljard dollar. De sterk dalende cryptokoersen hebben het bedrijf de das omgedaan.

Celsius zegt dat het momenteel 167 miljoen dollar aan cash bezit. Volgens Celsius-oprichter en CEO Alex Mashinsky is dit voldoende om een grote herstructurering uit te voeren. Hij verdedigt ook nog steeds de beslissing om de withdrawals stop te zetten. “Het was moeilijk maar noodzakelijk, want anders zouden zij die eerst hun geld hadden opgevraagd hun volledige inleg hebben terug gekregen, terwijl er voor de andere klanten weinig zou overblijven”, aldus nog Mashinsky.

Crypto leenbedrijven

Centraal geleide crypto leenbedrijven zoals Celsius wonnen aan populariteit tijdens de COVID-19-pandemie. Mensen die hun crypto op een dergelijke ‘spaarrekening’ zetten, konden hoge rente ontvangen. Volgens de platformen was dit allemaal veilig, maar bij een hoge rente hoort uiteraard ook een groot risico. Crypto lending is dan ook niet geschikt om je volledige vermogen in onder te brengen, maar helaas was dit wel wat sommige kleine beleggers deden.

Zolang de crypto koersen stegen, was er immers geen vuiltje aan de lucht. De leenbedrijven gingen door met het aantrekken van vers geld en leenden dit bijvoorbeeld uit aan hefboomfondsen zoals 3AC. Door de implosie van Terra / LUNA kwam deze laatste in de problemen waardoor honderden miljoenen dollars aan leningen niet konden worden terugbetaald. Zo begonnen de domino’s te vallen en kwamen steeds meer crypto platformen met lending activiteiten in de problemen terecht. Naast Celsius en Voyager heeft onder meer Vauld, een leenbedrijf uit Singapore, de uitbetalingen recentelijk stopgezet.

Schulden Celsius

Celsius heeft in een verklaring aangegeven dat het geen toestemming aan de rechtbank heeft gevraagd om klanten terug te betalen. Wel wil het werknemers blijven uitbetalen. 

Het bedrijf heeft meer dan 100.000 schuldeisers. Zowel klanten als andere bedrijven vallen hieronder. De grootste schuld van Celsius staat open bij het Pharos Fund, operatief vanuit de Kaaimaneilanden. Dit betreft een bedrag van 81 miljoen dollar. 

Celsius was voorheen een van de grootste leenbedrijven binnen de crypto-wereld. Het had op zijn top zo’n 12 miljard dollar aan activa, waarvan zo’n 8 miljard dollar was uitgeleend. In juni van dit jaar had het bedrijf nog zo’n 1,7 miljoen klanten.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu