Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Twitter rolt bitcoin betalingen uit

Twitter rolt bitcoin betalingen uit

Twitter rolt bitcoin betalingen uit

donderdag 23 september 2021 - door Redactie

Gebruikers van Twitter kunnen vanaf vandaag fooien geven aan andere gebruikers. De betalingen verlopen over het Lighting netwerk, de tweede laag die op de bitcoin blockchain is gebouwd.

Twitter lanceerde enkele maanden geleden al een 'tipping' mogelijkheid, waarbij je andere mensen een fooi kan geven via de zogenaamde Tip Jar. Deze betalingen liepen dan bijvoorbeeld over Paypal of Square. Maar vanaf vandaag zijn ook cryptocurrency betalingen mogelijk over het bitcoin Lightning netwerk. 

Topman Jack Mallers van Strike demonstreert in deze video hoe dergelijke betalingen verlopen.

Jack Mallers verstuurt een fooi vanuit Chicago naar iemand in Salvador, door gebruik te maken van de Muun wallet. "Je neemt één van de grootste sociale netwerken ter wereld en combineert dit met het beste globale en open monetaire netwerk en Twitter wordt één van de beste betaaldiensten ter wereld", aldus Mallers. Hij verwijst in deze video ook naar remittance betalingen versturen en vraagt zich af waarom iemand nog Western Union zou gebruiken.

Lightning network

Betalingen op de bitcoin blockchain zijn traag en duur. Om de tien minuten wordt er een block gemijnd en de transactiekosten kunnen erg oplopen. Daarom werd er een tweede laag gebouwd voor off-chain transacties, waarbij de settlement op de blockchain wordt uitgesteld naar een later moment. 

Praktisch gezien zou je dit kunnen vergelijken met een prepaid creditcard. Je zet wat bitcoin in jouw wallet die Lightning ondersteunt, zoals bijvoorbeeld de Muun wallet. Vervolgens kan je met dit saldo allerlei betalingen gaan uitvoeren over het Lightning netwerk, waarbij er geen of amper transactiekosten worden aangerekend. Deze transacties worden ook op nauwelijks enkele seconden uitgevoerd.

Soms wordt ook de vergelijking gemaakt met een avond gaan drinken in een bar. Bij de start laat je de ober jouw rekening openen, waardoor je telkens opnieuw drankjes kan bestellen zonder te betalen. Alleen op het einde van de avond spreek je met de ober af om de rekening te maken en de betaling uit te voeren. 

Technisch gezien maak je met een Lightning node een verbinding met iemand anders en op dit kanaal kunnen kleine betalingen verstuurd worden. Je kan bijvoorbeeld 0.1 BTC langs jouw kant op het kanaal zetten. Je kan vervolgens betalingen sturen naar de tegenpartij, maar deze kan ook betalingen in jouw richting sturen. Wanneer één van beide partijen dit kanaal wil stoppen, zal op dat moment de settlement plaatsvinden. Er wordt dan gekeken hoeveel bitcoin zich langs jouw kant en de kant van de tegenpartij bevinden. In de bitcoin blockchain wordt vervolgens een transactie geschreven waardoor het juiste eindsaldo op beide adressen vastgelegd wordt. 

De kracht van Lightning zit in het feit dat je via jouw node meerdere kanalen kan openen, maar dat je deze kanalen ook kan openstellen voor andere gebruikers. Je hebt misschien een kanaal met Jan, die op zijn beurt een kanaal met Sarah heeft. Op die manier kan je ook via Lightning een betaling naar Sarah versturen. Zo wordt er al snel een wereldwijd netwerk beschikbaar gemaakt waarlangs betalingen supersnel kunnen plaatsvinden.

In de praktijk zullen de meeste gebruikers echter een app als Muun gebruiken om toegang te krijgen tot dergelijke snelle betalingen. Een eigen node is dan ook niet nodig.

Bitcoin koers in euro

Grafiek van TwitterGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu