Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin legaal betaalmiddel in El Salvador

Bitcoin legaal betaalmiddel in El Salvador

Bitcoin legaal betaalmiddel in El Salvador

zondag 06 juni 2021 - door Redactie

Het succes van de app Strike zet de president van El Salvador er toe aan om bitcoin als legaal betaalmiddel in te voeren.

Nayib Bukele, de president van El Salvador, kondigde tijdens de Bitcoin 2021 conferentie in Miami aan dat hij een voorstel naar het congres stuurt om bitcoin te aanvaarden als wettelijk betaalmiddel. Hij deed dit via een vooraf opgenomen video, die tijdens de presentatie van Jack Mallers van Strike werd afgespeeld.

Revolutionaire betalingsapp Strike 

Strike is een nieuwe betalingsapp die zo'n 20.000 nieuwe signups per dag krijgt in El Salvador. Daar is een eenvoudige reden voor. Zo'n 70% van de bevolking beschikt er niet over een bankrekening, terwijl de economie voor zo'n 20% afhankelijk is van het geld dat migranten naar huis sturen. Een typisch voorbeeld is een inwoner die in de VS gaat werken en via een dienst als Western Union geld naar zijn familieleden overmaakt. Daar is echter een hele tijdsinvestering en een hoge kost aan verbonden. Eerst moet er in de VS op een Western Union punt de transactie opgestart worden, waarbij vaak een fee van 10% tot zelfs 20% wordt aangerekend. Daarna moet het geld in El Salvador opnieuw in een Western Union kantoor worden opgehaald. Heel wat inwoners van El Salvador moeten daarvoor uren op de bus zitten om zo'n kantoor te bereiken. Daar pikken ze het geld op, om vervolgens weer uren te reizen om terug thuis te geraken. Tenminste, als ze bij het verlaten van het kantoor niet overvallen worden door bendes die de regio rond dergelijke Western Union kantoren teisteren.

Razendsnel betalingen via Lightning network, een second layer toepassing

De Strike app lost al deze problemen op door gebruik te maken van de bitcoin blockchain en het Lightning netwerk, een tweede laag die bovenop bitcoin werd gebouwd. Gebruikers installeren de app en kunnen vervolgens geld overmaken naar een andere gebruiker, waar ook ter wereld. Dat geld arriveert razendsnel en tegen haast geen kosten bij zijn bestemmeling. Iedereen met een smartphone kan zo dus geld ontvangen uit het buitenland, terwijl met dezelfde app ook kan betaald worden in lokale winkels. Voor mensen die geen toegang hebben tot het banksysteem is dit dan ook erg revolutionair.

Jack Mallers legde in een Medium post reeds uit wat er achter de schermen gebeurd wanneer een Amerikaan 1.000 dollar naar iemand in Berlijn verstuurt. Eerst wordt deze 1.000 dollar van de verzender omgezet in bitcoin, die via Lightning wordt verzonden naar de Strike infrastructuur in Europa. Daar wordt de bitcoin betaling in euro omgezet en bijgeschreven op de account van de ontvanger. Het hele proces neemt minder dan 1 seconde in beslag en is daardoor vaak zelfs goedkoper dan dollars in euro's omwisselen op de wisselmarkt. En gezien bitcoin en Lightning 24 op 7 actief zijn, kan zulk een transactie op gelijk welk moment worden uitgevoerd.

Gebruikers van de app kunnen dus werken met dollars, euro's of rechtstreeks in bitcoin. Via de app kunnen mensen ook bitcoins kopen. Als het wetsvoorstel van de president wordt aanvaard, dan zal El Salvador het eerste land ter wereld zijn waarin bitcoin officieel is erkend als betalingsmiddel.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu