Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Augur en de REP cryptocurrency?

Wat is Augur en de REP cryptocurrency?

Wat is Augur en de REP cryptocurrency?

zaterdag 11 september 2021 - door Matt

Hou jij ervan om een gokje te wagen? Dan zou je gebruik kunnen maken van het Augur (REP). Hier kun je wedden op weddenschappen die andere gebruikers hebben aangemaakt, of juist zelf een weddenschap maken waar andere gebruikers aan mee kunnen doen.


Het kan een leuke manier zijn om geld te verdienen met cryptocurrency.

We leggen je in dit artikel uit wat het Augur-project is, hoe het werk en vertellen je meer over het REP-token. Zo weet je na het lezen van dit artikel alles dat je zou moeten weten over Augur.

Wat is Augur (REP)?

Je kent vast en zeker wel een aantal websites waar je geld kunt inzetten voor een weddenschap. Denk bijvoorbeeld aan Toto, waar je kunt wedden op wie een voetbalwedstrijd zal winnen, met welke score dat gebeurt, wie de goals scoren, etc. Op het moment dat je het goed hebt, ontvang je winst.

Augur is in feite hetzelfde. Het is een gedecentraliseerde voorspellingsmarkt die op de blockchain van Ethereum draait. Je kunt op de website van Augur geld inzetten op een weddenschap, of ervoor kiezen om zelf een weddenschap op te zetten. Zo’n weddenschap kan door iedereen worden gemaakt, en het onderwerp is ook zelf te verzinnen.

Zo kan iemand bijvoorbeeld een weddenschap opzetten voor de komende Klassieker; gaat Ajax of Feyenoord winnen? Of kan er een weddenschap opgezet worden voor de eerstvolgende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Wanneer je de maker van een weddenschap bent, zul je zelf voor de financiering en liquiditeit moeten zorgen. Dat betekent dat het opzetten van een weddenschap direct gezien altijd kosten met zich meebrengt. Toch kun je ook geld verdienen met het opzetten van een weddenschap. Wanneer iemand mee wil doen, zal hij transactiekosten moeten betalen. De maker van de weddenschap ontvangt een percentage van de vergoedingen die deelnemers betalen.

Doorverkopen van een keuze

Het is ook mogelijk om, wanneer je meedoet aan een weddenschap, jouw keuze door te verkopen om er zo geld mee te verdienen. Stel dat je meedoet aan een weddenschap voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord. Voordat de wedstrijd begint, kost het 20 euro om op Ajax of Feyenoord te wedden.

Tijdens te wedstrijd komt Ajax op een 3-0 voorsprong, waardoor de kans groot is dat Ajax de wedstrijd wint wanneer de wedstrijd de 80e minuut nadert. Er zal dus ook veel meer vraag zijn naar de keuze ‘Ajax’ voor deze weddenschap. Daarom kun je jouw keuze doorverkopen aan andere gebruikers voor bijvoorbeeld 60 euro. Je hebt in dat geval dus 40 euro winst gemaakt, zonder dat je daadwerkelijk de weddenschap hebt gewonnen: je bent namelijk al uitgestapt voordat de wedstrijd ten einde was.

Uitslagen verifiëren door middel van Wisdom of Crowds

Je zult je misschien afvragen hoe Augur erachter komt wat de uitslag van een weddenschap is. De blockchain staat immers los van het internet, en het is niet zomaar mogelijk om informatie van het internet af te halen en naar de blockchain over te zetten. Daar zou een speciale oracle voor gemaakt moeten worden.

Augur vertrouwt hierbij op de kracht van de gebruikers van het platform. Zij zijn namelijk in bezit van het REP-token, waarmee ze uitslagen van weddenschappen kunnen verifiëren. Nadat een evenement heeft plaatsgevonden, zullen de gebruikers door middel van het REP-token aangeven wat de uitslag is geworden.

Hierdoor wordt de uitslag dus niet door een centrale autoriteit beoordeeld, maar door de gemeenschap. Op deze manier is Augur dus nog een stapje meer gedecentraliseerd dan andere applicaties die op blockchains draaien en gebruik maken van oracles om uitslagen te bevestigen.

Deze manier noemen we ook wel de Wisdom of Crowds. Het betekent dat het antwoord van een vraagstuk wordt gebaseerd op wat het grootste gedeelte van een groep mensen vindt. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het antwoord van een grote groep mensen vaker klopt dan wanneer het door slechts één deskundige uitgesproken. Dit is overigens geen nieuw fenomeen, want Wisdom of Crowds wordt al veel langer gebruikt voor bepaalde situaties.

Echter, het is wel nieuw dat dit model wordt gebruikt voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) die op de blockchain draaien. Normaliter werd er altijd gebruik gemaakt van een oracle die de informatie van het internet af haalt. Het probleem is dat de applicatie hierdoor een stuk meer gecentraliseerd is dan de meeste mensen zouden willen. Het draait bij blockchain namelijk om de decentralisatie.

Het REP-token

Augur is geen nieuw project, aangezien het al in 2014 is bedacht door Jack Peterson en Joey Krug. Echter, het duurde wel even voordat het project ook daadwerkelijk was gerealiseerd op de blockchain. De eerste versie (alpha) werd namelijk op het testnet van Ethereum gelanceerd in 2015, waarna de tweede versie (beta) in 2016 werd gelanceerd.

Zoals we net al zeiden, wordt het REP-token gebruikt om de uitslag van een weddenschap te kunnen bepalen. Hiervoor maakt Augur gebruik van Wisdom of Crowds. Gebruikers kunnen hun REP-token verzenden naar de juiste uitslag.

Daarnaast wordt het REP-token ook volop gebruikt als investering. De waarde van Augur is sinds de lancering namelijk al een aantal keer flink gestegen. Hierdoor zijn er veel crypto traders die winsten hebben behaald met hun investering in het REP-token.

In totaal zijn er op dit moment 11 miljoen tokens in omloop, en is het nog niet duidelijk of dit aantal in de toekomst nog ooit verhoogd zal worden. Er is namelijk geen maximale voorraad bekend. Op onze website kan je de huidige koers van Augur in de gaten houden. Meer informatie, zoals ondermeer de market cap, kan je hier raadplegen: https://coinmarketcap.com/currencies/augur/.

Hoe kan ik het REP-token kopen?

Je kunt het REP-token van Augur kopen bij verschillende crypto exchanges. Wij raden je zelf aan om dit te doen bij Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester. Dit zijn namelijk alle drie Nederlandse exchanges waar wij goede ervaringen mee hebben. De transactiekosten zijn erg laag, het platform is makkelijk in gebruik, en de klantenservice is Nederlands. Wanneer je dus ooit problemen hebt, kun je snel en makkelijk geholpen worden.

Het REP-token bewaren

Omdat het REP-token gebruik maakt van het ERC20-protocol, is het vrij eenvoudig om het token te bewaren. Vrijwel iedere cryptocurrency wallet ondersteunt dit protocol namelijk. Een veelgebruikte wallet voor dit soort tokens is natuurlijk de wallet van de crypto exchange, maar ook de MetaMask wallet.

Wil je jouw REP-tokens écht veilig bewaren, dan kun je dat natuurlijk het beste doen in een hardware wallet, zoals dat van Ledger of Trezor.

Nadelen van Augur

  • Voor buitenstaanders is het vaak lastig te begrijpen hoe het werkt.
  • De maker van een weddenschap moet het geld voor het aanmaken van de weddenschap vaak zelf voorschieten, waardoor er dus directe kosten aan verbonden zijn. Het is niet zeker of deze kosten zich zullen terugverdienen.
  • Het is gokken: je kunt dus wel onderzoek doen naar een weddenschap, maar je weet nooit wat de uitslag wordt.

Voordelen van Augur

  • Gebruikers van cryptocurrencies vinden het niet erg om een gokje te wagen, waardoor er een grote markt is.
  • Het is mogelijk om voor vrijwel alles een weddenschap op te zetten.
  • Je kunt geld verdienen door te wedden op een gebeurtenis.
  • Augur is een ‘oud’ project dat zich al heeft bewezen binnen de cryptowereld, en bestaat uit een ervaren en gemotiveerd team.

Conclusie

Wanneer je tegenwoordig een weddenschap wilt aangaan, hoef je dus niet meer naar websites als Toto of Unibet. Je kunt namelijk ook gebruik maken van Augur. Hier kun je zelf een weddenschap opzetten, of juist aan een weddenschap van iemand anders meedoen.

Als je meedoet aan een weddenschap, betaal je een vergoeding. Een deel van deze vergoeding gaat naar de maker van de weddenschap, waardoor je dus geld kunt verdienen door weddenschappen te maken op het platform van Augur.

De daadwerkelijke uitslag van een weddenschap wordt bepaald door de gemeenschap. Zij geven door middel van het REP-token aan wat de uitslag van een weddenschap is. Dit principe staat bekend als Wisdom of Crowds. Natuurlijk kun je het REP-token ook kopen als investeren. Zoals gezegd raden we je aan dit te doen bij Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.

REP is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Augur - REP grafiek in euroGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu