Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Chainlink (LINK)?

Wat is Chainlink (LINK)?

Wat is Chainlink (LINK)?

maandag 14 februari 2022 - door Matt

Chainlink is een blockchain oracle dat zorgt voor de aanlevering van data aan smart contracts. De oprichters van Chainlink vinden dat smart contracts zo toegankelijk mogelijk moeten zijn.


Dat kan bereikt worden door het makkelijk te maken om traditionele applicaties naar de blockchain te verplaatsen.

We leggen je in dit artikel uit wat Chainlink is en hoe ze ervoor zorgen dat smart contracts zo makkelijk mogelijk gebruikt kunnen worden. Ook leggen we je uit waar je de LINK-cryptocurrency het best kunt kopen en bewaren.

Wat is Chainlink (LINK)?

Chainlink is een platform dat zich richt op betere ondersteuning van smart contracts. Dit is natuurlijk niks nieuws, omdat er meer blockchains zijn die ondersteuning aan smart contracts bieden, zoals Ethereum en Cardano. Toch richt Chainlink zichzelf net op een ander aspect.

Het team achter Chainlink wil er echter voor zorgen dat smart contracts zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen. Dat begint door te zorgen voor de aanlevering van data die door smart contracts gebruikt kan worden.

Met Chainlink hebben ontwikkelaars toegang tot complexe functies, zoals data feeds, web API’s en traditionele bankgegevens. Dit zorgt ervoor dat traditionele systemen, zoals webservers, ook gebruik kunnen maken van smart contracts. Dit moet zorgen voor een snellere adoptie van smart contracts, en dus ook de blockchain-technologie.

Door wie is Chainlink opgericht?

SmartContract is het bedrijf dat Chainlink in 2017 heeft opgericht. Dit bedrijf werd opgericht en geleid door Sergey Nazarov en Steve Ellis. Dit doen ze niet alleen, want het team achter Chainlink bestaat uit meer dan 10 mensen. Ook worden Sergey en Steve geholpen door een team van 6 ervaren adviseurs.

Hoe werkt Chainlink?

Met Chainlink zou het voor bedrijven makkelijker moeten zijn om gebruik te maken van de blockchain-technologie. Ze hoeven niet hun hele systeem om te gooien om van een aantal blockchain-functionaliteiten gebruik te maken.

Chainlink Node Operators

Het netwerk van Chainlink bestaat uit speciale Node Operators. Dit zijn nodes die zorgen voor de aanlevering van data en API’s. In ruil hiervoor krijgen ze LINK-tokens. De Node Operators zorgen dus voor de verwerking van smart contracts, en de applicaties die op de smart contracts draaien. Bedrijven kunnen zelf vrij simpel een eigen Node Operator opzetten voor het aanleveren van data aan hun eigen smart contract.

Oracle

Een oracle is een technologie die zorgt voor de aanlevering van data. Oracles worden niet alleen voor blockchains gebruikt. Ook bij traditionele ICT-systemen zal er data aangeleverd moeten worden. Zo is een contactformulier op een website ook een bepaalde vorm van een oracle.

Het aanleveren van data aan blockchain-applicaties is echter een stuk lastiger dan je in eerste instantie zou denken. Dit komt doordat de blockchain bestaat uit een decentraal netwerk van nodes.

Bij een centrale applicatie kan de organisatie achter de applicatie bepaalde data controleren. Stel dat jij informatie wil toevoegen aan een artikel op Wikipedia, wordt deze informatie eerst gecontroleerd door iemand die voor Wikipedia werkt, alvorens deze wordt gepubliceerd.

Een dApp draait echter op de blockchain, wat betekent dat er geen centrale partij is die de data kan controleren. Dit betekent dat dApps blindelings moeten vertrouwen op de data die ze aangeleverd krijgen.

Chainlink zorgt ervoor dat smart contracts worden voorzien van betrouwbare data. Dit maakt Chainlink dus een oracle.

Ethereum

Chainlink is een applicatie die op de blockchain van Ethereum draait. Dit betekent dat smart contracts op Ethereum gebruik kunnen maken van de functionaliteiten die Chainlink te bieden heeft.

Ethereum is de meest gebruikte blockchain voor de ontwikkeling en ondersteuning van smart contracts. Dit betekent dat een groot aantal ontwikkelaars gebruik kan maken van Chainlink, wat de waarde van de LINK-cryptocurrency ten goede zou kunnen komen.

LINK-cryptocurrency

Chainlink heeft een eigen cryptocurrency, genaamd LINK. Deze cryptocurrency kan gebruikt worden op het platform van Chainlink. Zo kunnen gebruikers de Node Operators betalen door middel van LINK-munten. Dit betekent dat Node Operators dus ook uitbetaald worden met LINK-coins.

Deze Node Operators kunnen pas aan de slag met hun werk zodra ze een stake hebben ingezet. Het consensus mechanisme dat door Chainlink wordt gebruikt, is namelijk gebaseerd op Proof of Stake. Des te meer LINK-munten de Node Operators hebben vastgezet, des te groter de kans dat ze nieuwe blokken mogen toevoegen aan de blockchain.

LINK wordt daarnaast ook gebruikt als investering. Veel crypto traders hebben vertrouwen in de werking en toekomst van Chainlink. Zij besloten daarom hun vermogen in LINK te stoppen, en hopen dat de waarde van deze cryptocurrency in de toekomst zal stijgen, om het token vervolgens voor een hogere prijs te kunnen verkopen.

In totaal zullen er 1 miljard LINK-tokens in omloop zijn. Op moment van schrijven, februari 2022, zijn er 470 miljoen tokens in omloop. Dit is 47% van het totale aantal tokens. LINK maakt gebruik van het ERC677-tokenstandaard. Dit is gebaseerd op het protocol van Ethereum.

Waar kun je LINK kopen?

Je kunt zelf ook besluiten om LINK-munten te kopen. Dat doe je op een crypto exchange, waarvan er een groot aantal zijn. Je zult dus moeten weten op welke crypto exchange je het best LINK-tokens kunt kopen.

Wij raden je aan om gebruik te maken van Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester. Dit zijn alle drie Nederlandse crypto exchanges, wat onder andere betekent dat ze onder toezicht staan van Nederlandse instanties (AFM en DNB).

Bitcoin Meester, Litebit, Bitvavo en Coinmerce zijn veilige crypto exchanges waar je LINK kunt kopen met iDeal, creditcard, Bancontact, PayPal of SEPA. De transactiekosten voor deze crypto exchanges zijn vrij laag vergeleken met andere (buitenlandse) crypto exchanges.

In welke wallet kun je LINK bewaren?

Chainlink is een crypto project dat al vrij lange tijd bekend is. Dit betekent dat de LINK-cryptocurrency dan ook in vrijwel iedere crypto wallet bewaard kan worden. Wanneer je LINK koopt bij Bitvavo, Litebit, Coinmerce of Bitcoin Meester, kun je de cryptomunt direct in de wallet van de exchange bewaren. Deze wallets zijn veilig, zolang je je eigen account goed beveiligd. Dit kun je doen met een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie (2FA).

Het is ook mogelijk om LINK te bewaren in de hardware wallets van Ledger en Trezor. De wallets die door deze fabrikanten zijn uitgegeven bieden namelijk ondersteuning voor Chainlink.

Een hardware wallet wordt gezien als een van de veiligste manieren voor de opslag van cryptocurrency. Ook hier geldt dat je zelf moet zorgen voor de extra veiligheid. Raak de wallet en seed phrase bijvoorbeeld nooit kwijt, omdat anderen de cryptomunten dan nog steeds kunnen stelen.

Conclusie

Chainlink is een blockchain oracle die zorgt voor de aanlevering van data aan smart contracts. Deze smart contracts draaien op Ethereum. Dit is de meest gebruikte blockchain voor de ontwikkeling en ondersteuning van smart contracts/dApps.

Door Chainlink moet het makkelijker worden om gebruik te maken van smart contracts. Bedrijven kunnen gebruik maken van Node Operators om data aangeleverd te krijgen, of besluiten om zelf een Node Operator op te zetten. Hiermee kunnen ze niet alleen data leveren, maar hebben ze ook de mogelijkheid geld te verdienen in de vorm van LINK-tokens.

LINK is de cryptocurrency van Chainlink, en wordt niet alleen gebruikt voor de betaling van Node Operators. Veel crypto traders geloven namelijk in de werking en toekomst van Chainlink, en besluiten in LINK te investeren. Je kunt dit zelf ook doen door LINK  te kopen bij Bitvavo, LitebitCoinmerce of Bitcoin Meester. Deze crypto exchanges zijn gevestigd in Nederland en bieden hoge mate van veiligheid.

LINK is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Chainlink grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu