Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
donderdag 12 augustus 2021 - door Matt
Het lijkt wel alsof er iedere dag een nieuw cryptoproject uit de grond komt. Zo snel is de blockchainwereld zichzelf dus aan het verbeteren. Het zijn met name de DeFi-projecten die voor de grootste en snelste verandering zorgen.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Dit soort projecten willen centrale autoriteiten, zoals banken en notarissen, uitschakelen.
Een van de voorlopers binnen de DeFi-wereld is Aave (AAVE). Met dit protocol is het voor gebruikers mogelijk om geld te lenen en uit te lenen, zonder hiervoor een bank te hoeven raadplegen. Het gebeurt namelijk allemaal op de blockchain.
We vertellen je in dit artikel alles dat je over Aave zou moeten weten, en vertellen je natuurlijk ook waar je het AAVE-token kunt kopen.
Aave is een gedecentraliseerd liquiditeitsmarktprotocol. De gebruiker kan een kredietgever (iemand die geld uitleent) of een kredietnemer (iemand die geld leent) zijn. Kredietgevers brengen liquiditeiten in om passieve inkomsten te ontvangen, omdat ze een rente ontvangen op het geld dat ze uitlenen. Vervolgens zijn de kredietnemers degene die rente betalen aan de kredietgevers.
Aave is een belangrijke speler op het gebied van Decentralized Finance (DeFi). Het is pas in 2017 opgericht, maar kreeg veel bekendheid in 2020. Dit komt doordat het een nieuwe vorm van financiering is, welke niet afhankelijk is van een centrale autoriteit (banken, beurzen, enz.).
De DeFi-markt vertegenwoordigt een totale kapitalisatie van ongeveer 20 miljard dollar. Er zijn verschillende categorieën, zoals leningen, betalingen of gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX).
Het Aave-protocol is opgenomen in de categorie leningen en overige financieringsverplichtingen, die een kapitalisatie van ongeveer 9 miljard dollar vertegenwoordigt (ongeveer 45% van de totale waarde van de DeFi-markt). Aave is de op een na grootste speler in dit segment met een totale kapitalisatie van 2,5 miljard dollar, en staat dus net achter Maker DAO, die de markt domineert met een marktaandeel van ongeveer 40%.
Om het protocol te laten werken heb je kredietgevers, kredietnemers, wallets en een app nodig.
Vandaag bijvoorbeeld biedt Aave haar gebruikers de mogelijkheid om een lening aan te gaan via de aanbiedingen die beschikbaar zijn op het Uniswap-platform, en andere partnerschappen worden ontwikkeld om een meer gediversifieerd aanbod aan te bieden.
Het Aave-protocol wordt ondersteund door smart contracts via de Ethereum-blockchain, en het zijn deze contracten die zullen fungeren als de centrale entiteit om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen. Het protocol bepaalt de rentevoeten (vast of variabel naar keuze van de gebruiker) en beheert de zekerheden. De omgeving is gekoppeld aan de verschillende mandjes die de gebruikers ter beschikking staan.
Om het Aave-protocol goed te kunnen laten werken, zijn er kredietgevers, kredietnemers, wallets en een app nodig.
Zij zullen tegen bepaalde kosten geld kunnen lenen. Deze kosten zijn variabel, afhankelijk van de grootte van de transactie en van de beschikbare liquiditeit in de liquidity pool (LP).
In het algemeen geldt dat hoe meer geld uit de LP wordt geleend, hoe minder geld er beschikbaar is, waardoor het geld schaarser wordt. Dit zorgt ervoor dat de kosten (rentevoet) voor de transactie groter worden.
De rentevoet voor kredietverleners zal worden bepaald door een algoritme. Dit algoritme reserveert een deel van de liquiditeiten om te allen tijde opnames te garanderen.
De rente is gebaseerd op een aToken-systeem met een 1:1 verhouding. Dit betekent dat als je 10 ETH stort, je 10 aETH zult ontvangen. Mensen die aTokens bezitten, ontvangen twee soorten beloningen:
Je ontvangt rente in real-time op basis van de rentevoet van je initiële token. Dit kan dan worden ingewisseld voor de onderliggende waarde (bv. aETH voor ETH).
Wanneer iemand bijvoorbeeld ETH wil lenen, zal daar eerst een onderpand voor gestort moeten worden dat minimaal even groot is als het te lenen bedrag. Dit kun je dus zien als een borg die met moet betalen. Zo is er zekerheid voor kredietverleners dat zij hun geld terug kunnen krijgen.
Aave is het eerste protocol dat flitsleningen zonder onderpand aanbiedt, en dit is dan ook een van de grootste voordelen. Echter is dit ook iets om voor op te passen, want deze leningen worden niet aanbevolen voor beginnende crypto traders. Dit is namelijk niet een lening zoals iedere andere lening. Voor deze lening zal slechts één transactie worden afgegeven.
De aanvraag van de flitslening, de terugbetaling en de bijbehorende kosten gebeuren in één en dezelfde transactie. De gebruiker kan dit model als hefboom gebruiken, en het stelt hem in staat over fondsen te beschikken die hij nooit zou kunnen hebben, aangezien hij geen onderpand nodig heeft.
Deze leningen, die vooral voor arbitrage worden gebruikt, kunnen worden gebruikt om van een situatie te profiteren (zoals een flinke koerswijziging), of om je in staat te stellen jouw onderpand te wijzigen.
Het AAVE-token is een ERC-20-token en is het middelpunt van het protocol. Het stelt de houders ervan in staat deel te nemen aan het bestuur van het project. Op deze manier kan de gebruiker stemmen voor voorstellen om het protocol te verbeteren.
Wanneer gebruikers betalen met het AAVE-token, betalen ze lagere transactiekosten. Het is ook mogelijk om het AAVE-token te staken, zodat je er een passief inkomen mee kunt genereren.
Het AAVE-token is bij vrijwel iedere crypto exchange te koop. Dat komt doordat het een van de meest gebruikte projecten binnen de DeFi- en blockchainwereld is. Zelf raden wij je aan om AAVE te kopen bij Bitvavo, Bitcoin Meester of Coinmerce.
Dit zijn Nederlandse crypto exchanges die eerlijke transactiekosten rekenen. Doordat het Nederlandse bedrijven zijn, kun je snel en makkelijk contact opnemen met de klantenservice zonder Engels te hoeven praten. Daarnaast zijn het ook nog eens veilige crypto exchanges, omdat er nog geen hack bij deze exchanges bekend is.
AAVE is een ERC-20-token, wat betekent dat je het erg makkelijk kunt opslaan in vrijwel iedere wallet. De makkelijkste optie is om AAVE te bewaren in de hot wallet van de crypto exchange die je gebruikt. Of je kunt gebruik maken van de MetaMask-wallet, welke is bedoeld voor ERC-20-tokens.
De veiligste optie blijft toch echt de hardware wallet. Dit is een soort USB-stick, waar jij je AAVE-tokens op kunt bewaren. Op het moment dat de hardware wallet niet is verbonden met een computer, kunnen buitenstaanders onmogelijk bij jouw tokens komen. De bekendste hardware wallets zijn van Trezor en Ledger. Weldra komt de superveilige NGRAVE hardware wallet op de markt.
Aave is een vrij nieuw cryptocurrency project dat een belangrijke rol speelt binnen de DeFi- en blockchainwereld. Het is vrijwel zeker dat deze rol in de toekomst alleen nog maar groter zal worden dan dat het vandaag de dag al is. Het protocol trekt beleggers aan die hun geld willen investeren om een passief inkomen te ontvangen.
Kredietnemers kunnen lenen zonder de blokkade van een centrale autoriteit, zoals een bank. De veiligheid wordt geboden door de blockchaintechniek. Dit is niet het enige project dat centrale autoriteiten buitenspel zet. Er komen namelijk steeds vaker nieuwe cryptoprojecten die bijvoorbeeld banken, overheden en notarissen overbodig maakt.
Het kopen van het AAVE-token kan snel en makkelijk op verschillende crypto exchanges, zoals Bitvavo, Bitcoin Meester en Coinmerce. Dus, waar wacht je nog op?
AAVE is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".