Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is crypto lending en waarom zou je cryptocurrency lenen of uitlenen?

Wat is crypto lending en waarom zou je cryptocurrency lenen of uitlenen?

Wat is crypto lending en waarom zou je cryptocurrency lenen of uitlenen?

donderdag 12 mei 2022 - door Redactie

Het uitlenen van crypto is tijdens de bull run razend populair geworden. Het is echter niet zonder risico.

Geld kun je op verschillende manieren lenen. Zo zou je een informele lening (ook wel onderhandse lening genoemd) bij vrienden of familie kunnen aangaan, wanneer je net niet genoeg geld bij je hebt. Het is ook mogelijk om een officiële lening bij de bank aan te gaan. Dat zou je kunnen doen in de vorm van een hypotheek, waar een huis als onderpand wordt ingezet. Op deze manier kun jij jouw kredietwaardigheid garanderen.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om geld in de vorm van crypto te lenen. Dat doe je bij daarvoor ontwikkelde crypto lending platforms. We noemen dit crypto lending and borrowing.

Crypto lending is een onderdeel van yield farming. Dat is een manier om rente te genereren over cryptocurrencies die je in bezit hebt. Staking is ook een onderdeel van yield farming. Vaak spreken mensen over staking wanneer ze crypto lending bedoelen. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee begrippen.

Bij staking zet je jouw coins vast op een node om een blockchain netwerk te beveiligen en om nieuwe blocks te maken. In ruil krijg je periodiek nieuwe coins uitgekeerd. Bij lending geef je toestemming om jouw cryptomunten uit te lenen. Een lening brengt uiteraard rente op, maar je loopt het risico dat de ontlener niet kan terug betalen.


Welke opbrengsten genereert lending en staking?

Wil je jouw coins 'vastzetten' en opbrengsten genereren? Dat kan via staking en lending.

Op 26/12/2023 zien we de volgende staking rewards bij Bitvavo: Axie Infinity 15%, Celestia 14%, Livepeer 10%, Phala Network 10%, Cosmos 8%, Kusama 7%, Casper 7%, Solana 5,50%, Near Protocol 5%, LTO Network 5%, Ethereum 3,20%, ICON 3%,...

De lending opbrengsten bij Bitvavo: USD Coin 5,10%, Tether 5,10%, Arbitrum 2%, Litecoin 0,75%,...


Wees voorzichtig: in de crypto winter van 2022 zijn veel lending partijen in de problemen gekomen doordat ze teveel geld geleend hadden aan anderen. Lees meer over de grote risico's van lending en 'off-chain staking'.

We bespreken hierna de voordelen en gevaren van crypto lending en borrowing.

Wat is crypto lending and borrowing?

Crypto lending is het uitlenen van crypto, terwijl crypto borrowing het zelf lenen van cryptomunten betekent. Er zijn verschillende crypto lending platforms waar kredietverstrekkers (iemand die crypto uitleent) aan kredietnemers (iemand die crypto leent) aan elkaar gekoppeld worden.

Collateralized lending

We spreken over collateralized lending wanneer je een onderpand moet inzetten om de lening aan te gaan. Zo weet de kredietverstrekker dat je jouw lening kunt terugbetalen. Het is namelijk lastig om er op de blockchain achter te komen of iemand wel kredietwaardig genoeg is.

De blockchain is volledig gedecentraliseerd. Er zijn geen centrale instanties die informatie over kredietwaardigheid kunnen aanleveren. Ook is het lastig om de identiteit van gebruikers te bepalen. Gelukkig komen er steeds meer oplossingen die dat mogelijk maken.

Bij een collateralized loan zul je de onderpand moeten inzetten door cryptocurrency vast te zetten in een smart contract. Zodra jij jouw lening hebt terugbetaald, wordt het onderpand vrijgegeven en naar jouw wallet adres verstuurd.

Undercollateralized lending

Steeds meer protocollen bieden een oplossing voor het probleem rondom kredietwaardigheid. Hierdoor is het mogelijk om leningen aan te gaan waar je geen of een lager onderpand hoeft in te zetten. We noemen dit undercollateralized lending.

Het voordeel van undercollateralized lending is dat het ook voor mensen zonder een groot budget mogelijk is crypto te lenen. Bij collateralized lending kun je alleen crypto lenen wanneer je in bezit bent van cryptocurrency met dezelfde waarde.

Het nadeel voor de ontlener is uiteraard dat er minder zekerheid is dat de lening wel zal terugbetaald worden. De ontlener loopt hier dus een groter risico.

Waarom zou je cryptocurrency uitlenen?

Wanneer jij besluit geld uit te lenen op een daarvoor ingericht platform, ontvang je rente over het bedrag dat je uitleent. Deze rente wordt betaald door de kredietnemer. Aangezien de rentes soms hoog uit kunnen vallen, is crypto lending een ontzettend populaire manier om een rendement over je crypto bezit te verdienen.

Tegenover het hoge rendement staat uiteraard ook een groot risico.

Risico’s van crypto lending

Ondanks dat kredietnemers een onderpand moeten inzetten, zou je nog steeds geld kunnen verliezen door crypto lending. Dit komt doordat lending volledig op een smart contract plaatsvindt. Deze zijn volledig geautomatiseerd en er kan altijd iets misgaan. Het is daarom belangrijk om jezelf bewust te zijn over dit risico, voordat je besluit crypto uit te lenen.

Er kan dus een veiligheidslek optreden in het smart contract of het platform waarop je jouw coins hebt uitgeleend. In dat geval kunnen hackers er in slagen om alle coins te stelen, waardoor jouw investering in rook opgaat.

Een ander groot risico is de cryptomunt waarin je de lening laat uitvoeren. Zopas is nog UST de koppeling met de dollar verloren en deze 'stablecoin' was populair in dergelijke DeFi projecten. Het is dus nog maar de vraag of je zal terugkrijgen wat je hebt ingelegd.

Deze risico's zouden duidelijk moeten maken dat het een slecht idee is om een groot deel van jouw crypto wallet uit te lenen. De hoge rentepercentages die je kan opstrijken zijn een vergoeding voor het hoge risico dat je loopt. 

Waarom zou je crypto lenen?

Je vraagt jezelf misschien af waarom je crypto zou lenen. Een terechte vraag, die nog meer tot zijn recht komt wanneer je een onderpand in moet zetten. Toch zijn er verschillende redenen te bedenken waarom mensen crypto willen lenen.

De meeste crypto traders lenen crypto omdat ze andere cryptocurrencies willen kopen, maar hun huidige posities liever niet willen opgeven. Dat zul je waarschijnlijk beter begrijpen aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld van crypto borrowing

Stel dat je cryptomunt A hebt gekocht voor 10 euro. Jouw verwachting is dat de waarde over 2 jaar zo’n 40 euro bedraagt. Op hetzelfde moment onderzoek je cryptomunt B, en besluit dat je hier graag in wilt investeren. Je hebt echter geen geld meer. Je zou cryptomunt A kunnen vastzetten in een lending protocol. Je ontvangt 10 euro waarmee je cryptomunt B kunt kopen. Zodra je een positief rendement op cryptomunt B hebt behaald betaal je de lening af, waarna cryptomunt A naar jouw wallet wordt teruggestuurd.

Deze manier van handelen zorgt ervoor dat je meerdere posities kunt openen zonder andere posities te hoeven sluiten. Crypto traders hebben hierdoor veel meer mogelijkheden op het gebied van trading.

Risico’s van crypto borrowing

Crypto borrowing is niet zonder risico. Op het moment dat jij jouw lening niet op tijd kunt afbetalen, verlies je de cryptocurrencies die je als onderpand hebt ingezet. Mocht je de cryptocurrencies die je hebt geleend ook nog eens verliezen door een verkeerde trade, zou dat een dubbel verlies kunnen betekenen. Een groter probleem doet zich voor wanneer ook de waarde van het onderpand gekelderd is. In dat geval zal dat niet meer voldoen om de lening af te lossen, waardoor je erg grote verliezen zal maken.

Een bekend voorbeeld van deze strategie vinden we bij Michael Saylor van MicroStrategy. Om nog meer bitcoin te kunnen kopen, heeft hij een groot deel van zijn bitcoin in pand gegeven voor een lening. Hierdoor kon hij nog extra bitcoin bijkopen. Deze strategie is uiteraard bijzonder risicovol wanneer de markt in vrije val is.

Voor doorsnee crypto beleggers is crypto borrowing sterk af te raden. Wanneer de boel fout gaat zullen de verliezen zich snel opstapelen.

Conclusie

Crypto lending is het uitlenen van cryptocurrency. Wanneer je crypto uitleent, ontvang je een rente over het aantal cryptomunten dat je in een protocol vastzet. We noemen dit ook wel yield farming. 

Tegenover de hoge rente staat ook een hoog risico. De ontlener kan misschien niet terug betalen, de cryptomunt waarin de transactie werd aangegaan kan crashen of het platform of smart contract kan aangevallen worden.

Crypto borrowing is het lenen van geld. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je crypto zou lenen wanneer je een onderpand moet inzetten. De voornaamste reden is dat veel crypto handelaren met extra geld willen kunnen handelen, zonder daarvoor hun huidige posities op te geven. Ook dit is niet zonder gevaar: als het misloopt, is de waarde van jouw onderpand misschien niet meer voldoende om de lening af te lossen.

Steeds meer nieuwe protocollen maken het mogelijk dat je crypto kunt lenen zonder volledig onderpand. Dit soort leningen heten undercolletarlized loans.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu