Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Instituties kopen liever bitcoin dan goud als hedge tegen inflatie

Instituties kopen liever bitcoin dan goud als hedge tegen inflatie

Instituties kopen liever bitcoin dan goud als hedge tegen inflatie

vrijdag 08 oktober 2021 - door Redactie

Volgens JP Morgan is de stijging van bitcoin tijdens de afgelopen dagen voor een stuk te wijten aan institutionele beleggers die bescherming zoeken tegen inflatie.

We zien al een tijdje aantrekkende inflatie door ondermeer de snelle heropleving van de economie na de COVID-19 pandemie, toeleveringskanalen die niet kunnen volgen en centrale banken die massaal geld printen. Regelmatig hoor je wel nieuws van prijzen die op nauwelijks enkele maanden tijd enorm gestegen zijn. Denk aan de tarieven voor vrachtverkeer met tankers of de gasprijzen die door het dak gaan.

Ook in de markt is er steeds meer vrees voor blijvende inflatie, hoewel de centrale banken al lang het liedje afspelen van 'transitory inflation': tijdelijk hogere inflatie omdat de vraag veel sneller hersteld is dan het aanbod. Institutionele beleggers maken zich volgens JP Morgan toch wat meer zorgen en zoeken daarom naar instrumenten om zich in te dekken tegen inflatie. Waar deze grote beleggers vroeger naar goud trokken als veilige haven, zijn er steeds meer grote partijen die ook bitcoin in overweging nemen.

Volgens JP Morgan zijn er nog twee elementen die de nieuwe vraag naar bitcoins verklaren. Ten eerste zijn er berichten gekomen uit de VS dat beleidsmakers bitcoin niet zouden verbieden en dus het voorbeeld van China niet zullen volgen. Ten tweede is het Lightning network, de tweede laag op het bitcoin protocol die snelle en haast gratis betalingen mogelijk maakt, aan een steile opmars begonnen. Dat komt vooral omdat El Salvador bitcoin recent als wettelijk betaalmiddel invoerde. Daarnaast rolde Twitter twee weken geleden ook de functie uit om bitcoin fooien te ontvangen, die ook via Lightning verzonden kunnen worden.

Andere waarnemers blijven er op wijzen dat de bitcoin koers aan het stijgen is omdat er gespeculeerd wordt op de goedkeuring van de eerste Amerikaanse bitcoin ETF.

Zelf bitcoin kopen?

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu