Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Celsius is de volgende domino die valt

Celsius is de volgende domino die valt

Celsius is de volgende domino die valt

maandag 13 juni 2022 - door Redactie

Het populaire crypto lending platform Celsius staat onder druk en gaat ten onder.

In elke crypto winter gaan grote scams onderuit of storten bouwvallige projecten in. Denk maar aan de ondergang van het ponzi scheme Bitconnect in 2018 of meer recent de implosie van Terra / LUNA / UST. Vandaag lijkt Celsius aan de beurt te zijn.

De CEL token ging fors onderuit nadat het bedrijf bekend maakte dat het withdrawals, swaps en transfers zou pauzeren. Dit betekent uiteraard dat het geld van klanten nu vast zit in het platform. Het zou gaan over zo'n 12 miljard dollar aan cryptomunten. Celsius zegt zelf dat het deze stappen onderneemt om de liquiditeit te kunnen stabiliseren en om de assets van klanten te beschermen.

No free lunch

Celsius is een populair CeFi platform (Centralized Finance) omdat het stevige rendementen geeft als je jouw cryptomunten daar parkeert. Zo'n 1,7 miljoen mensen maken gebruik van de dienst en krijgen 10% tot soms wel 30% rente uitgekeerd. Zoals we steeds benadrukken gaat een hoog rendement ook gepaard met een hoog risico. De hoge rentebetalingen mag je in dit geval beschouwen als een vergoeding voor het risico dat je jouw geld mogelijk niet zal terugzien. Ook al afficheert het bedrijf dat je geen risico loopt, wanneer er rendementen van 10% of meer worden beloofd dan kan je er gif op innemen dat de minste storm voor grote problemen kan zorgen. Een aanhoudende daling van de crypto koersen blijkt het business model nu onleefbaar te maken.

Liquiditeitsproblemen

Celsius heeft liquiditeitsproblemen en kan mensen hun inleg niet terugbetalen. Er zijn meerdere oorzaken die verklaren waarom het bedrijf nu een gebrek aan cash heeft.

Verliezen door hacks en crashes

Celsius zet de aangetrokken fondsen zelf aan het werk en neemt hier grote risico's mee. Zo werden er enorme verliezen geboekt door ondermeer de LUNA ondergang en de hacks bij Stakehound en Badgerdao. Bij deze laatste twee zouden ze respectievelijk 70 miljoen dollar en 50 miljoen dollar zijn kwijtgespeeld. Celsius is mogelijk ook betrokken bij andere recente hacks, maar het bedrijf is hier niet transparant over.

Fondsen bevroren of illiquide

Celsius heeft een groot deel van zijn ETH vastgezet in het nieuwe ETH 2.0 smart contract, waar staking rewards te verdienen zijn. Zolang er geen merge is van het huidige Ethereum met het nieuwe proof of stake chain, blijven deze fondsen vast zitten. Volgens waarnemers zou Celsius meer dan 70% van zijn ETH balans op deze manier vastgezet hebben. De merge die steeds vertraging oploopt brengt Celsius dus in de problemen omdat ze deze ETH simpelweg niet kunnen verkopen en omzetten in liquide middelen.

Veel withdrawals

De ondergang van UST heeft veel crypto beleggers doen inzien welke risico's ze lopen door hun geld aan te houden in stablecoins en uit te lenen aan hippe platformen of projecten die hoge rendementen beloven. Hierdoor zijn er tijdens de laatste weken veel mensen geweest die hun geld van Celsius hebben weggehaald. Dat blijkt nu te ontaarden in een ware bankrun, waardoor Celsius de withdrawals moet bevriezen in een poging om overeind te blijven.

Celsius probeert nu zijn investeringen te verkopen en net zoals bij de ondergang van LUNA zorgt dat voor grote druk op de gehele cryptomarkt. Mogelijk zorgt dit nog voor een domino-effect bij andere partijen die met teveel leverage in de cryptomarkt zitten.

Schimmige reputatie

Ondanks het hippe imago had Celsius al lang een schimmige reputatie bij iedereen die de moeite deed om wat dieper te graven. 

Celsius CEO Alex Mashinsky zou zijn verleden opgepoetst hebben en er werden diverse claims gemaakt die niet waar bleken te zijn. Mashinsky zou zogezegd de uitvinder geweest zijn van VOIP (Voice Over IP) maar daar bleek niets van waar te zijn.

Eind november 2021 werd Celsius CFO Yaron Shalem gearresteerd in Israel op verdenking van witwassen en fraude. Spilfiguur in dat oplichtingsdossier is Moshe Hogeg, die in de begindagen ook adviseur was bij Celsius. En Celsius CEO Alex Mashinsky was in het verleden op zijn beurt een adviseur bij één van de scams van Hogeg. Dat zou toch de wenkbrauwen moeten doen fronsen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu