Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Onenigheid binnen OPEC+ zorgt voor onzekerheid over olieprijs

Onenigheid binnen OPEC+ zorgt voor onzekerheid over olieprijs

Onenigheid binnen OPEC+ zorgt voor onzekerheid over olieprijs

zaterdag 10 juli 2021

De economie herstelt sterk door de succesvolle COVID-19 vaccinatiecampagnes en heeft dus snel meer olie nodig. En net nu kan de OPEC+ geen akkoord vinden rond de productiequota.

De voorbije week kwam het tot een openlijk conflict tussen Saoedi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten). Door het wegvallen van de vraag tijdens de coronacrisis werden er zware productiebeperkingen afgesproken, die inmiddels al wat versoepeld zijn. Saoedi-Arabië wil vanaf eind augustus de productie van de hele OPEC+ optrekken met 2 miljoen vaten per dag, maar de Emiraten willen veel meer produceren dan het quotum dat hen opgelegd zou worden.

Volgens bronnen van de Wall Street Journal willen de Emiraten hun olie zo snel mogelijk verkopen, vooraleer de wereld omschakelt naar meer duurzame energiebronnen. Deze energietransitie zal ervoor zorgen dat de vraag naar olie vanaf pakweg 2030 structureel zal dalen. De Emiraten willen tegen dan een nieuwe inkomstenstroom aanboren in de groene energie, maar hebben daarom nu veel geld nodig om te investeren in nieuwe technologieën. En omdat ze momenteel nog voldoende van het zwarte goud bezitten, willen ze dit ook zo snel mogelijk verkopen om deze opbrengsten elders te investeren.

Het is nu uitkijken of er alsnog een akkoord kan gevonden worden binnen de OPEC+. Volgens waarnemers zal dat ook gebeuren, want niemand is gebaat bij een implosie van de OPEC. Bij een nieuw compromis zal de productie uiteraard wat steviger opgetrokken worden. Maar zolang de markt niet overspoeld wordt met olie, zal de olieprijs hoog kunnen blijven.

Volgens Wayne Gordon van UBS Global Wealth Management is er bovendien veel meer productie nodig, omdat de vraag naar olie begin 2022 weer de pre-COVID niveaus zal naderen. Banken als JP Morgan voorspellen daarom een olieprijs van 80 dollar in het derde kwartaal, terwijl Bank of America voor midden 2022 een olieprijs verwacht van gemiddeld 100 dollar.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu